• Mest lästa inlägg

  • Mest klickade

Boken Priset

Vår svenska dissidentrörelse har på sistone förstärkts genom flera bra krafter från den akademiska världen. Ett exempel på det är Karl-Olov Arnstberg, professor i etnologi vid Stockholms universitet. KOA har producerat många intressanta böcker – nyligen PK-samhället och nu senast Priset – en antologi där invandringskritiker, verksamma på 1990-talet, medverkar. Vad KOA här vill visa är hur demokratin brister då politisk verksamhet bestraffas genom en kaskad av tillmälen och stigmatisering som socialt isolerar.

Själv medverkar jag också i priset med ett ganska långt bidrag. Poängen med mitt bidrag är att visa hur lättvindigt och helt grundlöst tillmälen som rasist och högerextrem används. Under mitt resande i världen har jag en gång på 1960-talet bott i Chicagos svarta getto hemma hos en familj av Black Muslims. 30 år senare bodde jag i Montevideo, Uruguay, hemma hos vänstergerillan Tupamaros.

1990-talet var ändå närmast en tebjudning jämfört med 1980-talet. BSS:are och tidiga SD:are var då terroriserade och jagade. Det kan sägas utan att överdriva. Eva Nyman, partistyrelseledamot för SD, bodde på andra våningen i ett hyreshus i Uppsala – en gatsten krossade ett fönster i hennes lägenhet. En ung SD-are blev på en buss i Stockholm igenkänd av ett gäng invandrare – det slutade med att han låg död på marken med tre knivar i ryggen – bara ett av många sådana dråp. Andra var morden på Ronny Öhman och styckmordet på Anders Gustavsson, 16 år. Ytterligare ett var mordet på Daniel Wretström i Salem. Joakim Larsson överlevde ett överfall, men det hade kunnat sluta med mord. På den tiden var priset mycket högt för dissidens i Sverige. Hur många känner till det idag?

Joakim Larsson med skjortan han hade vid överfallet.

 

Beställ Priset från Logik förlag.

priset-omslag-300px-mer-dalahast

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: