• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Blåst!

tanktint

Så snart det snöat eller blåst lite mer än vanligt så är det nätbortfall och strömlöst. Landsbygdssvenskarna är verkligen stryktåliga.  Annars vore det väl krav på att träd som är inom räckhåll för elledningar skulle tas under sommarhalvåret! Hur svårt kan det vara för Riksdagen att besluta om det? Och förstås samma sak för träd vid vägar och tågspår.

”Många strömlösa i adventsblåsten” löd en rubrik i SvD den 1/12 -13:

”Ett lågtryck som drog ner över norra Sverige på söndagen förde med sig kraftiga vindar. I Stockholms och Uppsala län blev många hushåll strömlösa när träd föll över elledningarna.”

”- Det är helt osannolikt. Det är träd som lägger sig på ledningarna hela tiden. Det blåser otroligt mycket, sade Carina Netterlind, pressekreterare på Vattenfall, till TT.
 
”Röjningsarbetet beräknades pågå under hela natten.
– De jobbar så hårt de kan. Men när träden faller som plockepinn måste de vara försiktiga också, säger Carina Netterlind.”

vv
Byggs nu ett samhälle för ständigt vackert väder?

• Beträffande tågtrafiken har vi fått vänja oss vid att vid kyla och/eller snöfall blir det störningar.

Nu senast spårade ett godståg ur i en tågtunnel i Stockholm, pga dåligt banunderhåll. Banunderhållet sköttes tidigare långsiktigt, nu läggs det ut på entreprenad, för korta perioder.

• Beträffande elförsörjningen hör olika avbrott också vintern till, genom fallande träd, då man inte röjt tillräckliga gator för elledningarna.

I Norrland blev många hushåll utan elektricitet efter stormen i mitten av november.

• Till detta kommer telefontrafiken. Tidigare fanns fasta ledningar över hela landet. Nu har detta monterats ned i vissa glesbygdsområden.

En konsekvens av detta blev – i  Västerbotten, efter senaste stormen där, att man blev utan inte bara elektricitet och vatten, utan även telefonförbindelse. Man kunde inte ens nå 112, för att kalla på ambulans.

Meningen var att ett mobilnät skulle ersätta den fasta telefonin, men i dåligt väder och utan el fungerade inte det.

Det hade man tydligen inte tänkt på, när man monterade ned det telenät som redan fanns.

Vad gör Myndigheten för Samhällsberedskap?

tanktint

3 svar

 1. För några år sedan var det en egen företagare som fick stora problem sedan Telia monterat ned det fasta telefonnätet. Det visade sig att han inte kunde använda den fax, som var en viktig del av hans rörelse, i det mobila nätet. Tänkte inte på det var väl de ansvarigas svar.
  Anledningen till att underhållet av infrastukturen i järnvägen släpar efter är, om jag minns rätt, att det sköts på framtiden när statens finanser sanerades under andra hälften av 90-talet. Vad jag förstår så lär det ta sin lilla tid innan det hämtats igen.
  Överhuvudtaget så lär vi väl få se mer av detta i framtiden. Resurserna räcker inte till när massinvandringen skall finansieras. Nu tycks sjukvården ha stora problem. I dagens SvD protesterar barnmorskorna mot allt sämre arbetsförhållanden. En tredjedel funderar på att lämna yrket!

 2. En sak vet jag att Myndigheten för Samhällsberedskap gör:
  De läser regimkritiska bloggar under kontorstid.
  Det kan man se på Creeper.

 3. Man har åtminstone röjt bort träd vid tågspår de senaste åren i ett nationellt projekt, runt 400 mil järnväg har trädsäkrats hittills.
  http://www.trafikverket.se/Privat/Vagar-och-jarnvagar/Sa-skoter-vi-jarnvagar/Tradsakra-jarnvagar/?id=48885

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: