• Mest lästa inlägg

  • Mest klickade

Okunnighet är styrka?

”Okunnighet är styrka”  Så löd ju en av Orwells paroller i ”1984”.

Jag vill inte gå så långt som att ställa mig bakom den, däremot kan jag föreställa mig att OKUNSKAP ÄR ETT  VAPEN, eller kan så vara.

I flera inlägg har jag ju skrivit om kapprustningen och risken för att kärnvapen ska komma till användning. Inte minst i dessa dagar kan situationen påminna om ett chicken-race.

chickenrace
Innebörden av detta blir att det inte handlar bara om vilken sida som har mest av de verkningsfullaste och dödligaste vapnen. Det handlar framförallt om vilken sida som företer trovärdighet i beredskapen att faktiskt använda sina vapen.

Den trovärdigheten hänger på att medborgarna kan övertygas om att

a) det egna landet kan överleva ett kärnvapenkrig

b) fienden är så ond, att man kan detonera kärnvapen över denna.

För att uppnå dessa föreställningar och hållningar hos medborgarna är massmedias påverkan av central betydelse.

vapenbroder
För den som vill krig handlar det inte bara om tillgång till bomber och granater, kanoner och kulsprutor. Lika viktigt är tillgång till massmedia.

I både USA, Sverige och övriga västvärlden agerar nu agendainriktade massmedia för att uppamma acceptans för militära angrepp på Ryssland som lösning på Ukrainakonflikten, liknande det som vi tidigare såg före anfallen mot Irak och Libyen.

x

Det här leder över till några konkreta exempel, på okunnighet.
wp1
Det första är från Washington Post. Man hade där undersökt i vilken utsträckning amerikaner i allmänhet vet var på världskartan som Ukraina ligger. De flesta gick bet, det fanns ingen världsdel, där Ukraina inte placerades.

Mest intressant var dock nästa moment: det fanns ett klart samband mellan hög nivå av okunskap och hög benägenhet att ställa sig bakom en interventionistisk och hård hållning mot Ryssland.

Av denna karta framgår skillnaden. Röda punkter markerar Ukraina-placeringen från personer som motsatte sig USA-ingripande, blå punkter placeringen från dem som önskade USA-ingripande. Ju mindre man vet om var Ukraina ligger, desto mer benägen är man att bifalla ett militärt ingripande från USA.

RT tog också upp detta i ett nyhetsinslag.

x

Nästa exempel är en klassiker.

duck1
USA:s civilförsvar gav 1951 ut en film med goda råd till amerikanska barn, om hur de kunde skydda sig mot en atombomb. Förutom övningar i skolorna förmedlades kunskaper och färdigheter genom filmen ”Duck and cover”, med sköldpaddan ”Bert” som instruktör. (ordlek: sköldpadda på engelska blir ”duck”).

Berts budskap: En snabb reaktionsförmåga och ett omdömesgillt val av gömställe skulle kunna utgöra en räddning.

duck2duck3

Här kommer filmen Duck and cover, med 5 minuter av klokheter:

Som så ofta tog Sverige intryck av USA. I 1952 års utgåva av ”Om kriget kommer” förklarades:

”ÖVERRASKAS DITT SAMHÄLLE AV EN ATOMBOMB så är yttersta snabbhet av nöden. … Ögonblickligen måste Du ta skydd.”

askydd

Under det Kalla kriget fanns kommunismen, och Ronald Reagan kunde utnämna Gorbatjovs Sovjetunionen till ”Empire of evil”. 1989 föll Berlinmuren, 1991 kollapsade Sovjetunionen och snart hade även Warszawapakten upplösts. Det fanns inga kommunistländer kvar i Europa.

evil

Som det nu visat sig går det ”lika bra med selleri”.  Med eller utan kommunism ses Ryssland som ett hot.  Därför har NATO inte bara blivit kvar – man har dessutom rustat upp och placerat missiler i Polen och Rumänien, och kommit närmare inpå Ryssland.

När Ryssland till sist reagerar besannas bilden av det hotfulla Ryssland och behovet av en offensiv NATO-hållning. Något som de flesta medborgare i väst förstår, tack vare massmedia och pk-drillade politiker.

osthorisont

PS

Trots den våldsamma kuppen i Kiev, med avsättande av Ukrainas demokratiskt valde president,  har Rysslands reaktion ändå varit måttfull.  Vilket inte hindrar att ur munnen på Sveriges statsminister kommer den 12/4 detta:

”Vad är det nu som har hänt? Ja, det är väl uppenbart. 

Vladimir Putin och Ryssland har ett förändrat beteende, som är mycket oberäkneligt, som känns som vindar från det kalla kriget, från de europeiska problem vi haft i generationer, med ett väldigt aggressivt beteende mot sina grannländer. Det handlar då inte bara om Ukraina, det är en oro som man sprider i hela vår del av världen.”

fra

Läs mer

Chicken Race

På NATO-menyn

Vem är terrorist?

Värre än Tredje Riket?

http://www.friatider.se/putin-skriver-oppet-brev-till-eu-ledare

http://galnegunnarsblogg.wordpress.com/2014/04/12/sanningen-om-vad-som-hander-i-ukraina/

 

4 svar

  1. @ Jan Milld:

    Länken till mitt blogginlägg fungerar ej! Du har råkat få med en annan länk i länkningen som förstör.

  2. @ Jan Milld:

    Jag har uppdaterat mitt inlägg om Ukraina med nytt material två gånger sedan den ursprungliga publiceringen, bl.a. med en länk till denna debatt som du kanske finner är intressant:

    Press TV: US, NATO seek regime change in Russia.

  3. […] Och var ligger Ukraina? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: