• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Tre försök att ta Moskva

moskva1

Historiskt är tre försök att intaga Moskva särskilt kända hos oss.

Det gäller:

• på 1700-talet –  Karl XII och Sverige

• på 1800-talet –  Napoleon och Frankrike

• på 1900-talet – Hitler och Tyskland.

Alla tre kan sägas ha misslyckats.

trion


 Karl XII

I. Karl XII

Aldrig i historien har väl Sverige haft en mer topptrimmad krigsmakt än vad som var fallet år 1700. Karolinerarmén var ett arv som Karl XI lämnade efter sig åt sin son, skakad av erfarenheterna från slaget vid Lund 1676.

Denna krigsmakt kom väl till pass för unge Karl XII när tre länder år 1700 (just efter att slottet Tre Kronor brunnit ned) förklarade Sverige krig: Danmark, Ryssland och Polen-Sachsen.

Formellt sett blev det ett försvarskrig för Sverige, men med freden i Stolbova 1617 hade vi ju berövat Ryssland tillgången till ens en glugg ut mot Östersjön. Ett tryck från Ryssland var förutsägbart.

Danskarna besegrades raskt, därefter överskeppning av armén till Estland och stor svensk seger vid Narva. Karolinerarmén fortsatte sedan söderut, för att knäcka det polska motståndet (Polen var stort på den tiden, omfattade både dagens Litauen, Vitryssland och halva Ukraina). På slagfältet vann Karl XII segrar på rad, men först med freden i Altranstädt 1706 kunde den polske kungen avsättas.

karoliner

Karl XII kunde då koncentrera sig på ryssarna och tågade mot Moskva. I Holowczyn sommaren 1708 åter en bländande seger. Den ryska armén – tre gånger större än den svenska – besegrades på slagfältet, med stora förluster.

Ett år senare slutade allt ändå med ett förödande svenskt nederlag vid Poltava i Ukraina.  Varför?

poltava

Förklaringar kan ges på olika nivåer:

• För det första var Ryssland en makt på uppgång, med intresse av att vinna tillträde till Östersjön.

• För det andra hade landet med tsar Peter I – inte utan anledning kallad ”Peter den store” – en mycket stark ledare. Han såg bl.a. till att ryska armén tillägnade sig den karolinska stridstekniken.

• För det tredje gjorde Karl XII ett misstag i att gå söderut mot Polen och där förlora många år i krigande. Med ett försvar av Baltikum och norrut kunde utfallet kanske ha blivit ett annat.

När resterna av den ryska armen drog sig undan efter nederlaget i Holowczyn och tsaren vägrade erkänna sig besegrad stod Karl XII inför uppgiften att följa efter och försöka ta Moskva. De långa avstånden och den stundande vintern gjorde dock detta ogenomförbart.

poltavanappe

II. Napoleon

Napoleon uppvisade precis som Karl XII en serie lysande segrar på slagfältet. Men i krig som i en boxningsring – kanske också i politiken – handlar de ju inte bara om att själv kunna slå hårt, det handlar också om stryktålighet och uthållighet.

Inför sitt fälttåg mot Moskva 1812 hade Napoleon en fransk armé på ca 1/2 miljon soldater, dessutom 50.000 från allierade: Österrike och Preussen.  Vid Borodino nära Moskva stod ett stort slag den 7 september. Napoleons trupper segrade, men det blev en pyrrusseger.  Ryssarna kunde lättare ersätta förluster och de hade mindre problem med logistiken.

napretratt

Den 14 september kunde Napoleon tåga in i Moskva, utan strid. På natten började staden brinna. Branden pågick i flera dagar och ödelade större delen av Moskva.

Napoleon försökte sluta fred med tsaren – Alexander I – men utan gensvar. I mitten av oktober påbörjade Napoleons inte längre så stora armé sitt återtåg från Moskva, med sikte på att nå Smolensk för vinterkvarter.

Det blev en reträtt med svåra umbärande. Förutom ständiga angrepp från ryska trupper hade man kyla, svält och sjukdomar att kämpa mot.  Den franska armén fortsatte att successivt krympa.  Vad som slutligen lyckades ta sig ut ur Ryssland vara bara en liten spillra av det som en gång var.

re1812


fronten

III. Hitler

Hitler-Tysklands angrepp på Sovjetunionen den 22 juni 1941 var den största militära operationen i mänsklighetens historia. Utmed en 290 mil lång front angrep 4,5 miljoner soldater från Tyskland och dess många allierade – Rumänien, Finland, Italien, Ungern, Slovakien och Kroatien.

På kort tid erövrades enorma landområden, och den 5 december hade tyska trupper nått så långt att de kunde skönja Moskvas utkanter.

Då defilerade fräscha sovjetiska trupper på Röda Torget för att fortsätta vidare direkt till fronten. Det blev en motoffensiv som på en månad drev tillbaka tyskarna 25 mil. De sovjetryska förlusterna uppgick till cirka 1 miljon människor – dubbelt så höga som de tyska – men det akuta hotet mot Moskva var avvärjt.

moskva41

Faktorer bakom detta resultat är flera:

• väldiga avstånd och bister rysk vinter – precis som tidigare för Karl XII och Napoleon

• försening av hela den tyska operationen, genom att tyskarna först måste ingripa på Balkan, mot envisa greker och upproriska serber

• Ryssland hade 40 divisioner från Sibirien att sätta in i slaget om Moskva, möjliga att avvara då Japan inte längre angrep där – stridsvana trupper, härdade mot kyla

• Ryssland fick vapenhjälp från USA, hade också en omfattande egen produktion av stridsvagn T34

• Sovjetunionen hade en stor befolkning, så att även stora förluster kunde ersättas.

t34


Denna bloggtext handlar alltså om tre herrar som misslyckades. Napoleon kunde visserligen till slut ta sig in i Moskva, men det hade han ju i slutänden inget för, så att säga.

I nästa bloggtext ska jag berätta om en person som på sätt och vis lyckades där både Karl XII, Napoleon och Hitler misslyckades.

trion


Mer

https://janmilld.wordpress.com/2013/12/16/stalingrad/

7 svar

 1. Tackar och bugar för denna historielektion!

 2. Otroligt intressant och ser med spänning fram emot vad som kommer i nästa bloggtext. Hur ska detta nu hänga samman?

  En kort notering är att Hitler krävde att officerarna skulle gå främst med sina soldater. De gick sida vid sida och befälen skulle vara föredömen.

  Stalin hade en annan vilja. För det första använde han sig av civila som kanonmat. Han samlade ihop lokalbefolkningen och sedan fick de helt enkelt gå först. De som vägrade sköts. Alla som blev krigsfångar ansågs av Stalin som förrädare och efter kriget skickades de till Gulag. De flesta dog. Han krävde också att soldaterna inte fick vända eller retirera. Då sköts de och deras familjer fick svälta.

  Stalin’s ökända order Nr. 270.

  ”If…instead of organizing resistance to the enemy, some Red Army men prefer to surrender, they shall be destroyed by all possible means, both ground-based and from the air, whereas the families of the Red Army men who have been taken prisoner shall be deprived of the state allowance [that is, rations] and relief.”

  The commanders and political officers … ”who surrender to the enemy shall be considered malicious deserters, whose families are liable to be arrested [just] as the families of deserters who have violated the oath and betrayed their Motherland.”

  Jag tror att denna taktik bidrog starkt till att Sovjet var så svåra att knäcka. Vid Stalingrad förbjöd Stalin barn och kvinnor att lämna staden för att stärka moralen hos männen.

  Ryssen är nog inte så lätt att knäcka. Många har som du visar försökt.

  De bästa hade varit om pakten mellan tre kejsare hade fått leva kvar. Det var mellan Ryssland, Tyskland och Österike-Ungern. Fred mellan dessa länder och du undviker alla krig. Därför så viktigt idag att Europa och Ryssland närmar sig varandra.

  Ja, bara några tankar runt din text.

  • Ja, vad som idag skulle behövas för att kunna rädda världsfreden är en allians mellan Ryssland, Tyskland och Frankrike.

   Krigshetsarna i Washington och Stockholm måste isoleras!

   • Ja, exakt så är min analys också. Det fanns en mycket bra allians i det som kallades tre kejsare. Det var en allians som var helt omöjligt för City of London att knäcka men Disraeli lyckades, vilket han också skröt om. Det var mycket olyckligt. Ryssland vann det Rysk-Turkiska kriget men Storbritannien lade sig i och istället för att slaverna fick återförenas med Serbien hamnade de istället under Österrike/Ungern. Det var ett bete som tyvärr den Österrikiske kejsaren svalde. Ryssland såg sig tvungna att säga upp samarbetet och sedan vet vi vad som hände.

    Håller 100% med om detta Tyskland, Frankrike och Ryssland måste bilda en kedja av järn. Washington måste bort och vännerna på ön måste hanteras med försiktighet då de är ockuperade av främmande makt sedan många hundra år och är ett land som helt styrs från City of London och de ökända finansfamiljerna där.

    Dessa onda och mörka krafter har legat bakom mycket av det elände och splittring vi fått gå igenom de senaste 200 åren. Nu måste vi lära oss av historien och inte göra om samma misstag.

 3. På 12 minuter förklarar George Friedman vad konflikten i Ukraina handlar om: https://www.youtube.com/watch?v=oaL5wCY99l8
  På tyska ges här en sammanfattning av Brzezinskis syn på geopolitiken: https://www.youtube.com/watch?v=W9rr1S5RDpo
  Allt handlar om att USA kommer att förlora sin ställning som världshärskare om fred och samarbete råder i den övriga världen. Det gäller fram för allt om Europa förenas med Ryssland och ännu mer om även Kina och Mellanöstern knyts till dessa.
  USA:s härskande elit bestående av det militärindustriella komplexet och den kosmopolitiska sionismen är alla folk huvudfiende.

  Jag gissar att Milld kommer att berätta om en föga känd svensk äventyrare som intog Moskva vid tiden innan ryssarna hunnit bygga ut sitt imperium.

 4. Putin och slaget gentemot de judiska oligarkerna som tillsatte honom i tron att de lyckats installera en ryggradslös nickedocka att regera landet enligt deras önskemål? Den som lever får väl se…

  Jag skulle vilja rekommendera dig dokumentärfilmen ”The Greatest Story Never Told” som gör en utomordentlig insats i att dissekera lögnerna om Hitler och Andra Världskriget som vi blivit drillade att acceptera som den definitiva sanningen via media, litteratur, skolböcker, internet, osv. Troligtvis känner du redan till dokumentärfilmen vid det här laget. Jag är säker på att du kommer att få stor nytta av filmen då du verkar mottaglig för nya/alternativa/revisionistiska perspektiv.

  Filmen i sig är ca 6 timmar och 30 minuter lång och är uppdelad i 27 avsnitt, varav varje avsnitt pågår i ca 15 minuter. Det handlar alltså om en rejäl historia som du får lov att stycka upp i mindre etapper för att orka med, särskilt som det kan vara utmattande att insupa större mängder med fakta och detaljer av sådan magnitud i samma veva.

  Länk till hemsida:

  http://thegreateststorynevertold.tv/

  Länk till filmen på YouTube:

  https://www.youtube.com/watch?v=Vnu5uW9No8g – Adolf Hitler – The Greatest Story NEVER Told’ Parts 1-27 – 6:32:13

  Mvh!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: