• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Blankröstning

Nuvarande valsystem innebär egentligen en form av övergrepp mot dem som röstar blankt. De partier som tar plats i riksdagen tillåts ju dela på dessa röster, och låta dem ge mandat och därmed riksdagsplatser.

Det enda rimliga, om man vill respektera de blankröstandes vilja, vore naturligtvis att de räknas bort, så att de kan ge tomma platser i riksdagen, om de blir tillräckligt många.

Då skulle effekterna av blankröstande kunna bli påtagliga, och kännas mer meningsfullt. 10% blankröstande och en motsvarande andel av riksdagsbänkarna skulle gapa tomma.

Ju fler tomma bänkar, desto tydligare skulle en bristande legitimitet hos riksdagen lysa. Det skulle i så fall återspegla en realitet.

Visst är det angeläget med en riksdag som har folklig legitimitet, men den måste förtjänas genom att väljarna kan känna sig representerade – dvs av partier som
a) tar upp de mest angelägna politiska frågorna
b) där reser krav, ägnade att lösa eller motverka föreliggande problem
c) fortsätter att driva dess krav efter inval, för att de ska omsättas i verkligheten.

10 svar

 1. Vill minnas att man förr pratade om talande tomma stolar som ett alternativ till blankröstning. Man skriver alltså detta på en tom röstsedel men det medför att rösten räknas ändå och troligtvis inte kan användas till mandatfördelning till övriga partier. Rätta mig om jag har fel.

 2. Blankrösterna räknas iofs, men ger inga tomma stolar i riksdagen, ens om de är många.

 3. Jan ska du rösta blankt ? kommer du inte rösta SD ?

  • Jag har konsekvent deklarerat att jag kommer att lägga min röst på SD och denna linjen har jag inte frångått bara för att jag lägger olika synpunker på det svenska valsystemet.

   Även om jag själv röstar på ett visst sätt och pläderar för att andra ska göra detsamma så måste jag räkna med att alla inte kommer att vilja följa mitt råd, utan röstar på något annat sätt. Den rättigheten ska de ha, annars blir det inte fråga om något val.

   Min rangordning av alternativ är:
   1. Bättre än att rösta på 7-klövern är att inte rösta alls.
   2. Bättre än att vara ”soffliggare” är att gå til valurnan och protestera genom att rösta blankt.
   3. Bättre än blankröstning, som protest, är en röst på Sverigedemokraterna – då får protesten en riktning.

 4. okej, då är jag med. Min rädsla är dock att alla som kommer till makten , även Sverigedemokraterna kommer att bli korrumperade. Jag är fullständigt övertygad om att makt korrumperar oavsett vem som innehar den. Och att det kan bli andra intressen än folkets ( som det varit hittils) som blir intressanta för dom som sitter i toppen. Alla agendor som förs, exempelvis FRA, Ipred, NATO närmande, krigsdeltagande i Afghanistan, känns som dom kommer ovanför poltikerna. att det finns en makt som ständigt bestämmer oavsett vilka partier som vi röstar fram , Kanske jag är konspiratorisk

 5. man kan ju fråga sig varför riksdagen överhuvudtaget skall bestå av 349 platser när dom enda gångerna det är fullsatt i riksgaen är när kungen öppnar riksdagen efter riksgasledamöternas 3 månader långa sommarlov!

  Annars brukar man se max 20 personer sitta och halvsova i stolarna när någon debatt hålls på Svt24.

 6. Kul att du ska rösta på SD Jan. Var det svårt att ta det beslutet?

 7. Jag minns inte.

  Det var ett beslut som jag tog under det förra seklet.

 8. Okej det var ju ett tag sedan och kanske inte så svårt val med tanke på ditt outröttliga arbete med den sverigevänliga hemsidan Blågula Frågor.

  Jag tror att islössningen för SD har börjat på allvar nu med tanke på hur man hör samtalen gå runtom i bekantskapskreten och bland vanligt folk. Folket är evinnerligt trötta på 7-klöverns interna klubb för inbördes beundran och vill ha ett politiskt alternativ till riksdagspartiernas sammstämmighet vad gäller invandringspolitiken.

 9. Vilket hyckleri att partierna delar upp de blankröstande stolarna mellan sig.
  Bedrägligt beteende ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: