• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Mer svensk journalistik

vetej

Ett PS till tidigare text om SVT-journalisten Anders Holmberg:

I Almedalsintervjun med Jimmie Åkesson återkom Holmberg mer än en gång till frågan ”Hur vet du att det är så?”, med anledning av påståendet om en koppling mellan invandring och viss brottslighet.

Formellt sett en fråga och just så är det väl som vi vill att journalister ska vara: nyfikna och sanningssökande.

Men i detta fall var det i praktiken inte en fråga,  utan en anklagelse och en förebråelse. I Holmbergs ”fråga” låg ett bestämt påstående: ”så är det inte”.

Och även om ett samband faktiskt skulle vara fallet kan vi aldrig vara 100% säkra på att det gäller alltid och alla. Vi får inte generalisera och måste därför tiga om saken. I fokus ska stå brottslingars intressen.


bra1

Denna SVT-hållning av militant okunnighet går, som det visat sig, hand-i-hand med en strävan efter att kunskap inte ska finnas att tillgå. Det bedrivs en politik av mörkande:

• När SD i riksdagen efterlyst redovisning av invandringens kostnader har det blivit avslag.

• När BRÅ 2005 undersökte sambandet mellan invandring och brottslighet gjordes delar av resultatet otillgängligt för allmänheten (en motsvarande BRÅ-undersökning nio år tidigare visade ändå på tydliga mönster).

• Uppgifter om andelen intagna med utländsk bakgrund på våra fängelser saknas (eller finns, men är ej offentliga).


lagom
SVT-Holmbergs hållning till sitt uppdrag, denna ovilja att erkänna verkligheten, är ingenting nytt. Jag stötte på den för över 20 år sedan.

Det var i samband med ett drev från Radio Stockholm år 1995, riktat mot Anders Carlberg. Där försökte man använda mig som slagträ, då Carlberg skrivit en positiv recension av min bok ”Lagom är bäst!”.

En bok som var ”rasistpropaganda”– det kunde Jan Björklund (fp) på den tiden intyga. Redan utan att ha läst boken.

Jag hade invändningar och begärde att få komma till tals i lokalradion med mina synpunkter. Den då unge radiojournalisten Oisin Kentwell skulle intervjua mig.  En av de frågor som han kom med kände jag igen från en annan radiojournalist, Björn Häger:

”Så ni ser problem med invandringen?” Mitt svar blev: ”Javisst! Det måste man väl vara journalist för att inte begripa, att invandringen medför problem!”

Detta kom inte med i vad som sedan sändes i radion. Överhuvudtaget var det inte mycket av intervjun som togs med.

Se vidare här.


apor
Journalistiken i Sverige är alltså under isen, och har så varit under lång tid. Ett av de lysande undantagen är Julia Caesar.  Även hon blev därigenom föremål för ett mediedrev – se fredagsbio 36.


Julia Caesar var för övrigt dagens sommarpratare hos Ingrid & Conrad – det ojämförligt bästa programmet där hittills, tycker jag.

Rekommenderas!

https://soundcloud.com/ingridochconrad/sommarpratare-7-julia-caesar

jc2


Mer

http://www.friatider.se/julia-caesar-vi-m-ste-b-rja-t-nka-sj-lva

http://www.friatider.se/jk-polisen-skulle-inte-ha-g-tt-ut-med-att-det-var-flyktingbarn

http://avpixlat.info/2016/08/04/hillary-clinton-har-salt-vapen-till-is-och-mottagit-donationer-fran-is-finansiarer/

12 svar

 1. Ja precis så. Anders Holmbergs fråga var knappast en genuin sådan utan helt och hållet retorisk, ett påstående förklätt till fråga. Det framgår alltför tydligt att uppdraget inte är att opartiskt ta reda på saker genom att ställa bra frågor utan att driva sin agenda.

  Jag kan sympatisera med strävan att kräva bevis för saker och ting man påstår. Det blir dock löjeväckande när man från en part kräver bevis för det allra mest uppenbara medan man från den andra parten inte ens ställer de mest grundläggande frågorna.

 2. Ur Svenska Dagbladet i dag 12/7:
  Dan Eliasson tilldelas Sir Robert Peel-medaljen, som delas ut för ”enastående ledarskap inom evidensbaserat polisarbete”. Det stod klart på tisdagen under en årlig konferens som anordnas av kriminologiska institutionen vid universitetet i Cambridge.
  Jag har kollat vad människor i andra länder har skrivit på Twitter om det här. Många skriver att dom tror inte det är sant och frågar om det är första april. Jag frågar det samma.

  Jag vill tacka dig Dan Eliasson och dig Stefan Löfven med denna video för att visa vad ni utsätter den svenska befolkning för. Bra jobbat.

 3. Det var väl ett par år sedan då den danske författaren och debattören Morten Uhrskov Jensen hävdade att svensk media var sämst i hela västvärlden. Även om politisk korrekthet finns i andra länder också så kan jag nog inget annat än att ge honom rätt på den punkten. Svenska journalister är skam för hela kåren. Flashback-profilen Golonka har också uttryckt det väl: ”Ni har utvecklat lögnen till konst och beter er som dumma hyenor. Ni har en hästhandlares moral, en telefonförsäljares integritet och karaktär som en sprutnarkoman. Ni är fräcka som slaktarns hund och ni är skamlösa som horor!”

 4. Näbbgäddan Anders Holmberg.

  Även Snaphanen visade upp hans infantila, groteska intervju – danskarna tog sig för pannan.

 5. Det är bara att börja hantera problemet på ett sätt som dessa våldtäktsmän på filmen ovan har respekt för. Bara att göra dem fredlösa på samma sätt som Drottning Christina gjorde med zigenarna på 1600-talet! Men för det krävs vapen. Lägg omedelbart ner den värdelösa Mulleskolan / Hemvärnet och tillåt oss som en gång gjorde vår värnplikt bilda beväpnade medborgargarden för vårt och Rikets försvar? Inse allihopa, att det numera inte bara gäller ekonomin utan själva livet! Polisen som riskerar sina liv får ju ha vapen numera men de räcker ju inte till.
  / Ej rädd men förbannad 72-åring

  • Här kommer mer skrämmande läsning om vad som händer i Sverige.

   Sänkta intelligenskrav på poliser.
   Ur Svenska Dagbladet i dag den 13/7.
   Kraven för att bli antagen till polisutbildningen sänks. Språktesterna slopas och från och med i vår ska männen göra samma tester som gällt för kvinnorna. Av de nordiska länderna är det lättast att bli antagen till polisutbildningen i Sverige.
   – Vi vill ha ett bredare urval, att många ska känna sig uppmanade och behöriga att söka. Vi jobbar med ständiga förändringar och det vi gör nu är att modernisera urvalsprocessen, säger Kim-Lena Ekvall Svedenblad, chef för kompetensutvecklingsenheten på Rikspolisstyrelsen.
   – Vi tycker att den grundläggande behörigheten plus den särskilda är nog för att mäta de färdigheterna. Innan har det varit som att vi har mätt om det någon annan redan har mätt. Vi ser det inte som att vi har sänkt kraven, säger Kim-Lena Ekvall Svedenblad.

   Ska intelligenskraven sänkas till Dan Eliassons nivå och männens styrketester läggas på kvinnors nivå, så är vi riktigt illa ute.

   • ”…det vi gör nu är att modernisera urvalsprocessen…”

   • Inte nog med det. Dan Eliasson blir även belönad med Sir Robert Peel medaljen från Cambridgeuniversitetet för sitt utmärkta ledarskap!!??
    Man tar sig för pannan och undrar vad som ligger bakom, Frimureriet eller?

 6. Bertand Russell, var professor i Cambridge, England –
  han skulle säkert inte ge förtjänstmedalj åt rikspolischefen Eliasson;

 7. Info-guldgruva för den som förstår tyska:

  http://lupocattivoblog.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: