• Mest lästa inlägg

  • Mest klickade

Referendum!

blod

Minns du Carl Bildts ord i samband kravallerna i Kiev i februari i år?

Från riksdagens talarstol förkunnade han att president Viktor Janukovytj i Ukraina hade ”blod på sina händer”.

Vad hade president Janukovytj gjort?

Hade han satt in militärmakten mot folket i Ukraina? Det skulle ha varit i strid mot Ukrainas konstitution att göra så, men Janukovytj lämnade militären utanför konflikten på Kievs gator.

Faktum är att han inte ens lät kravallpolisen använda sina skjutvapen, trots att de så systematiskt angreps med både gatsten och brandbomber. De fick i stort sätt bara stå där och ta emot, med sina sköldar till skydd. Många kravallpoliser blev svårt skadade, några t.o.m dödade.

normalt

”Fredliga demonstranter” doade USA:s Carl Bildt och Victoria Nuland i kör.

dirigent

Men användes inte skjutvapen i Kiev?

Javisst, under några dagar skedde detta så intensivt att antalet dödsoffer blev nära 100. Bildt och andra västpropagandister tog för givet att skyttarna var kravallpoliser, men vad som framkommit i efterhand är att det rörde sig om en false-flag-operation: gevärsskyttar på hustaken som dödade både demonstranter och poliser. Detta mörkas fortfarande i svenska massmedia.

Och gissa vad USA-presidenten  Obama sade när det sköts som värst!

Jo, han uppmanade president Janukovytj att dra tillbaka kravallpolisen från Kievs gator. Detta i ett läge då våldsgrupperna redan ockuperade viktiga myndighetsbyggnader! (Ett radikalt annorlunda uttalande från president Obama skulle det nog bli  om demonstranterna i ”OccupyWallStreet” hade börjat kasta bensinbomber på polisen…)

http://www.youtube.com/watch?v=HmHylZJxeos

donetsk

Nu har samma typer av demonstrationer kommit igång i Donetsk och andra städer i östra Ukraina så som tidigare skedde i Kiev:

Även nu mobiliseras många människor, man slår upp tält och organiserar logistiken. Under dagar och veckor tycks man redo att tillbringa tid tillsammans på gator och torg. Men här kastas varken gasten eller brandbomber, det verkar bli mest knuffanden.  Många poliser ska f.ö. ha gått över till demonstranterna.

Myndighetsbyggnader har dock ockuperats.

Det politiska krav som förs fram är en folkomröstning, ungefär som på Krim. Iofs kan här uppfattas en oklarhet eller splittring. Gäller det:

a) federation, självbestämmande inom ramen för Ukraina?

b) full självständighet, egen stat?

c) uppgående i Ryssland?

d1

d2

d3

d4

Kievregimens svar på detta står nu klart: man sätter in militären, tar till allt vad man förmår mobilisera av våldsmakt, inklusive entusiasterna inom ”Högra sektorn”.

En alternativ handlingslinje hade naturligtvis kunnat vara att gå med på det uttalade kravet från de rysktalande i östra Ukraina: låta det bli folkomröstning!

Folkomröstningen på Krim har ifrågasatts därför att Ryssland sades ha påverkat organiserandet av den. Men i det aktuella fallet borde man kunna tillförsäkra sig att en folkomröstning från början sker efter ”konstens alla regler”.

RT har förmedlat uppgifter om att det bland de ukrainska trupperna finns amerikanska legosoldater från firman Greystone. Svenska media har tigit om detta (precis som om gevärsskyttarna i Kiev).

TV4-nyheterna har istället spekulerat om att bland demonstranterna i östra Ukraina skulle finnas ryska elitsoldater.

Jag kan där inte bedöma trovärdigheten eller sannolikheten. Oavsett hur det är med den saken finns ingen anledning betvivla, att det bland befolkningen i östra Ukraina finns ett starkt missnöje med kuppregimen i Kiev.

I de senaste presidentvalen har framgått hur olika de politiska sympatierna fördelar sig mellan olika delar av Ukraina. Redan utan en USA-lierad kuppregim i Kiev skulle nog många ukrainare i Donbasregionen föredra att tillhöra Ryssland, eftersom de har en språklig och kulturell gemenskap. Efter kupp och våldet i Kiev kan det bli en jordskredseger, vilket resultatet på Krim gav en fingervisning om.

finger

Vilket som än fallet i östra Ukraina skulle framgå efter en folkomröstning där.

Som nu det ser ut väljer Kievregimen en annan väg, man sänder trupper för att kväsa missnöjesyttringarna. I SVT:s Rapport får vi veta att syftet med detta är att ”skapa lugn” samt ”återta kontrollen i de östra delarna” (även om just  ”skapa lugn” sedan bortföll vid textningen)

Oavsett om detta verkligen skulle vara syftet är det  mindre sannolikt att det blir så. Ett mer troligt resultat är ett direkt inbördeskrig med snabbt ökat våld.  Antingen en utdragen historia som i Jugoslavien, eller en upptrappning till världskrig.

Detta kunde man undgå genom ett referendum.

omrostn

PS

Ny bud från Carl Bildt

cb2

 

Läs mer

Okunnighet är styrka?

1914 – 2014

Med fingret på avtryckaren

Värre än Tredje Riket?

3 svar

Lämna en kommentar