• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Turkiet kräver…

erdogan
Mycket har hänt sedan jag skrev om Turkiet i höstas. Frågan blir: vart är Turkiet på väg under president Recep Erdogan?


Under lång tid har Erdogans Turkiet stött ISIS.  Varför?

Det kan ha handlat om tre faktorer:

Ideologisk samsyn. Både ISIS och Erdogan är islamister. De bedriver s.a.s. samma kamp, är vapenbröder.

Kurderna. Turkarna har länge fruktat kurdisk separatism. Det lever ca 15 miljoner kurder i  Turkiet. I Syrien lever också kurder. De utgör tillsammans med syriska armén det främsta motståndet mot ISIS.

Ekonomi.  Från ISIS-ockuperade områden i Syrien och Irak har Turkiet kunnat köpa olja i stora mängder och till förmånliga priser.

Sedan slutet av september 2015 har ryskt militärflyg bombat ISIS i Syrien. Detta har irriterat Erdogan – så till den grad att han uttryckte sympati för terrordådet mot ett rysk passagerarplan över Sinai i slutet av oktober 2015, med över 220 omkomna.

nedskjutn

I slutet av november sköt dessutom ett turkiskt F-16-plan ned ett rysk Suchoj-24 över norra Syrien. Turkiskstödd gerilla var på plats och sköt ihjäl den ryske piloten när han försökte rädda sig i fallskärm.

Turkiet anklagade Ryssland för att ha kränkt turkiskt luftrum, något som ryssarna dock förnekade. Klart är emellertid att Turkiet dessförinnan återkommande kränkt både syriskt och grekiskt luftrum.

Senare har detta fortsatt och trappats upp, med beskjutning över gränsen, av främst kurder på syriskt område.

Samtidigt har man fortsatt med oljetransporter över gränsen, liksom leveranser av vapen till ISIS.

Även mot kurderna inom Turkiet bedrivs nu ett direkt krig, med insats av soldater och tung militär utrustning.

jmord

En amerikansk journalist, Serena Shim, dödades hösten 2014, efter att ha avslöjat turkiskt stöd till ISIS.

Turkiska journalister,  vilka skrivit sådant som president Erdogan kan känna sig ”kränkt” av,  riskerar naturligtvis också påföljder. Blir de inte mördade kan de i varje fall riskera åtal och fängelsedomar.

Det senaste är tillslaget mot dagstidningen Zaman i Istanbul – en av landets största, med en upplaga på en halv miljon exemplar. Inriktningen är konservativ och tidningen är knuten till ett muslimskt nätverk.

zaman

Allt detta ger anledning till reflexioner:

1.  NATO

Turkiet är medlem i NATO.

Är det en ”försvarsallians”, i vilken även Sverige nu bör gå med?!

Ska svenska soldater i framtiden kunna tvingas försvara Turkiet i dess krigsäventyr?

turknato

2.  EU

Turkiet har länge haft en ansökan om medlemskap i EU.

I samband med förhandlingarna med anledning av migrantinvasionen av Europa har Turkiet återigen aktualiserat detta.

Är Turkiet ett land som bör släppas in i EU?

Tillhör Turkiet Europa?

turkeu

3. Migrationen

Nära två miljoner migranter kom till Europa under år 2015, främst via Balkanrutten.

I EU:s förhandlande med Turkiet har Erdoganregimen tidigare begärt ett antal miljarder Euro i ersättning från EU, i utbyte mot att stoppa överfarterna till Grekland. Nu höjer turkarna plötsligt detta belopp. De för även fram krav på ett närmande till EU, med medlemskap som mål.

• Om EU går med på de nya kraven – vad talar mot att beloppen senare kommer att höjas ytterligare?

• Vad talar för att Erdogans Turkiet överhuvudtaget kommer att leva upp till några löften?

• Vilken motivation skulle man ha för detta? Är inte en islamisering av Europa precis vad han vill se?

• Vilken trovärdighet har Turkiet alls under denna förtryckarregim?


 bat

Till saken hör att

–  Turkiet har vägrat låta NATO patrullera turkiska farvatten för att stoppa människosmugglingen.

  Turkiet beskjuter syriskt område över gränsen – vilket är ägnat att ytterligare öka strömmen av flyktingar.

  Turkiet för sin del har ett undantag i FN:s flyktingkonvention.


Lösningen?

Vad bör då vara svaret från EU?

DET KAN INTE vara att ge efter för den turkiska utpressningen. Det är inte en regim att stödja!

INTE HELLER är det en lösning att påtvinga EU-länder ett kvotsystem som medför ett fortsatt folkutbyte. Vi européer ska inte tvingas lämna plats för människor från Asien och Afrika – Europa tillhör oss!

Svaret ligger istället i linje med det jag tidigare skrivit om här på bloggen, om ett Safe Haven.

Sök en uppgörelse med ett land i Nordafrika, t ex Marocko. Långtidsleasa där ett område under EU-kommissionens förvaltning.

Dit ska sedan sändas de migranter som tagit sig till Grekland. I detta Safe Haven får de  vänta tills antingen något land i Europa vill ta emot dem eller att de kan återvända hem igen.

transport


Parallellt med detta kan Europas länder medverka till minskade migrantströmmar genom att eliminera de pull-effekter som inte minst Sverige skapat genom sitt sjukt generösa system av bidrag och förmåner.

I andra änden är det viktigt att få stopp på kriget i Syrien och att förhindra nya krig av denna typ. Här finns all anledning att ge stöd åt Rysslands ansträngningar: vapenvila, försoning och fria val.  Så får syrierna själva avgöra om de vill ha kvar Assad eller få honom utbytt.

isis


PS 1

EU-överenskommelsen med Turkiet tillkom tydligen under kuppartade former:

SR-webben:

”Att Löfven och 25 andra regeringschefer vid sittande bord överraskades av det här helt nya förslaget från Tyskland, Turkiet och Nederländerna kommenterar Stefan Löfven så här.

– Det är ingen lyckad arbetsmetod att få ett förslag vid sittande bord och ta ställning till det samma dag, det är inget bra.”

En innebörd av EU-beslutet var att bara asylsökande från Syrien ska tas emot inom EU, inte övriga asylsökande. Illustrerar inte detta att FN:s flyktingkonvention nu inte längre kan fungera, och bör helt skrotas?

trippel

Efter kuppen från alliansen Tyskland-Turkiet-Nederländerna bör Sverige söka andra allianspartner inom EU.

Vårt land bör sälla sig till grupperingen Ungern-Polen-Slovakien-Tjeckien!

kvartett


PS 2

När Stefan Åsberg, SVT:s utsände i Turkiet, ska rapportera om läget – då talar han om riskerna med att ”Aleppo faller”. Dvs att rebellerna skulle drivas ut och Damaskus få kontroll över denna Syriens största stad. Kolla 7.40 in i detta klipp.

asberg

Blir inte det ungefär som att säga att ”Stalingrad föll”, då nazityska trupper drevs ut ur den staden 1943?

Vill vi få stopp på kriget i Syrien, då måste landet kunna enas under en gemensam centralmakt. Vad som där står i vägen är Turkiets stöd åt ISIS och Al-Nusra.

Jag påstår att Sveriges Television är föga opartisk i Syrienkonflikten!


PS 3

Dick Erixon:

”Vi skattebetalare betalar många miljarder till EU för att upprätthålla unionens yttre gränser. Men Bryssel vill överlåta detta på Turkiet. Hur galen får en union bli?”
 
När det gäller Europas gränser är det vår egen uppgift, inte omvärldens, att försvara och upprätthålla dessa. Det är ytterst en militär uppgift. Så varför skickar inte EU-ledarna militära fartyg till Medelhavet så att de kan avvisa olagliga vägar in mot Europa? De farkoster som är sjöodugliga måste man naturligtvis hjälpa, men det handlar då att återföra dess passagerare till de kuster varifrån de kom, inte ta dem till Europa.
 
Det är i grunden inga svårigheter att upprätthålla EU:s yttre gränser. Det som saknas är intellektuell och moralisk vilja att värna Europa. Vi har en mängd svaga, ynkliga företrädare i Bryssel utan tillstymmelse till ledarskap…Man klarar inte av att stå upp och försvara våra västliga värderingar. Man faller istället på knä inför en despotisk regim i Turkiet. Det är ovärdigt Europa. Det är djupt skamligt.”


PS 4


PS 5

Löfvens senaste är att Sverige och Turkiet har gemensamma intressen. Det var inte länge sedan han vid besök i Kiev fann en polare i Porosjenko. Har han nu gjort det även i Erdogan i Ankara?

Från Varjagers blogg:

”Statsmannen (!) Stefan Löfvén säger angående avtalet att det ligger i ‘Turkiets och Sveriges gemensamma intresse’. Den korkade statsministern begriper inte att det det bara finns en vinnande respektive en förlorande part i den vansinniga överenskommelsen.

Turkiets president Erdogan är den stora vinnaren…”

 • Inkassera – inledningsvis – 60 miljarder kr i stöd från EU för “flykting”-utbytet med Grekland/EU (en in – en tillbaka!).

 • Sannolikt få upphävt visumtvånget till EU för Turkiet.

 • På sikt erhålla ett associeringsavtal och i förlängningen EU-medlemskap för Turkiet.

 • Ovannämnda blir viktiga steg framåt för Erdogans ‘bakom kulisserna’-strategi att först helt ut islamisera Turkiet och därefter expandera detta embryo till Kalifat att omfatta Europa.”

‘Det finns inget annat alternativ’, argumenterar Löfvén…. 

Det helt naturliga och mest logiska vore naturligtvis följande:

 • EU ger Grekland ekonomiskt stöd för att helt stänga gränsen till Turkiet. En blygsam kostnad istället för de hundratals miljarder kronor som Grekland nu får för att dels hantera invandringen och asylhanteringen, dels det ekonomiska moras man skapat sedan många år tillbaka.

  ”Självklart är att Sverige, istället för att ge vår Kustbevakning uppdraget att hjälpa flyktingsmugglarna i Medelhavet att upprätthålla sin lukrativa verksamhet, bör erbjuda våra marina enheters hjälp att stoppa och vända alla farkosterna så snart de satts i sjön. Man kan tillägga att NATO borde kunna skicka tillräckligt med flott styrkor för att fånga upp alla smugglar båtar. På så vis undvika Erdogans utpressning.


PS 6

Morpheus:

”Att låta Turkiet hantera asylströmmarna till EU kan vara som att låta en pyroman gå brandvakten. Istället borde EU försöka kontrollera gränsen mot Turkiet, bistå UNHCR som de facto hjälper majoriteten av flyktingar i Turkiet och Syriens närområde, samt verka för återuppbyggnaden av Kobane så att kurderna kan återvända hem.”


Mer

https://www.youtube.com/watch?v=OwlSnQLrU-A

http://www.nyatider.nu/orban-vi-tar-vart-ansvar/

http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.3019242-forskare-avskaffa-asylratten-

http://www.svd.se/wallstrom-sverige-ser-ingen-framtid-for-assad

http://ledarsidorna.se/2016/03/klubben/

http://erixon.com/blogg/2016/03/svagt-eu-lagger-sin-framtid-i-turkiets-hander/

https://peterharold.wordpress.com/2016/03/08/carl-bildt-fortfarande-utrikesminister-vad-star-det-mellan-raderna-om-forhandlingarna-med-turkiet/

http://www.morpheusblogg.se/2016/03/15/turkiets-roll-i-asylkrisen/

https://janmilld.wordpress.com/2015/11/26/vad-forsvarar-nato/

https://janmilld.wordpress.com/2016/02/26/vagval-om-migrationen/

http://www.di.se/artiklar/2016/3/7/lofven-inga-mer-pengar-till-turkiet/

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6384386

http://www.vaken.se/dokument-avslojar-samarbete-mellan-isis-och-turkisk-militar/

http://www.vaken.se/nya-bevis-for-att-turkiet-ger-stod-till-isis/

http://www.vaken.se/israels-forsvarsminister-isis-har-fatt-pengar-fran-turkiet-under-mycket-lang-tid/

http://www.medievarlden.se/nyheter/2016/03/turkiska-zaman-togs-over-av-staten

http://www.todayszaman.com/home

https://peterharold.wordpress.com/2016/03/04/nato-landet-turkiet-forbereder-invasion-i-syrien-brattom-att-radda-islamisterna-som-skulle-ha-stortat-bashar-al-assad/

Ungerns sak är vår!

12 svar

 1. Erdogan är en slags knarkkung, och drogen är alla ”flyktingar” som går via hans hand/land till Europa där politiskt korrekta blir höga på att hjälpa dessa stackare.
  Och som nästan alltid är fallet med dem som är beroende av droger så drabbar det inte bara dem själva, utan anhöriga och hela samhället, med ökad kriminalitet av alla slag.

  http://news.yahoo.com/cockroaches-made-want-palace-says-turkeys-erdogan-150049344.html

 2. Strålande bra skrivet! Håller med om allt.

  Det kan vara värt att nämna att USA har baser i Turkiet, Israel, Saudiarabien, Qatar, Oman, Förenade Arabemiraten, Bahrain, Kuwait, Pakistan, Afghanistan, Kirgizistan och numera också Irak samt 1000 andra platser på jorden. Med undantag av Irak kan man väl säga att dessa länder spelar i samma lag.

  Motståndare är starka självständiga länder och ledare som inte låter sig enkelt kontrolleras.

  http://antiwar.com/blog/2011/12/06/u-s-military-bases-in-the-middle-east/

 3. Mellanösternkonflikten handlar om tre saker.
  1. Att till varje pris hålla petrodollarn vid liv.
  2. Att bereda plats för Storisrael.
  3. Att försvaga Europas nationer till protester mot globaliseringen.

  Irak och Libyen fick militär påhälsning från globalisterna när oljehandeln började bedrivas i Euro. Muammar al-Gaddafi hade långt framskridna planer för en egen valuta för hela Afrika, gulddinaren. Som skulle baseras på guldet och alltså bli svår att spekulera med. Tanken var att all oljehandel skulle ske med denna valuta. Iran som också använde Euro för oljehandel fick vidkännas svåra konsekvenser med västs ekonomiska sanktioner.

  Israel har sedan länge planerat för att utvidga sitt territorium till att omfatta stora delar av MÖ. Egypten öster om Nilen och en linje från södra Egypten tvärs över Saudiarabien till Eufrat och Tigris utlopp i Persiska viken, vidare norrut utmed Tigrisflodens lopp upp till den Turkiska gränsen. Orsaken till denna utvidgning är sannolikt att man vill skapa utrymme för en ökad inflyttning av sitt folk när USA är moget att överges. Man kommer givetvis att ta med sig det militärindustriella komplexet och övriga nyckelföretag. USA kommer att lämnas helt utblottad på sina rikedomar.

  Helt i linje med Israels planer att tömma MÖ på så mycket folk som möjligt antingen genom död i strid eller som flyktingar till Europa. Flyktinginvasionen till EU tjänar det enkla syftet att kväva Europas nationalstater makt och inflytande på världsarenan. Vi ska inte ges något utrymme att protestera mot globaliseringen. När punkter är realiserade till fullo kan oligarkerna koncentrera sig på BRICS länderna och i första hand Ryssland och Kina.

  Västmakterna har med USA/Israel i spetsen har grundat ISIS och alla andra islamistiska terrororganisationer vars enda syfte är att underminera och sabotera länders stabilitet och suveränitet. I MÖ för att skapa den flyktingvåg som nu sköljer in över Europa. Erdogan i Turkiet är en villig administratör för att dränka Europa i våg efter våg av flyktingar. Han vill dessutom att EU ska betala honom för det. Erdogans son organiserar och sköter importen av stulen olja som IS tillhandahåller billigt. Turkiet säljer sedan vidare till Israel för en billig peng.

  Försvagningen av oljepriset kommer att tjäna ytterligare ett syfte när USA/Israel tar sin hand ifrån Saudiarabien. Ett lågt pris kommer att försvaga Saudis ekonomi så pass att ett övertagande av en tredjedel av dess territorium inte kommer att mötas av några större protester. Denna dropp vi ser nu i oljepriset är sannolikt en test på Saudis tolerans av ett lägre pris samtidigt som det försämrar Rysslands ekonomi. Dock har Ryssland fler strängar på sin lyra än vad Saudi har.

  Så oligarkernas plan är att skicka EU in i ett medeltida mörker med ständiga inbördeskrig och oroligheter. Skapa ett Storisrael för att konsolidera sin rikedom, makt och inflytande. Bygga upp en stark armé för att ta sig an Ryssland och Kina de sista motståndarna med styrka mot globalisternas slutmål.

  I denna cirkus ställer sig Löven och hela sjuklövern plus SVT och hela msm kåren helt bakom denna marsch mot oligarkernas världsherravälde utan tanke på sitt och de sina.

 4. […] på invandringskritiska partier. Nu låtsas regeringschefer i EU sätta press på Turkiet för att hejda flyktingströmmen norrut. Turkiet så att Marine Le Pen inte ska vinna […]

 5. […] länka till bloggkollegan Jan Milld som illustrativt – i dubbel bemärkelse – beskriver den turkiska kravmaskinens relation till den konkursfärdiga europeiska unionen. Det fina är att Milld tar upp ett par punkter […]

 6. Filmen om den uppsagde bussföraren var bra. Fick han tillbaka jobbet? I så fall – på vilken grund?

 7. Dick Erixon hade många bra synpunkter men det här har han fel i angående EU:s ledare:

  ”Man klarar inte av att stå upp och försvara våra västliga värderingar.”

  Hade etablissemanget inom EU velat försvara västliga värderingar så hade de gjort det. De har de medel som krävs. Saken är den att de vill inte försvara vare sig västliga värderingar eller folken i Europa. Sannolikt används migrantkrisen för att öka på integrationen inom EU. Genom ett gemensamt hot försöker de skapa en gemensam europeisk mångkulturell och konsumtionsinriktad identitet. Samtidigt syftar migrationen till att förstöra de olika nationella identiteterna i Europa.

 8. Bra bloggpost, Jan.

  Glad Nyhet – Vill meddela att SD strukit NATO-vurmandet från sin hemsida nu och nu endast vill satsa på ett starkt svenskt försvar. En stor seger för oss båda som varit på SD-folk om detta. Nu är det V och SD som vaknat.

  ”Safe havens” är en god tanke men behövs egentligen inte. Det finns nästan inga riktiga flyktingar, kriget är över, och de få riktiga flyktingar som finns kan söka sig till svenska ambassader och ansöka där.

  Häkta den illegala sociala folkvandringen och återför på passagerarfartyg eller ev. lastfartyg om det är säkrare. Syrier till Syrien, Afghaner till Afghanistan osv. De kommer stoppa strömmen garanterat.

  Inga pengar till Grekland eller Turkiet! Ut med dem ur EU! Det är f.ö. att göra dem en tjänst. EU är ett djävla skit. Även vi bör ta oss ur NATO och EU-skiten och rensa upp bland den sociala dumpningen här hemma också. Tillbaka med hela rasket utom för de som ev. har riktiga flyktingskäl!

  IS-soldater ska givetvis häktas och utlämnas till Syrien för rättsligt förfarande där anser jag. De har attackerat en folkvald demokrati med terrormetoder och ska givetvis sona sitt straff.

  • Läs vad de jezidiska kvinnorna säger!
   De varnar Europa för den islamiska invandringen. De vet vad det innebär för icke-muslimer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: