• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

 • Annonser

Söder drar söderut?

bseuparl

Björn Söder avgår nu som SD:s partisekreterare.

SvD, den 21/11 2013:

”Björn Söder, en av Sverigedemokraternas mest inflytelserika personer, avgår som partisekreterare senast efter nästa val, kan SvD avslöja. Han vill fokusera på arbetet i riksdagen.”

”– Min förhoppning är att fasa ut mig själv från partisekreterarrollen. Jag har varit partisekreterare i åtta år och känner att det är dags för mig att bli efterträdd på den posten.”

”- Jag känner att jag vill fortsätta som gruppledare, och göra ett ännu bättre jobb på den posten.”

Inga frågor från SvD om där kunde finnas andra motiv bakom Björn Söders avgång som partisekreterare. Min teori är att så kan vara fallet!

mu
Marita Ulvskog var partisekreterare för Socialdemokraterna perioden 2004 – 2009. Sedan blev hon EU-parlamentariker, och det är hon fortfarande.

Hon trivs förmodligen bättre med den tillvaron nere i Bryssel än att sitta i Stockholm och vara ständigt ansatt av media.

Den ekonomiska ersättningen lär heller inte vara sämre.

I SvD den 22/11 konstateras att det är EU-val i maj 2014 och att SD:s valutsikter är goda:

”Inget parti har så goda chanser att göra ett bra valår, …I många opinionsmätningar är SD numera Sveriges tredje största parti, och har mer än fördubblat sitt stöd sedan valet.”

”…i dag förefaller det inte vara någon särskilt djärv gissning att Sverigedemokraterna kommer in i Europaparlamentet vid valet i maj,..”

bseu2

• Varför skulle Björn Söder inte vilja komma till Bryssel?

• Varför skulle inte Söder finnas med högt upp på SD:s valsedel i EU-parlamentsvalet?

• Varför skulle han inte lyckas bli vald till EU-parlamentariker?

SD siktar, enligt DN, på att ta två platser i EU-valet den 25 maj 2014. Jag kan föreställa mig partiets EU-lista kommer att toppas av Björn Söder och Paula Bieler.

euduo

Under rubriken  ”Medlemskapet i EU SD:s största stridsfråga”, skriver DN den 22/11:

”- EU är boven i dramat för mycket av problemen som vi ser i Europa. Att då liberalisera sin EU-kritik i stället för att intensifiera den är inte rätt väg att gå, säger ungdomsförbundet SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand till DN.
 
På landsdagarna i Västerås som inleds på fredagen blir partiets förhållande till nationalismen på nytt en stridsfråga, både om huruvida Sverige ska lämna EU och om förhållandet till andra nationalistiska partier i Europa.”

”Ett 40-tal motionärer på landsdagarna, däribland förre partiledaren Mikael Jansson, vill att SD ska driva att en folkomröstning genomförs om att Sverige ska lämna EU. Men partiledningen säger nej.”
 
 ”- Det kan bli kommunikativt svårt mot väljarna om vi är alldeles för luddiga, säger Gustav Kasselstrand som vill ersätta EU-medlemskapet med det Efta-avtal som Schweiz har i dag.”

schweiz

Annonser

4 svar

 1. I Almedalen 2013 sa Åkesson: ”Så länge EU-projektet fortsätter att utvecklas i riktning mot mer fortsatt överstatlighet, mot mer federalism,så kommer vi oförtrutet att kämpa emot detta unionsbygge.” Minut 39.20: http://www.youtube.com/watch?v=3EF7Oi0tVMw

  I sin iver att visa sig som möjliga samarbetspartner till Alliansen efter valet 2014, visar SD korten i förhand. I Almedalen syntes Åkesson hålla ett brandtal mot EU och anhängarna applåderade. Men i själva verket skulle kampen bara ske om utvecklingen mot överstatlighet fortsatte. Det är demagogi på hög nivå att lyckas få åhörarna att tro att man säger en sak när man i själva verket säger det motsatta.
  Men hur smart är det att visa korten innan spelet ens har börjat. Nu vet alliansen att SD kommer att släppa EU-motståndet och de enda som blir förvånade är de applåderande anhängarna.
  Nästa förhandlingskort som SD nyligen spelade bort var motståndet mot invandringen. I sin utsträckta hand håller Åkesson invandringsfrågan och hoppas få byta ut den mot ministerposter i en Alliansregering efter valet 2014. Men hur stark förhandlingsposition har SD efter att ha spelat ut/bort sina starkaste kort?

  Ledningen i SD är skickliga politiker och kommer att fördubbla SD:s politiska representation i valet. Men har stödet för den Sverigedemokratiska politiken fördubblats eller har mandaten köpts till priset av en försåld politik. Jag menar att SD inte har övertygat väljarna om det riktiga sin politik utan att partiet har lämnat sin väljarbas och flyttat in över en ny grupp väljare genom att göra dessa väljares frågor till sina. Det må vara en framgång för SD:s politiker men gräsrötterna, de gamla kärnväljarna står villrådiga och ser sig omkring. Var ska de nu ta vägen? Vem ska nu driva deras frågor?
  Ja, det är frågan. Vem ska driva de fd hjärtefrågor som SD överger? Den frågan bekymrar inte ledningen i SD som drar vidare mot de många mittenväljarna i sin strävan att bli ett av de största partierna i Sverige. Vägen till att växa har gjort SD allt mer populistiskt vilket har uppmärksammats av Timbro. Elfyma tipsade om detta på bloggen Varjager: http://www.youtube.com/watch?v=j_HNnAkP7qs

  • Tack för detta intressanta inlägget!

   Ur SvD-intervjun den 17/11:

   ”Sverigedemokraterna är beredda att tillfälligt avföra invandringsfrågan från dagordningen för att slippa isoleras efter nästa val. Det beskedet ger Jimmie Åkesson i SvD:s serie med partiledarintervjuer. ‘En utsträckt hand från min sida’, säger han.

   SD-ledaren ger för första gången en signal om att han själv är beredd att bjuda till, för att få någon form av inflytande.
   – Det här är en utsträckt hand från min sida. Jag säger nu: Om ni har problem med att prata om invandringspolitiken, så kan vi prata om något annat, helt förutsättningslöst. Om vi får en besvärlig parlamentarisk situation efter valet, så har vi ett gemensamt ansvar att lösa den. Det är min pragmatiska hållning.”

   Det blev en hel del positiva omdömen i kommentarsfälten på Axpixlat, Exponerat mm, vill jag minnas. Många tyckte det var fråga om rena genidraget av Jimmie Åkesson.

   Men dagen därpå deklarerade Åkesson att han var felciterad i SvD…

   Lite rörigt blev det.

 2. Det slog mig att Södergök är Dödergök.

 3. SD jävla skitparti , vad gör man nu ? SvP ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: