• Mest lästa inlägg

  • Mest klickade

En hattig historia…

År 1709 maldes den svenska karolinerarmén ned av Ryssland i slaget vid Poltava.
År 1809 erövrade Ryssland Finland från Sverige. De 100 åren däremellan var en hattig tid, kan man säga. Enväldet i Sverige tog slut med krigarkungens död 1718, istället kom”Frihetstiden”, med partistriderna i Riksdagen mellan hattar och mössor.
Länge levde föreställningen kvar om Sverige som en stormakt, och rikets ledning vägrade gå med på en fredsöverenskommelse som innebar avträdelse av Baltikum.
För att sätta press på Sverige förde då Ryssland det s.k. Skärgårdskriget, som hårt drabbade befolkningen på svenska östkusten, fram till 1721. Med freden i Nystad
senare kom mordet på den svenske officeren Sincler, vilket skylldes på Ryssland.Vi fick Sinclervisan och en krigshets österut. 1743 inleddes ett svenskt angreppskrig, som snart förlorades – inte pga. rysk beskjutning, utan pga. egen logistik som ej fungerade – svenska soldater stupade  i massor genom hunger, köld och sjukdomar.
Många av de onödigt stupade svenskarna var dalkarlar – till de logistiklösa hade hört dalregementet. Som följd av detta tågade år 1947 dalfolk i prorest till Stockholm och intog huvudstaden – ett uppror som brutalt slogs ned och sedan i våra historieböcker rubricerats som ”stora daldansen”. Ett av dalfolkets krav hade varit att den danske kronprinsen skulle göras till tronföljare även i Sverige. M.a.o. ett återupprättande av Kalmarunionen och ett Sverige styrt från Köpenhamn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: