• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Extremist?

rumsrenrj2

Begreppet ”extremism” har fått en ny aktualitet i samband med de politiska utrensningarna inom Sverigedemokraterna. De som utesluts anklagas för att antingen själva vara ”extremister” eller ha samröre med personer och grupper som är ”extremister”.

Om vi ska försöka ta begreppet på allvar kan det finnas i princip tre betydelser av det.

Det kan handla om 

1. ståndpunkter som ligger långt bort, i relation till andra ståndpunkter

2. ståndpunkter som i sak är negativa, till innebörd och konsekvenser

3. bara ett skällsord, för att stigmatisera och isolera.


chile

Första gången som jag noterade användandet av begreppet ”extremism” var i samband med militärkuppen i Chile. De som jagades, torterades och dödades av Pinochets soldater var ”bara” extremister. Begreppet medförde en avhumanisering, som underlättade hanteringen.

e

Andra gången var senare under 1970-talet, i samband med fackligt oppositionsarbete inom Storstockholms Lokaltrafik. En fackombudsman hade i en tidning kallat oss unga som utmanade gråsossarna om makten inom Kommunalavdelningen för ”extremister” – närmare bestämt vänster-extremister.

Några av oss tog fasta på detta och raljerade genom att kalla en liten publikation som vi gav ut på SL för ”Extremisten”.

leman

När Expo angrep Blågula frågor 1996 var vi bara ”rättshaverister”, vi undgick många av de gängse epiteten. Med Jonathan Lemans inträde på Expo-scenen skedde dock en upptrappning. Enligt Leman år 2003  var jag att beteckna som en extremist – närmare bestämt ”höger-extremist”.

Min erfarenhet illustrerar, tycker jag, hur det här begreppets primära funktion är just att stämpla ut, säga något allmänt nedsättande. Någon egentlig innebörd bakom begreppet behöver då inte finnas – och det blir i princip möjligt att vandra från att vara  ”vänsterradikal” till att bli  ”högerextrem”, utan att för den skull ha rört sig ur fläcken politiskt.


asylnorden

Nu är det alltså SD-ledningen som anklagar andra för att vara ”extremister”.

För det första kommer Karlsson & Co s.a.s. inte att ”ha någonting för” detta. Från Expo och övrigt pk-etablissemang i massmedia kommer man ändå att fortsätta klistra anklagelser på SD om att inte vara tillräckligt ”rumsrent”.

För det andra är det djupt osympatiskt att tigga bifall från samma kretsar som försatt Sverige i dess nuvarande katastrofsituation, kretsar som endast förtjänar allas vårt helt bottenlösa förakt!

inmaladmk

Dumt är det, att så måla in sig i ett hörn.


Mer

Abdikerad vanster

De tog priset

Demokrati, extremism och vald

Extremism

Extremism? Höger?

Extremister

Vem är extremist?

Våldsbejakande extremism

24 svar

 1. ”För det första kommer Karlsson & Co s.a.s. inte att ”ha någonting för” detta. Från Expo och övrigt pk-etablissemang i massmedia kommer man ändå att fortsätta klistra anklagelser på SD om att inte vara tillräckligt ”rumsrent”.”

  Det gör inget för jag tror dom hajar att PK etablissemanget inte har någon riktig makt. Det är dem som får åka på Bilderbergmöten (och liknande nätverk) som bestämmer (synliga och osynliga). Allt annat är teater! SD kommer vinna på dessa utrensningar. Om dom får maktposition kommer dom fylla sitt uppdrag (ur Bilderbergsynvinkel) att täppa till från höger. Dvs förbjuda antisemitism osv (täppa till från höger)… och Natomedlemskap kommer som ett brev på posten såklart också!

 2. Såg intervjun med Mattias Karlsson i SVT 2 i går kväll. Hur märkligt det än kan låta så tyckte jag faktiskt att det var ett framsteg att han inte använde epitetet ”neofascist” om herrar Kasselstrand och Hahne. Vet inte om han tagit intryck av Marika Formgrens svidande kritik i denna fråga. Nu är kanske extremist inte så mycket bättre men det säger väl en del om hur avtrubbad man blivit när man tycker det är ett framsteg!

  I Sverige har vi ju haft den absurda situationen att valideringen av vem som är extremist har outsourcats till Expo & Co. Det vill säga extremister har fått makten att bestämma vilka som ska betecknas om extremister. Föga förvånande har de bara funnit extremister på högerkanten och/eller personer som tvångsplacerats där därför att de yppat kritik mot den förda invandringspolitiken. Du själv är ett alldeles utmärkt exempel på detta! Detta har etablerad media tyckt varit ett helt naturligt förfaringssätt som överhuvudtaget inte ens behövts diskuteras. Dårskapen har suttit i högsätet under alltför lång tid i Sverige! Måtte den tiden snart vara över!

  • Det har du ju rätt i, att Expo kan klassas som ”extremister”, enligt den andra av mina definitioner på ”extremism”. Dvs agerande som till sina konsekvenser är starkt negativt.

   För övrigt gillar jag ditt ordval ”tvångsplacerad”. Varifrån kommer makten att kunna tvångsplacera andra människor?

   Och är det rätt av SD att medverka i den typen av verksamhet?

  • Man behöver inte ens använda höger-vänsterskalan längre. Räcker med att bara använda ord som extremist kontra aktivist så vet man vad som menas.

 3. Eftersom det nu står klart att SD är att betrakta som kontrollerad opposition så är det självklart att SD medverkar i det som nu sker. Det kan lösas på två sätt:

  1. Att alla sverigevänner söker medlemsskap i SD och håller låg profil och sedan röstar in företrädare som för en annan linje än den nu sittande ledningen.
  2. Att bilda ett nytt parti som konkurrerar om väljarna i de frågor vi anser viktigast.

  När det saknas argument för att få en motdebattör eller politisk motståndare ur balans är det synnerligen effektivt att häva ur sig anklagelser om extremism, nazism, populism och rasism. Det är den svages debattknep som dessvärre betalat sig gång på gång trots dess stora svaghet, odefinierbart löst tyckande utan substans appellerande till negativa känslor. En debatt skall ha ett konkret innehåll inte ett svängande med trams om hur vissa personer är, vilka de umgås med eller vilken litteratur, film eller musik de konsumerar.

  SD har varit och är utsatt för dessa påklistranden från MSM och politiska motståndare och så går man själv ut och gör likadant mot sina egna medlemmar och företrädare det om något tyder på att något i den organisationen är ruttet genomruttet. Att skrämma människor till tystnad och lydnad har aldrig lönat sig i det långa loppet det har alltid slutat illa.

  Sverige och dess invånare behöver ett starkt tryggt nationalistiskt parti som sätter Sverige och svenskarna i första rummet och ser till att alltid se till Sveriges intressen först. Hjälp till behövande ute i världen ska vi också ge till många många fler än idag genom att bistå med hjälp på plats. Det ska vi göra tillsammans med andra länder samtidigt som vi kräver och tvingar USA att upphöra med sina rövarstråt överallt där de tror sig se fiender.

  SD har blivit ett flugpapper som sugit åt sig lejonparten av nationalister och sverigevänner för att sedan blockera allt inflytande till en förändring av sjuklövermaffiapolitiken.

  Så hädanefter får man väl betrakta sig själv som både extrem, rasist och nazist just för att man enbart önskar att Sverige som nation ska leva vidare i huvudsak befolkat av just svenskar. Den åsikten är numera extrem i sin mest negativa form vilket bara det känns extremt.

 4. ”Det är i princip möjligt att vandra från att vara ”vänsterradikal” till att bli ”högerextrem” utan att för den skull ha behövt röra sig ur fläcken politiskt.”

  Klassisk kommentar till tiden vi lever i. Du är oerhört på pricken som alltid Jan. Tackar!

 5. SD är ett extremt parti.

  SD har tyvärr utvecklats åt helt fel håll och för mig är det en kraft som allt mer nu vattnats ur, även om jag, precis som Jan, kände mig hoppfull efter valet hösten 2014. Det kändes som att man med Mattias Karlsson kavlade upp ärmarna och var beredd på en ”fight”. Idag tycks allt ha dött ut.

  Varför är man extrem?

  Extremt, i den meningen att man fortfarande har 90% minskning av invandringen som mål samtidigt som man sagt sig villig att stödja den regering som endast ser till att invandringen inte ökar från dagens extrema nivå. Det är extremt att locka röster från väljare som har panik över utvecklingen och sedan ge bort den makten till den regering som behåller och fyller på i denna ohållbara takt.

  SD är också extremt på det sätt man så hänsynslöst rensar ut de som är de minsta avvikande. Utrensningarna torde gå till historien som något av de extremaste som skett någonsin.

  Man är också extrem i frågan om Israel. Är man rent av mer fanatisk än judarna själva? Ibland undrar man som när t.ex. Jomshof anser sig själv vara ”extremt pro-israelisk”. Många judar är nog bara pro-israeliska, men avstår nog från att säga ”extremt” framför. Det behövs liksom inte.
  Eller är han kanske också extremt pro-svensk?

  ”Hej, jag heter Jomshof och är extremt pro-svensk och extremt pro-israelisk. Jag är också extremt pro-SD och vill betona att jag är extremt anti-rasistisk. Jag är inte bara anit-rasist utan extremt anti-rasistisk.” 😉

  SD har heller ingenting över för interndemokrati. Kanske försöker man göra en Reinfeldt genom att helt styra om partiet och bli mer valbart vilket vi idag ser facit på. Det går nog ändå inte att jämföra Moderaternas åsiktsdiktatur med den som råder inom SD. Fel bok, fel gilla på Facebook så är det Giljotinen som gäller, gärna en offentlig avrättning också.

  SD måste också vara extrema i sin förmåga och metoder att använda sig av spioneri och externa spionorganisationer. Internt tycks man läsa alla mejl. Mycket tyder på detta från flera källor. Man har även lyckats få tag på mejlkonton som inte tillhör SD. Det är skickligt och börjar närma sig Mosad i förmåga. Vidare, när inte den egna spionorganisationen räcker till, har man alltid EXPO och deras nära partner Researchgruppen. Det är extremt för ett politiskt parti att ha en så välsmord spionorganisation.

  Så SD är extrema. Tyvärr på helt fel sätt.

  Idag kan vi läsa i Fria Tider om en SD-politiker som vill tala förnuft med lokalbefolkningen då han stödjer ett flyktingboende, Helst vill han att det ska ligga centralt i Mölnlycke. Det är extremt. Han är inte ensam. Andra SD-företrädare har uttalat sitt stöd för dessa mottagningar.

  Marie Danielsson, som för tankarna osökt till Mona Sahlin och Toblerone, har också sagt sig vilja bussa elever mellan skolor och kommuner så att de speglar samhället. Det är extremt extremt. Finns inte ens kvar på programmet på de värsta PK-partierna. Inte ens MP har det på sitt program. Hon är Mattias Karlssons favorit i Stockholm vilket visar hur extrem han är.

  Vi har dessa videos med Beiler och Wigh i myssoffan. Beilder som känner obehag inför SDUs film inför EU-valet där man viftade med svenska flaggan samtidigt som hon själv tämligen oseriöst som politiker gosar i en soffa ”hemma hos” på YT. Det är extremt. o.s.v.

  ”I ett land där allt fler tycks ha blivit hjärntvättade är det en extrem tanke att svenska folket bör sätta sitt eget välbefinnande främst”. Där är vi idag. Det är extremt. Vi behöver inte fler extrema partier nu utan ett som i ett vidare Europeiskt perspektiv är normalt.

  • Bra sammanfattat, Kalle!

   SD är idag ett extremt parti – och på väg i en riktning som talar för att det i morgon är än mer extremt.

  • Dom har extremt mycket otur också. När Karsson for på ”privatresa” för att dricka öl så råkade en av de mest olämpliga personerna i hela EU sätta sig brevid honom och prata med honom under kvällen: https://youtu.be/4qhISi6K6-k

   ”Privatresa” och ”Det har jag inget minne av” är början på vad Oliver North kallade ”plausible deniability”!

   Sorgligt nog så går nog de flesta SD:are på detta…

  • Hur skall detta parti, efter vad som har hänt, kunna locka till sig begåvade människor med ideer? Vem och vilka kommer att våga ansluta sig till partiet för att ställa upp i val i kommuner och Riksdag när man kan bli utesluten för bagateller eller att man någon gång sagt något dumt?

  • Bra Kalle, en extremt bra analys…..

  • Ni som hackar på SD kan väl bilda ett eget Sverigevänligt parti.

   Det är
   lätt att sitta och skriva ned vad ni tycker att andra ska göra. Gör något
   själv !!!

   • Vi hackar inte på SD av illvilja eller för att vi inte skulle värna vårt land och folk. Vi är många, många fler än vad SD:s medlemsmatrikel visar som önskar en helt annan politisk inriktning för Sverige. Vi är oroade av SD ledningens plötsliga vurm för kulturmarxistisk retorik med uteslutningar in mass på synnerliga lösa grunder. Sverige behöver ett parti som utmanar kulturmarxismen, inte bejakar den. Det var inte därför många av oss röstade SD i senaste valet.

    SD ledningens summariska uteslutningar och bristande intern demokrati är ett allvarligt hot mot hela den Sverigevänliga rörelsen. Det är inte enbart ett intern problem inom SD utan spänner över hela spektrat av nationalister och sverigevänner.

    Vi är många som är måna om att ha ett brett parti av SD:s kaliber som har högt i tak och som faktiskt vågar ta ut svängarna lite till förmån för vårt land. Man får inte alltid som man vill och det är viktigt att kunna kompromissa och komma överens om det som är viktigt för vårt lands utveckling.

    Så vårt hackande på SD är ur mitt perspektiv i all välmening för att vi ska ha en stark röst mot sju.

   • En av SD:s funktioner är att ockupera ett politiskt utrymme, vilket minskar möjligheterna för ett alternativ att slå igenom.

    Den funktionen avtar iofs i takt med att partiet blir mer utpräglat politiskt korrekt.

   • Varför skulle det avta? Hur många gånger har inte folk gått på Folkpartiets och Moderaternas valfläsk som språktester och hårdare regler om anhöriginvandring?

   • Det är ungefär samma logik som att om du skulle framföra kritik mot sjukvården så får man inte göra det utan ska då istället starta sin egen sjukvård.

    Skulle det vara enkelt att starta ett nytt parti så skulle det redan finnas flera nya partier.

    Jag hoppas dock på Kasselstrand & Hahne. De verkar ha byggt ett härligt ungt gäng med sunt förnuft och integritet. Det behövs mer än någonsin idag i Sverige. Ett kaxigt parti som inte bryr sig så mycket om media utan når väljarna på andra sätt. Jag tror att man har goda möjligheter att nå 4% till 2018, Jag är säker på att media har ett intresse av att splittra SD så de får säkert hjälp att också ta väljare.

   • Jag tror inte du har förstått vad som händer på denna blogg!? Det Jan gör är det viktigaste man kan göra i en demokrati – han debatterar och bildar oss andra om hur värden fungerar. Att bara vara med i Ett parti och hålla käften, vilket du verkar förorda är inget som leder till nått positivt.

    Politiska partier har över huvudtaget inte så mycket verkan i och med att hela systemet är riggat till en liten elits fördel (genom pengars skapande genom lån: http://blueshift.nu/fiscus/ ). Vad vi andra kan göra är exakt det som händer här, nämligen att bli så bildade vi kan om hur världen faktiskt fungerar. Det kommer ge resultat när tillräckligt många gör bättre val, så som att sluta konsumera hatmedias produkter (Expressen, DN, AB, SVT et al). Och när vi slutar använda de affärsbanker som förslavar oss med ränta (gå till JAK). Och när vi inte vill äta GMO käk. Men om du vill rösta ”just for the hell of it” rösta på http://www.defria.se invandringen kommer gå ner till noll om dom kommer tillmakten, och få kommer ha råd att stanna.

    Att följa bloggar och YT kanaler har varit otroligt bildande för mig. Den information jag fått dels via kanalen eller bloggen men även de länkar och fakta som medlemmar delat har förändrat min världsbild radikalt de senaste 15åren. Dock inte politiskt hemvist.

 6. Nu vet jag att jag är extremist och rasist. Visste inte det förut.

  • Ibland är jag tacksam över att ha kommit upp i åren.
   Stackars våra barn och barnbarn.

   http://islamversuseurope.blogspot.dk/2014/07/new-website.html

  • SVAR TILL KALLLE – FANNS INGET SVARA UNDER HANS INLÄGG

   Sjukvården betalar vi skatt till och har rätt till att kritisera om vi inte är nöjda.. Lite skillnad med jämförelsen!!

   • Nu går våra skattemedel även till de politiska partierna. Det var länge sedan partierna levde enbart på sina medlemsavgifter. Så i det skenet har vi en viss rätt att kritisera och även ställa krav på dem. De krav eller gnäll om man så vill handlar om att värna demokratin både inom och utanför den politiska sfären. Det som nu sker i SD är inte till gagn för vår demokrati i stort och det gagnar inte heller den Sverigevänliga rörelsen.

    Ursäkta att jag tar mig friheten att svara på ett inlägg som är direktadresserad till Kalle.

   • I sak har Svitjod rätt. Hela det politiska maskineriet är idag betalt av skattemedel. Det är ändå inte så viktigt. Poängen är att det är ofta inget bra argument att säga ”byt då om du inte är nöjd”. Hör ofta argumentet framföras från Sverigehatare som säger att om du nu inte gillar mångkulturen så flytta från Sverige. Det är lättare sagt än gjort.

 7. Intressant video som jag lägger här i brist på lämplig tråd: https://youtu.be/3cqn090NKX8

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: