• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Ebola – vad gör Sverige?

Det hjälps inte – innan jag kan påbörja SvP-temat måste jag få sticka emellan med även denna bloggtext, om Ebola.

ebola1

Ur Folkhälsomyndighetens information om detta virus:

”Sjukdomsinformation om ebolavirusinfektion

Ebolavirus kan orsaka blödarfeber (hemorragisk feber) med hög dödlighet och utbrott av sjukdomen förekommer med jämna mellanrum i Central- och Västafrika. Viruset upptäcktes för första gången 1976 i Demokratiska republiken Kongo.

Vad orsakar Ebolavirusinfektion och hur sprids det? 

Ebolavirus är ett RNA virus som tillhör virusfamiljen filovirus som orsakar blödarfeber i samma virusfamilj ingår Marburgvirus.

Idag anses den naturliga värden vara fladdermöss (fruit bats). Virus överförs till människor från dessa fladdermöss. Ebolavirus smittar mellan människor genom infekterade kroppsvätskor såsom saliv och blod, vilket innebär en risk för vårdpersonal. En ytterligare risk för virusspridning är kontakt med döda kroppar under förberedande och genomförande av begravning.

Symtom och komplikationer

Inkubationstiden för Ebolavirusinfektion är mellan 2-21 dagar. Patienten insjuknar snabbt i influensaliknande symptom som hög feber, huvudvärk och muskelsmärtor. I slutet av sjukdomsförloppet kan det uppstå blödningar på huden och i inre organ. Dödligheten är upp till 90 procent.

Diagnostik och behandling

Diagnosen ställs genom detektion av virusets arvsmassa med molekylärbiologiska metoder. Senare i sjukdomsförloppet kan virusspecifika antikroppar påvisas i blod från patienten.

Specifik behandling saknas och det finns inget vaccin.”

afr2

På en annan fhm-sida återfinns dock en lugnande text:

”Utbrott av ebolavirus i Guinea

Hittills har över 220 fall med symtom som kan överensstämma med Ebola Virus Disease (EVD) rapporterats från det pågående utbrottet i västra Afrika och fler än 140 personer har avlidit.

Utbrottet är mycket stort och spritt över ett omfattande geografiskt område men nu minskar antalet nya fall påtagligt och det geografiska området där en spridning fortfarande sker har minskat väsentligt i omfattning. Uppenbarligen börjar de omfattande åtgärderna som vidtagits nu få en tydlig effekt.”

who

Men den texten var från den 23 mars 2014.

I en fhm-text av från den 11 juni kan man nu  istället läsa:

”Ebolautbrottet i Västafrika fortsätter

Totalt antal fall uppges nu vara 351, varav 210 är laboratorieverifierade, 83 fall beskrivs som troliga fall och 58 är misstänkta fall. Av de 344 fallen är 226 avlidna.”

I dagsläge kan åtminstone tre länder i Västafrika vara drabbade: Guinea, Liberia och Sierra Leone.

mele

 

Aftonbladet den 21 juni:

”Ebola är okontrollerbart”

Det var i slutet av förra året eller precis i början av 2014 som det nuvarande utbrottet startade i Guinea. Utbrottet verkade först mattas men de senaste veckorna har läget blivit allvarligare. Bland annat har viruset spridits till Liberias huvudstad, rapporterar AP.

Mer än 330 personer har dött i utbrottet, vilket gör det till det allvarligaste någonsin. Det första utbrottet, som startade i Kongo 1976, skörade 280 människoliv enligt FN-organet WHO.

– Det här är det största utbrottet någonsin och fler har dött än vid tidigare tillfällen, det är aldrig tidigare skådat, säger Armand Sprecher, expert på allmänhälsa vid Läkare utan gränser, till AP.”

– Sanningen är att epidemin nu kommer i en andra våg. Och jag anser att den är totalt utom kontroll.

”Viruset finns nu på flera olika platser i västra Afrika och det rör sig också mellan flera länder. Dessutom ligger utbrottets epicentrum i den guineanska staden Gueckedou, en knutpunkt för människor som reser i regionen.

Enligt Bart Janssens har också ignorans från de drabbade ländernas regeringar också gjort att viruset kunnat spridas snabbt. Han kritiserar WHO för att inte pressa länderna tillräckligt.

– Det måste till ett ordentligt engagemang från politiskt håll. Det kommer att spridas till andra länder annars, det är säkert, säger Janssens.”

ebolaafr

Avpixlat:

”Den svenska Socialstyrelsen hävdar att man följer utvecklingen, och svenskar i området uppmanas att hålla sig fortlöpande uppdaterade om smittspridningens förlopp. Uppmaningen skall nog inte i första hand ses som riktad till svenska läkare och biståndsarbetare utan i minst lika hög grad till nysvenskar på besök i sina forna hemländer.

Agneta Holmström, som är chef för enheten för smittskydd på Socialstyrelsen, hävdar i ett uttalande till media att risken för att smittan ska sprida sig till Sverige är extremt låg. Detta skall dock ses mer som en vit lögn i syfte att undvika oro och panik bland svenskar. I själva verket är risken mycket stor för att ebolaviruset ska nå Sverige. Det finns nämligen inga krav på läkarkontroller vare sig för återvändande nysvenskar eller nyanlända asylanter och anhöriga från de drabbade länderna.

I stället för att införa sådana rutiner – som i Sverige anses kränkande mot invandrare – väljer Socialstyrelsen att via UD gå ut med små tips till den som reser i de drabbade länderna att tvätta händerna ordentligt. Man avråder alltså inte ens från att resa till de områden där sjukdomen nu härjar som värst, bara att var noga med handhygienen och undvika fysisk kontakt med de som är sjuka.”

Lugnande besked från Socialstyrelsen, således.

afr

Själv känner jag mig ändå inte helt lugnad, av flera skäl:

1. Den afrikanska invandringen till Sverige är numera stor. År 2000 fanns  55.000 afrikaner i Sverige, idag är antalet förmodligen mer än det dubbla.

2. Slappheten från svenska myndigheters sida, hälsokontroller är bara rekommendationer.

3. En slapphet och ansvarslöshet förekommer också från afrikaners sida, som det visat sig genom olika HIV-mäns framfart.

4. Ebola är i normalfallet dödligt, inget vaccin finns.

5. Har vi väl fått in Ebola i Sverige kan det bli svårt eller omöjligt att få stopp på en fortsatt spridning.

stopsv

Klokare blir att stämma i bäcken.

Som Avpixlat är inne på bör resor från Sverige till de drabbade områdena undvikas. En stark avrådan från ansvariga myndigheter bör där vara ett minimum.

Beträffande personer som kommer till Sverige från de drabbade områdena måste en karantän på tre veckor vara ett minimum.

kartago

Situationen aktualiserar förslaget om Safe Haven, som en gång lanserades av britternas Tony Blair. Jimmie Åkesson pläderade vid något tillfälle för Safe Haven, men har sedan tystnad kring detta.

Med Safe Haven skulle vi med automatik kunna upprätthålla en karantän – inte bara för Sveriges del, utan för hela EU.

Men ska Europa egentligen alls behöva ha någon invandring från Afrika? Befolkningsexplosionen där kan inte lösas genom migration. Där skyddsbehov föreligger måste det kunna ombesörjas regionalt,  inom kontinenten.

Sverige måste börja visa självbevarelsedrift.

avpix

9 svar

 1. Lugn Milld, ebola rår inte på oss. Inte ens pesten lyckades utrota oss.
  Det som hotar vår överlevnad är inte att vi saknar motståndskraft mot ebola, utan att vi inte har motståndskraft mot den genetiska smittan som väller in över gränserna. Den vite mannen står helt handfallen inför de invasiva främlingarna. Vi är som småfåglarna som matar gökungen och inte fattar att det var våra barn som puttades ut från nästet. Det är negrernas säd som dödar oss, inte deras virus.

  • Bra sagt. Förr i tiden skulle 130.000 människor som stod vid gränsen ha motats bort med eldkraft. Nu betalar vi själva för det och de kommer med bussar och flyg och bor på asylslott. Sverige är en mardröm som blivit sann.

  • Fast just Afrikaner oroar mig inte alls. De är inte alls lämpade att leva här och hjälper dessutom väldigt mycket till med att utarma välfärdsstaten. Den cyniska logiken är faktiskt, inga mer välfärdspengar=ingen mer invandring. Och alldeles allmänt, inga mer välfärdspengar=inge kul o bo i sverige längre.

   De afrikaner som kommer hit tycker jag mest synd om. Ifall sverige blir så trasigt och kaotiskt som det ser ut att bli så kommer afrikaner snabbt att konkurreras ut av oss infödingar.

 2. Jag är minst lika oroad som Jan över vad vi får in i vårt land ”på köpet” med massinvandringen. Vi har alla hört om TBC-smitta på dagis, HIV-smittade våldtäktsmän, resistenta tarmbakterier m m. Detta skulle vara så enkelt att undvika genom noggranna hälsoundersökningar innan de släpps in i landet.

  När Läkare utan gränser säger att Ebola är utom kontroll så blir jag rädd. Så läser jag på utländska bloggar om vilka som kommer till Melilla och Lampedusa bl a är det folk från länder som har Ebola.

  Hoppas bara att de kollar de afrikanska flyktingarna bättre än Sverige gör.

  Varför kan vi inte göra som Australien? De placerar asylsökarna på Papua Nya Guinea tills de behandlat deras ansökningar. Då har de också de som ska returneras (de flesta) på ett och samma ställe.

 3. Jag är säker på att vi människor mår bra när vi omger oss med de som är rätt så lika oss själva. Vi klarar av viss variation men när det blir som idag att ingen är lik dig själv utan runt dig talas 113 språk och lika många nationaliteter och alla ska vara svenskar då infinner sig hos mig i alla fall en lätt förhöjd stressnivå. Jag har svårare att orientera mig, förstår inte vad de säger, om de går att lita på, vilka avsikter som finns, var lojaliteterna finns, osv.

  Mitt agg riktas helt och hållet mot media som är de som sätter agendan för vad politiker får tycka eller säga utan att hamna i fokus. Här är DN ledande och förtjänar allt förakt som går att uppbringa i världen.
  Hoppas de går i konkurs snart för Sverige bryr de sig inte om. Israel är säkert det land de drömmer om på nätterna och oroar sig för.

  Vi har välkomnat människor som David Schwartz och Wolodarski till vårt land och som tack får vi fingret och en rasiststämpel stämplad i pennan av Bonnierägd media om vi opponerar oss mot den av dem påbjudna massinvandringen från tredje världen.

 4. ”Vi har välkomnat människor som David Schwartz och Wolodarski till vårt land och som tack får vi fingret och en rasiststämpel stämplad i pennan av Bonnierägd media om vi opponerar oss mot den av dem påbjudna massinvandringen från tredje världen.”
  Chutzpah – den berömda judiska fräckheten.

 5. […] Ebola – Vad gör Sverige? (Jan Milld) […]

 6. Jag är rädd… Om det ens kommer ett enstaka fall till sverige ska jag bära skyddshandskar varje dag och endast gå ut när det är nödvänligt! Jag SKA överleva ebola!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: