• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Tveksam partiledardebatt

 

8
Söndagens partiledardebatt i SVT hade invandringen som ett underliggande tema. 4 av 5 områden handlade egentligen om invandring:

• no-go-zonerna och polisangreppen

• flykten från läraryrket

• bostadsbristen

• arbetsmarknaden och behovet av ”enkla jobb” (för att nu skapa sysselsättning åt okvalificerade).

Ändå hade denna koppling till invandringspolitiken svårt att komma fram.

Snarare låg det som en självklar förutsättning för resonemangen i SVT-programmet att Europas folk på något sätt skulle ha en moralisk skyldighet att låta sig bytas ut.

Frågan gällde inte om den pågående massinvandringen från Afrika och Asien skulle fortsätta eller ej. Frågan gällde bara i vilken takt och under vilka former som detta skulle ske!


Flyktingar har återigen drunknat på Medelhavet när de försöker ta sig från Afrika till Europa. I debatten drevs tesen att Europas länder bär ett ansvar för detta, genom att inte vara tillräckligt generösa. ”Fler legala vägar in” i Europa borde skapas, menade man.

I själva verket ligger ju förklaringen till olyckorna i att man själva givit sig ut på havet i dessa båtar – något som i de flesta fall aldrig skulle ha skett, om inte länder som Sverige lockade med uppehållstillstånd och generösa bidrag.


Betecknande för det partiska upplägget var Anna Hedenmos vinklade fråga till Jimmie Åkesson (5.15 in):

”Jimmie Åkesson, hur vill Sverigedemokraterna skapa fler jobb för utrikes födda? För det är det stora problemet just nu.”

Sverigedemokraterna är ju det sista riksdagsparti som ska hållas ansvarigt för att det finns så många utrikesfödda utan arbete i Sverige.

Ansvaret för situationen ligger helt hos de partier som skapat denna situation, genom att driva fram inflödet av alla dessa människor som överhuvudtaget inte borde ha kommit till Sverige.


Och lösningen ligger framförallt i att

a) få stopp på mer av sådan invandring

b) återsända alla de som inte borde vara i vårt land.

Detta blev inte Åkessons svar på denna fråga.


Även om just Jimmie Åkesson påfallande ofta blev avbruten och hade svårt att få ordet, låg problemet också i att han själv missade tillfällen.

Ett exempel gällde bostadsbristen, där han inte nämnde om den grundläggande orsaken till problemet – nämligen det orimligt stora behovet, till följd av den onödiga massinvandringen.


Ett problem med ett program som SVT:s Agenda är grovt partiska programledare, som denna Hedenmo.

ah


Ett annat problem är det faktum att där ska finnas så många debattdeltagare. Det blir då litet tid för envar, och i synnerhet alltför litet tid för de större partierna.

Denna kväll – då temat var invandringen – borde Sverigedemokraternas partiledare ha kunna få halva debattiden!

I sakfrågan handlar det ju om alternativen från å ena sidan SD, å andra sidan Sjupartiet (med en välvillig tolkning av SD-linjen, som borde vara skarpare!).

I partipolitiska TV-debatter på 60-talet hade Socialdemokraterna – det då stora regeringspartiet – två företrädare, övriga partier vardera en. Det ansågs rimligt att ett parti som företrädde närmare halva valmanskåren inte skulle få väsentligt mindre debattutrymme än tre andra partier (Högerpartiet, Folkpartiet och Centerpartiet), vilka tillsammans inte var större.

ps
I dagens läge skulle jag kunna tänka mig en annan modell.

Även om riksdagen har en 4%-spärr så borde SVT här tillämpa en 10%-spärr. Då skulle bara de tre största partierna få deltaga:

• Socialdemokraterna

• Moderaterna

• Sverigedemokraterna

De politiska alternativen kunde då göras tydligare. Fler av deltagarna skulle ges tillfälle att tala till punkt, det skulle bli mindre av anledningar/förevändningar att avbryta talare mitt i viktiga resonemang och man skulle inte behöva tala så mycket i munnen på varandra.

Kompletterande budskap från småpartierna skulle i efterhand kunna förmedlas via andra kanaler än själva direkt-TV-sändningen.

jadebatt


PS

På fråga från KD-ledaren om utvisning av utländska våldtäktsmän var svaret från den ”feministiska regeringen” högintressant.

Det visade sig att Stefan Löven ogillade sådana brott,men han kunde inte sträcka sig så långt som att förorda utvisning av dessa brottslingar.

Kristdemokraternas omsvängning i denna fråga förtjänar också att noteras.


Notera här även reaktionen från MP-språkröret Isabella Lövin, 28 minuter in i detta klipp:

http://www.svtplay.se/video/8832528/agenda/agenda-partiledardebatt-29-maj-20-00

 forskrackt

”Vi har ett gigantiskt problem i världen.” Uppenbarligen ser hon här en motsättning:  övergrepp från utlänningar mot kvinnor  i Sverige är inte så allvarligt, så länge det finns 60 miljoner flyktingar i världen.

Visserligen talade hon sedan om ”nolltolerans”, men kvar står att Lövin – lika litet som Löfven – besvarade frågan: Ska utländska våldtäktsmän utvisas från Sverige?


 

Mer

https://varjager.wordpress.com/2016/05/30/partiledardebatt-under-galgen/

22 svar

 1. Håller med, mycket klokt resonerat Jan!

 2. Ännu en partiledardebatt som alla andra som inte kommer att leda till någonting. Problemen med invandringen har pågått i mer än 40 år och har ständigt eskalerat år efter år så även denna debatt kommer att betraktas som helt meningslös förutom då för de som höll i debatten de tjänade ett antal extra tusenlappar för besväret.

 3. Eftersom vi inte infört ett totalstopp för asylinvandring, har vi också, tillsammans med Tyskland ett mycket stort ansvar för att människor riskerar livet på Medelhavet. Om vi i norr stoppar invandringen och kommunicerar ut det till de länder där de tilltänkta resenärerna befinner sig så kanske de inser att det inget finns att hämta och därför avstår från att resa.

  Just nu finns det ingen plats att ta emot fler, det är redan alldeles för många som behöver bostäder, vård, arbete och övrig samhällelig service. Man behöver ofta större lägenheter än svenskar då familjerna ofta är större. Man är ofta i behov av mer kvalificerad vår och tandvård. Man är oftast i behov av enkla arbeten då utbildningen ofta är skral. Man är i behov av kollektivtrafik, socialtjänst och övriga samhällsfunktioner.

  Man saboterar bibliotek, stör ordningen och slår sönder inventarier. Man lever rövare på badhus och skitar ner genom att inte följa de regler som gäller. Vidare tafsas det utan urskillning på flickor och kvinnor.

  Det är stopp som gäller inget annat. JÅ tog inte tillfället i akt att säga det. Så man får anta att SD har svängt även i denna fråga och är för invandring. SD visar allt mer att man glider undan sin tidigare politik och i utrensningens spår ser man tydligt en kursändring mot ett ”social-liberalt” mittenparti, ett nytt Folkparti om man så vill.

  Man nyttjar all service och får i de flesta fall bidrag för sin försörjning vilket med etableringsersättning, som endast nyanlända får, blir 6-7000 mer än en svensk i motsvarande situation(arbetslös). Belastningen på våra samhälleliga organ är på bristningsgränsen, både personellt och ekonomiskt. Finansministern lånar hej vilt och vår skuld är nu uppe i hisnande 1 331 188 000 000 kr. alltså en biljon trehundratrettioen miljarder etthundraåttioåtta miljoner kronor. Och stiger stadigt. Detta måste ovillkorligen stoppas.

  Sverige behöver en utomstående konkursförvaltare, den som skulle passa bra är Ungerns president Orban som säkert skulle kunna få detta kulturmarxistiska söderskjutna land på fötter igen.

  • En intressant fråga är också vem/vilka som lånar ut till vår statskassa … Och vad, när, hur det blir när lånen krävs tillbaka. Kanske dags att börja tänka på detta …

 4. Såg en uppgift att 64% av invandrarna i Malmö inte arbetar efter 10 år i Sverige. Hur skulle det vara om man drar ner bidragen till kr. 0:- för dessa och använder det ”överblivna” kapitalet för att med det i stället reducera statsskulden? – En Gratis hemresa för dem kan vi bjuda på.
  Jobb i byggbranschen förefaller ju finnas i deras hemländer numera?

 5. Håller med. Åkesson är som vanligt tam och tar inte för sig men så är ju hans devis, enligt hans egen bok, att det är inte hur ”hårt man slår utan hur många slag man kan ta” som avgör. Slagen mot SD har upphört i takt med att massinvandringen fyllt på landet till bristningsgränsen och SD övergått till att vara ett anti-rasistisk mittenparti som samarbetar med EXPO. Så Åkesson varken fick slag eller gav några.

  Alldeles bortsett från det är programledarnas agerande totalt undermåligt. Anna Hedenmo gav inte Åkesson taltid utan att först ställa en fråga. Åkesson gick då i fällan och svarade på frågan istället för att ge replik, vilket var det han vinkat för.

  Åkesson är ändå det minst dåliga alternativet, då de andra politikerna framstår så smått som galningar och Åkesson har, trots allt, ännu fötterna på jorden.

  Det blir smått overkligt att lyssna på t.ex. Björklund när han talar om skolan och vad man måste göra, samtidigt som han själv hade 8 år på sig att genomföra det han står och talar om. Han har nu glömt alla hundratals gånger han själv och hans kollegor kallat SD för islamofober och rasister. Han tycks också ha glömt att FP är ett av de värsta partierna som på ideologiska grunder fyllde på utanförskapet med ca: 1 miljon personer under de 8 år man styrde Sverige.

  Annie Lööf har helt glömt bort visionen om 30 miljoner ”i nybyggarlandet Sverige” och AKB har missat att det finns oändligt med mark i Sverige – fråga han som såg till att du blev Moderatledare – han som flög över de oändliga skogarna där det visst finns plats – i den ”humanitära stormakten”, bara vi öppnar våra plånböcker.

  Sjöstedt är otroligt urusel, på gränsen till att det blir komik av det hela.
  Samtidigt som Tyskland satsar på kolet efter att man stängt ner kärnfrakten, vill Sjöstedt att de pengar man kan få genom en försäljning, istället ska grävas ner i marken. Han och MP står ju för den internationella solidariteten och att alla i hela världen ska få komma hit, detta samtidigt som man vill driva en aggressiv omfördelningspolitik i Sverige – för att ”utjämna orättvisorna”. En politik som helt enkelt inte fungerar, speciellt inte i ett land där de flesta redan betalar 70% av sin inkomst i olika former av skatter. Hur ska vi då, med knappt 10 miljoner, kunna sträcka ut denna solidaritet till de miljarder som har det betydligt sämre materiellt?

  Så har vi då det gamla ”arbetarpartiet, S, som enigt den politiska klassen och Ingvar Karlsson vill samma sak som revolutionärerna, fast långsammare, ett land där ”var och en betalar efter förmåga och får efter behov” men som iaf tidigare appellerade till, kanske, Sveriges mest konservativa väljare, arbetarna, men numera kallar sig ”framtidspartiet” och har en salig blandning av feminism, HBTQ, Rysskräck, NATO-vurmande och invandrarretorik. När Löfven dessutom åker till Bilderberg och är bästa kompis med Svensk Näringsliv och Wallenberg, då blir anrättningen, inte bara obegriplig, utan också tragisk – det är trots alla Löfven som är statsminister i landet Sverige.

  Vi har så urusla politiker så det saknas ord. Skälet är naturligtvis att folket inte längre är insatta i olika frågor. För att demokratin ska kunna kapas av en liten elit, så måste folket invaggas i falska föreställningar, inte få del av korrekt information och avstyras från att själva bilda sig.

  Jag saknar djupare kunskap i frågan men det förefaller som att det en gång i tiden fanns en vilja att folket skulle delta och bilda sig. ABF var/är väl ett bildningsförbund? Idag är det totalt omöjligt för människor att förstå någonting. Först hjärntvättas de med felaktig information i 9 år i skolan, sedan får de lögner från ljugmedia hela dagarna. För att klara sig måste båda föräldrarna jobba mycket och sedan orkar man bara med avtrubbad underhållning på kvällarna och rap-musik på morgonradion.

  VI har ingen verklig demokrati i Sverige eftersom folket har felaktig information och dessutom inte i tillräcklig omfattning sätter sig in i olika frågor på djupet. Troligen har de lägre kraven i skolan också gjort att man kanske inte ens längre har förmågan.

  Debatten igår är som vanligt mest hundratals fraser och floskler som ska gå igenom rutan på 30 sekunder. Åkesson var väl ändå den som visade mest seriositet, trots allt. Han är den enda som försöker förklara och undviker floskler.

  • Visst jag håller i stort med din analys. Men jag är långt ifrån säker på att SD kommer att genomföra det man säger. Exempel på tvivel är begreppet ”öppen svenskhet”, att man uteslutit en stor del av medlemskåren som eventuellt skulle kunna utmana nuvarande ledning om partiets inriktning, att man inte klart och tydligt röstade mot värdlandsavtalet till fullo, att man inte längre för debatten hårdare mot massinvandringen.

   Det finns tecken, menar jag på att SD säger en sak nu, saker som de inte har för avsikt att infria när och om de får majoritet eller i vart fall blir största parti och blir regeringsbildare. Dessutom har jag fortfarande svårt att smälta att SD:s ledning lindade in sig i Israels flagga på valnatten, den lär inte borga för att de kommer att föra en Sverigevänlig politik.

   De nationalistiska tongångarna är underordnade de socialkonservativa, ett uttryck jag inte riktigt vet hur man ska tolka. Det närmaste jag kommer är väl någon sorts Socialdemokrati av lite äldre datum. Det är inte det Sverige behöver just nu, vi behöver en total omläggning av den politiska kursen, inte lite mindre av samma vara.

   Nästa val 2018 kan SD mycket väl bli största parti med ansvar för att bilda regering. Det är drygt 2 år dit och mycket kan hända på vägen. Det vi vet idag är att NATO skulle ha startat en ny intervention i Libyen den 25 maj. Den har av oklara skäl skjutits upp. Inom dessa två år kan en ny intervention även ske i Irak. Den Irakiska ledningen uteslöt inte för något halvår sedan att man kan tänka sig att begära samma hjälp av Ryssland som Syrien fått.

   Västoligarkerna är livrädda för att Ryssland ånyo åtar sig rollen att bekämpa terrorgrupper på begäran. Den här gången vill man vara först på bollen så att inga nya olyckor sker. Samtidigt bygger NATO upp stridskrafter utmed en stor del av Rysslands gräns även från Norra Ishavet. Detta kan betyda att ytterligare flyktingströmmar är att vänta om något eller några år. SD kommer sannolikt inte i det läget att bromsa ytterligare massinvasion.

   SD är minst lika mycket insyltade med att sitta i västoligarkernas knä dock kanske inte via Bilderberggruppen utan andra kanaler. Jag tror tyvärr att SD är ett nationalistiskt flugpapper som suger åt sig alla som är emot sjuklöverns politik men som sedan i skarpt läge vid nästa val kommer deras röst att neutraliseras, sedan kan massinvasionen fortsätta som förr och NWO kan fira nya triumfer.

   Men du har rätt i att Åkesson gjorde bäst ifrån sig igår.

 6. Är lite ambivalent om attack är bästa taktik i dessa debatter.
  Att som Åkesson ha is i magen och låta programledarna och de andra partiledarna göra bort sig är effektivt. Tittarna är inte fullt så korkade som SVT inbillar sig.
  Problemet är att man inte i förväg kan veta vart debatten barkar hän och hur tittarna uppfattar det.
  Direktsändning har fördelen att SVT inte kan manipulera och förvanska så mycket som i bandade inslag.
  Vi ska vara relativt nöjda med utfallet.Det har varit betydligt lägre i tak tidigare. Men omvändelsen under galgen kanske kommer för sent ?

 7. Jag noterar att denna debatt mörkar debatten om nato som skapat eländet men som SD och de andra högerpartierna stödjer.

  Håller annars med i stort sett, men debatt-tiden per individ borde anpassas efter opinionsundersökningar om stöd. 10% spärr är en riktigt odemokratisk dum tanke, Jan.

  Bättre vore med en stafettpinne/mikrofon för varje talare som gick runt och där varje talare fick en klocka som tickade på och avbröts när tiden var slut. Samma sak med repliktid.

 8. Har Magdalena Andersson (enligt DI) verkligen sagt det som påstås ovan? Hur kan hon tillåtas göra det? Går det inte att åtala henne?

  • Texten ovan är en sammanfattning av vad som sagts och det stämmer att andemeningen var sådan.
   Nej, det går knappast att åtala politiker för vad de säger.

   Intellektuell och moralisk systemkollaps är vad det är!

 9. Blev lite inspirerad av Lorry. Kanske vad Jimpa hoppas på efter 2018?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: