• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Svag regering

svagregering

Sverige har fått en svag regering – i dubbel bemärkelse:

Det är en minoritetsregering med stöd från bara 138 av riksdagens 349 ledamöter.

Den rymmer påfallande många stolpskott.

 stolpeut

Det är inte den ledning som Sverige nu behöver.

Inte heller är det en regering med den inriktning som jag skulle ha önskat.

Hur förklara Stefan Löfvens vägval?

Varför gjorde han så?

vaffo2


Låt mig först säga att jag – även om jag i en tidigare bloggtext förmedlade några goda råd och gav uttryck för en viss förhoppning – inte kunnat bli förvånad.

Stefan Löfven har ju aldrig varit någon politiker. Hans område har varit fackliga frågor, även om detta ibland kan ligga vägg-i-vägg med politiken.


emusl

I EMU-omröstningen år 2003 tog han ställning för att Sverige skulle överge sin krona, till förmån för EU:s euro. Inte särskilt lyckat! Tur för Sverige, som det snart visade sig, att en majoritet av väljarna där inte lyssnade på Löfven. Sverige behöll en egen valuta.

Som facklig företrädare har Stefan Löfven, enligt i  TV4:s ”Kalla Fakta”, varit delaktig i en skum JAS-affär i Sydafrika.

Även i övrigt är min bild av Löfven att han gärna befrämjat svensk vapenexport, i hopp om att kunna ge mer sysselsättning bland metallare i Sverige.


losningar

Till partiledare för Socialdemokraterna tillträdde Stefan Löfven den 27 januari 2012.

Vid sitt ”examenstal” inför det samlade s-garnityret avgav han en pk-bekännelse: ”övertygad feminist, punkt slut”. (0.55  in i denna film)

Överhuvudtaget har han visat en svaghet för positivt laddade begrepp och korta fraser – one-liners,  anpassade till moderna massmedia.  I ledaruppdraget har legat att vara till lags och att inte göra bort sig, inte säga något utanför fastställda ramar.

Med Löfven skulle SAP  bli  ”framtidspartiet”.

framtidsmote

Ordet ”miljö” är ju också positivt laddat, det kan ha jämnat vägen för den galna samverkan med mupparna som nu sker.

När våldsvänstern demonstrerade i Kärrtorp i december 2013 deltog Stefan Löfven, tydligen i föreställningen att han därvid manifesterade för ”demokrati”.

karrtorp2


Inom utrikespolitiken har det också blivit fel.

När ämnet var Ukraina, direkt efter den våldsamma statskuppen i februari, talade Löfven om den nya regeringen som ”demokratiskt vald” (0.50 in i denna film).

När Israel bombade som värst i Gaza talade Löfven om att Israel hade ”rätt att försvara sig”.

Jämfört med sin företrädare Håkan Juholt kontrasterar Stefan Löfven på åtminstone två punkter:

a) ”Europakten”, det nästan räntefria svenska 100-miljarderslånet till IMF.

b) den svenska krigsinsatsen mot Libyen (lyssna 20.15 in i denna film).


 dikeskorning2

Förklaringen till dikeskörningen med den nya regeringen ligger också i den tradition och kulturmiljö, i vilken Stefan Löfven har att verka.  

• Det blir svårt för Löfven att frigöra sig från effekterna av åtta år med Reinfeldtregering.

• En belastning för honom blir ofrånkomligen också hans eget socialdemokratiska parti, sedan länge i politisk och moralisk upplösning.

Mer av en fackförening för politiker, och försörjningsinrättning för en politisk adel, än ett redskap för medborgarinflytande och samhällsförändring.

• Löfven kan heller inte bortse från Sjuklövern i övrigt och – kanske än mer – mediasituationen.

Med miljöpartisterna dessutom i samma regering så har han gjort det extra svårt för sig.

mp-mille


Viktiga kulturmoment är:

1. 

De tyngsta politiska frågorna stuvas undan från valrörelser och görs upp om utanför offentligheten, blir inte föremål för medborgarnas prövning. Exempel på detta är

• godkännandet av EU:s överstatlighet,

• massinvandringen/mångkulturen samt

• den plötsliga skrotningen av förvaret och den allmänna värnplikten.

Nu gäller det smyganslutningen till NATO.

varstahoten

2.

Kvoteringar ska tydligen gälla i alla sammanhang, även vid sammansättningen av en ministär.  Viktigare än erfarenhet, kunskap och kompetens är kön, födelseland, hudfärg, mm.

Jämställdhet betyder inte lika bedömning  och samma måttstock, inte lika chanser och möjligheter. Istället siktar man till lika utfall – vilket ju är något helt annat.

slcandoit

3.

Antiintellektualismen och den politiska korrektheten. Det innefattar ängsligheten för det ”obehagliga”, kraven på godhet och trycket om konsensus.

Hit kan räknas det utbredda nyspråket, där centrala begrepp givits nya innebörder. (T ex ”demokrati”: när den nya demokratiministern ser kulturen som ett vapen i sammanhanget så menar hon att medborgarna kan omprogrammeras när de har fel åsikter – inte att folkviljan ska respekteras.)

sdnej

4.

SD-syndromet, dvs föresatsen att hålla ett visst parti – Sverigedemokraterna – utanför politiskt beslutsfattande och inflytande. I grunden innebär detta ett opolitiskt förhållningssätt till politiken, där de politiska sakfrågorna förbigås med tystnad.

För målkonflikter duckar man, samtidigt som det – paradoxalt – finns en föreställning om att alla problem kan åtgärdas genom ”mer resurser”.

Tidigare strävade svensk socialdemokrati efter en ”helhetssyn” inom politiken – vilket 1989/90 fick positiva genomslag i flyktingpolitiken (dock snart omintetgjort när regeringen Bildt tillträdde).

Med Stefan Löfven i ledningen företräder SAP nu raka motsatsen till helhetssyn.

STEFAN L÷FVEN


 

Läs mer

Regeringsförklaringen – 34 BGF-kommentarer

Donald-Duck-Government (Kalle-Anka-regering)

Egen s-majoritet 2014!

Farsartat med den nya demokratiministern

Bostadsministern är islamist

Växande frågetecken

Kaplans uttalande om Palestina


Film/radio

Resurser

(S)tefan (S)vetsare

TAL TILL S-KONGRESSEN

Genustokerier. Del 2: Jämställdhet

Utländsk militär i Sverige

19 svar

 1. När man sammanfattar S. Löfvens ställningstaganden är det väl klart som korvspad att han är Wallenbergs nickedocka?

  Vid det senaste Bilderbergmötet gjorde dessa herrar sällskap.

  • ”Mitt intryck är att Löfven haft mycket svårt att övertala en rad erfarna politiker att ställa upp. Han har fått gå ner i B- och C-laget och skrapa kistbotten för att få ihop en ministerlista. Av allt att döma har de starkare namnen inte velat riskera sin politiska plattform genom en kort sejour i en regering som sannolikt havererar redan vid budgetpropositionen.”

   En spännande politisk höst har vi framför oss.

 2. Hr Löfven gör som sagt gemensam sak med Wallenberg och övriga Bilderberggänget Carl Bildt inkluderat. Vad är det för vits med att hålla val när hela Riksdagen ändå alltid gör det som Bilderbergarna befaller? Det spelar absolut ingen roll vilket parti man röstar på alla gör likadant, utan undantag. SD har ju inte fått bekänna färg ännu men tids nog får vi veta. Jag är långt ifrån säker på att SD kommer att föra, om man får mandat för det, en annorlunda invandringspolitik än den som idag är norm. Att snacka och lägga förslag är en sak, att fatta beslut när man är i majoritet är en helt annan.

  (S)kämtpartiet Mupparna och dess orutinerade besättning lär segla på grund och gå i kvav vid första bästa påfrestning när Mupparna ska profilera sig och gör myteri mot Kapten Fackpamp. Denna laguppställning är ett hån mot företagare och anställda i detta land som mödosamt arbetar för ett bra och bättre liv. Det ska nu raseras med mer invandring och högre skatter. Sluta att jävlas med vanligt folk, en vacker dag ledsnar allmogen. Vill bara påminna om, i all vänlighet, att har hänt förr.

 3. Intressant artikel. Jag invände spontant mot en kritik när jag läste.
  Att han stött vapenexport som metallordförande i tron att det skulle gynna de egna medlemmarna är helt i sin ordning. Att gynna de egna medlemmarna borde vara vad en metallordförande sysslar med.

 4. Regimen är kriminell dess makt vilar på olagligheter och bedrägerier sedan länge!! Frågan är vem som är värst!
  De är lika insyltade alla!
  Ståndrätter skall upprättas så snart som möjligt!

 5. Apropå kvotering och likhet i utfall så har jag länge förundrat mig över den tjatiga och i tid oerhört utsträckta pseudodebatten om kvinnlig representation i bolagsstyrelserna. Hur kan man tycka att det är en sån viktig fråga att ödsla tid och kraft på? Med tanke på den lilla exklusiva skara det handlar om. Ändå har det skrivits spaltkilometer om detta i åratal! Ur ett aktieägarperspektiv är det totalt ointressant om en bolagsstyrelse består av 40%, 70% eller 100% kvinnor, så länge de levererar god avkastning på satsat kapital. Detsamma gäller samhällsperspektivet, det intressanta är väl om bolaget genererar sysselsättning och skatteinkomster!
  Har en längre tid närt misstanken att ledande politiker och samhällsdebattörer som uttalar sig i denna fråga i själva verket är totalt ointresserade av om det sitter 30% eller 40% kvinnor i bolagsstyrelserna. De vill ha denna fråga för att profilera sig med och framhäva sin egen förträfflighet och sitt feministiska engagemang!
  Förmodligen är det bara posering det handlar om. Godhetsposering! Precis som i invandringsdebatten!

 6. Svenska folket röstade för förändring säger Stefan Löfven samtidigt som de rödgröna ökade 0,1%-enheter.

  Den tydligaste förändringen var av väljarna inte längre villa ha Reinfeldt vid makten. Sannolikt Sveriges genom tiderna sämsta regeringschef. Hittills kanske är bäst att tillägga för Löfven ser ut att idag ha gjort en rivstart för att, om möjligt, slå detta rekord när han i sin första debatt kastar hakkors på 800 000 svenska väljare. En urusel start för en statsminister som behöver samarbeta för att kunna regera.

  Nu återstår så bara Alliansens aktiva eller passiva stöd. När och om väljarna ser att regeringen Löfven hankar sig fram genom att Alliansen till varje pris vill hindra SD från inflytande då kommer allt fler se att SD är den enda verkliga oppositionen. Det är helt enkelt SD mot Sjuklövern.

  • ”Svenska folket röstade för förändring” – ytterligare ett minnesvärt löfvenskt uttalande…

   Om karln för ett ögonblick menade vad han sa, och om han tillägnat sig enkel grundskolematematik, borde han nu lyssna noga på SD:s politiska förslag.

   förändringen

 7. Det enda positiva med den här regeringen är väl Morgan Johansson som migrationsminister. Om jag inte minns fel har han förespråkat TUT istället för PUT samt ifrågasatt äktheten med de apatiska flyktingbarnen. Nu kommer det nog inte bli såhär bra. Det skulle MP aldrig tillåta. Men jag tolkar det ändå som att man åtminstone inte vill att invandringen ska skena iväg ännu mer. Vi kunde ju fått Maria Ferm som migrationsminister och då hade väl muppregeringen varit komplett.

  • Med en välvillig tolkning skulle Morgan Johansson kunna ses som en joker i den nya regeringen.

   Nixons antikommunism kunde ingen ifrågasätta, så han var i position att kunna öppna förbindelser mellan USA och Kina genom sitt Pekingbesök 1972.

   MJ:s anti-sd-ism kan ingen ifrågasätta…

 8. Bra analys som vanligt!
  Jag tycker också att det var mycket nackdelaktig för S att bilda regering med MP. Det hade däremot varit bättre om S hade bildat regering med V. Givetvis så skulle regeringen då fortfarande vara svagt och en nackdel med som jag tror gjorde att Löfven inte bildade regering med V är att V räknas till extremvänstern medan MP trots deras extrema politik är på ett visst sätt borgerliga. Det är de på det sättet att de lockar röster från de urbana hedonisterna och den självutnämnda storstadseliten som ser ner med förakt på ”lantisar” och likande slödder. Jag menar därför att V hade passat bättre för att V precis som S fortfarande är någon sorts arbetarparti vars väljare till en stor del består av de lägre klasserna och låginkomsttagare och folk som lever på bidrag. V känns trots all deras extremism ändå ganska pragmatiska också och Sjöstedt verkar som någon med båda fötterna på jorden och det intressanta i diskussionerna var att Sjöstedt var en av dem som attackerade Åkesson minst. Och V förespråkar trots all deras antirasism inte en helt fri invandring som MP gör och när nu S gick till val med att vilja begränsa invandringen hade man nog kunnat begränsa den till en viss del. En fördel med V skulle också ha varit att de vill förstatliga så mycket så möjligt och också sådant som asylboenden. Som man nu ser med S-MP regeringen så börjar rovkapitalisten Bert Karlsson redan bli rädd för att han inte kommer att tjänar lika mycket som innan och har redan börjat hota om att lämna asylbranschen. Och nu vill ju S inte ens förstatliga de men ändå vill man att staten ska lägga sig i mer. Och som historien har visat gång på gång så är kommunistiska samhällen sämre på att uppfylla kraven för efterfrågan än vad kapitalistiska samhällen är. Karlsson och sina gelikar drivs av en sådan girighet att de är mycket uppfinningsrika när det gäller möjligheter att inkvartera invandrare någonstans. Så jag förstår inte att många har varit såpass rädda för att invandringen skulle bli ännu mer extremt med de rödgröna vid makten. Men skatterna kommer ju såklart att höjas och också främst när det gäller skatterna för bensin tack vare Miljöpartiet.
  Jag tror att det samt den stora ”kampen” mot SD kommer bara att leda till att SD kommer att öka ännu mer. Och jag skulle faktisk bli besviken om SD inte skulle bli andra största parti med mer än 20% i nästa val 2018.

 9. Här är länken till artikeln i vilken Karlsson hotar med att lämna regeringen: http://www.friatider.se/bert-karlsson-hotar-l-mna-asylbranschen

 10. Läs om en av ministrarna – en durkdriven BROTTSLING.
  Ardalan Shekarabi
  Man blir inte bara förvånad över att en sådan person kan bli civilminister – man blir
  SKRÄCKSLAGEN..

  http://varstundisverige.blogspot.se/

 11. Då kom det man befarat, skattehöjningar. Först och främst för så kallade höginkomsttagare med inkomster över 50 kkr. Men endast upp till 123,3 kkr, så de med lägre inkomster än 50 kkr och högre än 123,3 kkr slipper högre inkomstskatt. Vilken tillfällighet att att ministrarnas nya lön hamnade på 124 kkr från första juli 2014.

  Länk: http://www.svt.se/nyheter/val2014/reinfeldt-far-4-000-kronor-mer-i-lon

  Nu är det dax för nästa skattehöjning som drabbar de pensionärer som kan och vill arbeta vidare efter 65 års ålder. Föreslagen nivå är 8,5% och tas ut som social avgift som arbetsgivaren står för. Kommer sannolikt inte att synas ännu på deras nettolön, ännu. Resultatet kan bli att AG avstår från att låta 65+ att arbeta vidare då det kan visa sig dyrare än nyanställda yngre med eventuella lönebidrag.

  Det kommer sannolikt mera i solidaritetens namn då kanske statsmakterna med tvång öppnar våra hjärtan och ger oss alla att leva på existensminimum i 2-3 år för att betala de skenande statsfinanserna. På det konfiskeras alla sommarstugor till förmån för asylanter. Pengarna och bostäderna är slut, Sverige är på randen till bankrutt så nu krävs nya innovativa sätt att få in pengar och sovplatser.

  Länk: http://www.va.se/nyheter/2014/10/10/pengabrist-bakom-hojd-pensionarsskatt/

  Fredrik Reinfeldt drog nog en lättnadens suck när han förlorade regeringsmakten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: