• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Hur mycket kostar Carl Bildt?

Ryssland
Ryssland är ett av våra grannländer, på andra sidan Östersjön. Det är dessutom ett stort land, med ekonomisk och militär makt.

Ryssland har av tradition uppfattats som ett potentiellt hot mot Sverige. Många svenskar har – eller har intill nyligen haft – en rädsla för en rysk invasion. Det är i varje fall ett scenario som vårt militära försvar varit inriktat på att kunna möta.

Innan vi satsar miljarder på militärflyg och stridsvagnar, borde vi inte vinnlägga oss om bästa möjliga relationer med Ryssland?   Eller åtminstone avstå från onödiga nålstick och provokationer?!

cb
Det är här som vår utrikesminister, Carl Bildt, kommer in i bilden.

Som regelbunden tittare på TV-kanalen Russia Today har jag kunnat notera att Bildt väckt tillräckligt mycket av irritation från rysk sida för att man där skulle sända ett mycket giftigt inslag om Sverige, raljerande om att Bildt ännu inte tycks riktigt ha kommit över det svenska nederlaget vid Poltava 1709:

”Carl Bildt vill styra Ryssland och Ukraina! Slå in en EU-kil!”

Under den rubriken skriver bloggaren Helena Palena den 24/1:

”Hörde Carl Bildt på Ekot igår. Han är så för EU. Under Georgienkriget pratade han bara negativt om Ryssland. Fick det till att det var Ryssland som startade kriget fast det var Georgien självt. På Ekot pratade han om Ukraina och att han ville sätta press på Ryssland. Jaha! Skrev den här kommentaren på Twitter som jag sen la på Facebook och nu kommer den här:

‘Carl Bildt är bara too much! Va´fan har han med Ukraina att göra? Nu vill han sätta press på Ryssland oxå! Vems ärenden går han?’

På Facebook svarade bl a Tomas så här:
‘Man kan undra varför han är med i regeringen…Han hade ju lagt av med politiken innan de vann valet. Dessförinnan var Fredrik och Carl på Bilderbergmötet innan de vann valet. Är det han som styr moderaterna och Fredrik är bara en nickedocka. Vem styr vårt land då… kanske medlemmarna på Bilderberggruppen…’

Tomas:  ‘I hans intervju på SVT där han hotar Ryssland att ”så vill VI inte ha det” där han menar att Ryssland måste anpassa sig till EU och till vad Bildt säger…'”

faktabildt
När jag intervjuade FIIN-redaktören Eva Bergqvist 1997 blev det en rubrik om Carl Bildt. Eva, själv aktiv moderat, var mycket kritisk till Carl Bildt:

”Eva Bergqvists kritik mot Carl Bildt är tung, hon menar att han har bokstavligen sålt ut Sverige:

– Men det är egentligen att ta till, snarare skulle jag vilja säga slumpa bort Sverige så gott som gratis!

Eva är systematisk och grundlig. Vi går igenom område för område:

• EU-anslutningen

• Kronförsvaret

• Utförsäljningen av nationella tillgångar: mineraler, skog och vattenkraft

• Slöseriet inom sjukvården: husläkarreformen

• Slöseriet inom flyktingpolitiken.”

cbroder

Under perioden 1991-94 var Carl Bildt statsminister i Sverige. 90.000 svenska företag tvingades då lägga ned, 250.000 svenskar gjordes arbetslösa. Samtidigt slogs nya rekord i asyl- och anhöriginvandring.

”Kronförsvaret” 1992 resulterade i den värsta krisen i Sverige sedan 30-talet. Eva Bergqvist förundrade sig över att detta så snabbt kunde glömmas av svenskarna:

”Riksbanken höjde räntan till 500 procent under parollen ‘the sky is the limit’. Först i mitten av november vidtog Bildt den åtgärd som Eva bedömer att han borde ha tillgripit redan på sensommaren 92: kronan frikopplades från ecun. Och sjönk 12 procent.

– I efterhand har det visat sig att regeringen högst medvetet förhalade kronfallet för att ge storföretagen tid att ta hem sina utlandslån, samtidigt som regeringen hela tiden försäkrade att kronkursen var fast. Notan på några tiotal miljarder – osäkert hur många – fick betalas av småfolket, småföretag och privatpersoner med utlandslån – regering och banker hade på 1980-talet uppmuntrat utlandslån. Men bankerna och övriga storföretag gick stärkta ur krisen.”

ubatsdrev

Carl Bildts politiska bana började med en stor lögn, i Hårsfjärden 1982.

Efter grundstötningen av den sovjetiska ubåt 137 i Karlskrona skärgård 1981 var det bäddat för mediahysteri året därpå, när militären ansåg sig ha indikationer om främmande ubåtar i svenska vatten.

Unge Bildt fanns med i den statliga ubåtskommissionen, där han fick med sig gamle Sven Andersson, fd försvarsminister. De pekade – utan att ha några bevis – ut Sovjetunionen som ansvarig för ubåtskränkningar. Därmed tvingades Olof Palme som statsminister att framföra en protest till Moskva.

Där förnekade man att man gjort några andra intrång än det ofrivilliga 1981 med ubåt 137. Den uppfattningen vidhöll Moskva även efter Sovjetunionens kollaps 1991.

borisbrev
Så när Carl Bildt i egenskap av statsminister skrev brev till Boris Jeltsin i frågan rönte han fortfarande ingen förståelse.

En ny ubåtskommission tillsattes senare av regeringen Carlsson och den kom 1995 fram till att ingen nationalitetsbestämning kunde göras av de ubåtar som varit inne på svenskt territorialvatten.

Sedan 2006 sitter Carl Bildt åter i regeringsställning, nu som utrikesminister. Och lever kvar i det kalla kriget. Han är inte bara anti-kommunistisk, utan också antirysk – har inte riktigt kommit över vare sig 1709, 1719, 1743 eller 1809. Ryssland verkar ha blivit något av en besatthet hos honom.

usa
Lika självklar och grundmurad är hans USA-vänlighet. Den gjorde att han applåderade USA:s angrepp på Irak. I sin kristallkula såg han då hur kriget skulle skapa ”stabilitet” i området.

Uttalat sig har Carl Bildt även om NATO-kriget mot Libyen när det pågick 2011. I STV blev han intervjuad en kvinnlig reporter som likt en beundrande skolflicka lät honom lägga ut texten. Lyssna 1.40 i denna film:

Vilken grund hade Bildt där för sådana spekulationer om ett ”Berlin-bunker-scenario”? Förmodligen ingen alls.

Rimligare vore ju en förmodan att Al-Gathafi ville komma undan med livet. Framförallt skulle han kunna bli till besvär för angriparna, genom allt han visste. NATO och USA hade därför ett självklart intresse av att få död på honom.

Just i den riktningen uttalade sig också USA:s dåvarande utrikesminister, Hillary Clinton, före mordet.  (I denna film hennes glädjeutbrott efter mordet)

fast

Läs mer:

Bildt och sanningen

Efter Palme

En stjärnas födelse

Palme i annat ljus – ubåtarna kom från väst

Palmemordet

På kryss med Bildt

jmkFör övrigt anser jag att Karthago…

15 svar

 1. Har mejlat! Ta bort efternamnet på Tomas please! 😛

 2. Kalle Bildt är en Bilderbergare – punkt slut !

 3. Intressant om 90-talskrisen. Jag har själv alltid haft synsättet att sossarna helt enkelt hade tur att slippa hålla i rodret den mandatperioden, men det verkar vara lite mer avancerat än så.

 4. Tack igen Milld för en utmärkt redogörelse.
  Att Bildt sedan många år är USA:s man har många av oss insett. Även om man officiellt förnekar ett Svenskt Natomedlemskap så finns det troligen hemliga avtal? Detsamma gäller antagligen Finland också? Det är tur för politiker att folk inte inser sammanhangen och glömmer.
  Minns jag rätt eller fel nu? – Var det inte också något om att Khadafi ville ha betalt för sin olja i guld eller i en annan valuta än i USD, vilket väl också bidrog till att det av USA styrda Nato anföll?

 5. […] och ”framtvinga fred”. Det hela slutade med att Kosovo bröts loss från Serbien, där Carl Bildt spelade en roll som […]

 6. […]  Hur mycket kostar Carl Bildt? […]

 7. […] Hur mycket kostar Carl Bildt? […]

 8. Det är pengarna som styr = vanstyr världen – som jag ser det.

 9. […] Hur mycket kostar Carl Bildt? […]

 10. […] Hur mycket kostar Carl Bildt?I "ansvar" […]

 11. […] Hur mycket kostar Carl Bildt? […]

 12. […] Hur mycket kostar Carl Bildt? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: