• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Lucia 89

lucia89

Det har nu gått 26 år sedan s-regeringen Carlssons Luciabeslut 1989.

Ur Carlssons motivering till Luciabeslutet:

”5 000 turkbulgarer har kommit till Sverige den senaste tiden. Inget annat land har tagit emot fler än 500. Miljoner turkbulgarer lever i den här situationen. Det har bara börjat, det som de har bestämt sig för: Vi ska inte leva i Bulgarien längre, vi åker till Sverige…
Det finns hur många människor som helst som skulle kunna komma in. Men om vi inte vidtar några åtgärder, utan bara låter detta löpa, kommer det att slå tillbaka mot de flyktingar som redan är här.

Därtill kommer det som Anna-Greta (Leijon) säger – det här med turkbulgarerna är inte något isolerat fenomen, utan vi kan få människor från Estland, Lettland och andra delar av Sovjetunionen, som i vinter går över gränsen mot Finland. De har ingen mat – det går svälttåg helt enkelt, som i desperation börjar röra sig mot Skandinavien…

Det kan bli en situation som vi inte har sett maken till i modern tid. Detta kan vi inte utåt diskutera. Men jag håller med Anna-Greta…”

Till att börja med är tre moment kring detta beslut intressanta:

1.  Volymer och smärtgränser
Det handlade år 1989 om ca 30.000 asylsökande.

Det ansågs vara för mycket, mer än vad Sverige kunde klara. I december förra året var antalet nära tre gånger så stort – utan att s-regeringen Löfven försökte slå till några bromsar!!!

2. Signaler och effekter
I sak rörde det sig 1989 om en måttfull begränsning i restriktiv riktning, i beviljande av asyler.

Det blev ändå en signal, som gick fram. Det fungerade – färre asylsökande kom till Sverige efter luciabeslutet.

3. Regeringen Bildt återställde
Socialdemokraterna förlorade valet 1991 och en borgerlig regering tillträdde, med Carl Bildt som statsminister.

Där fick Folkpartiet styra invandringspolitiken, vilket medförde att luciabeslutet revs upp.

pkorg
Till detta kommer ytterligare ett moment, nämligen att s-regeringen hade förberett en flyktingpolitisk proposition med tankegångar om att försöka motverka uppkomsten av flyktingströmmar.

Där fanns – i ljuset av dagens intellektuella, moraliska och politiska misär  i Sverige – anmärkningsvärda formuleringar som:

«Varje land har ett ansvar för sina egna medborgare.»

«Vi måste lämna den alltför idylliserade och romantiska beskrivningen av det mångkulturella och välja en mer realistisk utgångspunkt.»

«En mycket stor andel av de asylsökande i Europa är inte i behov av internationellt rättsligt skydd.»

Också denna s-proposition spolades av den nya regeringen.


lucia15

Vidare kan noteras att jämförelsen 1989-2014 överträffas vid en jämförelse med siffran på antalet asylsökande/migranter år 2015.

Det rör sig nu om mer än fem gånger så många!


Sedan 1989 har Sverige dock:

gått med i EU och Schengen

byggt en Öresundsbro

avskaffat gränskontroller

fått Decemberöverenskommelsen

blivit en stormakt.

Dessutom har vårt land drabbats av

Peter Wolodarski som DN-redaktör

Hanna Stjärne som SVT-chef

Stefan Löfven som statsminister.

invkontroll


 

Tillägg:

Nya s-ministrar

Den regering som tog beslutet den 13 december 1989 hade Ingvar Carlsson som statsminister och Maj-Lis Lööw som migrationsminister (titeln löd då ”invandrarminister”). En viktig roll spelades också av Anna-Greta Leijon.

1994 vann Socialdemokraterna i riksdagsvalet och återkom i regeringsställning med Ingvar Carlsson som statsminister.

duos
Anmärkningsvärt är att man då inte gjorde något för att knyta an till sin egen flyktingpolitik från 1989-91.

Varken Lööw eller Leijon återkom på några ministerposter.

duos2

Som migrationsminister 1994 tillsattes istället en f.d. fackförbundsordförande i Metall – Leif Blomberg.

Han hade posten fram till 1996, då han blev ”integrationsminister”.

Efterträdare som migrationsminister 1996 blev Pierre Schori, som profilerade sig på att å ena sidan ”jaga främlingsfientlighet”, å andra sidan flytta fram positionerna av svensk godhet och generositet.

Så här kunde Schori låta:

”Jag ser med oro på utvecklingen i våra grannländer Danmark och Norge, där främlingsfientliga partier rönt framgångar genom att framföra starkt förenklade budskap. … Man har utsett invandrargruppen till syndabock … Att ställa utsatta grupper mot varandra innebär att man sår splittring och oro i samhället…”

sahlin

Under tiden för Socialdemokraternas regeringsfrånvaro avancerade Mona Sahlin till att bli partisekreterare (S).

Sedan – 1994 – blev hon vice statsminister.


Mer

https://janmilld.wordpress.com/2014/10/26/nytt-luciabeslut-nu/

https://janmilld.wordpress.com/2012/11/03/stopp-nu-2/

https://janmilld.wordpress.com/2014/11/26/underligt-ar-det/

https://janmilld.wordpress.com/2015/05/26/tre-politiska-mord/

http://www.vitbok.se/

https://janmilld.wordpress.com/2015/12/11/ingen-flyktingkris/

https://www.youtube.com/watch?v=vwirrba3aRM

4 svar

 1. Utdrag ur YT-intervju: ”Prof. Gunnar Heinsohn: eine düstere prognos für Europas zukunft”,

  Asylanter i världen väljer efter ”meny” –

  System Sverige eller System Australien?

  Humanistiska Sverige ställer inga krav – lönsamt för de flesta asylanter.
  Stränga krav i Australien – lönsamt för Australien

  Högutbildade som vill arbeta väljer Australien.
  Lågutbildade som vill komma till bidragsparadis väljer Sverige.

  Det krävs ingen IQ för att räkna ut hur Sverige blir framöver…

 2. En glad nyhet mitt i eländet var SamhällsMagasinet som handlade om Södertörns Brandförsvar. Det finns sunda ungdomar som kämpar för ett bättre samhälle. Annars lite dyster dag med Front National som motarbetades. Påminner mycket om Sverige där Sjuklövern samarbetar i DÖ mot Sverigedemokraterna.

 3. Läget är så allvarligt så vi måste sprida denna info:

  (Jag gör ett förbehåll när det gäller mindcontrol medelst skalärvågor –
  jag saknar kunskap i ämnet.)

  Jag tror att Västvärldens befolkning blivit bedragen av sin ”elit” – det är orsaken bakom vansinnet. Att utnyttja människors beroende för sin överlevnad räcker.

 4. Sverige är inte längre ett rikt land. Före valet 1976 kan man med fog påstå att Sverige var ett rikt land. Efter ett antal olika borgerliga regeringar efter 1976 har Sverige plundrats på allt av värde, utom möjligen LKAB, än så länge. Nu lånar Magdalena Anderson för utomeuropeisk konsumtion som vi och framtida generationer kommer att dras med under mycket lång tid.

  Under miljonprogrammets dagar byggdes lägenheter för Sverige och svenskars behov. De som flyttade in var företrädesvis arbetare och tjänstemän som hade arbete och betalade skatt. I dessa områden byggdes även samhällets service ut i form av vårdcentraler skolor simhallar bibliotek och socialkontor. När skattebasen var bred och de flesta bidrog med sitt strå till stacken fanns det gott om utrymme till hjälpbehövande. Det fanns gott om pengar till skolor, undervisningsmateriel, skolmat, äldreomsorg, badhus, bemannade parklekar med en mängd lekredskap.

  Idag finns inte mycket kvar, många badhus är stängda eller i vart fall inte tillgängliga för allmänheten, nerslitna skolor med usla hjälpmedel, inga bemannade parklekar, färre antal personal, färre och mindre bibliotek, överbelastad service i socialtjänst, sjukvård och äldreomsorg. Sverige går på knäna under migrationsoket medan finansministern glatt lånar för att fortsätta massinvandringen.

  Sverige var rikt en gång i tiden beroende på att folk arbetade och betalade skatt, nu har vi en mycket stor andel icke anställningsbara människor från andra länder med mycket liten eller obefintlig utbildning. Dessutom har de flesta okvalificerade arbetena försvunnit och finns inte längre kvar i den omfattning den en gång hade. Svenska skolväsendet och utbildningssystemet har anpassats efter det och erbjuder numera mångdubbelt kvalificerade utbildningslinjer och kurser.

  Bara som ett litet exempel på Sveriges och Stockholms Stads tidigare rikedom kan nämnas att hela Stockholms tunnelbanesystem som ligger innanför kommungränserna bekostades helt och hållet av Stockholms Stad och Stockholms Spårvägar utan vare sig statsbidrag eller utländska lån. Idag en helt otänkbar uppgift.

  Idag lever vi på lånade pengar, vi gör av med betydligt mer medel än vad som kommer in via skatten. Vi har en allt större svart marknad där utlänningar inte har något medkännande med Sverige utan kör det mesta svart. Vi har polska hantverkare och lastbilsföretag från Rumänien och Bulgarien som konkurrerar ut den vita marknaden.

  Fusket med bidrag är omfattande och det lilla som kommit i dagen är endast toppen på ett gigantiskt isberg som ytterligare underminerar ekonomin. Därtill alla privat bolag i vård och omsorgssvängen som knappast är en källa till bättre service och lägre kostnader för samhället.

  Vår ekonomi är i dalande, vi är redan nu fattiga och steget till utfattiga är inte långt. Än håller man skenet uppe men vi är inte långt bort från Greklands nivå. Om arbetslösheten ökar några procent till och bostadsbubblan spricker då får vi se hur rikt detta land egentligen är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: