• Mest lästa inlägg

  • Mest klickade

Värre än Hitler

På sistone har mina tankar kretsat kring Fransisco Franco – Spaniens grymma diktator 1939 och framåt.Utan Franco hade det inte blivit något spanskt inbördeskrig 1936, det hade inte helle blivit så grymt. Franos marockanska arme svrättade systematiskt alla motståndare varhelst den gick fram. Även efter francosidans seger 1939 fortsatte slakten på alla som kunde ha visat sympati för regeringssidan.(var regeribgssidan också grym? tja, i vilket inbördeskrig, historien igenom, har inte båda sidor visat grymhet? Ett bra sät att undgå kaos och krig är att respektera valresultat, om valet gått rätt till…)

Hade general Pinochet i Chile gått fram på samma sätt som Franco efter sin militära seger, då skulle den chilenska befolkningen idag vara påtagligt decimerad! Det skulle där inte ha stannat vid 30.0000 «försvunna”
Hur kan det komma sig att Franco inte dömts hårdare av historien, varför dömdes han inte i en krigsförbrytarrättegång, typ Nurnberg?Skillnaden mot Adolf Hitler var att Franco inte krigade utomlands och  inte blev   besegrad i ett krig.
Moraliskt var han ändå, som jag ser det,en «värsting» (detta dock inte sagt för att mildra bilden av vare sig Pinochet eller Hitler.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: