• Mest lästa inlägg

  • Mest klickade

Eva Bergqvist

evab

 

Artikel i Nya Tider, februari 2015:

Eva Bergqvist – ett medborgerligt föredöme!


Skriften  Granne med SIV”

Artiklar ur de flesta nummer av  ”Fri Information”

BGF-intervjuer:

http://www.bgf.nu/nr/97/6/evab.html

http://www.bgf.nu/nr/01/4/halsa.html


Ur SVT:s Aktuellt 1990 (2.30 och framåt):

I utskrift:

Lars Adaktusson och Hans Larsson i Aktuellt 1990, intervjun med Carl Bildt.

«LA: – Carl Bildt, är det bekymmersamt för dig som partiledare, att ditt parti innehåller den här typen av invandrarfientliga strömningar?

CB:  – Nu vet jag inte om du ska beskriva Eva Bergqvist så, … låt det stå för dig.Nej, vi är en mycket bred kyrka i den här frågan också…. Det spänner från ungdomsförbundet, som vill ha den totalt fria invandringen, riva alla hinder för att människor ska kunna komma till Sverige… Till Eva Bergqvist, som ju står för en tredjedel av alla de här motionerna till stämman, som har en mängd kritiska synpunkter på det sätt på vilket vår flyktingpolitik fungerar.

LA: – Anser du att Eva Bergqvist och andra med hennes åsikter underblåser flyktingfientliga strömningar?

CB: – Inte i det hon sa här, det tyckte  jag inte alls. Det måste vara legitimt att diskutera invandrarpolitiken!

LA: – Håller du till och med med om dom här åsikterna och synpunkterna som hon framför?

CB: – Det var väl inte så farligt det hon har att säga i och för sig. Vi har behandlat dom i partistyrelsen och det finns enstaka krav som hon för fram som vi har tillstyrkt, liksom vi har tillstyrkt en del som kommer från ungdomsförbundet. 

– Vi kan inte ha en totalt oreglerad invandring. Det finns missförhållanden i dagens invandringspolitik som måste rättas till.

LA: – Men vad du säger är att du kan ställa upp på att grannar till flyktingförläggningar ska ha vetorätt på den här typen av ändå väldigt restriktiva och kritiska synpunkter mot svensk flyktingpolitik och svensk invandring…

CB: – Har jag sagt det?

LA: – Jag uppfattar det på det sättet.

CB: – Nä. Jag sa att det finns problem i svensk flyktingpolitik och de ska vi försöka åtgärda. 

– Vad jag vänder mig emot och vad jag tror är farligt, det är om vi försöker moralisera bort varje debatt,  om du bara sätter stämpeln ‘utlänningsfientlig’, ‘flyktingfientlig’, ‘invandrarfientlig’, på varje person som kommer farande med en synpunkt. Invandrarpolitiken och flyktingpolitiken får inte bli något reservat, ..(avbryts) 

LA: – Passar det här området till exempel för en folkomröstning?

CB: – Nä,det tycker jag inte.

LA: – Men du sa just, att du tycker det inte är så farligt, det som framfördes i inslaget, och det var en av synpunkterna  .

CB: – Jag tycker inte det är farligt att diskutera folkomröstning. Det är en fullt legitim fråga att diskutera. Men jag själv tycker att det är en olämplig fråga för folkomröstning.

– Men jag vill inte sitta och fördöma människor på det sätt som låg i din fråga, det reagerar jag emot! Jag försvarar Eva Bergqvists rätt till sina åsikter! 

Hans Larsson: – Det här är inte första gången som moderata uttalanden underblåser flyktingfientliga strömningar, vi ska lyssna till vad din företrädare … (Bildt avbryter)

CB: – Får jag lov att fråga, vad var det som underblåser ‘flyktingfientliga strömningar’?

HL: – Mängden av motioner, med de krav som Eva Bergqvist och andra framför.

CB: – Varför får man inte ha synpunkter på detaljer i svensk flyktingpolitik?… Jag tycker ni företräder en något antiintellektuell och antirationell inställning.

LA: – Vi företräder ingen inställning, vi ställer frågor till dig.

CB: – Åjo, åjo!

LA: – Jag måste bara få avsluta det här avsnittet om flyktingpolitiken med att fråga: det finns ändå ett väldigt stort antal människor i det här landet som kanske tvivlar på moderaternas pålitlighet och demokratiska sinnelag när det handlar om flyktingar och invandrare. Kan du lugna dem just nu och säga att ni ställer upp på flyktingarnas rätt att komma till Sverige och finnas här om dom har tillstånd och så vidare?

CB:  – Vad menar du egentligen med att man tvivlar på vårt demokratiska sinnelag?

LA: – Det finns kanske människor som tvivlar på att moderata samlingspartiet är rumsrent när det handlar om flyktingpolitiken.

CB: – Vad menar du med rumsrent? Får jag fråga, demokratiska sinnelag? Det innebär att vi skulle tvivla på demokrati. Eller rumsrent? Du menar att det ska finnas någon gräns för vad man får säga och diskutera i detta land?  

LA: – Är du för eller emot en liberal flyktingpolitik?

CB: – Jag förbehåller mig absolut rätten att föra en diskussion om invandrar- och flyktingpolitiken utan att min demokratiska renlärighet ska ifrågasättas. Eller utan att jag ska bli anklagad för att företräda ett parti som inte är rumsrent. Jag skulle säga att det är inte rumsrent och det är inte demokratiskt renlärigt att antyda att man inte får föra en diskussion!»

rumsren2

Ett svar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: