• Mest lästa inlägg

  • Mest klickade

Beprövad partimodell

Som det faller sig kan jag inte undgå associationer till dagens SD, när jag nu lägger ut delar av avsnitt 3 av reserapporten, Rysslandsresan:

Kommunismen

kom

Ryssland genomgick under 1900-talet inte mindre än fyra revolutioner:

A. 1905

Efter nederlaget i rysk-japanska kriget blev det oroligheter, så att tsaren tvingades till eftergifter. Som resultat av detta tillkom duman, en lagstiftande församling med folkvalda ledamöter.

Duman upplöstes dock sedan av tsar Nikolai II vid två tillfälllen.

B. Feb/mars 1917

Efter ett par års krigande mot Tyskland och Österrike-Ungern, svår matbrist och 1,7 miljoner döda blev det stora strejker och demonstrationer i huvudstaden Petrograd (Sankt Petersburg hade 1914 bytt namn till Petrograd).

Tsaren tvingades abdikera och en provisorisk regering tillträdde. Denna leddes sedan juli av Alexander Kerenskij, socialistrevolutionär.

C. Okt/nov 1917

Kriget fortsatte dock, och därmed det berättigade missnöjet. Boljsevikerna, under ledning av Vladimir Lenin, lovade fred och bröd.

På hösten genomförde bolsjevikerna en kupp.

Kryssaren Aurora avlossade ett löst skott som signal, varpå Vinterpalatset – där den provisoriska regeringen höll till – intogs.

Bolsjevikerna upplöste duman och installerade sitt styre i Smolnypalatset.

På detta följde ett blodigt inbördeskrig mellan ”röda” och ”vita” trupper.

Efter kommunisternas seger bildades – år 1922 – Sovjetunionen.

Redan år 1918 hade Moskva åter gjorts till huvudstad.

År 1924 bytte Petrograd namn igen, till Leningrad.

D. 1991

Som en fjärde revolution kan räknas upplösningen av Sovjetunionen 1991 och kommunismens fall. Varje republik gick sin egen väg och i Moskva ersattes hammaren och skäran med den ryska flaggan.


Sovjetunionen – ”Unionen av socialistiska rådsrepubliker” – var en enpartistat. Där var bara ett parti tillåtet – det kommunistiska.

Matroserna vid Kronstadt utanför Petrograd hade 1921framfört krav på demokratisering, genom makt åt sovjeterna. Trots att de i grunden var lojala med oktoberrevolutionen slogs denna aktion ned med massivt våld.

Ur Wikipedia:

”Med hjälp av tungt bombflyg och närstrider i gränderna blev matroserna efter en 10 dagars utdragen kamp besegrade, och inte mindre än 18 000 människor massakrerades. Ytterligare tusentals fängslades eller flydde till Finland.”

Bara ett parti var alltså tillåtet.

Till detta kom en avdemokratisering inom detta kommunistparti, med tilltagande toppstyrning. All makt hamnade hos ledaren, kring vilken skapades en personkult. Detta gav ett klimat av likriktning och blind lydnad. Det gällde s.a.s. att inte bli den som först slutade applådera när ledaren hade talat.

stalin

burni

Läs mer

Kapat parti

Kasselstrand sparkas

Utfrysningar och uteslutningar

Vart går SD?

Åkessons svek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: