• Mest lästa inlägg

  • Mest klickade

Motvals om försvar

papegoja

När det gäller försvarsfrågan har jag nog alltid varit litet motvals.

1. 

Till att börja med har jag aldrig kunnat förstå hur man kan föreställa sig att ett världskrig ska kunna utkämpas. Ett sådant kan inte starta utan att snart eskalera till kärnvapenkrig. Kort tid efter att ett sådant utbrutet är hela Jorden obeboelig.

2.

Inte heller kan jag se att ett medlemskap i NATO därvidlag skulle kunna ge oss något skydd. Tvärtom – som bas för NATO:s verksamhet blir Sverige bara en så mycket mer självklar måltavla för Ryssland, vid ett krig!

3.

Viktigast av allt är att motverka utbrottet av ett nytt världskrig. Också därvidlag skulle ett svenskt medlemskap i NATO vara kontraproduktivt.

4.

En fjärde variant gäller föreställningen av att Ryssland skulle kunna komma att isolerat angripa Sverige, alltmedan fred råder i övrigt i Europa.

Det finner jag extremt osannolikt!

Här tänker jag på ett inlägg på Motgift av Jonas Nilsson:

”Tyskarna ändrade reglerna för hur slagfältet skulle gestalta sig, med ’blixtkriget’ kunde hela länder ockuperas inom loppet av några timmar. Med dagens mekaniserade förband är det en verklighet vi måste förhålla oss till. 

Rysslands ockupation av Krim är ett ypperligt exempel på hur snabbt det kan gå, och utan att ett enda skott avlossades, i inledningsskedet i alla fall. Nu står den ukrainska regeringen handfallen inför situationen på Krim, med en uttalad vilja att återta provinsen.

Hur skulle vi stå oss i en liknande situation, om ett blixtanfall skedde mot Gotland?”

Jag menar att Krim och Gotland skiljer sig åt på avgörande punkter: 

– där fanns basen Sevastopol

– där fanns en befolkning som önskade tillhöra Ryssland

– där fanns en historia, av att under sekler ha gjort det.

– i Kiev hade skett en statskupp av antiryska krafter.

flagghast

Nu över till vad jag egentligen skulle få sagt med detta blogginlägg:

Sverige är redan ockuperat – av intelligenta krafter, som förstått att det finns smidigare sätt att ta över ett land än att komma med en storskalig militär invasion över hav, luft och land.

Om detta har jag gjort en 15-minuters-film, ”FOLKFÖRSVAR”:

Läs mer

Kalottmannen

Krönikörernas sammansvärjning

3 svar

  1. Jag ser på ett svenskt försvar som en plantskola för svenskt tekniskt kunnande och utveckling. Det är därför jag vill att Sverige ska ha ett starkt försvar och en export av svenska vapen.

  2. Det är alltid bra att få ta del av dina repetitioner Jan Milld, för att stärka minnet hos oss äldre som själva har upplevt det du räknar upp. Men vad får de yngre i dag veta om detta? Korruption och Dödsskjutningar pågår ju numera i Sverige utan att ”myndigheterna” resolut tar itu med detta. I stället avleds, för att inte säga nonchaleras den ökande oron hos det Svenska folket genom att man i nyheterna ständigt jämför med hur hemskt människor har det i ANDRA länder! Kunde skriva mer bl.a om radikala lösningar för allt som numera inte fungerar i Sverige, men avslutar med att citera Finlands tidigare President Tarja Halonens åsikt om vad som skapar ett lands utveckling: ”Ett lands utveckling beror på folket”!

  3. Gratulerar till en välgjord film. Dramaturgin följer det klassiska mönstret där spänningen byggs upp gradvis. Tittarna får följa olika förvecklingar som på ett skickligt sätt leder handlingen framåt och det är först i slutscenen som mördaren avslöjas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: