• Mest lästa inlägg

  • Mest klickade

Två partimodeller

 

I princip kan man tänka sig två olika partimodeller:

 

1) Det demokratiska och decentraliserade.

Den decentraliserade modellen bygger på självständiga individer som har en politisk samsyn och därför samverkar. Där finns utrymme för eget agerande lokalt.

 

2) Den toppstyrda centraliserade, en stalinistisk modell.

Där styr ledningen i varje detalj, och enskilda medlemmar får inte göra något på egen hand, utan måste tänka och säga bara det som sanktionerats uppifrån.

 

Thoralf Alfsson hade inte bara en egen blogg, han framställde även eget SD-material för spridning i Kalmar län. Han bedrev ideellt, obetalt arbete. Med den första partimodellen vore han en önskemedlem. Nu var han aktiv i Sverigedemokraterna som tillämpar den andra modellen. Därför är han nu utesluten. Som förevändning för uteslutningen har anförts en olämplig kommentar, men långt innan den gjordes stod det klart att han inte fick vara med på riksdagslistan. Så det verkliga skälet till uteslutningen ligger i att Alfsson var en oönskad typ av medlem i SD. Han arbetade allt för självständigt. Han hade en egen vilja och hjärna, och använde den hjärnan. Uteslutningen av honom illustrerar hur Sverigedemokraterna håller på att missa tåget. Som tur är finns det ett alternativ för dissidenter i Sverige, och det är AfS. Med toppstyrning blir Sverigedemokraterna ett missvisande namn på SD. Frågan är om det inte skulle kallas JÅK (Jomshof, Åkesson, Karlsson).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: