• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Ukraina

ukarta1

Vad är det som pågår i Ukraina?

Spontant ger mig demonstrationerna och våldsamheterna i Kiev tre associationer:

• Kosovo 1999
• tidigare demonstrationer i Kiev 2004/2005
• slagsmål i det ukrainska parlamentet 2012

kosovo
1. Kosovo 1999

Vad som hände där var ju att den kosovoalbanska UCK-gerillan gjorde återkommande våldsangrepp inne i Kosovo, dödade polismän osv.

När serberna sedan svarade på detta med en militär offensiv, då var det bara detta våld som hamnade på TV-skärmarna i USA. Om det UCK-våld som föregått och triggat serbernas fick amerikanen inget veta.

Sedan kunde NATO-bombandet börja – för att ”stoppa våldet” och ”framtvinga fred”. Det hela slutade med att Kosovo bröts loss från Serbien, där Carl Bildt spelade en roll som medlare.

orange
2. Oranga revolutionen i Ukraina

Åren 2004 och 2005 organiserades stora demonstrationer i Kiev. Demonstrationerna var visserligen fredliga, men fjärrstyrda.  Inblandad var då den ryske oligarken Boris Berezovski.

Kan inte skäl finnas att misstänka något motsvarande denna gång?

Titta på denna film, 5.15 in i filmen –  hur en organisatör bakom kulisserna själv förundrade sig:

Den oranga valalliansen heter ”Folkets makt” och leddes av Viktor Jusjtjenko och Julia Tymosjenko. Efter en smutsig valrörelse med mycket av oegentligheter från båda sidor kunde Jusjtjenko  2005 installeras som president i Ukraina.

Ukrainian President Viktor Yushchenko has his speech to Ukrainian people
3. Slagsmål i parlamentet

Här finns tydligen våldstraditioner – slagsmål mellan riksdagsledamöter, i parlamentet!

SVT-webben den 25/5 2012:

”Ett lagförslag om att öka bruket av ryska ledde till fullt slagsmål Ukrainas parlament på torsdagen. Filmupptagningar från parlamentet visar hur cirka tio lagstiftare ger varandra knytnävsslag, en av ledamöterna rusar på talmannen och en annan hålls fast i sitt hår.

Minst en av politikerna fick föras till sjukhus efter bråket.”

smocka
Vad som pågått under de senaste veckorna är dels stora fredliga demonstrationer, dels växande och alltmer våldsamma aktioner.

Jag har sett filmbilder på hur mindre grupper först liksom prövade sig fram genom att slå sönder fönster på officiella byggnader. Efterhand har man utrustat sig inte bara med hjälmar och sköldar, batonger och kedjor, utan också brandbomber och skjutvapen. Framförallt uppträder man organiserat.

leninstaty
Agerandet har samtidigt blivit mer aggressivt och offensivt.  Polislinjer har trycks tillbaka och myndighetsbyggnader har ockuperats. Inte har bara har polismän misshandlats, det har även förekommit att polismän kidnappats och torterats. Brandbomber som kastats har satt eld på polismän.

eld4
Det anmärkningsvärda har varit att kravallpolisen i detta läge varit så återhållsam. Hade något motsvarande inträffat i USA, då skulle polisen tveklöst ha öppnat eld med skarpa skjutvapen.

Förklaringen kan ligga i en obeslutsam ledning, överrumplad av den plötsliga omfattningen och intensiteten i protesterna.

Möjligen spelar även det nu förestående vinter-OS in, att ryssarna utövar påtryckningar på Ukraina om att ligga lågt för att inte störa spelen i Ryssland.

En förklaring kan också ligga i att man inte vill förse västmedia med rubriker om en ”regim som dödar sitt eget folk”. Så lät det ju om Libyen 2011 och sedan om Syrien.

eld2

En bakgrund till händelserna utgörs av att det i höstas stod och vägde för Ukraina, om landet skulle gå med i EU eller inte. Så beslöt president Viktor Janukovitj i november att inte göra detta. Med Ryssland lyckades man istället sluta ett för Ukraina mycket fördelaktigt handelsavtal.

Till bilden hör också klyvningen av Ukraina. Janukovitj har sitt starkaste stöd i de östra och södra delarna av landet. I öster finns stora mineralfyndigheter, i söder har man Krim och Ukrainas hela Svartahavskust.

Som en startsignal, eller i varje fall en extra energikick, för demonstrationerna fungerade i parlamentsbeslut om vissa inskränkningar av mötes- och demonstrationsfriheten: maskering blev förbjudet, liksom blockerande av offentliga byggnader.

delat
Demonstrationerna omfattar inte bara Kiev, utan större delen av Ukraina. I många områden i öster och norr har myndighetsbyggnader tagits över av demonstranterna. Landet är nu mer delat än någonsin.

De som nu demonstrerar utgör en politiskt spräcklig samling, innefattande grupperingar som i Sverige skulle kunna översättas till både AFA och SMR, vad jag kan förstå.

”Nazister och bögaktivister sida vid sida”. Så löd en rubrik i Nya Tider v5/14. Ur artikeln:

”På oppositionssidan står en instabil allians av liberala EU-anhängare och nationalister, som alla vill störta den sittande regeringen.”

Just det är vad som förenar:  något som alla deltagarna är emot. Nämligen den sittande regeringen och presidenten.

Partimässigt utgörs oppositionen av tre grupperingar:

svobodo

1. Svoboda

Ledare: Oleh Tyahnybok.

Svobodo betyder ”frihet” på ryska och ukrainska.

Partiet är nationalistiskt och har ett mycket omfattande program.  (Särskilt avsnitt IV är imponerande, tycker jag!)

udar

2. UDAR

Ledare:  Vitalij Klytjko. Han är tungviktsmästare i boxning, vilket ger en dubbelmening åt partinamnet.

”Udar” betyder ”slag” på ryska och ukrainska. Initialerna står samtidigt för ”Ukrainian Democratic Alliance for Reform of  Vitali Klitschko”.

Partiet önskar en ukrainsk anslutning till EU, gärna även NATO.  Vill motverka korruption.

ff
3.  Fäderneslandsförbundet

Ledare var tidigare Julia Tymosjenko, men efter att hon fängslats har den rollen i praktiken övertagits av Arsenij Jatsenjuk.

Fäderneslandsförbundet är ett konservativt och västvänligt parti.

vj
Många av demonstranternas krav är nu tillgodosedda:
• regeringen avgår
• begränsningarna av mötes- och demonstrationsrätten upphävs
• amnesti för gripna demonstranter.

I utbyte för detta kräver Janukovitj att demonstranterna lämnar ockuperade myndighetsbyggnader och inte hindrar tillträdet till dem. Ännu i skrivande stund vägrar demonstranterna att gå med på detta.

Så frågan blir: vad vill de?

algathafi
Det talas om revolution, dvs totalt maktskifte – men vad ska komma istället? Och när man liknar Janukovitj vid Al-Gathafi – betyder det att även han ska lynchas?

Vad skulle i praktiken ersätta Janukovitj?
• Anarki och total splittring av landet.
• Och många, många fler dödsoffer än hittills.

Officiella företrädare för EU-länder har synts bland demonstranterna och höga EU-politiker har talat förmanande till ukrainska myndigheter om att det rör sig om ”fredliga demonstranter”. USA:s vice president Joe Biden har direkt varnat Kiev för att införa undantagstillstånd.

usa
Som numera en etablerad konspirationstänkare kan jag tänka mig att USA och NATO har intressen i Ukraina som de försöker befrämja.

Närmare bestämt skulle där kunna ingå att göra vad man redan gjort i Polen och andra tidigare östblocksstater nära Ryssland. Dvs installera missiler i syfte att ge USA förstaslagsförmåga med sina kärnvapen. Då har man fått Ryssland  militärt i ett strupgrepp och kan diktera agendan.

natoryssland

Läs/se mer

Betalda kravallare

Bildts ”fredliga” demonstranter

Press-TV: Israeli ex-officer leads…

jmkFör övrigt anser jag att Karthago…

10 svar

 1. Att USA vill slå sig in i Ukraina är i och för sig självklart, precis det som Jan pekat på, att komma in på Rysslands bakgård och få en 1 klass plats att kunna utöva påtryckning på Ryssland. Kina har ju även de stora intressen i Ukraina där man hyr 5% av landets areal till att odla mat på vilket omräknat till Sverige skulle betyda uthyrning av Småland eller Uppland som jämförelse. Se länk nedan.

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/kina-koper-en-tjugondel-av-ukraina_8548474.svd

  Västs (läs USA+Israel+Saudiarabien) har intresse av att bryta sig in på andra ”marknader” som redan är inmutade av andra. USA har en outgrundlig kunskap på att skapa uppror i andra länder.

 2. Hej Janne!
  Jag ville bara göra dig uppmärksam på att SR har plockat delar av ljudet ur ett av dina videoklipp in i sitt program ”Rädda Sverige” del 2.

  Du kanske kan anmäla dem för ”kränkande nyttjande” eller något 😉

  • Ja, nu sover jag dåligt om nätterna – pga att jag känner mig så djupt kränkt. Ska givetvis undersöka om jag inte kan utverka någon form av skadestånd på något sätt någonstans…

 3. Jag känner stanken av sionizter !!!

 4. […] Spontant ger mig demonstrationerna och våldsamheterna i Kiev tre associationer: Kosovo 1999 tidigare demonstrationer i Kiev 2004/2005 slagsmål i det ukrainska parlamentet 2012 Läs mer […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: