• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Bondoffer i Moskva?

carlp

Varför mördades den ryske oppositionspolitikern Boris Nemtsov?

Vilka utförde/beställde mordet?

Vilka motiv låg bakom, vad ville man uppnå?

I sammanhang som dessa är massmedias reaktion förutsägbar. Detta mord blev inget undantag. Ansvaret för mordet kan fastställas så snart nyheten om händelsen nått redaktionerna. Det ligger hos Rysslands president,  Vladimir Putin.

Det är två moment som gör den slutsatsen naturlig, för att inte säga självklar:

1. Så har media gjort så många gånger förr – det har blivit till en inarbetad rutin.

2. Nu etablerad som ärkeskurk, nästan ondskan inkarnerad, blir det en näraliggande slutsats att om något ont har inträffat så ska den skyldige sökas där.

putinkollage


Så var det med krypskyttarna i Kiev kring den 20 februari. Skulden lades på president Janukovytj, vilken förutsattes agera på uppdrag av Putin.

Så var det med det nedskjutna passagerarplanet MH17 över östra Ukraina i juli 2014. Skulden lades på separatisterna, vilka förutsattes agera på uppdrag av Putin.

Sedan har det visat sig att starka indicier pekar mot att det var den ryssfientliga sidan som låg bakom terrorn. I båda fallen.

Men då hade massmedias intresse hunnit svalna.

Formellt och uttryckligt kanske media nu inte anklagar Vladimir Putin för mordet på Boris Nemtsov, men det är ändå den bild som frammanas genom rubriker om att Nemtsov sagt sig vara rädd för att bli dödad, av Putin.

Med på skuldbeläggartåget finns också löfvenministern Margot Wallström, med sitt uttalande: Det här förstärker bilden av Putins skräckvälde.”

margota

Med en bred ansats, vilka olika scenarior är tänkbara? 

Vilka skulle kunna ligga bakom mordet?

Vilka skulle kunna haft något att vinna på det?

Jag kan komma på fem alternativa förklaringar:

1. Putin

2. Ryska maffian

3. Ukrainska separatister

4. Förbittrade ryssar

5. CIA/Mossad.

Låt oss resonera kring respektive variant:


 

nemtsov3

1. Putin låg bakom?

Om det primärt handlat om att göra sig av med en besvärlig politisk motståndare, då skulle andra instrument vara mer närliggande, och mindre utpekande för Putin, som arrangerade olyckor eller plötsligt insjuknande. På så vis skulle en politisk kostnad för eliminerandet ha kunnat undvikas.

Frågan är dock om Boris Nemtsov kunde klassas som att ha varit en ”besvärlig politisk motståndare” för Kreml.

Nemtsov hade ett förflutet som nära medarbetare till Boris Jeltsin i Kreml och blev efter medverkan i den ”orangea revolutionen” i Kiev 2004 rådgivare till Viktor Jusjtjenko. Från 2007 har han verkat som en oppositionell i Ryssland, men utan mycket framgång, han vann inte några påtagliga valsegrar.

nemtsov2

Peter Harold:

”Flera nyhetstidningar runt om i världen, men även i Sverige, benämner den under helgen mördade Boris Nemtsov som ‘oppositionsledare’. I flera texter beskrivs han som ‘mannen som kunde ha blivit Rysslands näste ledare om han fått chansen’. Ändå tror jag att det inte är en alltför kvalificerad gissning att Wikipedia under lördagen fick tusentals besök av journalister som egentligen inte har en aning om vem Boris Nemtsov var…”

Eller är det som Margot Wallström är inne på, att själva poängen med mordet var att skrämma och sprida skräck?

I så fall kunde det vara ändamålsenligt att göra dödandet så spektakulärt som möjligt.


yaroslavl

2. Rysk maffia låg bakom?

En politisk församling som Boris Nemtsov lyckades bli invald i var stadsfullmäktige i Yaroslavl. Som på många håll i Ryssland förekom där korruption. Möjligen lyckades han skaffa sig fiender i kamp mot denna korruption.

Det hade han gjort även tidigare.

Oligarkerna – och kretsen kring dem – har säkert ett intresse av att få bort Putin och komma åter till hur förhållandena var under Boris Jeltsin, då över hundratusen statliga företag privatiserades på två år.

Denna uppgift finns i Claes Ericsons bok ”Oligarkerna”. Där beskriver Ericson också, under rubriken ”Bankirernas krig”,  hur Boris Nemtsov som  förste vice premiärminister i Boris Jeltsins regering skaffade sig motståndare bland oligarkerna:

”Mot Berezovskij stod liksom i Sibneft-fallet Potanin med stöd av Tjubajs som trots att han numera var chef över den mäktiga presidentadministrationen fortsatte att styra privatiseringsprojekten. Berezovskijs plan att bli delägare i Gazprom sprack dock när förste vice premiärminister Boris Nemtsov, vid den här tiden en av Rysslands mest populära politiker, utbrast: Över min döda kropp’.”

 Nemtsov deklarerade att de gamla tiderna var förbi och att det nu var ”nya, jämlika regler” som gällde för återstående privatiseringar. Gazprom skulle inte säljas till utvalda investerare genom en hemlig plan.”

Om Yaroslavl, SvD den 28/2 2015:

”Oppositionsaktivisten Vladimir Ryzjkov som jobbade tätt ihop med Nemtsov säger till gazeta.ru att Nemtsov blev en nagel i ögat för många i Jaroslavl där han var invald i stadsfullmäktige, då han publicerade rapporter om korruptionen.

– Flera höga tjänstemän i Jaroslavl fick sparken tack vare Nemtsovs grävande. Självklart var det många som inte gillade honom, säger Ryzjkov.”

Om de som drabbats av Nemtsovs verksamhet i Yaroslavl haft kontakter med ryska maffian kanske våld var ett naturligt sätt för dem att hantera konflikter?


ad2

3. Ukrainska separatister låg bakom?

Kanske var det betecknande att Nemtsov de senaste åren haft ett förhållande med en ung fotomodell från Ukraina, Anna Duritskaja. Hon fanns också vid hans sida vid mordtillfället.

Boris Nemtsov tog kategoriskt och ensidigt ställning för Kiev mot Moskva, mot Krim och mot Donbass. Detta gav honom många fiender, kanske särskilt i östra Ukraina, där befolkningen drabbats så hårt genom Kievregimens bombningar och artilleri samt härjningar av våldsextrema mordpatruller. Detta kan ha väckt ett djupt och utbrett hat mot Nemtsov bland separatister.


ur

4. Förbittrade ryssar låg bakom?

Av samma skäl kan många ryssar i Ryssland känna så. Det behövdes inga särskilda insatser från Vladimir Putin för att frammana sådana känslor. Nemtsov kan, med den USA-vänliga politik han företrädde, inte har varit särskilt populär bland ryssar i allmänhet.


ciam

5. CIA/Mossad låg bakom?

Som alltfler börjar bli på det klara med är false-flag-operationer något som förekommer inom politiken. Terrordåd eller politiska mord, där skulden kan läggas på andra än de verkliga förövarna. Vinsten kan vara att injaga skräck eller att eliminera en kritiker, men det kan också vara att vända opinionen i en riktning man önskar.

Som jag beskrivit i min artikelserie ”Kiev 2014” så har Washington en agenda för regimskifte i Moskva. Klart är också att man inte är främmande för att utnyttja de instrument man har till sitt förfogande, inklusive mord och lögnkampanjer genom tjänstvilliga massmedia.

En grundfråga att ställa sig i samband med politiska mord är: vem vann på det inträffade?

Svaret är här uppenbart: Putins motståndare.

Redan detta ger en hög sannolikhet för alternativ 5.


nemtsov11

 

• I det perspektivet blir Boris Nemtsovs uttalanden i massmedia – om hur han kände sig hotad till livet av Putin – något som kan ha medverkat till iscensättandet av mordet.

Platsen för mordet var som framgår väl vald – det blev utmärkta propagandabilder,  manande fram en koppling till Kreml.

• Väl vald var också tidpunkten, dagen före en planerad demonstration, som annars kunde ha gått obemärkt förbi.

• Dessutom – om vi ska tro försäkringar från Porosjenko i Kiev – hade Nemtsov viktiga hemligheter om rysk krigsinblandning att avslöja, fakta som nu kanske förblir hemliga.

nemtsov1


Men inte skulle väl USA-sidan ha kunnat dödat Boris Nemtsov – han stod ju på USA:s sida?

Javisst, men det har hänt förr att man i CIA-kretser kunnat tänka sig ”bondoffer” i kampen för ett ”högre mål”.

För Washington kan Boris Nemtsov i Putins Ryssland ha gjort mer nytta död än levande.

bonde


Läs mer

http://www.friatider.se/blogg/dn-bluffen-om-ryska-mordet

Tre mord – ur samma kokbok?

300 USA-soldater till Ukraina

https://peterharold.wordpress.com/2015/03/01/nej-boris-nemtsov-kunde-bara-bli-rysslands-naste-ledare-i-vastpressens-nekrologer/

http://swedish.ruvr.ru/2015_03_02/Boris-Nemtsov-mordet-till-gagn-for-alla-9850/

http://nationell.nu/2015/02/28/media-putin-mordade-boris-nemtsov/

http://www.huffingtonpost.com/2015/03/01/moscow-nemtsov-march_n_6778328.html

http://www.8dagar.com/2015/02/sakralt-offer-vid-foten-av-kreml.html#more

https://www.motgift.nu/2015/03/var-ar-flyktingarna-fran-ukraina/

https://janmilld.wordpress.com/kiev-2014/

https://janmilld.wordpress.com/2014/07/26/false-flag-x-3/

11 svar

 1. Det är svårt att inte se ditt antagande om ett bondeoffer som det uppenbart mest troliga alternativet. Såg tidigare idag en nyhetsblänkare i en av Sveriges dagstidningar som påstod att ”inga bevis finns som tyder på att Putin inte är ansvarig för mordet”.

  Är det över huvud taget möjligt att sjunka djupare i oärlighet, förakt för läsarna och deras förstånd, åsidosättande av sin uppgift som objektiv nyhetsförmedlare? Jag häpnade över det fullständigt idiotiska i texten. Med en sådan press till sin hjälp måste etablissemanget vara nära panik, en brunare tunga är svår att tänka sig.

 2. En dag efter 9/11 hade man utsett Bin Laden och 19 muslimer med paketknivar till de skyldiga.

  Det är bara att sätta sig in i Putins situation. Han sitter på sitt tjänsterum och en demonstration ska hållas. Vad är det mest idiotiska han kan göra? Döda en utav ledarna för demonstrationen!

  Vi vet att USA och Israel samt dess allierade nu gör allt för att destabilisera Ryssland. Man har gjort samma sak så många gånger tidigare.

  F.d. högsta NATO-generalen Wesley Clarke säger nyligen på CNN att USA’s allierade skapade ISIS. Han säger att man behövde islamska fundamentalister för att kunna ge sig på Assad men att dessa organisationer sedan blev svåra att kontrollera.

  Vi vet att man satte igång ”revolutionen” i Ukraina. Det var en statskupp finansierad, planerad och genomförd av Sionisterna i USA och dess allierade. Nu är det kaos i Ukraina.

  De ski*er i Ukraina och dess folk. Ukraina är bara en bricka i spelet att destabilisera Putin. Putin som stöder Assad och Iran. Israels två kvarvarande stora motståndare i Mellanöstern.

  Mitt förakt mot Sionisterna i USA och Israel samt deras lydiga knähundar i Europa och NATO är fullständigt. Det är inget annat än ett gäng psykopater som idag styr världens största militärmakt, såväl som dess lydstater.

  Enligt Fria Tider ska personer som kritiserar den USA-ledda regimen i Ukraina nu kunna få upp till 3 års fängelse. Vad bra det tycks bli i Ukraina nu när Sion får ockupera landet. 😉

  http://davidduke.com/general-wesley-clark-admits-allies-created-isis-fight-hezbollah/

  Jag avslutar med ett citat:

  ”Låt mig vara tydlig. Bry er inte om amerikansk press på Israel. Vi, det judiska folket, kontrollerar Amerika, och amerikanarna vet det” Ariel Sharon som rapporterat av Radio Kol Yisrael, 2001

  • Tre års fängelse för dissidens i Ukraina – det hade varit intressant att höra en kommentar från Boris Nemtsov om den saken. Nu blir detta tyvärr inte möjligt.

  • Så klart och tydligt att det tål att repeteras och kommas ihåg:

   ”De ski*er i Ukraina och dess folk. Ukraina är bara en bricka i spelet att destabilisera Putin. Putin som stöder Assad och Iran. Israels två kvarvarande stora motståndare i Mellanöstern.

   Mitt förakt mot Sionisterna i USA och Israel samt deras lydiga knähundar i Europa och NATO är fullständigt. Det är inget annat än ett gäng psykopater som idag styr världens största militärmakt, såväl som dess lydstater.”

   Vi är många som vet nu … …

   • Dessutom undrar jag hur det går med SA-sionisternas vapenavtal med svenska staten – kan någon stå emot det?

    Och om … vad händer då i Stockholm?

   • Och det blir fler och fler som vet. Idag har har för första gången i Sverige på radion P4 nyheter hörts förkortningen AIPAC.

    För dig som inte vet vad AIPAC är kan sägas att det är den judiska globala maffian som styr Amerika.

    Netanyahu inför talet i USA:s kongress: Relationerna är goda

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6106697

    Detta är det tredje talet han håller till kongressen. Förra gången fick han 30 stående ovationer från den församlade senaten och kongressen.

    Netanyahu speaks to US Congress Pt 1 of 4

    http://m.youtube.com/watch?v=PNnHArM2P9s

    Här förklarar AIPAC-juden Richard Perle hur judarna styr Amerika. Han får frågan vad som skulle hända om någon kandidat till kongressen skulle gå ut och säga att Amerika skall sluta stödja Israel?

    Hans enkla svar: Han blir inte omvald. 31 minuter:

    The Israel Lobby (vpro backlight)

    http://m.youtube.com/watch?v=N294FMDok98

 3. SVT hade en passande dokumentär i går söndag om Putin. Välplanerat ja men långsökt.

  • Jag såg just filmen. Där anförs att MH17 sköts ned med ”ryska vapen”. Dvs de var rysktillverkade.

   Med den logiken ska tillverkaren av ett vapen – inte användaren – hållas ansvarig.

 4. Hade Nemtsov dödats en helt annan dag och på en avsides plats då hade jag trott att det hade handlat om någon rysk nationalist som velat ta bort en person som ideras ögon var en förrädare.
  Att det nu skedde dagar innan marschen och att det skedde i närheten av Kreml gör att jag nästan säkert kan utpeka krafter som vill den ryske presidenten illa.
  Nemtsov hade inte längre något förtroendekapital kvar som den ryska valmannkåren och han var för Putin farligare död än levande.
  Det var samma med Politkovskaja, en dussin journalist som ytterst få utanför Ryssland visste vem hon var när hon högst suspekt sköts till döds i sin egen portuppgång.

 5. Frimurarna har varit bakom många kända mord – läs Jyri Lina !!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: