• Mest lästa inlägg

  • Mest klickade

Utgruppsvänligt

På 1980-talet arbetade jag som bussförare i Stockholm och var fackligt aktiv i Kommunal. När trafikfacket i Stockholm 1985 fyllde hundra år fick jag hedersuppdraget att sätta ihop jubileumsskriften ”100 ÅR I RÖRELSE”. I denna fanns ett avsnitt med den politiskt korrekta rubriken ”Utan invandrare stannar Stockholm” – ganska korkat, för vad menar man egentligen med det, mer än att det finns invandrare i Sverige som försörjer sig genom hederligt arbete och att många sådana finns inom Storstockholms Lokaltrafik, som bussförare eller tunneltågförare? Som pk-uttalare blev jag snart överträffad av Maud Olofsson, centerpartist, när hon slog fast att ”Det var invandrare som byggde Sverige” – senare vässat av Erik Ullenhag, folkpartist, till att dessa samhällsbyggare var romer….

”…..Vad romer har betytt för att bygga Sverige.”

Erik Ullenhags uttalande gör inte anspråk på att säga något om verkligheten. Mest handlar det om att putsa den egna glorian och att uppfostra alla oss andra, som inte har nått samma nivå av godhet och total snällhet.

www.youtube.com/watch?v=6s3HElwkYGA

Ett uttalande som knappast gjorde anspråk på att säga något om verkligheten. Bara att markera sin egen godhet, genom att säga något snällt om några stackare som behövde mer snällhet från samhället, plus en uppfostran av alla oss andra, för vilka denna snällhet inte är lika självklar.

5ebd9d49ef99b

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: