• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Viljans triumf?

pkdum

Finansminister Magdalena Andersson blev ju ifrågasatt efter sitt tal på s-kongressen nyligen. Hade hon verkligen gått på skola Palo Alto i USA, som hon uppgav,  och där kunnat göra de erfarenheter som hon hävdade?

Oavsett har det verkligen förhöll sig med den saken så hävdade hon väl aldrig något annat än att den segregering som förekom mellan olika etniska grupper av elever på skolan där hon uppgav sig ha gått var självvald – inte på något sätt påtvingad genom lagstiftning eller förbud.

Men med Anderssons synsätt var denna självvalda segregering illa nog. Där låg ett allvarligt problem, som fick henne att reagera.

Och det som man ”misslyckats” med i USA, det vill Andersson arbeta för att Sverige ska lyckas med. Här ska olika etniska grupper blandas!

Men hur ska det gå till?

ma2

Uppenbarligen tänker sig finansministern en form av tvåstegsraket:

1. Massinvandring till Sverige av svarta och araber.

2. Mobilisering av alla goda krafter (hon själv och andra socialdemokrater), för att göra svenskarna tillräckligt fördomsfria och generösa, öppna och positiva. Social ingenjörskonst ska lösa varje ”utmaning”.

Inga problem kring invandringen är med hennes synsätt på riktigt. De skulle inte behöva finnas där, om ett antal förutsättningar förelåg.

Se även denna film:

Mina associationer går till titeln på en film av Leni Riefenstahl, om hur en stark vilja ska kunna besegra alla hinder och i slutänden triumfera.

triumfen


En annan association går till Malcolm X, svart ledare  i USA fram till sin död 1965, men med en helt annan inriktning än t ex Martin Luther King. Medan MLK arbetade mot segregering arbetade Malcolm X snarare för motsatsen: svarta i USA skulle finna sina egna rötter, sin egen identitet och en stolthet. De skulle lära sig att klara sig på egen hand, utan att behöva luta sig mot det vita samhället.

Jag hittade just ett kort tal av Malcolm X på Youtube, där delar skulle kunna vara riktat till oss svenskar idag,  känns det som:


 

Det som Magdalena Andersson förfasade sig över – att människor helst umgås med andra människor av samma etnicitet – det är nog ett historiskt faktum och en del av vår mänskliga natur.

sapiens

Låt mig återge några citat ur boken ”Sapiens”, skriven av Yuval Noah Harari:

Tillförlitlig information om vem man kunde lita på innebar att små grupper kunde slås ihop till större grupper och att sapiens kunde utveckla närmare och mer sofistikerade typer av samarbete.”

”Rykesspridare är den ursprungliga tredje statsmakten. De informerar samhället om, och skyddar det därmed mot, bedragare och snyltare.”

”Alfahannen erövrar vanligtvis sin ledarposition för att han leder en stor och stabil koalition, inte för att han är fysiskt starkare.”

”Liksom schimpanser har människor sociala instinkter som gjorde det möjligt för våra förfäder att knyta vänskapsband och skapa hierarkier, och att jaga eller slåss tillsammans.”

”Alla storskaliga mänskliga organisationer – oavsett om det rör sig om en modern stat, en medeltida kyrka, en antik stad eller en förhistorisk stam – grundas på gemensamma myter som existerar enbart i människors kollektiva föreställningsvärld.”

”…inget annat djur än sapiens idkar handel, och det är mycket svårt att lita på främlingar. … När två främlingar i ett stamsamhälle vill handla med varandra kommer de ofta att skapa förtroende genom att åberopa en gemensam gud, en mytisk förfader eller ett totemdjur.”

magda


Mer

Föraktet för det egna

När Alliansen körde i diket

Även svenskar vill bo nära sina landsmän

4 svar

 1. När det gäller Magdalena så säger hon att eleverna slussades från Palo Alto dit hon gick.Så då var det väll i en annan skola som hon berättade om??

 2. Apropå Yuval Noah Harari så har han även kommenterat trosartikeln om alla människors lika värde på ett intressant sätt.
  ”Enligt Harari är våra liv formade av en uppdiktad ordning, en ordning som föreskriver vad vi vill och vad vi önskar. Denna mänskliga verklighet av ordnade bilder är uppbyggd av tre skikt: det objektiva, det subjektiva och det intersubjektiva.”
  ”Det intersubjektiva är det som en grupp människor med hjälp av sitt språk har diktat ihop tillsammans såsom gudar, lagar, moral, pengar; inte heller det intersubjektiva finns `på riktigt´; det har ingen existens bortom den grupp av människor som `tror´på det de diktat ihop; det intersubjektiva är en kollektiv inbillning (s.115 ff.).
  ”Så den idé om alla människors lika värde, som behövs för att stabilisera demokratier, och de idéer om människors olika värde, som behövs för att legitimera slavsamhällen, de är härledda ur olika uppdiktade berättelser. Och någon `sanning´ bortom den intersubjektiva fiktionen finns inte.”
  Biologen Stig Olsson recenserar boken – Sapiens. En kort historik över mänskligheten av Yuval Noah Harari i tidskriften Signum nr
  3/2015.

 3. Har du några synpunkter på SD-kurirens uttalande att man ska föredra ”Allsång på Skansen” framför Wagner för att vara socialkonservativ?

 4. Spontant kan jag ställa mig skeptisk till sådana direktiv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: