• Mest lästa inlägg

  • Mest klickade

Historienötter

Det förefaller som att många stora historiska händelser – Pearl Harbour, Hiroshima-Nagasaki, andra världskrigets utbrott, 9/11, Kennedymordet, mm – har en officiell förklaring mest för att dölja verkligheten.
Plats för litet hjärngymnastik… jag kan inte låta bli.
Mina reflexioner kretsar mycket kring Tyskland och England.
Låt mig då börja med tyska officerares attentat den 20 juli för att döda Hitler.
Hade det varit bra för västmakterna om detta hade lyckats ? Nej, problemet för dem var aldrig Hitler och nazismen – det var Tyskland och tyska folket.
Som gymnasist var jag road av att göra diagram och snubblade över uppgifter om olika länders utveckling i kol- och stålproduktion.
England var ju först med den industriella revolutionen, men Tyskland var i snabb takt på väg att komma ikapp och förbi.
Bakom detta låg Tysklands enande och framgångsrika krig mot flera grannländer med erövring av nya områden. Engelsmännen oroades också av att kring Tyskland kunde ske ett enande av den europeiska kontinenten, som farligaste rival till England.
Inte heller behövde andra världskriget egentligen en Hitler för att komma igång. Som upptakt till kriget mot Polen har talats mycket om Danzig och korridor till Ostpreussen, men mer betydde överföringen 1919 av stora tyska oråden i öster till Polen. Där bodde många miljoner tyskar, som kände sig illa behandlade av polska myndigheter. Varje regim i Berlin skulle nog vara bekymrade över detta. Den polska regeringen hade dock en pakt med England i ryggen och förkastade helt varje tyskt krav.
När kriget mellan Tyskland och England var ett faktum önskade president Franklin Roosevelt få med USA där på Englands sida, men opinionen i USA var starkt emot detta. Det japanska angreppet på Pearl Harbour passade då perfekt. Washington hade förhandsinformation, men lät angreppet ske.
Man offrade några tusen amerikanska sjömän för att kunna vända opinionen i USA. De fartyg som offrades var några stora slagskepp, redan föråldrade. Några hangarfartyg var, lägligt nog ute till havs den 7 december och var räddade inför det senare stora slaget vid Midwayöarna.

Mord på höga politiker tillskrivs ofta ensamma gärningsmän, galningar som av slumpen gavs tillfällen – det var inte en plan från mäktiga intressen. Mordet på president Kennedy är där inget undantag, inte heller mordet på brodern Robert Kennedy eller den svenske statsministern Olof Palme eller utrikesministern Anna Lindh (istället fick vi Margot Wallström, från EU väl avlönad).

Det nya världskriget, med allt bombande, ledde till förintande av tysk industristruktur och kommunikationer, med massdöd och svält, inte bara i Belsen…

https://janmilld.wordpress.com/2016/07/04/tyskland-2-historia/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: