• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Ebolabranden

who

I ett blogginlägg i juni ställde jag frågan vad Sverige gör beträffande Ebola. Konkret syftade jag då på vad svenska myndigheter gör för att Ebola inte ska komma till Sverige.

En första försvarslinje måste här vara att förhindra virusets spridning till Europa och då behöver EU agera.

I värsta fall har Ebola redan hunnit sprida sig utanför Afrika.

myndigheter

Vilka myndigheter är det konkret som här kan komma ifråga? I den långa listan av svenska  myndigheter kan jag spontant tänka på:

1. MSB – Myndigheten för samhällsberedskap

2. Smittskyddsinstitutet

3. Folkhälsoinstitutet

4. Migrationsverket

5. Polisen

Har de vidtagit några åtgärder sedan juni, när utbrott i  Västafrika blev uppenbart?

Arbetar man nu ändamålsenligt, samverkar man intensivt, för att hindra smittspridning till Sverige – men i det tysta, för att inte skapa oro och panik bland svenskarna?

Det är något som här får mig att tvivla!

Vilka åtgärder skulle det konkret kunna gälla? 

Vad skulle behöva göras?

Det måste rimligen bli fråga om strängare gränskontroll, inklusive hälsokontroller och karantänbestämmelser i misstänkta fall.

ftebola

Skyddsutrustning är tydligen ingen garanti – sjukvårdsperosnal har själv drabbats. En amerikansk läkare blev nyligen ebolasmittad.  Från Liberia till Nigeria reste han ett vanligt passagerarplan, tillsammans med andra passagerare. Han har nu tagits hem till USA.

Viruset finns därmed i storstaden Lagos i Nigeria. Misstänkta fall lär finnas även i Sydeuropa.

skogsbrand

I Aftonbladet liknas ebolautbrottet vid en skogsbrand.

Hur hanteras sådana? Jo, man gör brandgator, för att elden ska förhindras från att få ytterligare spridning.

Vad som i själva verket nu blir påkallat är att inte utan effektiv karantän i Sverige släppa in resenärer som kan misstänkas ha varit i Afrika sedan ebolavirusets utbrott där.

En första åtgärd bör vara tvärstopp för ytterligare afrikansk invandring till Sverige.

brandgata

På europeisk nivå kan Medelhavet ses som en  naturlig brandgata.

Den möjligheten skulle kunna tas tillvara genom införande av ett Safe-Haven-system, i linje med det förslag som Storbritanniens Tony Blair en gång lanserade inom EU – men som Sveriges företrädare i Bryssel då medverkade till att sätta stopp för.

 mh

Läs mer

Ebolaviruset har kommit till vita länder

Vaccin inte provat på människor

Vaccin testas på människor

Smittad läkare inte välkommen hem

Storbritannien i fara?

Beredskap

Känsö – karantänen

 Film om Safe Haven (4.15 in):

 

4 svar

 1. Angående safe haven.
  Det finns ett område mellan Egypten och Sudan som ingetdera av länderna gör anspråk på.
  Googla på Bir Tawil.

  Personer, som ska utvisas, men inte vill säga var de kommer ifrån och statslösa kan lämpligen skickas dit.
  Man kan släppa av dem mitt i, så är det bara en mil till antingen Egypten eller Sudan.
  Om de tycker det är för långt att gå, så kan de ta sina mobiler och ringa efter en taxi eller sina kompisar, som kan hämta dem med kamel.
  Det kan bli en blomstrande affär för kamelkaravenerna att tranportera ”tunnelbanesvenskar” med fickorna fulla av bidragspengar.

 2. Det är inte en hotande ebolaepedemi som kommer att skapa panik och oro hos stora delar av svenska folket utan det är om allsång på skansen, melodifestivalen och allt annat trams fjanteri skulle vara hotat. Detta skulle anses vara början på världens undergång.

  • Ja, dessvärre ligger det nog mycket i detta påstående.

   Tråkigt nog.

   Man måste, som individ, familj och folk verkligen vara övertygad om att man både har rätt att finnas, samt har en skyldighet att finnas, som både det ena och det andra, för att över huvud taget kunna försvara sin rätt att finnas till.

   Tappas alla dessa föreställningar så är riskerna mycket stor att man förlorar förmågor till självförsvar och till sjävlbevarande.

   Vilket väl kan sägas är vad som propagandamässigt har skett alltsedan 15oo-talet, med en enorm intensifiering sedan 1900-talets början, samt under hela 1900-talet, med en alltmer ökad intensifiering sedan efter andra världsfkriget.

   Att USA tillsammans med kommunism besegrade germanism i Europa, är en verklighet. Svårt att kunna förändra.

   Friska svenska ungdomar bör endast uppmanas att aktivt skapa mycket stora familjer, med många, många, många barn, som en aktiv motståndsrörelse.

   ingenting annat.

 3. Enligt Aftonbladet förefaller inte Ebolasmittan vara så farlig. Viruset tål inte klorin, tvål och solljus. Annan sång var det när svin och fågelinfluensan var aktuell, som inte var lika dödlig. Fast det är klart då fanns det ju vaccin eller något som man sa var vaccin men som gav andra sjukdomar. Dvs då slog man på stora larmsirenen för då fanns det stora ekonomiska intressen att få profitera på människors oro, det saknas ännu så länge, därav ”ofarlighetsstämpeln”. Så Sverige saknar säkerligen beredskap och kunskap i denna fråga. Dessutom lär den politiska viljan saknas för åtgärderna skulle te sig anti-pk vilket får till följd att smittan sprids ohämmat.

  Vi får inte peka ut de personer som kommer därifrån smittan har sitt ursprung för det blir lätt ett ”vi och dom” tänkande. Därav AB: överslätande artikel som får utbrottet att minimeras till en vanlig förkylning, förvisso med dödlig utgång för det mesta. Men tvättar man händerna och håller sig undan från andras kroppsvätskor så är det inga problem. Varför inte öppna en ny typ av spa, klorinbad för de oroliga.

  länk till AB
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19306865.ab

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: