• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Skräckvälde?

ansvar2

Under Stefan Löfvens Ukrainabesök i mitten av mars blev det tidningsrubriker om att  Ryssland är ansvarigt för kriget i Ukraina.

Under sitt besök i USA några veckor senare fortsatte den svenske statsministern på detta tema: ”Ryssland är ett globalt hot” och ”utmanar internationellt samexisterande”.

Mordet på oppositionspolitikern Boris Nemtsov i Moskva i vintras kunde också sättas upp på det ryska skuldkontot. Enligt utrikesminister Margot Wallström var det något som ”förstärker bilden av Putins skräckvälde”.

putin2


Vad kan löfvenministrarna nu ha att säga om ett antal olika dödsfall i Ukraina?

buzina
Den regimkritiske (”proryske”, som det heter i svenska media) journalisten Oles Buzina sköts i dagarna till döds av två maskerade män.

Det var bara ett i en lång rad av dödsfall  som drabbat oppositionspolitiker – fd dumaledamöter, guvernörer och borgmästare. Sergey Melnichuk, 32-årig åklagare i Odessa, förpassades den 14 mars ut genom ett fönster på 9:e våningen av ett hus.

På liknande sätt dog Mikhail Chechetov den 28 februari,  ordförande i oppositionspartiet Regionernas Parti (RP).  Ut genom ett fönster på 17:e våningen i domstolsbyggnad i Kiev. Självmord?

chechetov


 

Under en period av tre månader har åtminstone åtta personer, på olika sätt knutna till oppositionen, omkommit under mystiska omständigheter.

Vare sig dödsorsaken varit skott från skjutvapen, fönsterutklivning  eller hängning,  så blir ”självmord” en återkommande förklaring från ukrainska myndigheter och massmedia.

Så här blir listan utöver de redan nämnda:


kalsjnikov

14 april – Oleg Kalasjnikov


peklushenko
12 mars – Aleksandr Peklushenko

bordyuh
26 februari – Aleksandr Bordyuh


valter
25 februari – Serghiy Valter


melnyk
24 februari – Stanislav Melnyk


kolesnyk
29 januari – Aleksiy Kolesnyk


serhiyenko
26 januari – Mykola Serhiyenko


 

Under sitt Ukrainabesök utlovade statsminister Löfven ett svenskt stöd på 100 miljoner dollar till Kievregimen.

Ska det stödet verkligen ges helt villkorslöst? Borde inte Sverige här kunna lägga några synpunkter på de bestraffningsmetoder som tillämpas i Ukraina?

Vad säger utrikesminister Wallström?

margota


Mer

http://www.janmilld.se/ukraina/

https://janmilld.wordpress.com/2015/02/28/kiev-2014-ryssland/

https://janmilld.wordpress.com/2015/03/12/i-bildts-fotspar/

https://janmilld.wordpress.com/2015/03/01/bondoffer-i-moskva/

https://janmilld.wordpress.com/2015/03/22/lofven-statsminister/

8 svar

 1. En association som dyker upp är de många mord, oj förlåt självmord, som kunde noteras i samband med Palme. Enlig Ole Dammegaards bok ”Statskupp i Slowmotion”.

  29 maj 1985 Cats Falck som forskade om ”något stort” – oj hon och hennes väninna körde visst över en kaj. Det är så lätt hänt.

  Carl Fredrik Algernon – krigsmaterielinspektör – men han tyckte det var en bra idé att också ta sitt liv genom att hoppa framför tunnelbanan. Han hade inblick i hemliga vapenaffärer men det har säkert inget alls med detta att göra.

  Claes-Ulrik & Kristina Winberg som var högste Boforschefen. Oj han körde visst av vägen precis innan han skulle vittna i en vapenrättegång. Frun strök med på köpet.Sånt man får räkna med i branschen.

  Hilding Ek – vice ordförande i Sipri och som kartlade de svenska vapenaffärerna, han råkade ramla i en bäck på sitt landställe. Tänk på det att ni har skor så att ni inte halkar i skogen.

  Gustaf Trysberg – polisinspektören som skulle hämta posten och högg sig själv 15 ggr med kniv, oj vilket sätt att ta sitt liv…..måste varit tufft de sista 5 huggen,

  Så var försiktiga i helgen så att ni inte råkar köra över en kaj, halka i skogen, krocka med en lastbil på en raksträcka utan omkörning, hoppa framför något tåg eller hugga er själv ett tiotal ggr. Det är så lätt hänt.

  • Oj, där fick du väsentligt mer än vad jag har känt till!

   Fallen Falck och Algernon är ju välkända, men Winberg, Ek och Trysberg, de tre fallen var nya för mig. Har du mer uppgifter om dessa, t ex årtal?

   Din grundläggande poäng och uppenbar och viktig: om Sverige någonsin varit ”en ankdamm”, så var det länge sedan.

   Tack för detta bidrag, Kalle!

   • Det man kan säga om Palmemordet är att vi i vanlig ordning inte får reda på allt, för att uttrycka sig försiktigt. Dock är det en ”röra” och jag har inte kunnat hitta några definitiva svar. Det jag kan säga är att Ole Dammegaard har lovat att komma ut med vem som var mördaren på Red Ice i en intervju under våren. Så det blir spännande.

    Hans bok är 800 sidor och kanske inte leder i bevis men den är otroligt väl dokumenterad så att alla ”spår” reds ut.

    Göste söderström bör också nämnas för han var första polisen på plats och kom att till sin död aldrig att acceptera utredningarna. För detta fick han betala ett högt pris, liksom ”Gösta” Trysberg,

    Jag kollar i boken om datum.

    Cats Falck 1984, hon trodde sig kunna få stora journalistpriset för att hon arbetade med något stort. Hennes mamma kämpade hela livet för att sanningen. När hon försvann jobbade hon med Containeraffären, ASEA som hon misstänkte smugglade krigsmateriel i Containrar.

    Mycket gick via DDR på den tiden. De tjänade enorma pengar på att ”stämpla om” för DDR hade inte samma hårda krav vilka länder man kunde sälja till. Så på pappret såldes varorna dit, men i verkligheten stämplades de om där och gick till något annat land. En teori är att Stasi mördade henne.

    Algernon var 1987. Winberg 1989. Hilding Ek 1983. Trysberg 1981.

    Detta är bara några exempel. Många fler dog i självmord eller mystiska mord.

   • Samtliga dessa fall gäller alltså 1980-talet.

    När man gav sig på Olof Palme 1986 var tröskeln för politiska mord, även i Sverige, redan ganska låg.

 2. Ryssland ett globalt hot, säger Stefan Jesus Löfven. (Kräket är en falsk profet.)
  Som säkerligen likt Adolf Hitler har stått framför spegeln och övat in olika poser, som denna http://lifehacker.com/remember-the-jesus-pose-to-connect-with-your-audience-1614164009

 3. Ja, politiska mord är definitivt ingenting ovanligt i Sverige. Kan då bara nämna, eftersom jag fick associationer till Palmemordet när jag såg alla bilderna på mördade ovan, är att flera privatspanare har fått sina liv förstörda eller helt enkelt blivit mördade. Ole Dammegaard kände sig själv hotad och fick lämna Sverige.

  Även runt 9/11 har vi flera försvinnanden, ””självmord” eller märkliga dödsfall.

  En sak att tänka på är att man kan utföra mord för att

  -avskräcka andra – se hur de går med den som inte ”lyder”
  -röja vittnen och sanningssägare mer i det fördolda

  Kan tänka mig att i Ukraina det kan vara effektivt att tysta en opposition genom att helt enkelt visa att man får flyga från ett höghus om man inte ”lyder”.

  Idag finns metoder att röja folk ur vägen så att ingen ens har märkt, inte ens din närmsta familj, Inget syns heller vid obduktionen. Det kan vara en plötslig cancer som sprids, en hjärtattack, o.s.v. Enligt Ole Dammegaard finns också speciellt utvalda läkare som mer eller mindre ”stämplar” vad som helst. Man är maktens redskap. Inte sällan hemligstämplas sedan hela eller delar av obduktionsprotokollet (som i fallet med Palme).

  På Red Ice har du 9 tim om Palmemordet med Ole Dammegaard, finns också i hans bok.

  En märklig omständighet med Palme är hans oerhört nära relation med Ebbe Carlsson. Sent 1985 fick han beskedet att han bar på HIV. En omständighet att fundera på vad gäller just tidpunkten.

  En annan kuslig detalj är att man satte upp två obelisker, frimurarsymboler, i direkt närhet till platsen för mordet. Varför?

  Slutligen, Ole är också expert på JFK, som definitivt inte heller är ett verk av en ”ensam galning”. Finns också på Red Ice.

 4. Angående defenestration, som är ett kul ord att använda!:

  Den andra defenestrationen i Prag hände 1618: ”Den 23 maj 1618 samlades en grupp protestanter i Pragborgen, ledda av greve Thurn. De åtalade två guvernörer, Wilhelm Slavata (1572 – 1652) och Jaroslav Borzita von Martinicz (1582 – 1649), för att ha brutit mot religionsfriheten, fann att de var skyldiga, och kastade ut dem genom de höga slottsfönstren tillsammans med deras sekreterare Philip Fabricius. De föll ungefär 15 m, landade i en stor dynghög, och överlevde.

  Katolska kejserliga ämbetsmän hävdade att de hade överlevt på grund av välvilliga änglar som stödde den katolska saken. Protestantiska pamflettförfattare menade snarare att hästgödseln de hade landat i var huvudorsaken till deras överlevnad.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: