• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

 • Annonser

I Ryssland opixlat

Migranterna

Tydligen finns runtom i större städer i Ryssland en hel del invandrare från Centralasien och Kaukasus. Personer som arbetar för låga löner, ofta svart. De lever i ett gränsland av laglöshet och har skapat ett klimat av fysisk otrygghet. Det finns områden där ryssar drar sig för att gå ut kvällstid.

När det i början av oktober inträffade ett mord i Moskva på en ung ryss – Egor Sjerbakov – var den misstänkte förövaren en ung azerbadjan.

Intressant var den häftiga reaktionen från många moskvabor. Den vittnar om att mordet var bara toppen på ett isberg, att situationen hunnit bli explosiv.

Intressant var också hur myndigheterna utan att hymla gick ut med namn och porträtt på den efterlyste, som fångats på övervakningskamera. Den efterlyste visades både i TV och på webben. Inget pk-pixlande där!

Texten i TV-rutan: ”MVD ber medborgarna meddela om uppehållsorten för Archan Zejnalov”.

Text på webbsidan: ”Namnet på Egor Sjerbakovs mördare har blivit känt.”

Efterlysningen gav resultat, den misstänkte blev gripen. Som framgick av ett nyhetsinslag i TV skedde det på ett – med svenska mått mätt – ganska brutalt och förnedrande sätt, även om den gripne inte kom till skada.

Först erkände Zejnalov mordet, men hävdade att det skett i självförsvar. Senare tog han tillbaka sitt erkännande, möjligen efter att ha blivit tilldelad en advokat. Nu blånekar han bara.

Ur artikel i Nya Tider nr 43 av Dan Malmqvist, ”Våldsamma protester i Moskva”:

”Myndigheterna tillmötesgår kraven

Demonstranterna uppges av Russia Today ha haft tre informella krav:

• att mördaren skulle gripas,

• att grönsaksmarknaden skulle stängas

• att de lokala polischeferna skulle sparkas.

De sistnämnda misstänktes av demonstranterna för att ha varit inblandade i beskyddarverksamheten tillsammans med invandrarna.

På måndagen efter upploppet gjorde Moskvapolisen en ‘förebyggande razzia’ mot flera marknader där man misstänker att illegala invandrare befinner sig, bland annat den grönsaksmarknad som demonstranterna gått till angrepp mot. Över 1.600 invandrare greps vid tillslagen, som syftade till att reda upp ‘brott som begåtts i området’. En bil lastad med vapen och ‘flera miljoner rubel’ i kontanter ska ha påträffats,..”

Vad jag kan förstå så är det här ett arv från Stalin-tiden.

stalini

Under kommunismen skulle ju olika etniciteter blandas i denna union av sovjetrepubliker. Samtidigt som massor av ryssar migrerade till de baltiska staterna (i Lettland är ca hälften av befolkningen ryssar!) kom människor från andra delar av Sovjetunionen till Moskva och Leningrad i tydligen stor omfattning. Det var då inte riktigt fint att tala om etnisk tillhörighet – alla var ju sovjetmedborgare.

Situationen påminner om den i USA – där man genom historien, med slaveriet och den svarta befolkningen – nu sitter ”med skägget i brevlådan”.

I nuvarande läge har de ryska myndigheterna att försöka klara en mycket svår balansgång, där det kan bli fel hur man än gör.

Å ena sidan:

• en kärv linje mot migranterna – där man ingriper bestämt mot brottslighet, stoppar vidare migration, kanske också sänder många tillbaka till sina hemtrakter – riskerar leda till skärpta motsättningar, kanske terrorism. Om detta gav sprängdådet på en fullsatt linjebuss i Volgograd i oktober en antydan.

Dessutom vill ledningen i Moskva försöka återupprätta en union med tidigare sovjetrepubliker – då kan man inte införa ett visumtvång.

(Det kan också finnas politiskt korrekta krafter som faktiskt önskar ”mångkultur”. Russia Today har mer än en gång använt begreppet ”xenophobia”, där man likställer invandringskritik med ”främlingsfientlighet”.)

Å andra sidan:

Opinionen bland ryssar är tydlig. Man ogillar denna invandring, vill se en ändrad situation, med mindre av korruption, brottslighet och otrygghet.

I Sankt Petersburg utges ett veckovis info-blad, en tabloid på några sidor: ”Novosti Peterburga” . Nr 42/13 handlade till stor del om invandring.

”Kommer vi att kunna leva utan invandrare?” löd rubriken på framsidan, illustrerad med tre arbetande individer.

– – –

Artikeln sades låta både experter och vanliga medborgare besvara den ställda frågan. Många av de i bladet tillfrågade gav svaret ”nej”.

Ett argument kan här vara att invandrare arbetar till lägre löner än vad ryssar kan/vill arbeta för. Vinnare kan då vara kunder, som får varor/tjänster till lägre pris. Men drygas den låga inkomsten ut med olika typer av brottslighet, då blir det ju andra som ändå får betala.

Samtidigt återgav bladet resultat av undersökningar som visar att de flesta ryssar är negativa till invandringen från Kaukasus och Centralasien.

Det intrycket förstärktes när jag kom i samtal med en kvinna på ett museum. Då hon fått veta var vi kom ifrån blev hennes fråga: ”Är det bra i Sverige?”.

Jag svarade att det var bra tidigare, men inte nu längre. Det har blivit sämre pga invandringen – vi får hit för många dåliga människor. Hon hakade på direkt, och det kom från djupet av hennes hjärta: det var likadant i Ryssland. ”Hos oss är det hemskt!” ”U nas udzasna!”

– – –

Annonser

7 svar

 1. Intressant krönika, ska läsa de andra också. Vill bara tillägga att jag tidigare hade en chef som var från Kazakstan av koreansk härkomst. Hon berättade att hennes farföräldrar kom från Nordkorea till dåvarande Ryssland för att söka arbete. Men under Stalintiden samlades alla olika etniciteter som han (Stalin)inte ville ha i ”moderlandet” och som inte räknades som ryssar, placerades i Kazakstan. När sedan Kazakstan blev självständigt blev det mycket svårt att leva där för alla som inte var äkta Kazakier. De blev således förtryckta. Tänk då att Stalin själv var Kaukasier av Georgisk härstamning. Kan för övrigt rekommendera boken ”Den unge Stalin” av Simon Sebag Montefiore, boken tog ca 10 år att skriva med omfattande forskning i ämnet.

  • ”Den unge Stalin”. Det låter som en intressant bok! Jag såg att Bokus säljer den för 96 kr.

   Noterade en passus i bokpresentationen:
   ”Är det sant att Stalin i sin ungdom var agent åt tsarens säkerhetspolis?”

   Om du redan läs boken, Lena, kan du skvallra om svaret på den punkten?

   • Nej, det har jag inget minne av, men det är en bok på nästan 800 sidor, jag kan ha missat det. Däremot var det ju hårresande att läsa om alla attentat, alla kriminella verksamheter han var aktiv liksom.hans svek mot sina egna ”kamrater”, nära o kära. Att en människa kan vi så fullkomligt hänsynslös!

   • Angående ”Den unge Stalin”, korrigerande fakta efter att ha bläddrat i boken – den är 400 sidor + 80 sidor noter och register. Men innehåller så mycket fantastisk historia. som i alla fall jag aldrig läst om tidigare. T ex sid 211: Baku (huvudstad i nuvarande Azerbajdzjan): ”Baku hade mer eller mindre skapats av familjen Nobel. Denna dynasti som var svensk av till ursprunget, rysk av praktiska skäl och kosmopolitisk till sitt kynne, hade lagt grunden till sina rikedomar genom att sälja landminor till tsar Nikolaj. År 1879, då Bakus första ”oljebrunn” upptäcktes, etablerade Ludvig och Robert Nobel ett företag i staden” Lite längre fram: ”I bröderna Nobels fotspår kom sedan de franska Rothschildarna till Baku”.

   • Den boken vill jag ha – ska beställa från Bokus.

  • Henne har jag läst om eller sett i något program. Jag har bara ett vagt minne. Bor hon i Sverige?

 2. Tack Jan Milld för en mycket intressant histrorisk berättelse om Ryssland och landets utveckling. Den berör mig dels för Ryssland är ett land som min far kämpade emot under andra världskriget och att min farbror blev skjuten dagen innan kriget slutade.

  Jag har lärt mig att vara rädd för Ryssland och idag är jag rädd för vad som händer i Norden och Europa på grund av den europeiska unionen som visar sig vara en kopia av forna Sovjetunionen som kollapsade. Det är också förskräckligt att se Sverige demoleras och försvinna där jag också har mina kulturella rötter.

  Sverige har förändrats på samma sätt som Europa där man tidigare kunde röra sig fritt utan att vara rädd att man skulle bli rånad eller råka ut för brott. Det är förskräckligt att se vad som händer på grund av massinvandringen, multikulturalismen och politisk korrekthet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: