• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Lampedusa – slutsatser

knut2

 

alexanderhugg

”Det visade med önskvärd tydlighet att vi måste hitta lagliga säkra vägar för människor som behöver internationellt skydd.

”Vi måste ta migrationspolitiken ett steg till och utfärda humanitära visa på plats där människor är”.

Så uttalade sig EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (fp) efter båthaveriet utanför den italienska ön Lampedusa i höst.

lusa

Sant är att situationen påkallar en europeisk samordning. Syftet med denna måste vara att

1. få fram ett enhetligt agerande från EU:s medlemsländer (inkluderande Norge och Schweiz)

2. detta agerande leder till att ”agnarna sållas från vetet”, dvs att verkligt skyddsbehövande kan få asyl, medan övriga inte får uppehållstillstånd i något EU-land.

jordbef

När Cecilia Wikström talar om ”människor som behöver internationellt skydd” kan förtjäna påminnas om vad EU-kommissionär Cecilia Malmström sade för tre år sedan om situationen i Libyen: där fanns 1,5 miljoner människor i rörelse, varav bara ca 9.000 kunde anses vara asylberättigade = 0,6%!  Drygt 99% är inte flyktingar – de ”söker ett bättre liv”.

Lyssna 1.50 minuter in på denna film:

Nu – efter NATO:s flygförbudszon år 2011 och det halvårslånga bombandet av Libyen är landets infrastruktur raserad och där finns inte längre någon motpart för EU att sluta avtal med. Detta komplicerar i någon mån situationen.

Annars kan lösningen på problemet fortfarande ligga i linje med tankar om Safe Haven som Storbritanniens Tony Blair en gång lanserade.

Lyssna 4.10 in på denna film:

Genom upprättande av ett Safe-Haven-område kan en samordning och effektivisering ske, som ger

• enhetlighet i hanteringen, gemensam praxis

• större träffsäkerhet och ökad rättssäkerhet

• snabbare beslut och kortare väntetider

• minskade kostnader

mhavet

Kan ett Safe-Haven-området inte längre upprättas i Libyen kanske det kan ske i  t ex Tunisien.

Tanken är alltså att de som trots allt själva skulle ta sig över Medelhavet omedelbart sänds vidare till SH-området. Har man varit förföljd så får man därmed ett skydd direkt.

Safe Haven skulle kunna bli som ett ”alexanderhugg”.
Något för Cecilia Malmström att nu driva!

cmbollen

4 svar

 1. Bra Janne! Mycket bra ”sluttamp” på söndagsfilm4! Just detta med att ”varje världsdel får ta hand om sina egna medborgare” har jag tyckt länge och undrat varför detta aldrig har gått att läsa någonstans, och så säger Du detta i denna filmen. ÄNTLIGEN nå´n mer, som tycker så!
  Jag begriper inte hur det kan vara för mycket begärt att åtminstone varje världsdel får ta hand om sina medborgare.
  Jan! Hur ser Du på detta med att ”vi behöver all arbetskraft vi kan få, när 40-talisterna går i pension..bla-bla…” Detta har jag hört i trettio år, ändå stiger arbetslösheten mer och mer….. Hur ser Du på saken?

  • Så länge vi har så många arbetslösa i Sverige ska vi inte behöva importera arbetskraft.

   Möjligen beträffande bristyrken, men då vittnar det om ett misslyckande för vårt utbildningssystem, eller på att alltför många föredrar bidragsförsörjning framför att själv arbeta.

   Vad man också glömmer beträffande arbetskraftsinvandring utifrån demografiargument är ju att även invandrare blir gamla.

 2. Varför kan vi i Europa inte tillämpa Australiens nya sätt för att få stopp på illegala båtflyktingar? Australien tog ett prat med ledarna i Indonesien (där de flesta kommer ifrån) och talade om att de kommer att få tillbaka dem. Definitivt tvärstopp för alla dessa utan papper.

  Annars så tycker jag att Safe Haven-idén är mycket bra. Skulle göra människosmugglarna arbetslösa. Naturligtvis måste Europas ledare ta kontakt med de Nordafrikanska ländernas ledare och tala om vad som gäller. Det enda de gör är att vidarebefordra de flyktingar som kommer och samtidigt tjäna pengar på detta.

  Flyktingströmmarna måste tas upp i FN och fördelas över FN:s medlemsländer, dvs de som har ”riktiga” asylskäl. I övrigt är det deras hemnationer som bär ansvaret. Det är inte klokt att vare sig syrier eller eritreaner ska till Sverige? Det måste finnas länder som passar dem bättre både vad gäller språk, kultur och klimat?

 3. Flera olika grupper människor, bland dem ålderspensionärer och kriminella blir allt flera och antalet individer bland dem ökar dessutom i antal, varför spänningarna i samhället nu ökar. Har sedan 20 år tillbaka i valstugorna frågat olika partiers företrädare; VEM SKALL FÖRSÖRJA VEM?, men aldrig fått svar. Hur skall inbördeskrig kunna undvikas här och i andra Europeiska länder? Hörde i morse att antalet fattiga i Europa ökar och också främlingsfientligheten. Hörde dessutom i går på nyheterna att ett förslag om obligatorisk mönstring i Sverige borde införas för 18 åringar, män som kvinnor. Men vilka etniska grupper det gällde nämndes inte.
  / Kan en 70-årig svensk-etnisk stridsvillig Pensionär också komma ifråga? Har bra glasögon men inget fel (ännu) på mitt trigger-finger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: