• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Kiev 2014 – aggression

uflygare

• Regimskiftet i Ukraina i februari 2014 skedde inte på demokratisk väg, det var en kupp.

• Denna kupp genomfördes med hjälp av utländsk intervention.

• Den var dessutom våldsam.

Se även gårdagens text, om den geopolitiska bakgrunden.


Hur mycket är 5 miljarder dollar?

Det motsvarar 5.000 miljoner dollar.

Eller 42.000 miljoner kronor.

Ett belopp med många nollor.

pengabrygd

Fem miljarder dollar – det var den summa som USA investerade i att utbilda, beväpna och underhålla gatukämparna i Kiev. Uppgiften kommer från Victoria Nuland, USA-diplomat i Europa (7.40 in i denna film).

vneu

Så särskilt diplomatisk var hon dock inte alltid, denna Victoria Nuland. Hon blev ju känd för sitt uttalande «Fuck the EU!» i ett avlyssnat telefonsamtal, där hon och andra ombud för Washington diskuterade hur den nya Kievregeringen borde se ut.

Nuland ville ha Arsenij Jatsenjuk som ny premiärminister, medan hon ville slippa se  Vitaij Klytjko, partiledare för UDAR, i regeringen.

Så blev det sedan.


vjreg

President i Ukraina vid tidpunkten för kuppen var Viktor Janukovytj. Han hade tillträtt i februari 2010 efter ett val där han besegrade motkandidaten Julia Timosjenko. Han fick 49% av rösterna, hon fick 45% – nära 900.000 röster skilde dem åt. Stödet för Victor Janukovytj kom främst från östra och södra Ukraina.

uval10

Presidenten tillhörde «Regionernas parti», bildat 2001. I flera val till Duman (Ukrainas riksdag) var det Ukrainas största parti. Ett särskilt starkt stöd hade RP i Donbass i öster samt på Krim och i Odessa.

Det skulle visa sig att Viktor Janukovytj var en svag ledare. Inte bara levde han själv ett liv i extrem lyx. När det hettade till med USA-lejda gatukrigare 2013-14 stod han handfallen, gav just ingen ledning.

rp06


Kuppen i Kiev inleddes med demonstrationer i november 2013, efter att ett planerat associationsavtal med EU tills vidare hade lagts på is av president Janukovytj. Det blev många och allt våldsammare sammandrabbningar med kravallpolisen, Berkut. Snart byggdes barrikader, redan i december inträffade den första ockupationen av en myndighetsbyggnad.

I ett tidigt skede visade politiker från olika västländer intresse för utvecklingen. Till Maidantorget i Kiev – demonstrationernas centrum – kom en strid ström av besökare. De kom från USA, Polen, Litauen, Tyskland, Belgien och Frankrike – Sverige inte att förglömma. Utrikesminister Carl Bildt besökte Kiev vid ett halvdussin tillfällen inom loppet av ett halvår.

besokare


De flesta av demonstranterna på Maidan var fredliga, men de som inte var det blev efterhand alltmer aggressiva, uppträdde som en form av stadsgerilla. Dessa gatukrigare agerade med militär disciplin och var beväpnade med både gatsten och brandbomber, gas och faktiskt också en del skjutvapen.

Berkutpoliserna kunde vara brutala, men deras utrustning utgjordes i huvudsak av batonger och sköldar.  Brandbomber förvandlade gång på gång poliser till brinnande facklor. Obalansen blev också uppenbar när poliserna, stillastående bakom en mur av sköldar, försökte freda sig mot angreppen.

brandskold

Gatukrigarna hade en offensiv taktik som innebar att de inte nöjde sig med att kravallpoliser retirerade in i en byggnad – krigarna kom efter dem för att framtvinga kapitulationer, för att gripa enskilda polismän.  Inget stillestånd och inga kompromisser fick gälla – på varje eftergift följde nya framstötar.

Detta gällde även kring kraven i sak. En överenskommelse hade i slutet av februari förhandlats fram mellan å ena sidan tre oppositionspartier, å andra sidan presidenten och regeringen. Innebörden av denna var:

• en återgång till 2004 års konstitution (dvs återkallande av ändringar från jan-14)

• en konstitutionell reform att genomföras före september

• nya presidentval senast i december 

• bildandet av en samlingsregering

• stopp för ockupationer av offentliga byggnader

• inlämnande av vapen

• en förbindelse från båda sidor av avstå från våld.

Möjligheter skulle mao ges att under år 2014 på demokratisk väl åstadkomma att maktskifte.

I dessa förhandlingar hade utrikesministrar från Polen, Tyskland och Frankrike medverkat – dessa tre länder skulle stå som «garanter» för uppgörelsen.

garanter


Det visade sig dock att uppgörelsen förkastades av företrädare på Maidantorget och av «Högra sektorn». De nöjde sig inte med mindre än presidentens omedelbara avgång, dumans upplösning och bestraffning av ledningen för Berkut.

USA-president Obama hade tidigt krävt av Janukovytj att denna skulle dra tillbaka sina kravallpoliser från centrala Kiev. Ett orimligt krav redan därför att  den ukrainska presidentens säkerhet då skulle äventyras – se 4.30 in i denna film. Obama själv skulle naturligtvis inte överväga att i en motsvarande situation dra tillbaka skydd för sin egen säkerhet.

I slutet av februari skedde ändå detta, att kravallpolisen beordrades bort från centrala Kiev.

cbblod

Det hade föregåtts av att krypskyttar i Kiev, med början den 18-19 februari, skjutit ihjäl närmare hundra människor. Oppositionen såväl som västmedia höll Janukovytj ansvarig för detta, många i Kiev ville nu se honom död.

Expressen, den 26/2 2014:

«I onsdags var det få som trodde att aktivisterna skulle kunna stå emot länge till. Men sedan kom den historiska vändningen. Utplacerade krypskyttar dödade fler än 60 demonstranter vilket resulterade i stor ilska och allt fler demonstranter på gatorna som tog kontroll över Kiev.»

Vad som i efterhand framkommit beträffande krypskyttarna tyder på att de arbetat på uppdrag av krafter inom oppositionen. Skotten kom från positioner som behärskades av oppositionen och samma skyttar sköt på både demonstranter och poliser. De poliser som sedan sköt kan ha gjort det som svar på den beskjutning de först själva utsatts för.

Det var med andra ord fråga om en FALSE-FLAG-OPERATION. I media framställdes det som att skyttarna arbetade på uppdrag av president Janukovytj – i själva verket var det tvärtom. Snart framgick också vilka som tjänat på aktionen. Som Expressen konstaterade blev det en ”vändning”.

krypskyttar


I detta skede av upptrappat våld lämnade president Janukovytj Kiev. Först for han till Krim, sedan till Ryssland.

Duman förklarade honom avsatt och utsåg den nya talmannen – Oleksandr Turchynov – till tillförordnad ny president.

En ny regering tillsattes, med Arsenij Jatsenjuk som premiärminister.

Den nya regimen erkändes omedelbart av USA och andra västländer.

Ett associationsavtal med EU slöts den 21 mars.

trio

Omröstningarna i duman blev uppenbarligen «underlättade» av osäkerhetssituationen. Riksdagsledamöter som gjorde motstånd riskerade att drabbas av obehagligheter.  Vanliga medborgare som gav uttryck för missnöje med Kievkuppen kunde råka illa ut. Om detta har skrivits i denna vitbok.

Inte desto mindre har det förkommit en hel del manifestationer mot kuppen, främst i östra och södra Ukraina, men de har inte rönt mycket uppmärksamhet i västmedia.

Med kännedom om att det i praktiken var folket i östra och södra Ukraina som valde Janukovytj vore det underligt om man i de områdena skulle ha gillat kuppen i Kiev.

ryp

I Odessa förekom ansatser till protester från den ryssvänliga sidan, men de undertrycktes med extrem brutalitet. Detta inträffade den 2 maj. Ett tältläger med ryssar/ryssvänliga angreps så att dessa tog sin tillflykt till en byggnad i närheten, Fackföreningarnas hus.  Där inne blev de fortsatt angripna och instängda där var de försvarslösa.

På bilderna från Kiev i februari kunde ju ses hur man satte eld på poliser. Då fanns andra poliser som kunde komma till undsättning. Här blev det annorlunda, i Odessa kunde uppeldandet av motståndare fullföljas. Ett stort antal människor brändes ihjäl.

En tongivande parlamentsledamot för Svoboda, Irina Farion, applåderade illdåden:

”Låt de jävlarna stekas!”

En annan anhängare av Kievkuppen, Carl Bildt, uttryckte sig mer måttfullt:

”Förr eller senare var det uppenbart att detta skulle komma. Den ryska agendan omfattar hela östra och södra Ukraina, .. att pro-ryska krafter förr snarare än senare skulle komma och börja sina aktiviteter.” ”Destabilisering och våld…”

umordare


Nytt presidentval i Ukraina genomfördes den 24 maj 2014.

Valdeltagandet blev 55%.

Med 55% av dessa 55% blev Petro Porosjenko vald.

Någon möjlighet för kuppkritiska kandidater att bedriva valrörelse förelåg inte, pga av en konstant hotbild. I Donbass bojkottades valet.

pval14


 Mer

https://janmilld.wordpress.com/2014/05/16/vitbok-om-kievkuppen/

https://janmilld.wordpress.com/2015/02/23/kiev-2014-geopolitik/

https://janmilld.wordpress.com/2014/05/09/dessa-satans-mordare/

https://janmilld.wordpress.com/2014/03/07/blod-pa-sina-hander/

http://www.friatider.se/uppgifter-i-tysk-tv-oppositionens-prickskyttar-sk-t-demonstranter-i-kiev

http://www.friatider.se/lacka-krypskyttarna-i-kiev-hyrdes-in-av-oppositionen

https://www.youtube.com/watch?v=zQhuD4F1yJ0

https://www.youtube.com/watch?v=n2PTeUBCPAQ

UKRAINA-meny

6 svar

 1. Tack för en bra text. Uppskattas. Skriver lite extra då det verkar vara många på sportlovsvecka nu. Behöver inte vara rädd att jag brer ut mig.

  Frågan är när de mörka krafterna började tänka att de inte längre behövde dölja hur de lurar massorna?

  Var det efter franska revolutionen då man spred falska rykten, spikade upp falska blad, importerade upprorsmakare från Marseille och där frimurarkonspiratörerna höll sig i bakgrunden och lät pöbeln löpa amok?

  Eller var det under de ”spontana” minirevolutionerna runt om i Europa 1848? Där på ett magiskt sätt, samma år som Karl Marx utgav det Kommunistiska Manifestet, de 50 små revolutionerna runt om i Europas städer plötsligt tog plats?

  Eller var det under första världskriget då man lyckades helt vända den motvilliga amerikanska befolkning att stödja USA’s inblandning i första världskriget genom infernaliskt falsk krigspropaganda?

  Eller upptäckte man hur lätt det var att lura befolkningen om vad som verkligen hände under andra världkriget? Var det när man medvetet siktade in sig på civilbefolkningen och bostadsområdena i tyska städer med brandbomber och inga protester hördes som insikten infann sig?

  Eller kom insikten först med 68-vågen och den spontana revolten mot ett förlegat samhälle? Eller kom insikten då man märkte att man kunde förvandla söner till välbärgade aristokrater från prydliga pojkar med perfekt språk till rebelliska, dekadenta normbrytare i något nytt rockband och sedan få förortsdialekt utan att någon fattade något?

  Eller kom insikten kanske när man upptäckt hur lätt det är att lura en hel västvärld om att de behöver och måste bli mångkulturella och mindre vita?

  Eller kom insikten kanske när man upptäckt att det gick att bli av med giftigt avfall genom att föreslå det i dricksvattnet genom fluoridering och folket gick på det?

  Eller kom insikten kanske genom alla false-flag som man lyckats komma undan med och som media helt tystat ner och samtidigt stöttat den officiella versionen?

  Någonstans här har man helt enkelt slutat att bry sig att dölja vad man håller på med. 9/11 var det mest uppenbara men folket fattade inte ändå. Det blev inget uppror.

  Nu kör man på helt öppet i USA. Ingen döljer längre att den kontrolleras från Israel. Allt sker idag helt öppet. Netanyahu ska t.o.m. åka dit för att kommentera Obamas tal och är inbjuden utan Obamas initiala vetskap. Allt är helt öppet. Folket vågar inte ändå. De som påpekar det uppenbara hängs ut offentligt och mister jobbet.

  I Ukraina sker allt helt öppet. Trots att Nuland blivit inspelad och tagen på ”bar gärning” så rullar allt på enligt planen.

  Nu är man igång med ekonomiska sanktioner mot Ryssland. Folket hemmavid duckar. Ingen reaktion. Inga protester.

  En snabb sökning på Israel och Iran idag ger endast ett fåtal träffar både på svenska och engelska. Det faktum att Israel ljuger rakt ut om Irans påstådda kärnvapen är inget som folket ska känna till. Det blir ingen nyhet. Inte ens på Avpixlat 😉 Fria Tider tar upp det som ett av få svenska sidor, så även Nationell.nu.

  När man känner en sådan här makt över folket och därmed västvärldens framtid är det lätt att bli berusad av den. Men vem skulle inte bli det. Kanske inte ens ett avslöjande att Mossad ligger bakom 9/11 är tillräckligt för att väcka de sovande. De flesta vet förmodligen inte ens vad Mossad är.

  Inte ens Fredrik Reinfeldts utspel innan valet om att ”vi har inte råd med någon reform för invandringen kostar så mycket” ”öppna era hjärtan” – inte ens detta fick mer än 13% att reagera.

  • Förföljelse av judar har förekommit på många platser under många århundraden. Jag tror generellt förföljelse börjar när inflytandet blivit stort nog för massan av ursprungsbefolkningen att se vad som sker. Min spaning är nästa förföljelse av judar startar i USA där judars makt och inflytande är extremt stort.

   • Rutger, i USA har judarna redan förutsett detta! Man har en kontrollapparat som skulle fått de gamla ledarna i DDR gröna av avund. Ca 800.000 personer i USA är involverade i övervakningen av de egna medborgarna, man har hundratusentals engagerade i halvmilitära organisationer som snabbt kan rulla ut pansarfordon på gatorna ( kolla bilder från Ferguson) eller hur effektivt och brutalt man slog ner demonstrationerna på Wall Street. Ferguson var för övrigt en perfekt träning i hur man slår ner uppror i stor skala och gangsterstyret i Washington vet mycket väl att de närmaste åren kommer det bli mycket mer av den varan.

 2. Jag skrev en kommentar (den första ochden sista) här http://magasinetneo.se/artiklar/sverige-blir-en-parodi/#comment-135724, och lade in denna länk https://www.youtube.com/watch?v=44dGuYAlXwg, som under ett par tre dagar granskades. Och när jag frågade vilket eventuellt ord det var som gjorde att de tvekade att publicera min kommentar, så fick jag inget svar, utan de tog helt enkelt bort den.
  Googlade Paulina Neuding, och då förstod jag varför, det som väl de flesta kanske visste dock inte jag, men det borde man väl ha anat, att hon är jude (AshkeNazi). Och NEO är väl typ kontrollerad opposition.
  Och Leuren Moret har inte så mycket gott att säga om dem, även om hon riktar udden i första hand mot jesuiterna.

  • Paulina Neuding känner jag inte till men har läst Neo och är mycket besviken. Kontrollerad opposition är det rätta ordet. Läste speciellt inför valet och då var det uppenbart att man var mycket mindre kritisk.

   Det finns fotfarande judar som inte stödjer sin ”klan”. En är Gilead Atzmon som snart kommer på Red Ice Radio. Han är bra men inte sällan är kritiken mot Israel och agerandet i Palestina. De stödjer till fullo koloniseringen av våra länder. Skillnaden är att de också inte motsätter sig en kolonisering av Israel.

   Pauling Neuding och NEO sitter på dubbla mandat som de flesta. Stödjer Israel och Aparheid där men vill samtidigt mata på med invandring här dock bör integrationen bli bättre.

   Sverige skulle ärligt talat vara betydligt bättre land utan dessa magasin som lurar så många att tro att de kan slippa uttala de hemska orden.

   ”Sverige tillhör svenskarna”

   Sverige är i ett mycket dåligt skick och behöver akut hjälp

  • Tack för referens till Lauren Morets föredrag. De var mycket intressanta perspektiv som jag inte tidigare visste någonting om.

   Mycket intressant.

   Tack.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: