• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Brev till Johanna

Här kommer ett svar till Johanna Fränden, kolumnist på Aftonbladet. Det gäller hennes krönika den 18 september.

jf

Hej Johanna!

Det är ju tyvärr sant, att det offentliga samtalet i Sverige är bedrövligt.

I din AB-kolumn den 18 september, med rubriken För varje verbal spya polariseras samtalet”  uttrycker du en önskan om ett bättre samtalsklimat. Du skriver om ”ett allt högre tonläge i en tid när tonläget desperat måste skruvas ned”

Helt rätt! Din uttalade ambition är lovvärd, men du motsäger dig själv, när du samtidigt själv faller in i den rutinmässiga hetsen mot SD.

Du skriver om ”organiserade Sverigedemokrater förstås, de kommer från en kultur som bygger på hot och hat,”.

Detta är förvisso den bild som förmedlats av våra massmedia och som många därför fått av sverigedemokrater – men den bilden är inte rättvisande.

Sverigedemokrater har vad jag känner till inte vid något tillfälle ägnat sig åt att sabotera möten för sina politiska meningsmotståndare. Själva har de däremot konsekvent drabbats av mötessabotage.

På mot svarande sätt är det beträffande misshandelsfall. Otaliga är de fall då SD-medlemmar blivit misshandlade, det omvända har mig veterligen överhuvudtaget aldrig förekommit. Eller kan du ge något sådant exempel?

Du nämner den s.k. järnrörsskandalen och skriver: ”…vi hade aspirerande folkvalda som jagade utlandsfödda med järnrör”.

Låt mig här först säga, att jag tillhör dem som direkt reagerade mot att dessa unga sverigedemokrater överhuvudtaget befann sig på den platsen vid den tidpunkten.  De borde inte vara ute i Stockholmsnatten och käbbla med Soran Ismail. De borde åtminstone haft vett att snabbt bara avvika från platsen så snart det hela började kännas hotfullt.

Den bild du ger blir inte desto mindre orättvisande. Det var SD:arna som tillkallade polis. När de i väntan på polisens ankomst töntade sig genom att kånka omkring med några långa aluminiumrör från en byggnadsställning, då låg bakom detta agerande en rädsla för att Soran Ismail via sin mobiltelefon skulle ha hunnit tillkalla ”hjälp” från några slagsmålsrutinerade i sin bekantskapskrets.

En oro som kanske inte var helt obefogad. Det är ett faktum att bland förövare av misshandelsbrott i Sverige personer med utomeuropeisk bakgrund är starkt överrepresenterade.

För egen del är jag inte sverigedemokrat och på flera punkter är jag nu starkt kritisk mot det partiet. Rätt ska ändå vara rätt.

Vägen till ett bättre politiskt samtal i Sverige går genom att de som har tillgång till den massmediala arenan använder denna makt med insikter och ansvar. Och att vi andra efter förmåga försöker nå fram med konstruktiv kritik, när anledning finns.

mvh

Jan Milld

tummenupp

PS

Läs gärna Blågula frågors upprop från 2002 om ett ”Medborgerligt samtal”!


Läs mer

”Bråk uppstod”

Tankar om pudlande

Knäck järnnöten!

Nöten knäckt!

6 svar

 1. Exempel på andra krönikor som Johanna skrivit:
  I offentligheten bestämmer du inte över din egen kropp.
  Mannen har inte mycket att vinna på feminism.
  Karlar alltså, det är alltid samma sak.
  Hoppas att Mandela inte kände till debattklimatet.
  Hon vågade berätta att hon ångrade sina barn.
  Rasismen är en del av klimatet i Sverige 2013.
  Tack Simone för att du enade vår nation.
  Bestraffnings- och tystnadstradition finns även utanför internatskolorna.
  Papporna verkar fridlysta i babyboomen.
  Män, kvinnans eviga samtalsämne på film.
  SD får nog satsa på den svenska fyllan.
  Sexism – ett privilegium för manliga begåvningar.
  Osv, osv, osv, o……..

  Johanna Frändén har allt för att få skriva krönikor i den totalitära staten Sverige. Kvinna, feminist, mångkulturalist, antirasist, SD-hatare, manshatare. Hon stödjer också USA:s fälttåg mot Ryssland i Ukraina. Utifrån sitt elfenbenstorn skådar den lilla nippertippan ut över den omoraliska omvärlden där alla andra spyr, alla andra utom fina Johanna: http://www.skvallernytt.se/johanna-franden-om-statement-flatan-bar-den-till-midsommar/

 2. Johanna Fränden satt i TV soffan under fotbolls EM 2012 med en Tymosjenko krans i håret naturligtvis utan att begripa varför den kvinnan satt bakom lås och bom.
  Fränden har ungefär så mycket innanför pannbenet som en journalist på TV skall ha nämligen tillräckligt men inte mer för att följa uppdragsgivares vinkar.
  Det kanske inte har med saken att göra egentligen men hon har tidigare haft ett förhållande med David Fjäll apropå hennes vurmande för mångkultur.

 3. Förmedlat:

  ”Försökte kommentera på din blogg, men lyckades inte, så jag skickar den per mail istället.

  Jag måste rätta dig på punkten om aluminiumrören. Anledningen till att de plockade upp dem var inte av rädsla för Soran Ismael, utan för personen som syns i filmerna som påstod sig tillhöra OG (Original Gangsters, en kriminell organisation), vilket definitivt gjorde situationen farlig.

  /Patrik”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: