• Mest lästa inlägg

  • Mest klickade

Mer historia

Igår gjorde jag s.a.s. en historisk återblick, till februari 2014 – påkallad av våra TV-journalisters och politikers uppenbart dåliga minne.

osthorisont

Går man tillbaka till 1991 och vad som hänt därefter, kan man finna att NATO flyttat fram sina positioner österut, på ett dramatiskt sätt. Se där kanske en nyckel till att kunna förstå mer av vad som nu händer i Ukraina!

Går man tillbaka ända till 1962 och Kubakrisen, ska man finna att USA då såg ryska kärnvapenmissiler på Kuba som ett hot mot USA:s vitala säkerhetsintressen. Så allvarligt bedömde president Kennedy det hotet, att han var redo att om nödvändigt starta ett kärnvapenkrig mot Sovjetunionen. Missilerna måste bort från Kuba!

Har inte även Ryssland rätt till säkerhet?

x

I DAGENS TEXT vill jag gå tillbaka inte mindre än sju decennier i tiden, ända till 1945. Det var året då USA fällde sina två atombomber över Japan.

2bomber

• Atombomben över Hiroshima den 6 augusti 1945 – kallad ”Little Boy” – använde uran 235 som klyvbart material.

• Atombomben över Nagasaki den 9 augusti – kallad ”Fat Man” – använde plutonium som klyvbart material.

Wikipedia:

Fat Man var konstruerad enligt ’kompressionsmodellen’ vilket innebar att en sfär av plutonium komprimerades av en omslutande sprängladdning, så att en kritisk massa erhölls. Detta är, tekniskt sett, en mer avancerad konstruktion än den som användes vid utformningen av Little Boy, som fälldes över Hiroshima.

De första sex minuterna i denna film – ”Warning the World” – gäller också Hiroshima.

fraga

Var atombombfällningarna över Japan nödvändiga för att få slut på kriget, och ”rädda liv”, som det amerikanska försvaret av den gör gällande?

Med en portion god vilja skulle man kanske kunna sätta viss tilltro till den förklaringen beträffande Hiroshima – men Nagasaki, bara 3 dagar senare?!

Kunde man inte givit japanerna litet mer tid att reagera på Hiroshima? Gjorde USA överhuvudtaget några försök att få kontakt med den japanska politiska ledningen efter Hiroshima, för att få en kapitulation?

Eller var det precis tvärtom, att den japanska ledningen gjorde förtvivlade försök att nå fram med ett kapitulationsbesked, men att den amerikanska ledningen gjorde sig onåbar?

Jag tror att det kan vara just så. Utan Nagasaki hade ju USA missat tillfället att kunna testa även plutonium-modellen på människor.

nagasaki

Viktigare är idag en annan fråga: inser alla nu innebörden av kärnvapens effekter? Har vi lärt oss tillräckligt mycket, för att kärnvapen aldrig mer ska komma till användning mot människor?

I slutet av denna film påstås att Hiroshima lärde mänskligheten sanningen om kärnvapen.

Jag är inte övertygad om den saken.

Redan under det Kalla kriget förbehöll sig USA rätten att kunna slå till först med kärnvapen, dvs bli den som för tredje gången använder kärnvapen mot människor. Därvid förutsattes att Sovjetunionen i Europa var överlägset beträffande konventionella styrkor.

Nu låter det – av denna film att döma – som att  Vladimir Putin förbehåller Ryssland rätten att bli först i att tillgripa kärnvapen, ”som en sista utväg”.

I filmen nämns också uttalandet från Julia Tymosjenko i telefonsamtal med parlamentsledamoten Nestor Shufrich. Ett samtal som buggats och spelats in. Tymosjenko talar där om att ösa på med kärnvapen mot ryssarna i Ukraina – vilket skulle förvandla deras områdena till obeboeliga brända fält.

samtal

Se även denna film. om samma samtal. 1.20 och 1.50 in i  filmen kommer de uppseendeväckande uttalandena:

 

”Vad göra med de 8 miljonerna ryssar i Ukraina?” lyder en fråga.

De ska ”förintas med kärnvapen”, svarar Julia Tymosjenko.

Kanske ska detta uttalande inte tas helt bokstavligt, men klart är att Tymosjenko vill bli av med den ryska befolkningen i Ukraina, och då är varje medel tillåtet.

Julia Tymosjenko är inte vemsomhelst.

Hon har tidigare varit premiärminister i Ukraina. Hon är dessutom presidentkandidat inför valet nu i maj, kanske med vissa chanser att bli vald.

Klart är att hon är kompis med  USA:s Victoria Nuland.

2damer

Läs mer

Europas farligaste kvinna

Bubbel med kluven tunga

Krig och sanning (3)

Värsta hotet

Säkerhet?

10 svar

  1. Det är uppenbart att vi varje dag förs bakom ljuset av maktens etablissemang. Det kan vi se med egna ögon. Man lägger fakta tillrätta såsom det gynnar den egna berättelsen. Tänk om det är exakt så det skett också med det vi fått lära oss hänt i vår historia? Jag börjar få upp ögonen för detta.

    Inte minst boken ”Under Skorpionens Tecken” av Jüri Lina har för mig varit en ögonöppnare. En bok så fylld med fakta och hänvisningar att varje sida är som en skatt för den som verkligen önskar sätta sig in i vad som skedde i Ryssland innan och under andra världskriget.

    Vad gäller andra världskriget finns en skatt av bra artiklar på ihr.org. Där finns också skrivet om detta och mycket tyder på att USA redan tidigt 30-tal började förbereda sig för krig, Folket var dock inte med på noterna. Man behövde tid att rusta, osv. Propagandan började långt innan USA deltog i kriget. När man sedan var redo letade man efter anledningar att få påbörja kriget.

  2. När den amerikanska radion berättade att världens första atombomb hade släppts sades det att målet var militärbasen Hiroshima. Uppgiften om ”militärbasen” tyder på att militären själv inte ville stå för att man begick massmord på civila.

  3. I Tymotjenkos fall hade nog en vårdinrättning passat bättre än fängelset i Kharkov.
    Känns lite som John McCain över henne en man som satt flera år i vietnamesiskt fångläger under kriget där.
    Även han slänger ur sig de mest häpnadsväckande kommentarer emellanåt.
    Då har vi tur att åtminstone Ryssland har stabila personer i toppen för tänk hur det hade sett ut med Zjirinovskij vid rodret där.

  4. Julia Tymosjenko har aldrig varit president i Ukraina. Däremot har hon varit premiärminister i två omgångar. Först en kort period under 2005 och sedan 2007-2010. Hon är däremot presidentkandidat i årets val.

  5. Upplysande video om statskuppen i Ukraina i våras. Bildbevis;

Lämna en kommentar