• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Russofobins kostnader

Här ska jag ta upp två exempel på aktuella kostnader för russofobin i Sverige: dels den stora skogsbranden i Västmanland, dels de svenska mjölkböndernas svåra situation.


nej

Branden

Skogsbranden i Västmanland 2014 var den största i Sverige på över ett halvsekel. Den bröt ut den 31 juli och pågick i nära två veckor. 13.800 hektar skog drabbades.

När larmet kom till räddningstjänsten var det ett område på 30 x 30 meter som brann. Det fanns många orsaker till att denna skogsbrand spreds med sådan hastighet och drabbade ett så stort område:

1.
Naturliga förutsättningar – det hade varit varmt länge och det var torrt  i markerna.

2.
Professionella förutsättningar – brandpersonal var dåligt utbildad och rustad för denna uppgift. ”Jämställdhet” hade prioriterats framför yrkeskompetens av MSB.

msbbrinner

3.
Organisatoriska missar och mänsklig klantighet. Man missade att i tid rekvirera eller ta emot möjlig hjälp från olika delar av det svenska samhället.


Till detta kommer emellertid ett fjärde moment, som ligger vägg-i-vägg med punkterna 2 och 3:  en politisk prioritering.

Ryssland är ju ett land med mer av stora skogar än något annat land. Det har också erfarenheter av skogsbränder. Samt resurser/kompetens. Således har de utvecklat stora flygplan, specialiserade på att kunna effektivt bekämpa skogsbränder.

I samband med  Västmanlandsbranden i augusti 2014 erbjöd sig Ryssland att sända ett sådant flygplan till Sverige (möjligen flera plan) för att hjälpa till i brandbekämpningen.

Från svensk sida tackade MSB dock nej till detta!  Varför?

• Det kunde knappast vara att Sverige i detta kritiska läge inte behövde denna hjälp. Branden spred sig ju snabbt och hotade även ett stort samhälle som Norberg.

• Inte heller kunde det vara att man ifrågasatte ryssarnas kompetens och kapaciteten hos det erbjudna specialflygplanet.

• Nej, skälet var strikt politiskt. Ryssland skulle ha kunnat vinna PR-poäng på att få medverka i släckningsarbetet. Det skulle ha kunnat göra svenskar mindre ryssfientliga, det kunde ha motverkat russofobin. Detta ville man inte riskera.

Bekämpningen av skogsbranden sågs, i jämförelse med angelägenheten av att bekämpa denna ”hotbild” av ryssvänlighet, som av underordnad betydelse. För den större sakens skull fann man det värt att låta ytterligare ett antal hektar skog brinna ned.

Från ”ansvarigt” håll i Sverige gjorde man sin prioritering av viktigt att mer viktigt…

Detta agerande från svenska myndigheter var i sig inte uttryck för någon russofobi, däremot var det resultat av en politisk strävan att bevara eller befrämja en fortsatt russofobi bland svenskar.

njet


helasv1Mjölken

Sverige är långtifrån självförsörjande på livsmedel. Det är sämre än vad det varit tidigare, det är också sämre än i våra grannländer.
Överhuvudtaget går samhällsutvecklingen mot ökad sårbarhet. Vår beredskap för allvarliga kriser och orostider är allt annat än god.

Problemet med självförsörjning gäller även mjölkproduktionen, en hel del mjölk importeras idag.

Utöver denna EU-politik och frihandel till kommer ytterligare en faktor som – helt i onödan – skapar extra svårigheter för svenska mjölkbönder, nämligen vissa inskränkningar i samma frihandel. Närmare bestämt sanktionspolitiken mot Ryssland.

Våra mjölkbönder drabbas därigenom av motaktioner från Ryssland, som svar på EU:s sanktioner. Med mindre avsättning och än mer sjunkande mjölkpriser som konsekvens.

Varför dessa sanktioner?  Vad som anförs är – som det uttrycks från sanktionernas tillskyndare – Rysslands ”annektering” av Krimhalvön.

Men det rörde sig om  a) en återförening  b) en åtgärd i linje med folkviljan på Krim.

Det handlar här inte barra om en ofrånkomlig konsekvenser av vårt medlemskap i EU.  Sverige tillhör dessutom de länder som är mest drivande för sanktioner mot Ryssland. Våra företrädare vill att dessa sanktioner skall fortsätta, helst även utvidgas.

mjolkbossa


Finns det överhuvudtaget någon viktigt fråga där Sverige numera,  i jämförelse med andra länder, inte tillhör de värsta hökarna och ligger ”på framkant” i galenskap?

tiggbonde


Mer

https://petterssonsblogg.se/2016/06/09/forsvaret-okar-beredskap-for-skogsbrander-men-det-far-inte-brinna-efter-arbetstid/

https://anthropocene.live/2016/06/10/varfor-ar-svenskar-kraftigt-overrepresenterade-pa-bilderbergmoten/

https://janmilld.wordpress.com/2014/08/08/sakerhetsintressen/

https://janmilld.wordpress.com/2015/03/06/mer-om-brander/http://www.svd.se/sverige-tackade-nej-till-ryskt-specialplan

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19329394.ab

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/raddningsledningen-tackar-nej-till-ryskt-jatteplan

https://janmilld.wordpress.com/2015/05/29/inte-bara-arla/

https://janmilld.wordpress.com/2014/11/24/sanktioner/

https://janmilld.wordpress.com/2016/05/13/nej-till-russofobi/

 

11 svar

 1. Bara att hålla med igen……. 🙂

 2. Sverige OCH svenska folket håller helt klart mästarbälte i galenskaper. Självgoda och oinsatta människor både styr det här landet samt röstar på oinsatta och självgoda personer som deras företrädare i kommuner och riksdag.

 3. På något sätt känns det som om Sverige nu är inne i en nedåtgående spiral där utvecklingen blir extremt svår att vända. Förfallet sker på en så bred front så att olika faktorer förstärker varandra ömsesidigt. Det börjar bli väldigt obehagligt att iaktta denna urspårning.

 4. Om vi i Sverige tog hand om oss själva och gav fanken i alla internationella uppdrag och åtaganden hade vi inte bara varit fria, vi hade varit rika.
  Vad kostar inte:
  FN
  EU
  BIS
  NATO(halva inne)
  Migrationen
  Russofobi

  FN ca 250 miljoner per år + frivilligt med ca 8 miljarder per år de senaste åren.

  EU går lös på 40 miljarder kronor årligen, plus kostnader för deras politiska beslut.

  I avdelningen BIS(Bank of International Settlement) alltså Centralbankernas bank med säte i BASEL tillkommer Riksbankens medlemsavgift som för mig är okänd, sannolikt inget gratismedlemskap när man har med bankmaffian att göra.

  I avdelningen NATO tillkommer kostnader för att Natosoldater som arbetar i Sverige blir befriande från inkomstskatt. Dessutom åtnjuter dess personal juridisk immunitet som ex.vis diplomater.

  I avdelning migration tillkommer extra kostnader för polis, räddningstjänst, sjuk och tandvård, skatte och bidragsfusk, försäkringspremier, domstolsväsendet, skola och annan samhällsservice.

  I avdelningen Russofobi måste NATO blocket ligga, plus alla kringkostnader i det. Sen har vi självklart handelsproblemet som borde delas med EU-avd eftersom sanktionspolitiken är en effekt av vårt EU-medlemsskap.

  Utan dessa parasiter hade vi kunnat stoltsera med en samhällsservice i världsklass. Hade vi dessutom dumpat all processad mat och slopat socker och konstgjorda matfetter hade sjukvården kunnat inriktas friskvård istället för sjukvård, vilket kunnat ge en bättre äldrevård m.m.

 5. Har du absoluta belägg för att det fanns kvinnliga brandmän som saboterade släckningsarbetet med sina dåliga kunskaper?

  • Kanske inte, minns ej nu.

   Men filmen från Samhällsmagasinet förtjänar att ses och lyssnas till!

   Brandmän måste ha fysik för sitt uppdrag.

  • Nu har ju brandväsendet lagt ner mycket resurser på att få in kvinnor i brandmannayrket. De har även plöjt ner stora resurser i HBTQ frågor istället för att ha lagt resurserna på utbildning i brandmännens kärnverksamhet.

   Än så länge torde kvinnor i kåren vara av mycket begränsat antal, så sannolikheten för att någon enskild kvinna ska ha ”saboterat” insatsen är mycket liten.

   Men det är inte det frågan handlar om, utan det faktum att MSB håller på med en massa annat som inte är relevant i förhållande till den verksamhet man har och ska ha.

   I brandmannayrket ingår att ha mycket god fysik, att vara uthållig och stark. Det finns många män som sökt in, men som ej klarat fys-proven. Och kvinnor har av naturliga skäl inte möjligheter till samma fysik som männen. Och i det kan det finnas risker med att ett räddningsarbete i så fall försinkas och inte blir tillräckligt effektivt vilket i slutändan kan kosta människoliv.

   Att det ibland går åt fanders pga mänskliga misstag och felbedömningar händer dessvärre då och då. Därför är kontinuerlig vidareutbildning oerhört viktig för att minimera risken med felsteg. Då ska utbildningen vara relevant och medverka till att stärka räddningstjänsten till att bli ännu bättre.

   • Apropå fys-proven hos Räddningstjänsten. Hade för 15-20 år sedan en arbetskamrat som försökte sig på att bli brandman. Han var aktiv idrottsman och fotbollsspelare i division 2. Han klarade inte provet. Förmodligen var det väl något enstaka moment han körde i men vi var många på jobbet som blev väldigt förvånade. Misstänker att ribban har sänkts sedan dess.

 6. Jag jobbade som brandman från 1993 till 2012 i Södra Roslagens brandförsvar(kommunerna Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker) som 2009 gick samman med Stockholms brandförsvar och blev Storstockholms brandförsvar. Vi fick då lite mera inblick i hur Stockholms brandförsvar drev på för en attitydförändring hos brandförsvarets anställda för att få in kvinnor och HBTQ personer.
  Jag vet att efter 19 år som brandman måste man ha både fysisk & psykisk styrka för att klara av dom utmaningar man ställs inför i detta yrke. Mitt första larm var en trafikolycka med dödlig utgång.

  Här är en intervju från 2010 med en Nils Zetterberg som jobbade med jämställdhetsfrågor inom Storstockholms brandförsvar;

  Det hela började då han själv tog upp frågan med Södra Roslagens brandförsvar år 2007. Det hade annonserats efter brandmän och man sa mycket politiskt korrekt att det var bra om man anställde kvinnor. Men de kvinnor som infann sig för att delta i testerna blev inte bara utan passande skyddskläder – ingen av dem fick heller anställning. Detta tyckte Zetterberg var pinsamt och därför engagerade han sig. 2008 fick han i uppdrag att på heltid arbeta med att studera och utvärdera jämställdheten i Storstockholms brandförsvar.
  – Jag insåg att man måste satsa på utbildning för att ändra attityder. Man har byggt upp yrket ur en manlig, heterosexuell synpunkt och den allmänna synen hos gymnasieelever på en brandman är just en vit, vältränad man i 35-årsåldern.
  – Fler kvinnor i Storstockholms brandförsvar skulle gynna alla anställda. Många undersökningar visar på att ju större mångfald en grupp har – desto bättre fungerar gruppen. Jag har aldrig i en insats upplevt att det har varit en avgörande betydelse att någon har varit annorlunda. Ett misslyckande har aldrig berott på det.
  – Jag har fått ganska bra respons på utbildningen, tycker jag. Men det är ju inte alla som är positiva förstås – det finns väl alltid några som är lite anti. Det finns krafter som jobbar för att man ska upprätthålla bilden av den vältränade brandmannen. Det är viktigt att bryta den. Annars kommer attityderna aldrig att förändras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: