• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

1914 – 2014

1414

Ett 100-årsjubileum blir det i år, sedan Första Världskriget startade, i juli 1914. Kommer detta i år att ”firas” med ett fyrverkeri utöver det vanliga?

Risken är tyvärr påtaglig!

Jag kan se paralleller mellan Österrike-Ungern då och Ukraina nu.  I båda fallen  svaga statsbildningar, rymmande olika etniska grupper och motsättningar. I båda fallen ledningar med ett aggressivt agerande.

Österrike-Ungern var i allians med Tyskland. När det gav sig på Serbien, som fick stöd av Ryssland, var kriget ett faktum. Egentligen var det kanske inget land som önskade ett världskrig, men det ena gav det andra och snart var man där.

eld
Den nu sittande regimen i Kiev tillkom, vad än Carl Bildt säger om saken, genom en våldsam kupp. Beväpnade friskaror drar fortfarande runt och sätter skräck i meningsmotståndare. Handgemäng förekommer till och med inne i parlamentet.

Trots landets etniska splittring gör den nya regimen inget för att ena Ukraina – tvärtom. Till kuppregimens första åtgärder hörde att ta bort ryskans status som andraspråk och att spärra tillgången till TV-sändningar på ryska. Stämningarna hos den ryskspråkiga befolkningen i östra Ukraina negligeras.

ukraina
Ukraina är delat inte bara etniskt, utan även politiskt. Kartan ovan visa hur röstandet fördelade sig på presidentkandidaterna i det senaste valet. I Donbas-regionen var stödet särskilt starkt för  Viktor Yanukovytj, i Donetskprovinsen så högt som drygt 93%.

Donbas utgör den befolkningstätaste och mest industrialiserade delen av Ukraina, av stor ekonomisk betydelse. Befolkningen där vill sedan länge ha mer av regionalt självstyre. Nu reses dessutom krav på folkomröstning om självstyre, tydligen med Krim som modell. Det skulle kunna resultera i en fullständigt separation från Ukraina.

donetsk

För att ge eftertryck åt dessa krav har den ryska eller ryssvänliga befolkningen i området gått ut i allt större demonstrationer, både i Donetsk, Charkov och Lugansk. Dessa har övergått i ockupation av myndighetsbyggnader, på samma sätt som kuppmakarna i Kiev gjorde i februari. I Donetsk har man utropat ”Republiken Donetsk” och proklamerat att en folkomröstning om självständighet ska hållas där den 11 maj.

Skillnaderna mot kuppen i Kiev ligger på två plan:

• För det första går det jämförelsevis mycket lugnare till i Donbas. Inga polismän har satts eld på, inga skjutvapen har använts och inga dödsfall har än så länge inträffat. Mest bara skuffanden, slitande i polissköldar och vevande med en del påkar. Delar av kravallpolisen har uppenbarligen sympatiserat med demonstranterna.

• För det andra finns ingen motsvarande slutpunkt. När kuppmakarna i Kiev tagit över fanns ingen som längre kunde utmana dem.

För Donetsk gäller inget motsvarande. Där kvarstår hotet om ett välbeväpnat och välorganiserat ingripande från Kiev. Om detta är Donetsk-separatisterna väl medvetna – samtidigt som de förbereder sig genom att bygga barrikader och kontrollera trafik till området, har de riktat en vädjan till Ryssland om militärt ingripande.

dem
Vissa motaktioner från Kiev tycks ha varit ganska framgångsrika. Enligt RT förfogar Kiev över amerikanska legosoldater av Blackwatermodell.

40.000 ryska soldater ska finnas invid den ukrainska gränsen och den ryska riksdagen har givit Vladimir Putin mandat att använda dem. Utrikesminister Sergeij Lavrov har å andra sidan med eftertryck klargjort att Ryssland inte kommer att ingripa militärt i Ukraina. Samtidigt har han dock vädjat till Kiev och västsidan att gå den ryska befolkningsminoriteten till mötes.

lavrov

USA har nu ett hangarfartyg med stödfartyg inne i Svarta Havet.  Lavrov har påpekat USA därigenom bryter mot överenskommelser med Ryssland angående hur länge som amerikanska krigsfartyg får uppehålla sig så nära ryska farvatten.

Nu gör USA tvärtom: skickar in även jagaren Donald Cook i Svarta Havet, utrustad med kryssningsmissiler. Även Frankrike har krigsfartyg på väg dit.

Upp laddar NATO också med stridsflyg till Polen och Litauen.

090729-N-3038W-459

Här är alltså svårt att se en kompromiss, och därför upplagt för en riktigt ruggig urladdning:

• Kommer Ryssland att passivt åse hur upproret i östra Ukraina brutalt slås ned och flyktingströmmarna över ukrainsk-ryska gränsen växer dramatiskt?

• Eller kommer Ryssland då att ingripa militärt?

Det senare har man möjligen kapacitet att göra, och gå segrande ur sammandrabbningen.

Dvs om den begränsar sig till konventionella vapen…

putin

Läs mer

Aldrig mera krig?

Farlig häxbrygd!

Första världskriget

Med fingret på avtryckaren

Helmut Schmidt

3 svar

 1. Det är onekligen en mycket skrämmande utveckling. Jag ser vissa paralleller till Jugoslavien. Serbien och Milosevic önskade behålla federationen. I Ukraina kanske vi kan säga att Svoboda har den rollen. Samtidigt ger Ryssland sitt stöd till Krim. Såsom USA sade till Serbien att de inte fick ta till militär makt om Kroatien ville bli självständigt vilket i praktiken gav dem klartecken till självständighet.

  Frågan är bara nästa steg. Vore det bästa en delning efter etniska linjer mellan blått/gult? USA och NATO gör här helt fel. Detta är Rysslands bakgård. Precis som Mexiko är USA’s och där bör Ryssland hålla sig borta. Gör man som nu är det en direkt och otäck konfrontation som kan leda till ett nytt världskrig såsom du beskriver ovan.

  Kan ändå inte stödja dem fullt ut. Duman har antagit en lag där det inte längre är tillåtet att diskutera, debattera och ifrågasätta den officiella historiebeskrivningen om vad som hände under andra världskriget. Utan frihet att uttrycka sig och att tänka fritt är människans frihet borta. Där tog Ryssland ett steg bakåt.

 2. Alla krig är planerade och finansierade och uppfyller agenda för att genomföra NWO. Trodde faktiskt att du hade förstått detta.
  Rekommenderar att du läser http://www.henrymakow.com varje dag för att komma till rätta dels med vår falska historia men även för att kunna bedöma nuläget.

 3. http://www.spiegel.de/politik/ausland/russlands-militaer-streitet-mit-nato-ueber-satellitenbilder-von-truppen-a-963781.html

  Krigshetsande NATO uppvisar falska bilder på rysk uppmarsch mot Ukraina enligt rysk genalstab.

  ”RättsPatos Småland”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: