• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Propagandaoffensiver

pr

Pågår det en rysk propagandaoffensiv i Sverige?

Hur har denna i så fall tagit sig uttryck hittills? 

Hur kan den bemötas?

På det temat har flera artiklar i både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet nyligen handlat.


Närmast fäster jag mig vid vad Lars Bern på bloggen Anthropocene skriver:

Med anledning av den informationskampanj som Ryssland bedriver riktad mot omvärlden i allmänhet och mot vårt land skrev Patrik Oksanen den 27 maj ett gästinlägg på SvD:s ledarblogg. Han påpekar där att … en auktoritär stat kan ösa på med lögner, avlöna betalda troll som sprider osanningarna i forum och på sociala medier och som dessutom får en svans som helt frivilligt sprider lögnerna… En demokrati måste hitta andra sätt att hantera informationskriget än diktaturen.

Oksanen är inte ensam om att ta upp detta angelägna ämne. Många andra debattörer har de senaste månaderna skrivit på samma tema. Allt detta vore väldigt bra, om våra medier och våra politiker hållit rent framför den egna dörren och om vårt demokratiska samhälle föregått med gott exempel. Med det är exakt det man inte gjort under senare år. Det får vi nu betala priset för genom att vi står försvarslösa inför den ryska propagandaoffensiv som smygs på oss.”

bern

Kalla kriget är tillbaka, det kan väl nu inte förnekas. Men innebär det att Ryssland åter har blivit en diktatur? Har man där inte ett flerpartisystem och olika partier som kandiderar till både duman (riksdagen), presidentposten och regionala parlament?

Framförallt ställer jag mig frågande till detta påstående: … vi står försvarslösa inför den ryska propagandaoffensiv som smygs på oss.”

• Hur har denna ”smygande propaganda” hittills yttrat sig? Kan Bern ge något konkret exempel?

• Vilka har konsekvenserna blivit?  Vilka skadeverkningar har hittills kunnat noteras?

Lars Bern tillhör ju dem som har upptäckt ensidigheten i svenska massmedias rapportering kring invandringen.

Jag menar att samma ensidighet sedan länge gällt rapporteringen kring Ryssland och Ukraina. Mot den bakgrunden har en nyhetskanal som RT (Russia Today)  kunnat vara en välkommen motvikt. Ett komplement som kan bidraga till en mer allsidig belysning.

Det kan också – nyttigt! – ge en uppfattning om hur världen ser ut från rysk horisont. Om några veckor ska amerikanska B52:or, med den svenska regeringens goda minne, öva spärrminering utanför den sydsvenska kusten – ur ryskt perspektiv en övning för att kunna spärra Östersjön för dem.


pbjorn

Ett annat exempel.

Under rubriken ”Putins postmodern propaganda” skriver Erik Helmersson i DN den 11 mars:

”Kremls nya informationskrig passar som hand i handske med vår tids föreställningar om att det inte finns någon absolut sanning.

Anta att X slår Y i huvudet. När du undrar vad som hänt hävdar X att det i stället var Y som slog. Detta förnekas förstås ivrigt av Y. Du försöker rationellt lösa situationen och tänker ‘det är inte ens fel att två träter, sanningen ligger nog någonstans mittemellan’.

Men det gör den ju inte. Sanningen är att X slog Y i huvudet.”

Själv tillhör jag dem som – i likhet med huvudpersonen Winston i romanen ”1984” – vill insistera på att ”det finns sanning och det finns osanning”.

Och att vi alla ska söka sanningen, så långt vi bara förmår!


För att ta tre exempel som jag finner både aktuella, relevanta och viktiga:

1. PAKTERNA

• Warszawapakten upplöstes 1991, och därmed det kommunistiska hotet.

• NATO borde då också ha upplösts, men så skedde inte.

2. KUPPEN

• Det skedde en kupp i Kiev i februari 2014, som störtade den valde presidenten.

• Bakom denna kupp stod USA, som pumpat in 5.000 miljoner dollar för propaganda och våldsaktioner.

• Bakom kuppen stod däremot inte den rysktalande befolkningen i östra Ukraina, vilket förklarar motståndet där.

3. KRIMHALVÖN

Krims återförening med Ryssland 2014 återspeglade en utbredd önskan bland invånarna där.

• När Kosovo år 2008 bröts loss från Serbien hade Sverige inga invändningar.


mwsvd

Till sist  – utrikesminister Margot Wallström i SvD den 6 mars 2015:

”Först kom Rysslands ockupation och den illegala annekteringen av Krim fullbordades. Sedan såg vi hur den ryska aggressionen fortsatte genom understöd till separatister i östra Ukraina, som med uppmuntran från Moskva inledde en väpnad konflikt med centralregeringen i Kiev. Och till sist har vi sett hur Ryssland inte dragit sig för att skicka avancerade ryska militära förband över gränsen, för att ge stöd åt separatisterna när de med vapenmakt sökt bekämpa det ukrainska försvaret och utvidga sin kontroll över ukrainskt territorium.

Denna utveckling har naturligtvis varit katastrofal för Ukraina. Landet har fått delar av sitt territorium ockuperat av ett grannland, sett tusentals soldater och civila dödas och drabbats av ett stort mänskligt lidande. Mycket av den politiska och ekonomiska energi som borde ha gått till att bygga landets framtid har i stället tvingats användas för att försvara Ukrainas själva existens.”

”Ryssland har invaderat Ukraina”.

Så påstår den svenska utrikesministern.

Det ligger väl i linje med ett budskap som unisont propageras i svenska och västerländska massmedia.

Men:

Betyder det att påståendet är sant?

Finns någonstans något belägg för det?

ej

En medborgarjournalist som ägnat mycket tid och energi åt att undersöka detta är Erik Johansson.

Han ringde tidigare upp och talade med Stig Fredriksson, som visade sig inte ha mycket ”på fötterna”.

Senare ringde han upp en annan mediapropagandist i Sverige, Patrik Oksanen, som inte kan uppge några källor till sina uppgifter.

EJ har också uppmärksammat Wolfgang Hanssons Putin-teorier i Aftonbladet.


En verklig höjdpunkt är Erik Johanssons program ”Elitens lögner för att förhindra att krig bryter ut 2”.

12.20 in kommer programmet in på Margot Wallströms SvD-uttalande.

Det visar sig att Wallström stöder sig på uppgifter från svenska UD – som uppger sig ha uppgifter från OSSE (eng. OSCE).

Som framgår av programmet förnekar dock OSSE dessa uppgifter och UD kan inte belägga dem.

Löfvenminister Wallströms offentliga uttalanden vilar uppenbarligen på mycket lös sand!

sandMer

http://www.friatider.se/journalister-tros-vara-landsf-rr-dare

http://www.vaken.se/mannen-som-genomskadade-varlden/

8 svar

 1. Svenska media har redan glömt prickskyttarna på taken runt Majdantorget. Man har gkömt att Janukovitj hade ett avtal med EU och USA att hålla nyval före 2014 års utgång. Man har tillika glömt att Janukovitj var demokratiskt vald tills dess han tvingades från makten.

  Om Rysk-Kinesiska intressen hade bedrivit samma politik i exempelvis Mellanamerika som väst gör i Ukraina då kan man nog anta att det hade varit annat ljud i skällan. Ryssland försvarar sina intressen som flottbasen på Krim Sevastopol, man har ju redan tvingats lämna den bas man hade i Syrien då US-proxykriget drog igång.

  Något sköt ner ett trafikflygplan över östra Ukraina som Ryssland fick skulden för. Det var två dagar efter att BRICS-mötet avslutats i Brasilien och samtidigt med Putins hemresa. Antingen hade man för avsikt att skjuta ner Putins flygplan (har nästan likadan målning som Malaysia Airlines) eller för att lägga skulden på Ryssland i ett försök att så split i relationerna i BRICS.(Brasilien, Ryssland, Indien, China och Sydafrika)

  På nämnda möte i Brasilien beslutades bl.a. att man skall inrätta en egen utvecklingsbank och därmed göra sig oberoende av IMF och andra dollarinstitutioner. Jämför man med Gaddafi som föreslog en ny valuta för Afrika, gulddinaren som skulle baseras på guld och inget värdelöst papper så ligger hela BRICS-sfären i USA:s kikarsikte.

  George Soros har investerat som Jan nämnde 5000 miljoner dollar i Ukraina för att få dem att ansluta sig till EU. Janukovitj ansåg att en anslutning till EU inte skulle gynna Ukrainas ekonomi eller dess invånare. Icke att förgkömma är att Kina hyrt in sig på 5% av Ukrainas yta eller möjligtvis dess odlingsbara arealer, minns inte exakt vilken, är också en faktor att räkna med.

  Kina avvisar allt genmanipulerat livsmedel som försökts exportera dit. Minst två fartygslaster majs har skeppats tillbaka till USA då man konstaterat GMO produkter. Ukraina ligger för nära EU för att USA ska gå med på att GMO-grödor stoppas.

  Efter att USA tagit den ekonomiska och militära makten går vi in i kampen om livsmedlen och dricksvattnet. Det har redan börjat diskuteras att odlare och lantbrukare snart måste börja använda s.k. certifierade fröer och utsäde. Då kopplar USA och Monsanto greppet om livsmedelsförsörjningen med patentskyddade (certifierade) GMO-fröer. Det är för övrigt redan verklighet i bl.a Colombia efter det senaste ”frihandelsavtalet” med USA där man tvingas gå med på GMO-odling. Dessutom har ett flertal dricksvattentäkter ”privatiserats” så nu lider många fattiga colombianer brist på rent vatten. Som lök på laxen tvingas man numera att importera kaffe??!! från Brasilien. (bondeprotester mot GMO).

  USA ondgör sig nu över Kinesernas bygge av en militär flyganläggning i Sydkinesika sjön och cirkulerar runt det i provokativt syfte. USA anser tydligen att de ska ha ensamrätt på flygbaser utanför eget territorium. USA hyr en atoll av Engelsmännen i Indiska Oceanen, Diego Garcia, där man tvingade iväg invånarna till andra öar närmare Afrika. Diego Garcia har förövrigt pekats ut som landningsplats för den försvunna MH 370 av vissa fritänkare. (sant eller inte sant, ingen officiell vetskap finns)

  Propagandakriget känner vi igen från Irak, Libyen, Syrien, Iran mf.l.

 2. Erik Johansson är en ny tindrande stjärna som dykt upp på medborgarjournalistikhimlen – mycket glädjande och hoppingivande!

 3. Cornucopia? (Lars Wilderäng) är en bloggare med många läsare. Han skriver mycket intressant men när det gäller Ryssland är han värre än Carl Bildt. Man kan ju undra hur det kommer sig att vissa personer så till den milda grad får tunnelseende utan att det finns någon uppenbar orsak. Lars Wilderäng skriver i och för sig krigsböcker där Ryssland är fiende till Sverige och det kan ju förstås vara så att han så gärna vill att hans bokscenarier blir verklighet eller att ökad konflikt med Ryssland skulle gynna hans bokförsäljning att han därför målar upp Ryssland och Putin som helvetet och djävulen.

 4. Blev också mäkta förvånad över Lars Berns inlägg betr Ryssland. Det är ju annars en mycket skarpsynt herre som borde kunna se igenom medias dimridåer. Lite besviken där.

  Annars brukar jag emellanåt roa mig med att slå upp DNs RSS-flöde och kolla hur många negativa vinklingar av ryssarna de har mäktat med. Oftast brukar det vara 2-3 totalsågningar av Putin eller annat ryssrelaterat som DNs agendajournalister stör sig på. Varsamt inbäddat mellan nonsensnyheter om bortsprungna katter som hittat hem o dyl.

 5. Att man är så rädd för Putin bland politiker i väst är bl a för att han är så populär i Ryssland. Finns ju inte en västpolitiker som kommer i närheten av hans siffror och det beror givetvis på att Putin överglänser sina ”kollegor” här totalt. Putin är en pragmatiker som inte styrs av ideologier och sådant uppfattas som skrämmande av politruker som är vana vid paradigmtänkande. Ett exempel…varför envisas man i Sverige med friskolor när det sedan länge bevisats att det inte fungerar? Varför fortsätter man att ösa in pengar i olönsamma järnvägsprojekt som Hallandsåsen, Botniabanan och andra idiotier? Varför fortsätter man med den vansinniga invandringspolitiken som håller på att ruinera Sverige? Listan kan göras lång men den bottnar i ideologiska skygglappar mot verkligheten som politiker i allmänhet har här i väst. Sedan sitter politiker här och bollar med sina KalleAnka-pengar och låtsas man är rika och välmående fast de flesta länder i väst är på ruinens brant…

 6. Fler och fler journalister i MSM propagerar allt oftare om att våld löser alla problem. Nu senast i AB.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/peterkadhammar/article20900124.ab

  Man blir lätt upprörd hur enkelspårigt dessa maktens papegojor tänker, om de nu tänker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: