• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Ett svar till Skavlan

skavlan

Efter Skavlan-inslaget i STV med Jimmie Åkesson.

Bara helt kortkort några reflexioner:

I vanlig ordning skulle SD-ledaren ansättas med citerande av några negativt laddade begrepp som använts av personer, knutna till Sverigedemokraterna. För alla tittare att bli förfasade över och för SD-ledaren att ta avstånd från.

Vad Skavlan här borde ha fått höra är att man inom politiken må skilja på huvudsak och bisak.

1. Huvudproblemet är den förda invandringspolitiken och alla dess starkt negativa konsekvenser, som drabbar så många så hårt och som driver vårt samhälle mot en avgrund.

2. Ett helt sekundärt problem är ordval för att kritisera galenskaperna.

Önskvärt är naturligtvis att välja sina ord, att hålla sig till sanningen och att inte hetsa någon till våldsamheter.

I den mån de ord som Skavlan citerar och som använts av invandringskritiker utgör ett problem må han inse att orden speglar en frustration, de ger uttryck för något som dessa kritiker känner.

Sättet för Skavlan och hans meningsfränder att tackla det av dem upplevda problemet borde då vara att intressera sig för orsakerna till att så många av oss svenskar känner som vi nu gör.

Även om Sverigedemokraterna inte funnes skulle många känna en frustration i linje med Skavlan-citaten, så länge invandringspolitiken bedrivs som nu.

hatmontage


Ett av Skavlans exempel var att SD:s vice ordförande Jonas Åkerlund i SD-radio en gång i tiden använt ordet parasiter” om utlänningar som lever parasitärt i Sverige. Han hade, vad jag kunnat uppfatta, aldrig uttryckt sig generellt om utlänningar eller invandrare.

Först till en begreppsdefinition.

Parasit 2

Mitt förslag blir: en person som är frisk och skulle kunna bidraga till sin egen försörjning på ett hederligt sätt, men som medvetet avstår från den möjligheten och som därmed lämnar åt andra människor att svara för hans/hennes försörjning.

Finns det inte utlänningar/invandrare i Sverige idag som svarar mot den definitionen?

Det är väl uppenbart, att så är fallet!

Och vad är då problemet? Är det

A. att vissa personer lever på det viset?

B. att någon påtalar detta förhållande, och uttrycker sitt ogillande?

sdhatet

afaism


 

PS 1

Dan Eriksson på Motgift:

Polariseringen i Sverige är så tydlig. Klyftan mellan makten, så väl den mediala som den politiska, och folket är så milsvid att den förmodligen aldrig går att överbrygga utan att antingen det ena eller det andra byts ut.”

Min kommentar: Det har nog makthavarna sedan länge insett – folket släpar däremot efter…


 PS 2

Det har blivit en verklig tittarstorm, med massor av kritiska inlägg på SVT-webben. På måndagen fanns där över 1.200 kommentar.

Något som dock inte uppmärksammas i stora massmedia.

Ett av många bra inlägg:

”Det var ingen intervju i skavland, det var ett påhopp och debattangrepp i stil med det som dagens politiker har skolads till. Rabbla floskler och överrösta och låt inte din motpart komma till tals. Inte alls hur journalist ska arbeta. En journalist SKA få fram ett svar, HELA SVARET. Och ställa ev. följdfrågor utifrån detta svar. Begära förtydligande. Men så jobbar ingen journalist idag. De är reportrar och rapporterar bara. Och bara det som etablisemanget förväntar sig. Annars är karriären kaputt!

Och den här historien har nu utvecklast till att vissa en mycket mer allvarlig sida av det ”demokratiska” Sverige. HUR kan det komma sig att ingen tar upp många, mycket många anser var ett grovt övertramp i Svensk statlig television. Ingen tidning tar upp det, ingen radiokanal, ingen TV-kanal (statlig eller ‘fri’). ÄR inte det MYCKET märkligt???? 

Tänk efter: Hur ofta sker detta vid rapportering (eller utebliven rapportering) i sammanhang där vi inte alltid är så uppmärksamma? Jag litar, sedan länge, INTE på mediarapporteringen längre. Vi ska inte tro att den är ärlig. Ett förhållande som gör det enkelt för främmande makt att smyga in desinformation. Denna info går helt enkelt inte att skilja ut från den inhemska mediaflödet.

Och detta ÄR ett av Sveriges största säkerhetshot framöver, ..”

Och även i Norge reagerar människor:

”Klagerekord mot Skavlan. Kringkastingsrådet: Vi vil innkalle programansvarlige.

Det stormer kraftig rundt Fredrik Skavlan etter intervjuet med den sykmeldte partilederen i Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson. Aldri tidligere har NRK fått flere klager.

Kringkastingsrådet har fått over 900 klager på «Skavlan» i løpet av natten. Under telefonintervjuet med VG passerer tallet 1000 på NRK-programmet som ble sendt.

Jeg har aldri vært med på så mange klager i mine seks år i Kringkastingsrådet, og jeg tror ikke det har vært så mange noen gang, sier rådssekretær Erik Berg-Hansen.”


Mer:

http://www.friatider.se/pinsamt-daligt-av-skavlan

http://avpixlat.info/2015/03/28/haveriet-i-skavlan/

http://www.friatider.se/tv-tittare-rasar-mot-skavlan-efter-kessonintervjun

http://www.friatider.se/kesson-svek-om-karlsson-utmanar-mig


http://www.janmilld.se/doi/13.html

http://www.janmilld.se/funderat/v53.html

https://janmilld.wordpress.com/2013/04/08/parasiterna/

https://janmilld.wordpress.com/2011/03/02/parasit-problem/

12 svar

 1. Det goda hatet höll på att nästan bokstavligt ploppa ut ur Skavlans ögonhålor.

 2. Instämmer i det du skrev, Jan.
  Sedan är det upp till lyssnarna att använda sitt förstånd till att bilda sig en egen uppfattning.

 3. http://www.svt.se/tittarservice/tyck-till/dialog/782254
  Även på twitter finns skarp kritik mot Skavlan.

 4. Delvis OT
  DI´s läsare framför skarp kritik mot invandringspolitiken:
  http://www.di.se/artiklar/2015/3/26/miljardnotorna-vaxer-for-magdalena-andersson/

 5. Bra kommentarer på länken ovan från sign. Sofia till svt.se/tittarservice/tyck-till. De flesta verkar ha reagerat som jag att nu får det räcka med Skavlan på fredagkvällar. Ironiskt är också diskussinen om näthat etc. Skavlan var ett ypperligt bevis varifrån hatet kommer och som vi inte trodde han var mäktigt till. Det var ett fruktansvärt påhopp som kan knäcka vem som helst. Dessutom till vilken nytta? Tror Skavlan att han kan ändra riktning på väljaropinionen som visar allt bättre siffror för SD?

 6. Enligt denna bedagade artikel så har Skavlan själv haft svåra sömnproblem som han måste medicinera. Dessutom redogör han för sin alkoholkonsumtion som är på alkoholiststadiet:

  http://www.nyhetsverket.se/nyhet/24851/Norska-pratshowen-Skavlan-gjorde-ingen-succe-på-BBC

 7. Med tanke på den frustration som finns uppdämd blad hundratusentals svenskar så är det egentligen märkligt att så lite har hänt under årens lopp. Det är ju ett bevis på vilket civiliserat folk vi är med en månghundraårig tradition av tillit till överheten. Några skulle säkert vilja använda andra ord typ flathet, ignorans, dumhet, naivitet eller strutsmentalitet, men det är en annan debatt.
  Att inte mer hänt i form av vålds- terror- och hatbrott är uppseendeväckande och det är det som borde diskuteras och inte att sinnet rinner över på någon enstaka individ vid något tillfälle!

  • Denna lismande ORM från Norge (vilket jag håller högt, EU fjärmande mm) blev en ”nyfredrik” passande namn, ser han sig tvungen att ta Reinfelts mantel på? tydligen ett inväntat tillfälle.

   Har inte hållit denne ytlige ”journalist” högt tidigare, i hur han avverkat på löpande band sina gäster men vänstern jublar förstås.

   Nej fy faen för blint hat, var det inte det VI skulle hålla oss för goda för och inkludera, inte tvärt om?

  • Det är väl kanske det som överheten räknar med: folkets snällhet, att man kanske knyter näven i byxfickan, och svär till, och sedan är det över.

   Men om medborgargarden skulle aktivera sig och exempelvis flytta på tiggarna, skulle man dra öronen åt sig.

 8. Tack Skrövlarn för ytterligare några %.

 9. När man tror att det inte kan bli en lägre nivå, då toppar SVT med detta! Ja, vad finns att säga, intervjun talar för sig själv.

  I den näst senaste intervjun på Red Ice med Joshua Blakeney, som handlar om Japans roll från första världskriget till idag, (mycket intressant som vanligt) tar de upp två saker.

  a) det är inte Sverigevänner som hatar utan Sverigevännerna blir hatade. Intervjun med Skavlan tycker jag tydligt visar att det är precis så. De som önskar bevara den europeiska kulturen, som Åkesson, blir hatade.

  b) FN har diskuterat migration som en lösning på den allt lägre nativiteten i Europa. (se länk nedan). Är det bara jag som tycker detta är ett märkligt sammanträffande? Kvinnans frigörelse, höga skatter, feminism, manshat, allt som trycker ner nativiteten till låga nivåer för vita, samtidigt som man aktivt arbetar för att motverka denna lägre nativitet med invandring från u-länder. Jag må vara förlåten för att jag umgås med konspiratoriska tankar men vilken annan slutsats kan man dra annat än att de önskar och arbetar för – ett folkutbyte.

  http://www.un.org/esa/population/publications/migration/migration.htm

  http://www.redicecreations.com

 10. Tänk om vi hade en programledare som fokuserat på människan Åkesson, dennes intressen, familj o.s.v. och lämnat bort politiken.

  Eventuellt kort frågat varför Åkesson valt politiken och just sd, men inte mycket mer.

  Det hade blivit mer lyckat för både Åkesson och Skavlan.

  Tyvärr tycks det finnas en fanatism hos politiker och mediepersonligheter, som snarast är patologisk.

  Skulle dessa individer inte finnas i de positioner de innehar och ha så mycket pengar som de har, hade de sannolikt varit föremål för psykiatrisk vård.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: