• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

 • Annonser

Stormaktens media

fb16

Så lyder titeln på veckans fredagsbio: ”STORMAKTENS MEDIA – ‘humanitet’ som krossar”.

Filmen tar sin avstamp i ett uttalande från SVT:s utrikeskorrespondent Bert Sundström, om varför svenska media har korrespondenter i andra länder:

”Därför att dom här frågorna, som vi bevakar, dom är oerhört viktiga för utvecklingen, både i hela världen och i Sverige. I Sverige behöver vi veta vad som pågår. Och det enda sätt vi verkligen har att få veta det, det är att det är människor som vi själva, så att säga, kan lita på åker iväg och berättar om det som händer i världen.”

Förmodligen gör sig Sundström här till tolk för de flesta av sina journalistkollegor. Ungefär så ser deras uppblåsta självbild ut.

spegelbild

När Bert Sundström nyligen rapporterade från Moskva levererade han ett underkännande av massmedia i Ryssland. Jag ifrågasätter inte hans beskrivning av media i Moskva, men underförstått låg där från hans sida en utgångspunkt att massmedia i Sverige är radikalt annorlunda, dvs mer allsidiga och mindre propagandistiska.

I min nya fredagsbio ställer jag frågan om det verkligen föreligger en avgörande skillnad.

Och om – i den mån en skillnad finns – denna utfaller till svensk fördel…

besok

I filmen görs en genomgång utifrån tre rubriker:

A. Desinformation

B. Åsiktskorridor

C. Media som redskap för förtryck.


Filmen är alltså på 15 minuter och allt fick inte plats. Hade jag haft mer tid skulle jag ha klämt in något även om TV4:s roll som militant åsiktspolis.  Det kan du dock se i en separat film: ”Egon Frid – tankebrottsling”.

4forhor

Ett annat exempel på hur TV-mediet används för att bestraffa medborgare är när SVT:s ”Debatt” tog sig an författaren Carl Hamilton.  Den film jag gjorde – ”Omskolning” i två delar – tillhörde det som SVT-ledningen slog ned på, och såg till att Youtube tog bort från webben. ”Upphovsrätt” och ”kränkande nyttjande”

Jag omarbetade då filmen och resultatet kan du se här och här. (På Daily Motion finns även del 1 i sin ursprungliga version, med ljudinslag).

SVT-ledningens ingripande innebar att 25 av mina Youtubefilmer togs bort, de som granskade ”Debatt”. Vad som utlöste ingripandet var just denna film ”Omskolning”.

omskolad

jjsd

 

 


Läs mer

Nekat av Fri Television

Svar från Eva Hamilton

BGF-avd Refuserat

BGF-avd Massmedia

Aftonbladet begår hemfridsbrott 


Mer film

Svedofobi

Fri debatt

Maktmedia

TV-debatt om TV-debatt

Bert förklarar

Moskva direkt

Omskolning del 1  (Daily Motion)

Omskolning del 2  (Youtube)

 

Annonser

6 svar

 1. Mycket bra film. Tittade också på omskolning på Daily Motion, också den mycket bra.

  Vid en närmare reflektion är det här på Jan MIlld som det förs en normal och sansad debatt och som det borde vara. Sjuklövern, men också SD, tycks leva i en annan värld som helt styrs av media och visioner och teorier om hur vi människor borde vara, inte hur vi är. Kanske kan vi säga att dessa partier lämnat basen och är på väg ut i rymden någonstans. Vi som inte vill det känner oss hopplöst övergivna och fåtaliga.

  Filmerna visar på ett bra sätt hur media anser att en ”debatt” ska gå till. Det är så en debatt enligt Eva Hamilton ska vara. En ensam utpekad mot resten. Självklart ska man ta sedan dit man kommer och om man dessutom är uppvuxen i landet vore det helt självklart. Mångkulturella samhällen fungerar inte någonstans. Ukraina borde splittras i två delar. Det skulle lösa mycket. Det lär dock inte krigshetsarna i Washington gilla. Fred är inget som de uppskattar.

  VI har inte längre yttrandefrihet i Sverige eftersom man bara har rätt att tycka vissa saker om man vill vara med i samhället.

 2. Filmen:
  jag delar din syn.
  Problemet är att vi inte kommunicerar med utomstående så sann information överröstar desinformationen.

 3. Så där ja. Nu kommer det vi alla väntat på. Cencuren av ”samhällsfarliga” sidor.

  http://www.redicecreations.com/article.php?id=32945

  • Ja, det knapras i olika ändar.

   På 90-talet var det inga problem att som intresserad medborgare mejla till Migverket med frågor. Nu finns ett särskilt formulär, där man måste fylla i för vilken tidning man är journalist.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: