• Mest lästa inlägg

  • Mest klickade

Hemma bra, men borta bäst?

Hemma efter en vecka på norra Cypern (TRNC), på besök hos Lena Holfve.  Det väcker funderingar.

•  Var är fattigdomen?

•  Var är alla brottslingar? 

•  Var är kvinnoförtrycket? 

Inte en polis, inte en hucklekärring, inom synhåll!

För att börja med det senare:

Föralldel – visst kan man se kvinnor med hucklen, men det är snarast en arbetsklädsel, precis som tidigare i Sverige inom jordbruket. Odramatiskt, utan religiös innebörd, vad jag kunde uppfatta.

Precis som  Turkiet är TRNC  visserligen muslimskt, men sekulariserat. Allt är avspänt. De kristna kyrkor som fanns där 1974 har fått stå kvar. I dem tänds det fortfarande levande ljus.

Jämställdhetsmonumentet i Girne har en motsvarighet i verkligheten, i kvinnors ställning.  Jag tror på  Lena, när hon försäkrar att på norra Cypern finns en ”äkta jämställdhet”. Det stämmer med Karins och mina intryck – kvinnorna där är inte förtryckta.

Inte heller finns där plats för något kravmaskineri och pk-kör av det slag vi fått vänja oss vid i Sverige.

Jag kan inte låta bli att tänka på Alia Khalifa, som kom till Sverige från Egypten som fyraåring. Kring henne blev det stort mediapådrag för några år sedan, då hon dragit på sig en heltäckande slöja, tältmodell, och ville arbeta med små barn, på en förskola.

En fp-politiker i Stockholm dristade sig till att resa invändningar, så det blev ett särskilt inslag om saken i Agenda.

Många opinionsbildare stödde Alia Khalifas krav. När hon ändå inte fick som hon ville blev det en DO-anmälan.

Några sådana politiska galenskaper framstår som helt otänkbara på norra Cypern (säkerligen även på  grekisk-ortodoxa södra Cypern).

Överhuvudtaget såg vi aldrig någon burkaförsedd kvinna i det offentliga rummet. Den typen av fundamentalistiska muslimer fanns inte i TRNC.

Och då kan man ju undra: varför ska vi behöva dras med dem i Sverige?

Egentligen finns här två moment:

A. 

Detta extrema, offensiva och aggressiva. Där man använder sin klädsel som ett vapen, en spjutspets, för att gå till attack mot det samhälle man hamnat i.

B.

Demografi-aspekten, kvantiteten och andelen (lagom är bäst!).

I gatubilden behöver väl ett begränsat antal främlingar inte utgöra något problem, men när de blir så många att hela staden byter skepnad, då kommer allt färre infödingar att kunna känna sig hemma där.

Även bortsett från ökad brottslighet och ekonomiska kostnader blir fjärrinvandring ett problem, om många svenskar känner att vi håller på att bytas ut som folk.

Jag förstår hur John Cleese känner, när han konstaterar att London inte längre är en brittisk stad.

Brottsligheten på norra Cypern är låg, även om den kan ha ökat något under de senaste decennierna. Fortfarande är den dock så ovanlig, att man reagerar även på sådant som vi i Sverige lärt oss att betrakta som ”normalt”.

Våldtäkter – där Sverige ju är världsledande, nästefter Lesotho i Afrika – förekommer sällan eller inte alls på norra Cypern.

 Lena Holfve summerar brottsligheten under en vecka:

”Jag hittar en eventuell förrymd ifrån Australien som kanske gömmer sig här. Det är en knarkhandlare, och en av Australiens ‘most wanted’ kriminella, och nu är det nog kört för honom för det är en gigantisk bild på honom i tidningen.”

”En kyckling, lite tobak och 20 lira är stulet ifrån en kvartersbutik och ägaren är arg. Polisen letar nu efter en gärningsman, och han eller hon lär nog åka dit. 99% av den lilla brottslighet som finns klaras upp.”

I TRNC väcker även mindre brott uppmärksamhet och polisen visar nolltolerans.  Exempelvis blev två studenter (kurder) deporterade direkt till Turkiet, efter att ha startat ett slagsmål på universitetet.

Lena förklarar hur turkcyprioterna fungerar. De är gästfria och hjälpsamma mot främlingar. Främlingar är gäster, och gäster behandlar man väl. Men det förutsätter att gästerna uppträder som gäster förväntas göra. När de inte gör det, då blir det: ut!

STRAFF ÄR INTE det primära i brottsbekämpningen på norra Cypern.  Det sitter inte många människor i fängelse.

Viktigast är istället två moment:

1. Förövaren ska märka en snabb och tydlig reaktion, på även mindre brott – för att länkas bort från en brottskarriär.

2. Den/de drabbade ska gottgöras, av förövaren.

Uppklarningsprocenten för brott är alltså extremt hög. En del av förklaringen till detta är att i TRNC berättar människor för polisen vad de sett och hört, de är inte rädda för att vittna.

Genom Lenas försorg fick vi träffa en hög politiker på norra Cypern: Serdar Denktas, ledare för Demokratiska partiet, landets tredje i storlek. Han är son till Rauf Denktas, som var TRNC:s förste president och hade den posten i 22 år.

Vi träffade Serdar Denktas på hans kontor, där han satt under porträtt på dels Kemal Ataturk, dels Rauf Denktas.

Han berättar att i landets fängelser sitter 167 personer, vilket per invånare blir väsentligt mindre än för såväl Sverige som södra Cypern.

Dubbelt intressant blev hans svar på vilka dessa intagna var – fanns där en stor andel utlänningar?

Jovisst: samtliga var utlänningar!

Och till kategorin ”utlänningar” räknades även turkar.

Till bilden hör att man inte gjort någon folkräkning i TRNC, så uppgifterna om antalet invånare varierar. I diagrammet har jag utgått från siffran 300.000.

Av dessa är cirka hälften födda i  Turkiet eller barn till turkar, hälften turkcyprioter. Där bor även en del britter.

Det är alltså kriminella utifrån som står för nästan all den allvarliga brottsligheten i TRNC. Ett mönster vi kan känna igen från Sverige, även om det här är än tydligare.

Många av turkarna skulle turkcyprioterna nog gärna slippa – däremot inte den turkiska armén, som fortfarande finns kvar där efter invasionen 1974.

Till historien bakom denna ska jag komma i nästa Cyperntext.


19 svar

  1. Ja tänk om man en dag vaknar, och sen går ut. Man ser inte en ”riktig” Svensk någonstans. Då finns det 3 alternativ man kan tänka. 1. Alla Svenskar jobbar ( Men det råder ju hög arbetslöshet ) 2. Reinfeldt har bytt ut alla Svenskar mot invandrare på natten ( Det brukar ta tid för Reinfeldt att utföra saker ) 3. Det råder Sharia-lagar i Sverige , ingen får gå ut före 7 på morgonen. Jag vrider på mig i sängen, och vaknar till. Det var bara en mardröm. Puh 🙂
    http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

  2. […] Läs mer om Jan Millds besök i det lilla muslimska landet norra Cypern. […]

  3. Jag såg ett reportage i teve som upplyste om att den turkiska armén vid invasionen stal många ikonostaser från kyrkorna.

    • Och jag läste i en bok kring FN-insatsen på Cypern att turkiskt flyg 1974 bombat ett tydligt FN-märkt fordon med napalm, så att tre österrikiska FN-soldater dog.

      Jag är kritisk mot det grekiska ”Enosis”-projektet och dess blodiga konsekvenser, men det betyder inte att turkarna är några änglar!

  4. Det föds för få svenska barn vilket Alliansen tror att vi löser genom att importera all skit som går.

  5. http://video.google.com/videoplay?docid=4643102093323229134&hl=sv http://video.google.com/videoplay?docid=4643102093323229134&hl=sv
    Här förklarar Nils Beijerot hur social kontroll fungerar.Om ni orkar knappa in 66 tecken.

    • Tack för tipset Nils Bejerot var en pärla och sanningssägare
      Det var han som skapade uttrycket socialakrobat
      Tips till Jan Milld , sätt upp detta som en separat post – Bejerot säger en sanning i minuten

  6. Det här som Holfve och Milld berättar om norra Cypern verka så
    underligt så att om det inte var dessa två som kom med informationen skulle jag inte tro på det

  7. Jag kan intyga att deras beskrivning stämmer, jag upplevde norra Cypern som lugnt och fridfullt, lite svenskt 60-tals mentalitet. En semestertripp kan rekommenderas!

  8. […] skrev tidigare om den där tältdamen i Sverige, Alia Khalifa, som vägrade visa sitt ansikte och därigenom hamnade i […]

  9. […] i en nybyggd trerummare som jag hyr för 2100:- sek i månaden. Milld sprang omkring överallt och letade fattigdom men hittade ingen För bara en vecka sen hoppade det in en i bloggen med statistik han hittat som […]

  10. […] Jan Millds text om saken […]

  11. […] Hemma efter en vecka på norra Cypern (TRNC), på besök hos Lena Holfve. Det väcker funderingar. • Var är fattigdomen? • Var är alla brottslingar? • Var är kvinnoförtrycket? Läs mer. […]

  12. […] ett halvår sedan hade jag besök på norra Cypern av bloggaren Jan Milld och en bloggstammis, och jag tror att det är bra att bloggare träffar varandra för vi är någon […]

  13. […] Om jag minns rätt har sex bloggstammisar besökt norra delen, och funnit samma paradis som jag själv. Bloggaren Jan Milld hälsade på mig, samman med en bloggstammis, och har skrivit om det här. […]

  14. […] Om jag gjorde en bara för mig själv är jämställdheten ett av de första skälen, och svårast att förklara. Jag hade bloggaren Jan Milld nere hos mig en vecka och vi träffade f.d. presidentens Denktas son, förre inrikesministern och nuvarande ledaren för demokraterna och med stor sannolikhet den kommande presidenten och Jan noterade och kommenterade att han var “som alla andra” och “mycket ödmjuk mot oss”. Jan har skrivit lite om det här. […]

  15. […] med Demokraterna, vars partiledare Serdar Denktas jag intervjuade för ett par år sedan då bloggaren jan Milld besökte mig när jag var här en halv […]

  16. […] minns då den före detta bussföraren och bloggaren Jan Milld var här och han fick klart för sig att en kollega till honom bodde i ett hus som endast miljonärer kan bo […]

  17. […] Inte en polis, inte en hucklekärring, inom synhåll! För att börja med det senare: Föralldel – visst kan man se kvinnor med hucklen, men det är snarast en arbetsklädsel, precis som tidigare i Sverige inom jordbruket. Odramatiskt, utan religiös innebörd, vad jag kunde uppfatta. Precis som  Turkiet är TRNC  visserligen muslimskt, men sekulariserat. Allt är avspänt. De kristna kyrkor som fanns där 1974 har fått stå kvar. I dem tänds det fortfarande levande ljus. Läs mer – Bloggaren Jan Milld […]

Lämna en kommentar