• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

USA:s brutna löfte

usabrutet

Har du hört talas om den amerikanske diplomaten George F Kennan?

Min historielärare på gymnasiet i början av 60-talet hade honom som stor idol, så den vägen blev mig namnet bekant. Nu blir Kennan åter aktuell.

George Kennan var amerikansk ambassadör i Moskva under det kalla kriget och betraktas som upphovsman till USA:s politik av ”containment” mot Sovjetunionen.

kennan1

Wikipedia:

”George Frost Kennan, född…var en amerikansk diplomat, politisk rådgivare, statsvetare och historiker, mest känd som upphovsmannen till begreppet uppdämning och som en nyckelfigur i inledningen av kalla kriget. 

Kennan har blivit berömd för sitt  ’långa telegram’ från Moskva 1946 och den påföljande X-artikeln (’The Sources of Soviet Conduct’) från 1947. 

X-artikeln argumenterade för att Sovjetunionen till sin natur var expansionistiskt och att dess inflytande måste ’uppdämmas’ inom områden med avgörande strategisk betydelse för USA. Dessa texter blev grundläggande texter om kalla kriget, formulerade Trumanadministrationens nya anti-Sovjetpolitik och inspirerade till  Trumandoktrinen …”

kennan2

Hur ser George Kennan på det nya kalla krig

som USA nu initierar?

På webbsidan ”Peak Prosperity” skriver Chris Martenson:

”… kom jag över denna 1998-intervju med George Kennan som jag fann både upplysande och oroande: 

Hans röst är lite klen nu, men sinnet, även vid 94 års ålder, är lika skarp som någonsin. Så när jag nådde George Kennan per telefon för att få hans reaktion till att senaten ratificerar Natos utvidgning var det ingen överraskning att finna att den man som var arkitekten bakom USA: s framgångsrika inneslutning av Sovjetunionen och en av 1900-talets stora amerikanska statsmän var redo med ett svar. 

‘Jag tror att det är början på ett nytt kallt krig’, sade Mr Kennan från sitt Princetonhem. 

handslag

‘Jag tror att ryssarna kommer successivt att reagera ganska negativt och det kommer att påverka deras politik. Jag tycker det är ett tragiskt misstag. Det fanns ingen anledning alls för detta. Ingen hotade någon annan. Denna utvidgning skulle få unionens fäder att vända sig i sina gravar.  Vi har förbundit oss att skydda en hel rad länder, även om vi har varken resurser eller avsikt att göra detta på något seriöst sätt. [NATO-expansionen] var en lättsinnig åtgärd från en senat som inte har något verkligt intresse för utrikesfrågor.’

‘Vad som stör mig är hur ytlig och illa informerad hela senatsdebatten var’, tillade herr Kennan, som var med vid bildandet av NATO och vars anonyma 1947-artikel i tidskriften Foreign Affairs, undertecknad  ‘X’, definierat USA: s kalla krigspolitik av inneslutning i 40 år. 

‘Jag blev särskilt bekymrad över beskrivningarna av Ryssland som ett land som längtar efter att anfalla Västeuropa. Förstår folk inte? 

Våra meningsskiljaktigheter under det kalla kriget gällde den sovjetiska kommunistregimen. Och nu vänder vi ryggen åt de människor som genomförde den största oblodiga revolutionen i historien för att få bort den sovjetiska regimen.’

”Och Rysslands demokrati är så avancerad som i något av de länder som just vi förpliktat oss att försvara mot Ryssland’, sade herr Kennan, som började på utrikesdepartementet 1926 och var USA: s ambassadör i Moskva 1952. 

‘Den visar så liten förståelse för rysk historia och sovjetisk historia. Naturligtvis kommer det att bli en dålig reaktion från Ryssland, och sedan kommer [NATO-expansionisterna] att säga att det är vad vi alltid har sagt om hur ryssarna är. Men detta är helt enkelt fel.‘”

natobc

Ur kommentar till detta från webbsidan Zerohedge:

”Som jag nyligen skrev på Ukraina Flashpoint, skedde Natos utvidgning österut mot Ryssland trots att USA tidigare hade träffat en uttrycklig överenskommelse om att inte expandera. Inte en tum, var löftet. Detta löfte bröts medvetet och upprepade gånger. Så vem är det egentligen som har anledning att inte lita på andra? 

Västvärlden hade möjligheten att få med Ryssland och dess stora förmågor och resurser i ett närmare partnerskap. Men av någon anledning (militär-industriella komplexet? kampanjbidrag?) fattades beslutet under Clinton-administrationen att istället bryta mot Nato-avtalet och flytta många miljoner tum österut

natoexpansion

 

Det sista intrånget både förde Nato direkt till Rysslands gränser och placerade miljontals ryssar under hårdhänt styre av ukrainska ultra-nationalister. Vissa av dessa ultranationalister fångades på band förespråkande att de 8 miljoner rysktalande medborgarna i Ukraina borde ‘nukas’ (kärnvapenbombas). 

Kanske ett tomt hot. Men en av de första åtgärderna från Kievs nya regering i februari var att omedelbart återkalla laglig jämställdhet för användning av ryska språket.” 

putin2

”Propaganda är information som är utformad för att vilseleda och framkalla en känslomässig reaktion. Omslagen västerländska tidningar och tidskrifter har helt översvämmade med anti-Putin propaganda. Efter en sådan gul journalistik, vilken slags dialog, vilken närmande, kan ske med Putin? 

Skulle inte Obama (eller någon annan ledare) uppfattas som att  ‘ta ställning för fienden’ om han engagerade sig i en dialog med Putin efter allt detta?”

brutet

Läs mer

Hur farlig är ryssen?

Krigsrisken

Peter Wolodarski vill upprepa historien

Svensk rysskräck

Stefan Lindgren, 8 dagar

4 svar

 1. Det är intressant att notera att utvidgningen av NATO försvaras med ord som att ”Ryssland är oberäkneligt” och att ”de forna öststaterna behöver en försäkring mot galningen Putin”. Minns hur förbundskansler Angela Merkel i våras hävdade att ”Putin är i sin egen värld utan kontakt med verkligheten”, enligt ett telefonsamtal som hon haft med Barack Obama. Uttalandet – sannolikt ryckt ur sin kontext – återgavs i alla medier för att beskriva Putin som en galen despot. Ja, som den nye Hitler.

  Det ironiska är att Merkel och Putin har telefonmöten varje vecka. Hur skulle man kunna ha det med en galning?

  • Vad Merkel egentligen sa var att Putin hade en egen åsikt om Ukraina. Detta enligt hennes eget kansli.
   Tyskland lägger ner sin kolproduktion 2018, håller på att stänga kärnkraften och säger nej till fracking. De importerar en fjärdedel av sin energikonsumtion från Ryssland så Merkel har all anledning att tala med Putin.
   Ställd inför Ukrainakrisen sa Merkel: ”all of Germany’s energy policies must be reconsidered.” Det låter mest som om hon sitter fast i en rävsax och säger: Aj det gör ont! För någon möjlighet att komma ur den energipolitiska rävsaxen är svår att se. Dvs någon annan lösning än att bygga ut det ekonomiska samarbetet med Ryssland.

 2. Det är på din blogg som den riktigt djupa analysen förs fram.

  Världen är inte såsom den presenteras för oss i media och i skolan.

  Det vänder sig i magen när man inser hur allt är egentligen tvärtom mot vad man vill få oss att tro.

  Sanningen är väl att den som kontroillerar vad massan TROR är rätt kontrollerar också samhällsutvecklingen. En blogg kan göra skillnad men så länge som media går i husses ledband så är det svårt att se en större förändring.

  Min analys är som följer:

  De högsta skikten inom dessa hemliga sällskap kontrollerade all media. Så kom Internet. De måste ha ställt sig frågan hur ska vi förhålla oss till det?

  Jag är rätt så säker på att man själva insåg att det har både för och nackdelar. Med ett globalt Internet som når ALLA SAMTIDIGT kan man på sikt få ett genomslag som är utom allt man tidigare skådat.

  Idag är man på god väg. Google, Facebook, Instagram, osv. allt kontrolleras av samma genetiska samhörighet.

  Priset är att man under en övergångstid innan man fått alla nödvändiga lagar och system på plats kommer att ha många oberoende bloggar som kommer att peka på den dolda makten och dess sjuka önskningar.

  Det kan också vara en False-Flag. Titta på alla dessa bloggar som pekar på allt som är fel – det bevisar att Internet är fritt. Samtigit som man vet att 98% av alla läser bara det allra mest tillgängliga.

  Min tro är att man nu ser att det inte gått som man trodde. Internet påverkar mer än vad som funnits i planen. Därför är man nu desperat att återta kontrollen. Därför är jag helt säker på att vi inom kort kommer att få se ett antal nya initiativ att begränsa den fria informationen på nätet. Det kan ske genom lagar, s.k. hat-lagar och genom olika typer av filter. Vi ser det redan idag. Alla som har Anti-Virus får idag allt oftare frågan ”vill du gå vidare denna sida är suspekt” även på sidor som bara har en avvikande politisk åsikt. De testar antagligen detta först och om det inte hjälper kommer man slå ner hårt med andra metoder.

  Sedan sitter man med kontrollen över Internet som når en HEL värld. Målet är inom synhåll. Totalt världsherravälde.

  Den intressanta frågan är om det just nu via Internet hinner väcka tillräckligt många innan man stänger ”butiken”. Det är bråttom.

  Då tänker jag att om man ska göra ett blad till från Opinionsbildarna,. det ska vara mer att ”locka” till vidare läsning på nätet. Senaste numret var ju bra men det var så mycket text och väldigt få ”ögonöppnande” rubriker.

  Jag ser framför mig mer ett Tabloid som följer principen

  Rubrik som lockar
  Text som lockar vidare
  Hänvisning till nätet.

  Hela Tabloiden blir då en tratt där man inte försöker ge alla svaren utan mer genom samma metod som Kvällstidningarna använder locka till vidare läsning.

  Typ en rubrik

  ”Vera, 90, dog på hemmet”
  Sedan lite text som lockar vidare och sedan en hänvisning till en sida på nätet.

  ”Sverige ett U-land om 30 år enligt FN”

  osv.

  När jag fick Tabloiden i min brevlåda blev jag glad att den nådde ända till mina trakter men jag såg också att den var mycket intellektuell. Det krävdes mycket från mig som läsare att ta till mig det som stod där.

  Kanske göra det lite enklare: Använd samma metoder som kvällspressen.

  Ingen kritik – bara några funderingar. Det är bråttom att väcka många innan fönstret stängs.

 3. Efterlyser du något i stil med A5-foldern som nu är slut?

  Klicka för att komma åt obfolder1.pdf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: