• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

 • Annonser

Webb-filter

skydd

Hur förhålla sig till andras åsikter eller till faktauppgifter som motsäger den egna världsbilden?

Det demokratiska förhållningssättet är givet:

A.
Försök argumentera emot. Anför motfakta. Påvisa brister i resonemang.

B.
I den mån detta misslyckas – revidera din egen position. Byt upp dig till uppfattningar som bättre ligger i samklang med verkligheten och försvar av sunda intressen.


Den politiskt korrekta hållningen är som bekant en annan:

Positioner som motsäger den egna uppfattas är obehagliga och kränkande. De ska därför – så långt praktiskt genomförbart – stoppas och tystas.

Som erfarenheten visat finns här en repertoar innefattande lagstiftning, fysiska angrepp och social stigmatisering.

Det handlar också om att hindra dissidenter från att nå ut med sina budskap till andra medborgare. För redaktioner på stora tidningars ”debattsidor” eller i  radio/TV har detta länge varit enkelt: det är bara att inte släppa in andra än de med den rätta ”värdegrunden”.

Internet har däremot blivit ett bekymmer. Så vad kan där göras?

Några aktuella exempel:

trump

Nyligen framkom att Google-Crome framställt ett särskilt ”Trumpfilter”.

Den republikanske presidentkandidaten i USA, Donald Trump, kan genom detta stängas ut med automatik vid sökningar på webben, så att ingen oönskat behöver drabbas av honom.

Risken är förstås påtaglig att Trumpfiltret blir till ett prejudikat. Idag Donald Trump – vad hindrar att det i morgon omfattar många fler?


fb


En annan nyhet av samma slag, denna gång beträffande Facebook.

Fria Tider:

”Efter hårda påtryckningar från den tyska regeringen lovar Facebook nu att ta krafttag mot ’främlingsfientlighet’.

Den sociala nätverksjätten lanserar en jättebyrå i Berlin där hundratals anställda ska ägna sig åt att censurera bland annat svenska användare.”

”Främlingsfientlighet”, ”rasism” och ”hatkommentarer” – det låter ju otrevligt.  Vore det inte skönt att alla kan få slippa sådant?

Problemet är naturligtvis att avgöra vad som är vad. Problemet är att de som ska klassificera förmodligen själva inte är fria från egna åsikter. Det kan snart bli till en rent politisk censur.

telia1

Ett tredje färskt exempel bjuder svenska TeliaSonera på. Det gäller då främst övervakning och kontroll.

SR-webben:

”Samtal till Telias Kundtjänst har spelats in utan att den som ringt upp känt till det.

Telia har sedan låtit ett israeliskt säkerhetsföretag använda materialet i utvecklingen av ett program för talanalys – som Telia ska använda.”

ts
TeliaSonera har figurerat även tidigare,  i samband med misstänkt webb-censur.

Bloggen ”Mörkläggning” skrev om en ”Teliaspärr”, som förhindrande länkning till bloggen:

”’Teliaspärren’ är borta. En bloggläsare blev förbannad, ringde upp och bråkade med Telia. Plötsligt var den väck. Någon förklaring lär vi inte få.”

Ett motsvarande problem har jag också själv haft, sedan ungefär ett halvår tillbaka. Vid försök att mejla till andra personer med telia.com-adresser går det inte gått fram, om i mejlet finns med webbadressen till min blogg.

Oberoende av detta har från bloggläsare kommit rapporter om att även de gjort sådana erfarenheter.

Jag skrev till Telia om saken:

”Problemet består i att en del mejl inte går fram.
Det finns i min utkorg, och ser ut att ha gått iväg, men så är inte fallet.

Problemet uppträder – vad jag hittills kunnat märka – bara när jag i mejlet har lagt in en adress till min blogg, nämligen

https://janmilld.wordpress.com

Jag har varit i kontakt med Telias chat på webben om detta, men det blev ingen rätsida på saken. Problemet kvarstår!

Vad jag nu vill veta är om det kan gälla
a) ett tekniskt problem, som Telia kan åtgärda,  eller
b) någonting politiskt, utifrån innehållet på min blogg.”

Telia slog s.a.s. ifrån sig.  Inte så att de förnekade själva problemet, men de friskrev sig från eget ansvar i sammanhanget. Orsaken låg, menade Telia, i ett spamfilterprogram.

Det är fråga om en programvara:

”Vi har talat med Telias Premiumsupport och fått informationen att när man lägger in länkar i sin e-brev, i ditt fall beskriver du en säker länk med https://, så reagerar mottagarens säkerhetsprogram på denna länk och avvisar e-brevet då programvaran misstänker det som ’spam’ d.v.s. skräppost – läs reklam och sorterar bort den alt. nekar helt.

När tillräckligt många mottagares e-postprogram avvisat e-brev från en specifikt e-postadress så klassar säkerhetsprogrammens programvara denna e-postadress som utsänder av ’spam’.

Summering: Problemställningen sitter inte hos dig, inte hos Telia utan i mottagarnas säkerhetsprogram som är inställda att leta efter misstänkta länkar.”

Om du erfar samma typ av problem – dvs att via mejl förmedla uppgift om länkadressen till min blogg – kan det vara en lösning att bifoga adressen som  jpg-bild?

milld

Uppenbarligen gäller det ett filter som drabbar bara  kunder till TeliaSonera.


pkfilter


Mer

http://nyadagbladet.se/it-overvakning/facebook-investerar-i-asiktsrapporteringssystem/

https://peterharold.wordpress.com/2016/01/20/vad-hade-voltaire-sagt-om-var-tid-med-toleranslagar-fb-censur-och-web-filter/

http://www.friatider.se/daily-mails-sverige-kritiska-artiklar-syns-inte-fr-n-sverige

http://www.breitbart.com/london/2016/01/29/daily-mail-articles-blocked-in-sweden-over-migrant-stabbing-court-case/

http://ledarsidorna.se/2016/02/nagon-bor-finnas-men-var/

 

Annonser

16 svar

 1. De som ännu inte lämnat Z(ionistiska) Z(uckerbergs) FB (vilka knappt betalar nog skatt i Sverige), gör det NU!!!
  Eller måste ni hålla koll på vad alla cybervänner och kändisar facebookar om?
  (Jag lämnade den för drygt två år sedan. De varnade mig, att om jag går ur (sekten) så kan jag aldrig komma tillbaka igen.
  Oj vad rädd jag blev, NOT.

 2. Trumpfilter, Tyska Facebook, Telia Sonera m fl i all ära, men jag undrar om inte Kinas webfilter sedan länge har mest att lära svenska Facebook och andra PK-supporters…

 3. Tack. Vi ser att ett fritt Internet ökar möjligheten för många att söka information. Viktigast av allt man ser att fler är inne på samma spår och kan samarbeta om man så önskar.

  Här finns så några hinder. Ett är att de som bestämmer vet att dygnet har bara 24 timmar och om man kan styra in de lediga timmarna mot t.ex. Zuckerbook som man själv helt kontrollerar är ändå ingen skada skedd. Det är nog tvärtom. Där är konformismen 100% så när man sedan lämnar boken som suger då är du mer hjärntvättad än någonsin.

  När man inte är på zuckerbook då är man istället på nya ”hypade” Netflix och tittar på någon serie. Eller varför inte som Åkesson spela på nätcasino eller kanske något dataprogram som t.ex. WoW?

  Även om det fria Internet ökar möjligheten måste man konkurrera med bekräftelsemaskiner som Instagram och ”gilla” på Zuckerbergs hemsida.

  Kvar på det fria nätet finns ”nördarna” som försöker tänka ut och samla bevis. Man konkurrerar om människors tid. Det är så klart bra att gammelmedia förlorar i denna kamp men jag vet inte om det är bättre att ”hänga” på Zuckerbook istället för att se på SVT? Bättre att titta på Netflix än Canal Digital.

  Det andra hindret är att unga blir allt mer outbildade. Man reser runt i världen och känner sig som erfarna men många kan inte analysera, vrida och vända, granska källor, o.s.v. Allt färre har förmågan även om man skulle vilja.

  Sedan har vi också effekten att idag är mycket mer av kommunikationen bilder. Många läser inte ens böcker. Det är filmer som gäller och helst ska budskapet vara kort och fram på kanske 30 sekunder annars klickars det bort. Då är det musik, starka bilder och tydliga budskap baserat på känslor som gäller.

  Om man gör en bra kort video som man vill ska gå viral då kommer så zuckerbergs filter in eller Google som helt enkelt tar bort dig från YT.

  Det är ändå inte nattsvart för det finns faktiskt förutsättning för det nu för det är inte svårt att framställa etablisemanget som töntiga och onda. Unga människor gillar inte krig, ondska eller massvåldtäkter. De som står för detta är något gammalt som ska bort.

  Unga har också sett och levt i den verklighet som deras föräldrar tvingat på dem. Många gillar inte det man ser.

  Vi ser samtidigt ett allt mer splittrat samhälle. Inte bar eftersom massinvandringen splittrar utan även för att vita människor allt mer polariseras i sin tro. Istället för att vita håller samman så står man nu på olika sidor om vad som är gott och vad som är ont.

  Ondskan styrs och kontrolleras och paketeras sitt budskap och har pengar att marknadsföra och ta marknad. Det fria Internet är en gräsrotsrörelse med människor som vaknat utan koordination.

 4. Det är väl bara att lämna Telia som internetlevetantör? Det finns ju många alternativ nu för tiden. Blir säkert annat ljud i skällan om dom förlorar en massa kunder.

 5. Jag har inte Felia, oj:) jag menade Telia. Fungerar klockrent.

 6. Felia gör bort sig. Spam-filter ska inte ta bort SPAM, men placera dem i SPAM-korgen. Förloraren är inte du Jan. Förloraren är Felia som ingen kommer vilja ha för vem vill ha en storebror som öppnar posten och sorterar bort dina kärleksbrev till Sverige? En landsförrädare?

 7. Har lämnat CIA/Facebook/Twitter, men inte raderat kontot. Har inte besökt det på jättelänge nu, säkert ett år.

  Samma sak med den presstituerade massmedia som arbetar för Washington, pga. ägarförhållandena.

  Fokuserar helt och hållet på alternativ media och bloggare numera.

 8. DDR-SVERIGE ÄR HÄR

  • Europaportalen har ytterligare en intressant flik, TTIP. Ett frhandelsavtal som håller på att förhandlas fram mellan USA och EU. Går det igenom är det adjöss men ytterligare demokratiska friheter för Sverige. Läs mer om det på http://anthropocene.live/ Lars Bern redogör enkelt och koncist vad det hela handlar om.

   • Kruxet är att vi är maktlösa hur mycket vi än vet om.

   • EU är frihandel. TTIP är frihandel. Frihandel är problemet. För att skapa en välfärd för det svenska folket eller andra folk behöver vi nationell demokratisk socialism, INTE frihandel.

    Vi behöver protektionism som på Olof Palmes tid. Först då kan vi föra en egen politik utan att kapitalet hotar politikerna med kapital-flykt och utan att inhemsk produktion konkurreras ut av lågskatteländer.

 9. Västoligarkerna håller på att prova ut lite olika verktyg för att obemärkt strypa tillgången på alternativmedia på webben. Man är nog tagen på sängen över att alternativinformation har fått en så stor publik och att missnöjet och motståndet ökar mot globalisterna.

  Asylcirkusen är bara ett kort av många i leken för att vinna världsherravälde. Den är enbart till för att skapa förvirring, rädsla och osäkerhet, så att vi blir upptagna av lokala problem vilket gör att vi förlorar synen på vad som verkligen håller på att hända på världsarenan. MSM är ju duktiga på att lägga ut villospår på sånt som är oviktigt, som en liten skandal i ett fackförbund till exempel. Den drog omgående bort uppmärksamheten från mena-invandrarnas omfattande sextrakasserier och våldtäkter.

  Den internetleverantör som mig veterligen är mest kritisk till censur och kontroll är Bahnhof. De övriga är det väl lite si och så med. Telia verkar vara värst i klassen som anlitar utrikes tjänster där ingen vet var våra uppgifter till slut hamnar. Utöver Bahnhof finns ju även Tor som som är ett skyddsnät i internet som än så länge inte kan spåras. En anonymiseringstjänst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: