• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Fy bubblan!

tjorven

Stefan Löfven har ju fått utstå mycken kritik för sitt uttalande om Sverigedemokraterna som ett «fascistiskt» parti. Det slår mig nu att dessa reaktioner förmodligen i grunden baserar sig på ett missförstånd.

Uttalandet har tolkats som en utsaga om verkligheten och sedan analyserats som en sådan.

När Stefan Löfven låtit förstå att han uppfattat Benito Mussolini som en demokrat eller att fascismen – till skillnad från nazismen – skulle ha varit rasistisk, då har andra med mig påpekat att detta inte stämmer med verkligheten.

Det blir dock att missa poängen med det som Stefan Löfven har sagt. När han här talar om «fascism» ska det inte uppfattas som en utsaga om ett sakförhållande, utan som ett uttryck för något han själv känner. «Fascism» är i sammanhanget bara ett epitet och som sådant utbytbart mot «nazism» eller andra epitet, med samma funktion.

Den funktion som det handlar om är att ge uttryck för Stefans reaktion och känslor –  som han vill förmedla till omvärlden.  Tjorven på Saltkråkan skulle ha kunnat uttrycka samma sak i termer av «Fy bubblan, vad de är dumma!»


Scenariots upprinnelse var alltså att Sverigedemokraterna fällde regeringens budgetförslag. Det tyckte Stefan var dumt gjort. SD:arna var dumma mot honom och hans muppkompisar.

Då ville han vara dum tillbaka, ville ge igen. Således kallade han SD:arna för det dummaste som han kunde komma på. Det blev «fascister».

Här blir också Stefans senare uttalanden i SVT:s Agenda konsekventa. Han förväntade sig där att journalisterna skulle tycka att Mattias Karlsson varit dum mot dem, genom att tvinga dem att på en presskonferens ta del av massa fakta kring invandringen (som de ändå aldrig skulle drömma om att själva förmedla vidare och därför inte hade användning för).

Det var dumt gjort av Karlsson och i Stefans värld blir det naturligt om journalisterna därför ville vara dumma tillbaka. Vad kunde då passa bättre än att ställa sig bakom honom, när han kallade SD för «ett fascistiskt parti»? (5.05 in i denna film)

sandlada

I dessa termer ska kanske även andra uttalanden av Stefan Löfven förstås. SD använde alltså sina riksdagsmandat för att befrämja sina väljares intressen och satte hinder i vägen för Löfvenregeringens politik.

När Stefan här använder epitetet «sandlåda» ska det återigen ses som dels ett uttryck för vad han själv känner, dels en maning till andra att känna detsamma, och att – än en gång – ta avstånd från SD.

Epiteten kan variera, men funktionen blir densamma. Ovidkommande blir därvid deras formella betydelse.

Stefan Löfven har egentligen aldrig – lika litet som Henrik Arnstad – kallat Sverigedemokraterna vare sig fascister eller någonting annat. De har bara stämt upp ett unisont  «Fy bubblan!»

fyb


Läs mer

Läkarna maktlösa

Vad är fascism?

16 svar

 1. Borde ingen upplysa dessa sandlådepojkar om att de nästa gång ska säga: Fy bubblan! istället? Då förstår ju alla de andra i lådan vad de menar.

  Suck!

 2. Kan bara hålla med. Det är så kulturmarxismen fungerar. Där finns ingen traditionell moral. Kulturmarxister använder lika gärna lögn som sanning – det spelar ingen som helst roll så länge det gynnar dem själva. Liknelsen med islam är påfallande – Islam tillåter ju lögnen på samma sätt som kulturmarxismen.
  Vi kan återigen se hur sjuklövern gör gemensam sak och försöker skuldbelägga SD för att sjuklövern som fick närmare 89% i valet inte kan komma överens och hitta en majoritet. Sossarna går till anfall och har bestämt sig för att kalla SD fascistiskt. De tror nog att om man upprepar en lögn tillräckligt många gånger så börjar folk tro att det är sant. Det är nog få som vet vad fascism och därför väljer man det ordet före ordet nazistiskt, som är uttjatat och som antagligen ger motsatt effekt.

 3. Om Tjorven sa bubblan, eller fabian som jag minns har lika stor betydelse som om Löfvén sa fascism eller nazism.
  Men oj så pressad Löfvén såg ut i TV. Han verkade inte ha kontroll över vare sig vad han sa eller sina kroppsrörelser. Jag tyckte synd om honom. Widar Andersson på Folkbladet i Norrköping skrev sorglustigt detta i en ledare: http://www.folkbladet.se/opinion/lofvens-konfliktvarsel-7594086.aspx
  Den politiska klassen har varit instängd och avskärmad från verkligheten så länge att de inte kan hantera den när den knackar på dörren. Denna isolering har lett till att två så svaga ledare som Löfvén och Kinberg har avlats fram. När Löfvén kallar, snart var femte väljare fascist är det inte utan att man tänker på Bagdad Bob.

 4. Tack Rutger Börjesson!

  -Kulturmarxismen har ingen traditionell moral, vänder gärna lögn till sanning, Liknar islam och tillåter lögn på samma sätt som kulturmarxismen.

  7Klövern dryper alltmer av dubbelspråk och lögn, undergångens kulturmarxism.

  Om SD är nyfascister, måste nyfascist vara det finaste man kan bli i Sverige.

 5. ”Om Tjorven sa bubblan, eller fabian…” Alla partier i vår Riksdag är fabianister. http://www.commonwealth-alliance.com/wp-content/uploads/2013/05/Fabianism-the-Cancer_of_Democratic_Societies.pdf

 6. Fascist, borde ju vara ett positivt epitet. Benito Mussolini fick tågen att gå i tid och lyckades så när undanröja den italienska maffian. Och i Sverige behöver vi få tågen att inte bara gå i tid utan att gå överhuvudtaget. Den organiserade brottsligheten behöver också tuktas innan den växer oss över huvudet.

 7. ”Fy bubblan vad du är dum” sade skådespelaren Eskil Dalenius i radioserien ”Mästerdetektiven Kalle Blomkvist” av Astrid Lindgren som gick i radion i början på femtiotalet och sedan kom som film.
  Det var ett tag sedan men jag minns det.
  http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=4401&type=MOVIE&iv=Comments

 8. Tack Jan Milld! En av de roligaste artiklarna på länge, inte bara på din blogg utan på alla politiska bloggar överhuvudtaget!

 9. Lite OT ber om ursäkt. Men begrunda detta.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20019703.ab
  Har detta verkligen hänt? Finns polisamälan? Om ja, kan polisen ta ur hrådisken med övervakningsfilmen ur den aktuella vagnen.

  Tycker själv att det luktar påhitt i syfte att demonisera SD, märk väl 3 män i 40 årsåldern, lika framstående SD företrädare också i 40 årsåldern. Detta omogna beteende brukar tillskrivas yngre personer med outvecklat omdöme, knappast några 40 åringar. Jag ser paralleller med det som startade det sk hijabupproret efter påstådda attacker som inte gick att vederlägga.

  • Tillägg, ytterligare ett axplock ur Frankfurtskolans manual över opinionsbildning. Ljug ljug ljug. Skulle däremot AB:s artikel stämma, då är det förjävligt. Kan iofs vara en falsk flagattack men om den är korrekt måste i vart fall jag ta avstånd från sådant pöbelbeteende.

  • Visst kan det vara sant? Men vad skulle det ha med SD att göra? Även om någon hojtar ”Heja Jimmie!”?

  • Fulla och omdömeslösa personer som beter sig illa förekommer överallt. Frågan är vad AB:s syfte med att lyfta fram just denna händelse är? Kan det möjligen vara att försöka skada SD? Hade AB varit lika intresserade om det varit tre muslimer som trakasserat en svensk tonårig tjej? Vi vet alla svaret!

  • Instämmer: det är OT.
   Jag ser inte vad detta kan ha med SD att göra.

   • OK ska försöka förklara….

    Det har med SD att göra i allra högsta grad, inte direkt men indirekt. Som vi tidigare diskuterat i denna blogg brukar oftast ett resonemang om invandrare förr eller senare hamna i nazismen och tredje riket, Goldwins Lag. Det jag sökte sätta fingret på är ett flertal nyhetsartiklar som handlar om attacker och påstådda attacker på invandrare som senare inte kunnat vederläggas är ett sätt att inympa att fientlighet från svenskar mot invandrare är mycket vanligt för att framkalla avståndstagande i vissa fall med avsky så att folket omedvetet påverkas till att inte rösta på SD i kommande nyval.

    Vi kan se t.ex. serieartiklar i AB och EX om tredje riket och WWII och dess effekter i ”Hitlers skugga” där all skuld på det som skedde läggs på tyskarna. I går hade man en orgie i SR om ettårsdagen av händelserna i Kärrtorp samtidigt som Björn Söders yttranden vantolkades och som lök på kaxen fick en intervjuad renskötare kalla SD för nazistiskt parti. Först främlingsfientligt sen fascistiskt och nu som väntat nazistiskt. Det senare låter man en vanlig person säga så att inte någon journalist behöver ta ansvar för det, och detta kommer vi med all sannolikhet att se mer av.

    Detta är ett subtilt arbetssätt som skall nå in i väljarnas hjärnor på ett omärkligt sätt som gör att möjligheten ökar att vi väljer bort SD och röstar på något av sjuklövern istället.
    Det var det jag menade.

 10. Haha det här var roligt skrivet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: