• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Första Världskriget

Var Första världskriget egentligen nödvändigt?

Hade det behövt hålla på så länge som i drygt fyra år?

allianserna

Bakgrunden var ju en ekonomisk rivalitet och militär uppladdning i Europa, som pekade mot en urladdning. Med det system av allianser som fanns var det bäddat för att en konflikt skulle komma att omfatta nästan hela Europa.

• Å ena sidan Ententen: Storbritannien, Frankrike och Ryssland.

• Å andra sidan Trippelalliansen:  Tyskland, Österrike-Ungern och Italien.

Tyskland fruktade ett tvåfrontskrig och hade därför en utarbetad plan, ”Schlieffenplanen”, för att undgå detta. Kärnan i denna var att nå ett snabbt avgörande mot Frankrike genom att gå genom neutrala Belgien, innan Ryssland hann mobilisera.

Det behövdes sedan bara en tändande gnista, så skulle det ena ge det andra.

Gnistan kom ju i form av mordet på en österrikisk tronföljare i Sarajevo den 28 juni 1914.

– Mördaren var en serb, med påföljd att Österrike-Ungern ställde ultimatum på Serbien.

– Då detta inte tillgodosågs invaderades Serbien den 28 juli.

– Detta fick Ryssland att mobilisera den 30 juli.

– Vilket i sin tur gjorde att Tyskland den 1 augusti satte Schlieffenplanen i verket och invaderade Belgien och Frankrike.

skyttegrav

Marschen mot Paris stoppades vid Marne och det blev ett ställningskrig i norra Frankrike, där båda sidor grävde ned sig i skyttegravar. Den ryska mobiliseringen hade gått snabbare än väntat, ryska trupper trängde in i Ostpreussen. Tyskland tvingades därigenom avvara stora styrkor för att möta detta. Ryssland led svåra nederlag vid  Tannenberg 1914 och Masuriska sjöarna 1915.

linjer

Dessa segrar mot ryssarna till trots gick inte kriget som tyskarna hade tänkt sig. Skyttegravarna på västfronten sträckte sig snart ända från Engelska kanalen till den schweiziska gränsen. Det skyttegravskrig som följde präglades av återkommande desperata anfall för att bryta dödläget, varvid soldater mejades ned av kulsprutor i tusental och åter tusental.  Bara i slaget vid Somme i juli 1916 förlorade vardera sidan över en halv miljon soldater i dödade eller sårade.  Ändå lyckades man förflytta fronten bara några mil – dödläget bestod.

somme

På västfronten kom även olika typer av stridsgas till användning. Senapsgas användes första gången vid  Ypres den 12 juli 1917, av tyskarna. I april-maj samma år hade de använt klorgas.

Under mer än fyra år, till november 1918, skulle striderna pågå.

Till bilden hör också det tyska ubåtskriget på Atlanten. I februari 1917 förklarades detta ubåtskrig oinskränkt. Därmed drabbades all sjöfart på Storbritannien – även handelsfartyg sänktes, utan förvarning.

Det brittiska passagerarfartyget Lusitania hade sänkts i maj 1915. Fartyget exploderade av en enda torpedträff – det fraktade tydligen även ammunition från USA.

Den 6 april 1917 gick USA med i kriget, på Storbritanniens sida. Den vanliga förklaringen till detta i historieskrivningen är att den amerikanska opinionen blivit upprörd över sänkningen av Lusitania och andra fartyg, som krävt många amerikaners liv.

bf

Det finns dock en annan förklaring, som ges av Benjamin Freedman i ett tal 1961.

Se 2 minuter in på denna film:

Kontentan i vad Benjamin Freedman säger är två moment:

1.

1916 erbjöd Tyskland Storbritannien en förhandlad fred. Detta skedde i en situation då tyska trupper fortfaarande stod inne i Frankrike. Under sommaren övervägde engelsmännen allvarligt detta förslag, eftersom man hade fastnat i skyttegravskriget och började lida brist på ammunition.

2.

I detta läge ingrep sionister, genom ett erbjudande till den brittiska regeringen. De skulle – genom sin kontroll över amerikanska massmedia – kunna förmå USA att gå med i kriget på brittisk sida. Tyskland skulle därigenom kunna besegras militärt.

Vad sionisterna krävde i utbyte var Palestina. Området hade vid den tidpunkten just kommit under brittisk kontroll.

palestina

Den brittiska regeringen nappade, med tre resultat:

a) I oktober 1916 gav den brittiska regeringen ett löfte om ett hem för judar i Palestina. Den mer officiella bekräftelsen på uppgörelsen kom i Balfourdeklarationen med den innebörden i november 1917.

b) I april 1917 gick USA med i kriget på brittisk sida, vilket fick fullt genomslag på hösten 1918 och som ledde till Tysklands kapitulation den 11 november samma år.

c) I Tyskland uppstod ”dolkstötslegenden”, om att tyska armén egentligen var obesegrad, men förråtts av judiska politiker. Se 7 minuter in på denna film.

fvk

Då är vi tillbaka vid kontrafaktiska historieresonemang.

ANTAG ATT den brittiska regeringen skulle ha antagit det tyska erbjudandet och att därmed en vapenvila nåtts under sommaren 1916.

Då skulle Första Världskriget ha pågått mindre än hälften så länge som faktiskt skedde, i knappt 2 år istället för i drygt 4 år.

– Därigenom skulle flera miljoner soldater ha sluppit att dödas eller skadas.

– Senapsgasen skulle inte ha hunnit komma till användning.

– Det oinskränkta ubåtskriget från 1917 skulle också ha undgåtts.

Då skulle  Versaillesfreden aldrig ha blivit till, med sin udd mot Tyskland.

– Därigenom skulle Adolf Hitler kanske aldrig ha kommit till makten

– Andra världskriget i Europa skulle förmodligen ha kunnat undvikas.

amk

Läs mer

Aldrig mer krig

Freedman-filmen i sin helhet

jmkFör övrigt anser jag att Karthago…

8 svar

 1. – Mördaren var en serb, med påföljd att Österrike-Ungern ställde ultimatum på Serbien. / Naturligtvis var han F R I M U R A R E !!!! /

 2. Fredsförslaget med kommentarer: http://trove.nla.gov.au/ndp/del/article/5544246
  Frankrike avslog med kravet att Tyskland skulle avträda Elsass-Lothringen.
  Dokumentet är från december 1916. Jag finner inga dokument från de påstådda tyska framstötarna under sommaren.

  Här finns mycket att läsa. Wilson valdes som en fredspresident men gick i krig 5 månader efter valet. Lusitania sänktes 1915 och USA gick i krig 1917. USA hade ett fungerande avtal med Tyskland angående u-båtskriget. Tyskland förband sig i fredsförslaget att bekosta Belgiens återuppbyggnad. Mycket tyder på att Friedman har rätt om konspirationen som anledningen till att USA gick med i kriget: http://www.legion.org/magazine/3368/great-reversal-wilsons-decision-war

  I början av kriget gick u-båtarna upp till ytan och lät besättningarna gå i livbåtarna innan skeppet sänktes. Engelsmännen var då så fiffiga att de gömde kanoner på civila fartyg som snabbt fälldes upp och sköt u-båten i sank. Tyskarna gick därefter inte upp till ytan utan sänkte med torpeder från u-läge.

 3. Oj oj oj här får jag lära mig mycket…jag hade i all ärlighets namn aldrig hört talas om att det gick till på det här sättet..!! Man kan ju undra varför detta INTE lärs ut i våra skolor det borde ju liksom vara ganska viktigt att få lära sig detta.

  Judarna har mycket att förklara de beter sig som schackspelare som bara flyttar runt pjäserna..sedan skyller de på pjäserna när de själva blir drabbade av krigets hemskheter..!

  Jag har mycket att tänka över just nu..! Tack Jan för den här insändaren du har liksom vänt upp och ner på hela min världsbild genom det här vittnesmålet från Benjamin Freedman.

  Jag har alltid varit pro-israel men när man tänker över det här fulspelet som innebar så många fler döda soldater på båda sidor. Dessutom den bild som judarna målade upp av Tyskland i USA och det tyska folket i judeägd press..som har hängt kvar med dem sedan tyska judar i Tyskland förrådde sina medmänniskor och ”landsmän” och som dessutom ledde till Tysklands förödmjukande fred med ententen och de orimliga krav som sedan ställdes på Tyskland vilket sedermera ledde till Adolfs uppgång och fall.

  Judarna har sannerligen mycket på sitt samvete..man kan ha ganska stor förståelse med denna vetskap för hur det tyska folket senare såg på judarna. Jag har dock ingen förståelse alls för att mörda judar på löpande band men vad jag tycker är att de skulle ha deporterats allesammans från Tyskland. Jag skulle aldrig i livet vilja ha sådana ormar boende tillsammans med mig i mitt land om jag hade vetat om vad de hade gjort mot sina ”landsmän” ..!

  Intressant också att Freedman var jude som konverterade till katolicismen, han kanske hade FÖR mycket insyn i judarnas förehavanden för att kunna försvara dem längre. Kan vara lite för envar att tänka på..!!

 4. Att dra ut länge på kriget såg också till att många av de mest dugliga unga européer man kan tänka sig dog utan att ha hunnit föra sina gener vidare. En teori framför av Adolf Hitler i Mein Kampf.
  Sanning i det? Alltså att det var en medveten strategi. Kanske.
  Det gynnade ju de krafter som vann Palestina 1918 och senare vann hela den vita västvärlden 1945.

 5. Inget nytt under solen? (citerar Salomo)

  Med anledning av vad vi fått veta här och den tilltagande sociala oron i allt flera länder, inkl. Sverige: Är vi på väg mot ett Tredje Världskrig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: