• Mest lästa inlägg

  • Mest klickade

Journalistik och våld

Vilket samband finns mellan massmedia och politiskt våld?

Spontant skulle man ju kunna förvänta sig att den sida som dåligt får komma fram i stora media, och som dagligen förtalas, skulle vara den som har närmast till våldet – och att det mesta våldet således skulle komma från den sida som brukar etiketteras ”höger” eller ”högerextrem”.

Så är dock inte fallet.  Detta intygar nu även SÄPO.

ce
Ämnet kom upp i gårdagens Aktuellt, då Expressens redaktör Tomas Mattsson skulle debattera mot SD:s Mattias Karlsson, under ledning av Claes Elfsberg.

Utgångspunkten var Expressens aktuella uthängningar och det faktum att en av de uthängda drabbats av ett bombdåd mot sitt hem. Ingen i TV-studion ville dock påstå att där fanns en koppling.

För min del finner jag ett samband mycket sannolikt!  Två gångar på 90-talet har jag själv drabbats av att man klottrat med stora bokstäver på min husvägg, upplysande om att i huset både jag, som var rasist/fascist. Båda aktionerna hade föregåtts av uppmärksamhet i massmedia.

Den första gången var i juni 1996, efter kvällstidningarnas Expobilaga. Den andra gången var våren 1997, efter att en ledande folkpartist i Haninge hade jämfört mig med Adolf Hitler.

Elfsbergs sätt att leda SVT-debatten svarade mot lågt ställa förväntningar, när han hindrade Mattias Karlsson att få framföra sin centrala tes: vänd på steken, tänk tanken att Expressen istället skulle ha anlitat nazister för att kartlägga vänsterfolk, citera inlägg och hänga ut personerna med namn och bild!

Lite för bråttom hade jag med min nya kortfilm, ”GÄST hos Elfsberg”, men efter några justeringar finns den nu här:

Ändringarna föranleddes av kloka synpunkter från en av mina läsare/tittare:

”…det är de ‘goda’ på vänsterkanten som tar till våld på grund av att åsikts- och yttranderättsmonopolet är brutet.

Den verkliga förklaringen är väl alltså att så länge som vänstern och kulturmarxisterna haft total hegemoni över samtalet och kontrollerat yttrandefriheten har de kunnat låtsas vara fredliga, demokratiska etc. Men det räcker att alternativa medier, oppositionella grupper, bloggare, kritiker inom etablissemanget etc. slutat vara så rädda och faktiskt tränger igenom och hörs trots all förtäckt censur, förtäckta hot, förtal och smutskastning, för att den demokratiska och fredliga fernissan ska falna.

Ohly och Reinfeldt klarar inte av att ta avstånd från våld och politiska terrorister när de konfronteras, och Expressen samarbetar och finansierar dem som själva kallar sig för ‘det närmaste vi har politiska terrorgrupper i Sverige’. Alltså, genom förtryck och repression har de (etablissemanget företrätt i det här fallet av Expressen) inte kunnat frammana våld från oppositionen, men väl från de egna element man samarbetar med, samtidigt som man själv förflyttar sig in i gråzonen.”

ovantatbesok

Läs mer

Agenda på högvarv

jmkFör övrigt anser jag att Karthago…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: