• Mest lästa inlägg

  • Mest klickade

Samlad bedömning (1)

Finns SDU?

Finns SD:s ungdomsförbund – Sverigedemokratisk Ungdom?

Så har jag uppfattat saken:

gk

• Dess ordförande, Gustav Kasselstrand, har gjort sig bemärkt både genom deltagande i debatter och uppmärksammade ställningstaganden.

sdu2
• SDU har också haft ett antal möten och offentliga manifestationer, inte minst mot det svenskfientliga våldet.

kurva
• Dessutom har SDU en medlemskader, som växer mer än andra politiska ungdomsförbunds. Med nu drygt 3.500 medlemmar är SDU fyra i storlek, efter MUF,  SSU och Grön Ungdom – dvs större än KDU, UV, LUF och CUF.

SDU har i sin nuvarande form funnits sedan 1998, med Jimmy Windeskog som förste ordförande. Därefter har ordförandeskapet innehafts av Jimmie Åkesson (2000-05), Martin Kinnunen (2005-07), Erik Almqvist (2007-10), William Petzäll (2010-11), och sedan år 2011 Gustav Kasselstrand.

skatt
Sverige tillhör världens allra värsta högskatteländer.

En del av förklaringen till detta är byråkratin. I Sverige finns en hel djungel av myndigheter.  Till antalet handlar det om 200 olika förvaltningsmyndigheter.

En av dessa myndigheter är ”Ungdomsstyrelsen”. Där finns 70 anställda, med en generaldirektör i spetsen.

Vad är dess uppdrag?

Såvitt jag kan förstå handlar det om att dela ut pengar, till olika organisationer, projekt och behjärtansvärda ändamål.

Exempel på det senare är ett om ”rasism och tolerans”:

ras
”Ideella föreningar och stiftelser som inte är statliga eller kommunala. Bidraget ska gå till projekt som förebygger och motverkar rasism och liknande former av intolerans till exempel:
    •    islamofobi
    •    afrofobi
    •    antisemitism
    •    antiziganism
    •    homofobi
    •    
Organisationerna ska vara demokratiskt uppbyggda och följa demokratins idéer. Projekten ska uppfylla vissa krav.

Bidragets storlek

Hur stort bidrag du får beror på hur mycket projektet kommer att kosta och hur mycket pengar som Ungdomsstyrelsen har att fördela. Under 2014 kommer cirka 8,3 miljoner kronor att fördelas i projektbidrag till verksamheter mot rasism och intolerans.”

tips

213 organisationer får nära 260 miljoner kr att dela på i bidrag 2014:

”Nu har Ungdomsstyrelsen beslutat om organisationsbidrag med cirka 258,5 miljoner till barn- och- ungdomsorganisationer, kvinnors organisering, etniska organisationer och organisationer för homo- och bisexuella, transpersoner och personer med könsöverskridande identitet eller uttryck. Ansökningarna har minskat något från alla bidragsformer utom från organisationerna inom hbtq-området där de har ökat. Stödet inom hbtq-området utökas dessutom i år med en miljon kronor jämfört med 2013.

– Sveriges riksdag och regering har sedan länge beslutat att statsbidrag till organisationer i det civila samhället är en viktig del i att bygga och upprätthålla vår demokrati. Ungdomsstyrelsen har i år handlagt över 250 ansökningar utifrån de regelverk som gäller för organisationsbidrag. Nu har vi kommit i mål och kan meddela hur statsbidragen fördelas, säger Fredrik Wikström, chef för enheten för organisationsstöd.

Något säger mig, att det här kan vara litet ”si och så” med både ”demokratibygget” och den egna förmågan – eller ens viljan – till ”tolerans” och respekt för oliktänkande i dessa pengadistribuerande kretsar.

ma

Ansvarig minister är Maria Arnholm (FP), som gjort sig bemärkt genom uttalanden om att sverigedemokrater är ”män som hatar kvinnor”.

I styrelsen återfinns en ”mångfaldsstrateg” från ICA, två riksdagsledamöter (en från KD och Rossana Dinamarca från V) – i övrigt för mig okända namn, men förmodligen alla pålitligt pk.

Som generaldirektör sitter den tidigare programledaren Alice Bah.  Maria Arnholm utsåg henne som markering, då Bah hade en bred erfarenhet inom det civila samhället”.

bah
I Ungdomsstyrelsen uppdrag ingår även att dela ut pengar till de politiska ungdomsförbunden. Detta har man till största delen klarat, men inte helt. Man har s.a.s. ”inte nått ända fram”. Ungdomsförbunden inom Sjuklövern har kunnat få bidrag, men inte SDU.

SDU har två gånger tidigare nekats bidrag, så denna gång – naturligtvis! – var SDU extra noga med sin ansökan, att där inte skulle kunna finnas ett kommatecken fel.

Detta misslyckades ändå. För tredje gången!

komma

Ungdomsstyrelsen lyckades nu inte hitta mycket att hänga upp sitt avslag på, så man framhöll att man gjort ”en samlad bedömning”. Heltäckande, eller hur?!

På Ungdomsstyrelsen har man i själva verket naturligtvis väl förstått att SDU existerar. Ur deras horisont är nog problemet just att SDU är så vitalt.

Den allmänna politiska inramningen, av negativ särbehandling mot sverigedemokraterna, gör att man inte behöver vara lagd åt något konspirationstänkande för att dra slutsatsen att avslaget bottnar i en politisk motvilja, inte i en opartisk myndighetsutövning.

Den slutsatsen är jag nu inte ensam om att dra.

I begreppet korruption ligger inte nödvändigtvis att man tillskansar sig egna ekonomiska fördelar. Innebörden är att missbruka en maktposition.

SDU gör helt rätt i att nu polisanmäla Ungdomsstyrelsen och demonstrera mot myndighetsmissbruket!

anm

Läs mer

Ministerstyre

UV fick bidrag – utan lokala stadgar

jmkFör övrigt anser jag att Karthago…

5 svar

  1. Första gången jag såg en intervju med Gustav Kasselstrand (SVT) blev jag hänförd. Vilken kille! Så förståndig vid så unga år!

  2. Hänförd är ordet!

  3. Milld! I din lista av institutioner från 2011 med onödiga pappersvändare finner jag inte diskrimineringsombudsmannen DO, som inte bryr sig om diskriminerade svenskar…

    • Sant! DO bör naturligtvis vara med.

      Listan sammanställdes en gång av den verkliga journalisten Kurt Lundgren – det skedde kanske innan DO riktigt hade hunnit segla upp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: