• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Rysk horisont

mediamur2

Fred ligger i alla vanliga människors intresse – på båda sidor om mediamuren, i såväl västländer som Ryssland.

Fred har samband med rättvisa och rimlighet,  hänsynstagande till andras intressen, beredskap att kompromissa.

För att detta ska bli möjligt måste medborgarna ha tillgång till en allsidig information, de måste få en chans att se även motsidans perspektiv. Med personer som Carl Bildt och Peter Wolodarski i spetsen blir mediabilden i Sverige nu mer ensidig än någonsin beträffande Ryssland.

Således visar en aktuell SIFO-mätning att 38% vill se en hårdare svensk linje, 16% en mjukare.

sifo

Redan Europaportalens framställning av resultatet vittnar om propagandan: ”…vill att EU gör mer för Ukraina”.

• Det finns 8 miljoner rysktalande i Ukraina – räknas inte de?

• Ligger det inte i även Ukrainas intresse, att ett fullskaligt krig undviks?

I detta läge finns behovet i Sverige av motbilder till den officiella propagandan. Jag vill här bidraga med hur jag föreställer mig ett ryskt perspektiv.

Till att börja med kan begreppet ”World community” eller ”världssamfundet” – på det sätt Barak Obama och Carl Bildt använder det – signalera på en gång en etnocentrism och en viljeinriktning. Tillhör inte Ryssland världen? Gör inte Kina och Indien det?

En bit på väg i sin önskade riktning har USA förvisso redan kommit. Det visade t ex FN-omröstningen efter folkomröstningen på Krim, där 97% av krimborna uttalat sig för anslutning till Ryssland. Detta underkändes av FN – varvid många medlemsstater utsatts för hårda påtryckningar att ”rösta rätt”.

osthorisont

Ett uttryck för viljeinriktningen att trycka tillbaka Ryssland – och samtidigt en verklighet – är NATO:s expansion västerut, med missiler, riktade mot Ryssland.

När det nu hettat till kring Ukraina passar USA och NATO på att ytterligare markera invid ryska gränsen, med stridsflyg och trupper. I Svarta Havet t.o.m. en eskader med Hangarfartyg. Det pratas om att även gå in i Östersjön.

Det finns en neoconservativ agenda från Washington och Tel-Aviv om världsdominans, utan konkurrerande maktcentra. Detta har lett till krig mot  Jugoslavien, Afghanistan, Irak, Libyen och Syrien. Även Iran är utsatt.  I Syrien blev USA hejdat av Ryssland, vilket inte uppskattades. Ukraina ger en möjlighet att komma åt Ryssland.

Det ligger en konsekvens i att man, efter införlivandet Polen och Rumänien och de baltiska staterna i NATO, ska komma åt även Ukraina. NATO-missiler där skulle ge USA ytterligare ett övertag.

Jämför detta med hur USA reagerade 1962, då sovjetiska missiler var under installation på Kuba!

nato1

USA:s omstörtande verksamhet i Ukraina har pågått under många år, där har pumpats in minst 5.000 miljoner dollar. Kolla 5.00 respektive 7.30 in i denna film.

Aktionerna i Kiev blev allt aggressivare och fick en alltmer organiserad och militär prägel. Mot kravallpolisen satte man in ett regn av gatsten och brandbomber.

Den valde presidenten Victor Janukoytj störtades med våld. Innan dess hade USA:s sändebud på plats, Victoria Nuland, lagt synpunkter på hur en ny ukrainsk regering skulle vara sammansatt. President Obama hade manat Janukovytj att dra bort sin kravallpolis från centrala Kiev. Carl Bildt hade anklagat Janukovytj för att ha ”blod på sina händer”.

Detta föregicks av att krypskyttar från hustak gevärsbeskjutit både polis och demonstranter, varvid ett hundratal personer dödades. Dessa skyttar rönte ingen uppmärksamhet i västmedia.

blod2

 

Vad som skapat och utlöst den situation vi idag har i Ukraina är alltså denna USA-initierade kupp.

USA:s inblandning har fortsatt även efter kuppen, nu inför konfrontationen med den ryska befolkningen i östra Ukraina, genom

• besök av CIA-chefen John Brennan i Kiev

jb

 

• besök av USA:s vice president Joe Biden i Kiev

• införsel av vapen från USA

• anlitande av amerikanske legosoldater/militära instruktörer

• tillhandahållande av satellitinformation till den ukrainska armén.

dirigent

President Janukovytj var utsedd i allmänna val. Han satte inte in militär mot de våldsamma demonstranterna.

Den nuvarande regimen är inte vald, den har tillkommit genom en kupp. Den sätter nu in militärt utrustade enheter mot befolkningen i östra Ukraina. Till sitt förfogande har dessa inte bara stridsvagnar och andra pansarfordon, utan även helikoptrar och stridsflyg.

Våldsgrupperingen Högra sektorn hade i ett skede efter kuppen omringat parlamentet i Kiev. Detta ledde till parlamentsbeslut om att Högra sektorn skulle avväpnas. Så har inte skett. Istället används nu denna gruppering i offensiven mot befolkningen i öster.

Detta inträffar efter att vanliga ukrainska arméförband vägrat skjuta på sina landsmän i öster.

omrostn

Krim kan förtjäna en särskild kommentar:

Till bilden hör att

– Krim varit ryskt sedan 1700-talet

– Befolkningen utgörs övervägande av ryssar

– det var sovjetiska Röda Armén som under Andra världskriget fördrev de nazityska trupperna från Krim

– vid Sevastopol stod flera viktiga slag under kriget

– Sevastopol är Rysslands viktigaste flottbas, den skulle sannolikt ha fått sitt leasingkontrakt uppsagt av kuppregimen i Kiev

– i folkomröstningen uttalade sig 97% för anslutning till Ryssland

– folkomröstningen kunde genomföras under lugna former tack vare att våldsgrupper från Kiev hölls borta från Krim

– Krim tillhörde den ryska sovjetrepubliken fram till 1954, då Nikita Chrustjov – under föga demokratiska former – förde över halvön till den ukrainska sovjetrepubliken.

nc

– Vad vill Ryssland beträffande Ukraina?

Det främsta intresset är att invid sin sydöstra gräns slippa en fientligt inställd stat, medlem i NATO och med missiler riktade mot Moskva.

– Vad vill den rysktalande  befolkningen i östra Ukraina?

• En indikation i den riktningen kan möjligen komma den 11 maj.

Till detta datum är utsatt en folkomröstning i Donetsk, om huruvida området ska göras oberoende av Ukraina.

• Ett annat datum är den 25 maj. Då ska hållas presidentval i hela Ukraina.

Kan det genomföras på ett korrekt sätt?

Där har vi redan svaret, genom Oleg Tsarev, parlamentsledamot från Dnipropetrovsk för Regionernas Parti (samma som Janukovytj) och presidentkandidat 2014. När han nyligen skulle lämna en TV-studio efter en intervju i det ukrainska programmet ”Ordet är fritt”  blev han överfallen och misshandlad, närapå ihjälslagen. I mobben ingick anhängare till Svobodapartiet.

ot2

Hur mycket har rapporterats om detta i svenska massmedia?

Läs mer

Stefan Lindgren om Ukraina

Carl Bildts värsta mardröm

Mer historia

Referendum!

Samtida tankar om ryskt perspektiv

Tydlighet om Ukraina

Värre än Tredje Riket

 

5 svar

 1. Här är några videor med intressanta insikter…helt otroligt att inte fler har upptäckt den här ryskortodoxa munken som vägrar hålla käften utan säger allt utan att väja för de makter som styr våra ledare både USA´s och Europas…! Jag hoppas att du lyssnar på den här vakna mannen Jan..!

  Och slutligen hans egna hemsida med hur mycket intressant läsning som helst och bra videos..!

  http://brothernathanaelfoundation.org/

  • Jag lyssnar! Dessutom korta filmer, då blir det ju av att man ser dem.
   Mycket sevärda, tack för dem!

   Vilken kontrast mellan den svenska kyrkan och den ryska!

  • Riktigt bra! Speciellt den med Sheldon Adehlson! Det går inte att dra någon annan slutsats än att de faktiskt tillsätter och avsätter presidenter. Det är skrämmande.

 2. Jag tänkte på din ”Muntrationer” och så såg jag detta den totala motsatsen 😉 en 12-år gammal kanadensisk flicka säger en del sanningar som verkar ar väldigt svårt för så många att förstå..håll till godo..!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: