• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Uppsala steget efter!


Utvecklingen går ständigt framåt, har vi fått lära oss. Den är på en gång ofrånkomlig och önskvärd: det blir bara bättre och bättre, vi blir bara klokare och klokare.

Ett uttryck för den ökade insiktsfullheten är att ett trafikmärke som detta här ovan inte längre duger. Det blir diskriminerande och kränkande. Det osynliggör halva mänskligheten – alla kvinnor.


Tanja Bergkvist spånade för några år sedan kring detta på sin blogg.  Tejpade, som framgår av bilden, till en kjol på gubben som markerar övergångsställe.

Med kännedom om Bergkvists kritik av feminism och genusforskning förstår vi emellertid att hon där inte menade allvar.

I Uppsala gjorde man dock verklighet av det som Tanja Bergkvist just raljerat om.

Resultatet blev detta nya trafikmärke:


Nu kan vi läsa att inte heller denna skylt var bra. Kvinnan på bilden blev för ärtig. Hon hade tydliga bröst och kjolen har gjorts alldeles för kort – varigenom trafikmärket blev obehagligt sexuell laddat, utmanande och kränkande. Klart objektifierande, för envar som tillägnat sig ett modernt genusperspektiv.

En ny omgång skyltar kommer således på plats:

Det här väcker tankar.

Har Uppsala verkligen nått ända fram, har den anrika universitetsstaden kommit slutgiltigt i mål med dessa nya – och mer sedesamma –  skyltar?

Aktuell genusdebatt har tydligen gått kommunledningen helt förbi!

Nya rön visar ju:  könsskillnader finns inte. Kön är bara en social konstruktion. Det är ett förlegat synsätt, att det skulle finnas olika kön.

Sedan flera år vet vi att det inte finns olika raser (möjligen bland hundar, katter och höns, men inte bland människor). Inte heller ska göras någon uppdelning i svenskar och  utlänningar. Det finns inte ”vi och dom”.

Lika litet finns det män och kvinnor. Numera finns bara ”hen”.  Det är dit vi är på väg, det är åt det hållet som utvecklingen nu går. Se här och här.

Som framgick av ett SVT-inslag nyligen (se 11.30 in på filmen Genustokerier 3) är det uttryck för ett förlegat könsrolltänkande att flickor bär klänning.  Verkligheten pekat i samma riktning: även kvinnor går ofta klädda i byxor och det är inte självklart att de har längre hår än män.

Om Uppsala kommun således vill ligga på framkant och s.a.s. möta framtiden, då ska man inte sätta upp skyltar som de nu aktuella, där varannan skylt föreställer en man, varannan en kvinna.

Istället borde man konsekvent ha  könsneutrala skyltar, föreställande en HEN.

Mitt förslag blir denna skylt:

x

Men OK, jag erkänner. Det där var ju inte helt seriöst.

x

Vi måste bejaka mångfalden, se till att ingen grupp kan känna sig kränkt. Jag tänker här främst på det växande antalet nybyggare i Sverige, med kvinnor som inte heller genom de senaste trafikskyltarna i Uppsala lär kunna känna igen sig.

Jag skulle därför vilja föreslå att åtminstone var tionde skylt får ett utseende i linje med denna:

I andra änden finns kvinnor  som vill klä sig på ett rakt motsatt sätt. Det skulle kunna motivera en skylt som denna:


Här kan möjligen invändas (utöver den grova objektifieringen) att personen ifråga ska se ut som gående, få gångtrafikanter att röra sig från ena sidan av gatan till den andra. Detta uppvägs dock av att trafikmärket kanske kan få bilisterna att sänka hastigheten.

24 svar

 1. När man ser sånt här så har tappar man verkligen all lust att betala skatt.

  Hade en diskussion med en kiwi på jobbet idag om det. Jag kom fram till att det är en jävla gisslansituation. För samtidigt som skatterna går till sånt här skit så går dem även till andra saker vi har kommit att ta för givet.

 2. Ha,ha,ha,ha. Kul,kul,kul.

  ”Tänka fritt är stort, men tänka rätt är större.” Lyder Uppsala universitets devis. Förmodligen försöker kommunen frenetiskt att tänka ”rätt” snarare än ”fritt”.

  • Att tänka fritt är stort, att tänka rätt är större. Vad är det där för lort du skrivit har på dörre.

  • En devis som uppenbarligen kan tolkas på många sätt.

   ”Rätt” = sanningsenligt, ”objektivt riktigt”, ”i enlighet med vetenskaplig metod”.

   Genusvetenskap innebär t.ex. att tycka ”fritt”, men knappast att tycka ”rätt”.

 3. Hänvisar till tidigare inlägg,
  Sverige är verkligen fåntrattlandet nr:1

 4. Nu får ni ursäkta, men jag tänker vara riktigt elak – efter att sett bilder på diverse tokfeminister har jag dragit slutsatsen att det till stor del beror på avundsjuka. Deras ”utstrålning” får nog inte karlarna att direkt ”jaga” dom – och är det inte då enklare att ”vara manshatare”, än att erkänna att det är kört på marknaden så att säga. Därför ska ex.vis skönhetstävlingar och liknande bojkottas och störas – av dessa utseendevanlottade individer!

  • Det finns vissa gemensamma föreställningar om mänsklig skönhet.

   Ur ”Illustrerad Vetenskap”:

   ”Trots det kan man göra en lista över drag som människor världen över tycker är sköna och vackra. Det gäller till exempel ren och välvårdad hud, tjockt, glänsande hår, symmetriska anletsdrag samt kurviga former hos kvinnor och breda axlar hos män. Evolutionspsykologerna anser att det faktum att vi attraheras av vissa drag beror på att vi omedvetet vill välja en partner med bästa möjliga gener med avseende på vår avkomma. Sålunda skulle kvinnor med kurviga former, i synnerhet omkring höfterna, ha bra förutsättningar för att föda friska barn, medan starka män är att föredra i händelse av att nästkommande generation behöver skyddas mot faror.”

   Själv tycker jag att man därutöver kan tala om en ”inre skönhet” – varvid jag spontant kommer att tänka på vår kronprinsessa, Victoria.

 5. Detta var riktigt skojigt!

 6. Jamenjovars. Självfallet ska skylten vara en man eller en kvinna som ser aningen manhaftig ut annars riskerar man ju titta på skylten istället för på vägen och då kan man ju riskera både liv och lem på transvestiter och homosexuella som går på övergångställena.
  MVH
  Kjell af Översex-Uell

 7. Janne!
  Har vi blivit totalt tokiga i Sverige?

 8. Sista bilden, perfekt 🙂

 9. Jag känner mig kränkt av skyltar där alla gubbar (och ev. gummor) går åt VÄNSTER.
  Åtminstone varannan borde gå åt HÖGER !
  Eller är alla vänstervridna på Trafikverket ?

  • Där fick du fram en annan central aspekt, som hittills förbisetts i debatten.

   Det kan också ifrågsättas om dessa skyltar ska vara så till den grad i svart och vitt, utan både nyanser och färger.

 10. Den eventuella kritik som den sista, något utmanande, skylten skulle riskera att få kan lätt pareras: den poserande ”hen” är givetvis ingen kvinna, utan en s.k. transperson!

 11. Kvinnor får inte ha bröst i Sverige ? Sånt här kan bara hända i Sverige.
  http://svenssonsfunderingar.wordpress.com/

 12. Judarna har tagit över SD. Måste vara ZOG som ligger bakom fru gårdman. SD är toppstyrt och Åkesson tjänar för mycket.

 13. Den utmanande trafikskylten i Uppsala är nog bara toppen på ett isberg. Problemen har väsentligt större omfattning, går mycket djupare:

  • Svensk fägring och vacker musik då blir man på gott humör!
   Men detta kan vara just problemet för vissa…

 14. Jag skriver det rakt ut… den nya Feminismens mans och kvinna hat!

 15. Det er godt at se at der er forvaltninger der ikke lader de alvorlige sager ligge, men arbejder seriøst med at løse op for sagen.
  Nu venter jeg spændt på udformningen af kønsneutrale toiletskilte eller andre muntre indfald der kan gøre hverdagen mere underholdende..
  Desuden synes jeg at det er en særdeles alvorlig mangel, at der ikke findes et skilt der tilgodeser dem der mangler en arm eller et ben!
  Andre har det også svært

 16. Jag glömde detta…Och den evigt påhejade massinvandringen från länder som inte vill eller ens får en vettig inställning till det som är Sverige.

  Det urbanisrade samhället har gått åt fel håll.
  Land och stad slits isär som aldrig för…

  Glöm aldrig bort era rötter från tre generationer sen som formade detta land till den demokrati som nådde sin höjdpunkt på sextiotalet.

  Mvh Bernt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: