• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

 • Annonser

Vad vet Wolfgang Hansson?

irrgang

OK.  I förra bloggtexten använde jag ett begrepp, som ligger nära vad jag annars själv brukar kritisera.  ”Rusofobi”.

Det ligger ju nära ”islamofobi”. Så här resonerar jag:

1. Om ”islamofobi”

I praktiken sjukdomsdiagnosticerar man med det begreppet vad som i praktiken ofta är bara en saklig och återhållsam kritik av muslimsk extremism, islamisering av det svenska samhället eller vissa muslimers stötande kravfullhet.

Därmed används begreppet fel, det bör överhuvudtaget inte användas.

2. Om ”rusofobi”

Vad jag här syftar på är en överdriven och irrationell rysskräck eller en extremt negativ – enögd och partisk – hållning till Ryssland och rysk politik.

Tyvärr är rusofobin utbredd i Sverige. Inget åskådliggör väl detta tydligare än det faktum att så få svenskar har noterat NATO:s östutvidgning – i stället för nedläggning – efter år 1991, då Warszawapakten upplöstes.

Ett utslag av en osakligt antirysk hållning tycker jag Aftonbladets skribent Wolfgang Hansson gav prov på i en artikel den 9 maj 2015:

”…vill visa att man inte accepterar Putins annektering av Krim och det pågående kriget i östra Ukraina där Ryssland är den drivande kraften. Putins aktioner hotar hela det säkerhetspolitiska system som byggts upp sedan Berlinmurens fall 1989.”

”Ingenting tyder … på att Putin är på väg att överge den väg mot konfrontation som han slagit in på.”

nato2

För att ingen ska kunna missförstå mig:

• Det är inte ”rusofobi” att kunna vara sakligt kritisk mot ryskt agerande, där detta är motiverat.

• Självfallet är det heller inte ”rusofobi” att sätta svenska intressen framför ryska, där dessa kan skilja sig.


Ytterligare ett exempel är från  Wolfgang Hanssons artikel den 28 april 2015, ”Putin vill skrämmas – inte kriga”. Där finns med kategoriska uttalanden av ”Göran Frisk, ubåtsjägare”, om att nationsbestämningar skulle ha skett flera gånger i samband med tidigare ubåtskränkningar i Sverige.

frisk

Som UG-programmen i förra bloggtexten visar stämmer detta dåligt.

Inte desto mindre är det här en verklighetsbild som Hansson tagit till sig, vilket framgår av den intervju som medborgarjournalisten Erik Johansson nu gjort med denne AB-journalist:

Den journalistik som alltmer dominerar i Sverige och andra västländer skulle jag beteckna som  ”pk-journalistik”, dvs man jagar i flock och förmedlar vad man får sig serverat.

Rent visuellt blev detta tydliggjort i samband med ubåtshysterin i början av 1980-talet. Som lydiga barn förmedlade dessa flockjournalister okritiskt vad de serverats uppifrån, i detta fall av marinledningen. Man hade samma frågor, undvek samma frågor och var helt enfaldiga (i ordets dubbla bemärkelse) i sina perspektiv.

Mot detta kan ställas vad jag vill kalla medborgarsjournalistik. Denna finns nu representerad av många webbsidor och skribenter på internet: K-O Arnstberg, Merit Wager, Fria Tider, mfl. Jag tänker på papperstidningen Nya Tider.

Och på Granskning Sverige och dess medarbetare.

Erik Johansson tipsar i programmet ovan om ett viktigt tal av Vladimir Putin den 24 oktober 2014 – ett tal som en journalist med anspråk på att veta vad som rör sig i Putins huvud borde ha tagit del av…

Så synes dock inte vara fallet – Wolfgang Hansson är för sin del helt tillfreds med att  ”yla med vargarna”.

flockjaktMer

https://janmilld.wordpress.com/2015/05/10/inte-bara-minkar/

https://janmilld.wordpress.com/2015/04/30/ny-fulltraff-av-granskning-sverige/

https://janmilld.wordpress.com/2015/04/24/expert-med-kunskapsluckor/

https://janmilld.wordpress.com/2015/04/17/skrackvalde/

https://janmilld.wordpress.com/2015/02/26/kiev-2014-donbass/

https://janmilld.wordpress.com/2015/04/18/replik-om-ryssland/

Annonser

6 svar

 1. Den gode Wolfgang har uppenbarligen inget emot att den förre demokratiskt valde presidenten Viktor Janukovytj avsattes med våld och jagades på flykten. Han har vidare inget emot att utomukrainska styrkor, prickskyttar sköt och dödade flera poliser (som var obeväpnade) och demonstranter under demonstrationerna på Majdan. Han har vidare inget emot att flera politiker från den ryssvänliga sidan avlidit i vad som påstås vara självmord men i själva verket är ena avrättningar.

  Nästan samtliga västjournalister ylar med vargarna, eljest är deras utkomst hotad och utfrysning ur gemenskapen lurar. Så Wolfgang och hans kollegor har sålt sina själar för att få bo på Söder och slippa förortskulturen som vi vanliga inte har råd att fly från.

  Putin har knutit närmare band med Kina så väst ska nog inte vara för sturska i sinnet för högmod går före fall. som medborgare i Sverige och dessvärre EU kräver jag av våra makthavare att göra allt för att undvika en militär konflikt. Jag kräver av dessa PK-journalister att håller igen på sina demoniseringar av ledare som man inte råkar hålla med.

  Vi vanligt folk i USA, Ryssland, Kina, Sverige och resten av världen vill inte ha några krig. Sluta upp med ert tuppfäktande om allt och inget.

  Om nu Wolfgang läser detta så må han se till att skriva som en riktig journalist, objektivt och sanningsenligt. Ditt eget tyckande är inte jag intresserad av.

 2. Läs gärna dagens blogg (som man kan prenumerera på) av PaulCraigRoberts.org en seriös och intelligent röst i USA som fördömer USA:s politik och hetsande mot Ryssland. Putin har under flera år i sina tal betonat sitt intresse att ha vänskapliga relationer med väst, och också i praktisk politik visat att man inte har agerat hotfullt. När EU och USA/NATO provocerar är det naturligt att Putin försvarar ryska intressen. USA tycks ständigt ha ett behov av att hitta fiender och att ständigt vara i krig någonstans.

  Varför behandlar väst Ryssland som en fiende? ”Fredsprojektet EU” borde väl snarare se över möjligheten att bjuda in Ryssland som medlem hellre än att nu ha accepterat Rumänien och Bulgarien. Jag tror på tanken: bli vän med Ryssland till gagn för hela Europa.


 3. Från 13:00, om ni inte vill/har tid att titta/lyssna på hela, för gott om tid har vi allt mer ont om, trots alla apparater vi har uppfunnit för att få mer tid.

 4. Likt många andra med goda politiska kontakter tänker före detta arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, 48, nu ge sig in i den alltmer lukrativa asylbranschen.

  Littorin avgick från ministerposten i Reinfeldts regering i juli 2010 i samband med att Aftonbladet publicerade uppgifter om ett tidigare sexköp. Nu vill han konkurrera med Bert Karlssons asyimperium med hjälp av sitt skattefinansierade bolag Serio Care.

  I en intervju med Dagens Industri uppger 48-åringen, som också är känd för sin examen från bluffuniversitetet ”Fairfax University”, att han är ”kritisk” till att många inom asylbranschen idag gör ”goda förtjänster”.

  – Vi blir förvånade hur man skär guld med täljkniv, säger Sven Otto Littorin till Dagens Industri.

 5. Svara på frågorna nedan. För varje fråga sätt ett kryss på rätt rad och räkna sedan samman kryssen. Slutligen svara på sista frågan med stöd av det resultat du kommit fram till. Tack för din medverkan.

  1. Vilken stormakt har flest baser runt om i världen?
  2. Vilken stormakt har startat flest krig runt om i världen?
  3. Vilken stormakt har startat flest krig i Mellanöstern?
  4. Vilken stormakt har startat flest färgrevolutioner?
  5. Vilken stormakt har flest NGO’s i andra länder för att påverka dessa länders politik?
  6. Vilken stormakt har störst militärutgifter?
  7. Vilken stormakt ser sig själv som en exceptionell modell som hela världen bör ha?
  8. Vilken stormakt är det som inte längre styrs av sin egen befolkning?
  9. Vilken stormakt har en president som inte stöds av en majoritet av sin befolkning?
  10. Vilken stormakts president är det som ställer ultimatum?
  11. Vilken stormakts president vill nå världsdominans?
  12. Vilken stormakt har en media som utmålar den andra stormaktens president som en ny Hitler?
  13. Vilken stormakt är det som nu har tagit kontrollen över Ukraina efter en statskupp?
  14. Vilken stormakt är det som använder ekonomisk krigföring som utpressning?
  15. Vilken stormakts president kan ställa ultimatum: var med oss annars är du vår fiende?
  16. Vilken stormakt har ett styre som i lönndom direkt eller indirekt mördar sin egen befolkning för att kunna starta krig i andra länder?
  17. Vilken stormakt är det som spionerar på alla sms,. samtal, mejl som alla sänder i hela världen?
  18. Vilken stormakt har en ledning som hatar sin egen befolkning så mycket att man arbetar för att byta ut den?
  19. Vilken stormakt hyllar HBTQ mer än den livsgivande och samhällsbärande familjen?
  20. Vilken stormakts president är det svårast att kritisera utan repressalier?

  USA……………… Ryssland……………..

  Fråga: Vilken stormakt är det största hotet mot världen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: