• Mest lästa inlägg

 • Mest klickade

Upprop för godhet

ossalla
Det var i juni 1996 som Aftonbladet och Expressen sände med sin Expobilaga.  Nu 17 år senare, i september 2013, följer de två kvällstidningarna upp med en namninsamling för fortsatt massinvandring. Denna gång utan att det föregåtts av någon false-flag-operation.

abexpo
”I försvaret av det fria ordet har kvällstidningarna en särskilt viktig roll att spela. Idag utövar vi den rollen utan inbördes konkurrens.”

Så uttryckte sig redaktörerna Christina Jutterström och Thorbjörn Larsson 1996. Ungefär på samma sätt kan Jan Helin och Thomas Mattsson uttrycka sig idag.

Aningen oklart är vad uppropet egentligen säger – är detta ett deskriptivt eller ett normativt påstående:

• Sverige räcker till för alla
• Sverige ska räcka till för alla (”nu höjer vi våra röster för ett Sverige för oss alla”).

Vidare:

– Slut på tystnaden ska det bli – nu ska debatten tas.
– Dock rör det sig om en ”debatt” med bestämt förbehåll – debatten ska utgå från att ”mångfald är styrka”.
Utgångspunkten är en tro – en tro på ”mångfald”.

troende
Vad blir då innebörden av att underteckna kvällstidningsuppropet? Uppenbarligen att man ger uttryck för en förhoppning att det ska gå bra för alla i Sverige. Man vill väl, är en god människa. Ett upprop ”för det Sverige vi vill leva i”.

Där finns inga begränsade resurser, inga målkonflikter och inga behov av politiska prioriteringar.

Och där behöver man inte vara ensam, man hamnar s.a.s. i gott sällskap. Bland dem som stöder uppropet återfinns ärkebiskopen och Skolverkets generaldirektör,  Sveriges alla landshövdingar och många partiledare. Där finns ordföranden i LO, TCO och SACO, företrädare för näringslivet och kulturlivet samt allehanda idrotts- och mediaprofiler.

Där finns Erik Ullenhag och Pia Sundhage, Lasse Kronér och Alexandra Pascalidou, Lill Lindfors och Omar Mustafa, Stefan Löfven och Gustav Fridolin, Steffo Törnquist och Jenny Strömstedt, Margot Wallström och Antonia Ax:son Johnson, Alexander Bard och Jonas Gardell, Birgitta Ohlsson och Maria Arnholm, Jerzy Sarnecki och Malou von Sivers.

Här är alla dessa med, de som gör Sverige till en moralisk stormakt.

Äntligen bryter de sin tystnad…

Uppropets ingress:

”Det blåser en farlig främlingsfientlig vind över Sverige. Den tränger sig in i våra vardagssamtal. Den är högljudd i den offentliga debatten. Men tystnad är inget svar. Idag börjar vårt upprop för det Sverige vi vill leva i.

Nu höjer vi våra röster för ett Sverige för oss alla. Det land vi tror på, och den tolerans och mångfald som bäst av allt klarar nuets och framtidens utmaningar.”

Nja, nu var jag sarkastisk.

De som under år och decennier har förfogat över mediautrymme i Sverige är ju de föregivet goda, inte de som haft invändningar mot den förda politiken. Detta är en viktig förklaring till att denna – i själva verket djupt ondskefulla – politik kunnat fortsätta.

svforalla

Uppropstexten i sin helhet:

”Sverige har under seklers lopp berikats med människor som kommit till vårt land av många olika skäl. Under perioder har också utvandringen varit stor. Som under det förra seklets första år då Sverige var ett land med utbredd fattigdom och hungersnöd. Att vi rör på oss över nationsgränser är alltså inget nytt. Invandring och utvandring har alltid varit en del av vårt samhälle och följaktligen blivit en del av vår kultur. Mångfalden finns i samhällslivets alla delar. Den har gett och ger oss omistliga värden.

Handel, företagande, arbete och ekonomisk utveckling gynnas av att vi rör oss över gränser. Arbetskraft från hela världen har under årtionden hjälpt till att bygga Sverige starkt. Vi har inspirerats av ny kultur – konst, litteratur, musik och mat.Vi har också under alla år visat medmänsklighet genom att ta emot människor som flytt undan krig, diktatur och förföljelse. Vi har blivit en trygg plats där det funnits möjligheter att leva och utvecklas. Detta är en central del i vår demokrati.

Samtidigt sveper en obehaglig vind genom Sverige. Människor utsätts för trakasserier och våld för att de har en bakgrund från andra delar av världen. I vardagssamtalet florerar fördomar. De rösterna har blivit högljudda – de som påstår att vissa är lata, att andra är kriminella, att en del tar jobben ifrån oss.

Vi hör de fördomsfulla diskriminerande orden i det offentliga samtalet och vi hör dem i vardagslivet. Den där vinden sveper in över fikarum på jobbet, lunchrestaurangen eller fredagsfesten. Den märks på internet och hörs hela vägen till debatten i kommuner och riksdag.Vi känner starkt obehag inför dessa myter, som kategoriserar och skuldbelägger människor. Vi vet vad som händer när det blir vi och de. Historiens spår förskräcker.

Det är hög tid att säga ifrån! Det är dags att tala om det Sverige där alla har lika stort värde oavsett etnisk bakgrund, kön, funktionshinder, religion eller sexuell läggning. Det Sverige vi tror på. Det Sverige vi älskar.

Alla vi som bor här har ett ansvar. Vi kan inte flytta över det på någon annan. Det är var och en som har ansvar för i vilket samhälle våra barn och barnbarn ska få växa upp.

Hos oss själva finns kraften och förmågan att klara nuläge och framtid. Det är vi själva som avgör.

Vi vill att du gör som vi – säger ifrån och ställer upp för ett Sverige präglat av lika möjligheter, rättigheter och skyldigheter för alla. Där rädsla och fördomar ersätts av insikt om och förståelse för varandras likheter och olikheter.

Ta avstånd från rasism, främlingsfientlighet och diskriminering. Ställ upp för ett samhälle där vi blir starkare tillsammans.

Vi gläds åt att det just nu tas fler och fler initiativ för det Sverige vi tror på. Vi vill med denna text bjuda in organisationer, privatpersoner och företag att ta ställning för vårt upprop och att tillsammans lova varandra att stå emot fördomarna som florerar.

Stöd vårt upprop för ett Sverige för oss alla!”

godhet

Min tanke var först att kommentera i detalj, men insåg snart att det inte går att bemöta. Jag skulle naturligtvis kunna påpeka att

• det är skillnad mellan den svenska utvandringen för drygt ett sekel sedan och dagens invandring till Sverige

• Sverige i början av 1900-talet inte hade någon invandring

• svenskar idag diskrimineras i Sverige

• Sverige genom invandringen blivit mer otryggt

• det inte är fördomsfullt att se verkligheten,

Och så vidare.

Men jag gav upp.

Varje försök till bemötande blir på något sätt att upphöja det vanvettiga till något annat än vanvett.

angvalt

Läs/se mer:

VAR BOR DE SJÄLVA?

Vad är fel med att vara god?

Är mångfald en styrka?

9 svar

 1. Dina fem meningar räcker – de är sanningar i ett nötskal.

  Nu börjar de som vill förvandla Sverige till ett kriminellt samhälle gå ihop. Vi får se hur många de får som håller med.

  Vi som vaknade tidigare för ca 15 år sedan slutade köpa dessa politiskt korrekta blaskor. De som är intresserade av skvaller om kändisar kan ju numera läsa om dessa via datorn som numera de flesta har.

 2. ”Där rädsla och fördomar ersätts av insikt om och förståelse för varandras likheter och olikheter.”
  ——————————
  De förstår ju inte att främlingar från mellanöstern har tänkesätt som är helt annorlunda mot vad nordeuropeer har.
  Nord och västeuropeer har ett extremt materialistiskt tänkande. Och i Sverige är det kanske mest extremt. De som sätter sin fot i Sverige blir som vi tror man. Vi som sätter det materialistiska förnuftet främst, vi kommer självklart att påverka de som anländer från andra kulturer, är ju tanken.
  I Nordafrika och Mellanöstern är ju religiös fanatism normen. Vi som är realister inser ju att människor som kommer från dessa trakter inte ändrar sinnelag och tänkande bara för att de kommer hit.
  Alltså: Extrem materialism (vår del) som blandas med Religiös fanatism (muslimernas del).
  Måste i förlängningen vara och bli en oerhört farlig och explosiv blandning?
  Eller har jag fel?

 3. From All Of Us To All Of You

  “Sweden is swiftly evolving into the most totalitarian, and ideologically lunatic state in all of Europe. This country I once respected has now fallen into the hands of arrogant, one-world imbeciles who have created an Orwellian atmosphere in which even questioning immigration policy is to invite personal abuse .. [and no doubt career stagnation]”

  Has the Fine Folk’s campaign:

  DIVERSITY IS STRENGTH – Sweden for ALL of us

  become constipated?

  http://gatesofvienna.net/2013/09/from-all-of-us-to-all-of-you/

 4. ”Fint folk”: de initiala 400+, sorterade efter angivna sysselsättningar, från adjungerad professor till
  ärkebiskop; okunniga, fantasilösa PK-idioter,
  Sveriges dödgrävare.
  – – – – – – – – –
  Adjungerad Professor Innovationsteknik Mälardalens Högskola
  Advokat
  Affärschef Eyeworks Sverige
  Aktivist
  Andre Vice Ordförande LO
  Arbetande
  Arbetssökande
  Artist
  Artist
  Artist
  Artist
  Artist
  Artist
  Artist
  Artist
  Artist
  Artist
  Artist
  Artist
  Artist
  Artist
  Artist
  Artist Icona Pop
  Artist Icona Pop
  Artist och Grundare AMAS
  Artist och Programledare
  Artist och Skribent
  Avtalssekreterare LO
  Barnskötare
  Bloggare Nöjesguiden
  Brevbärare
  Brevbärare Jörlanda
  Byggnads Stockholm
  CE, MSc, INNOPOL
  CEO Jumpstarter
  CEO Proffice
  Chef Dramaturgiat Riksteatern
  Chef Göteborg & Co:
  Chef Reforminstitutet
  Chefredaktör Svenska Dagbladet
  Chefredaktör tidningen VI
  CISV
  Civilingenjör
  Creative Flip-Flip Interactive
  Crossing Boarders
  Damlandslaget Svenska Handbollsförbundet
  Datatekniker
  Debattör
  Debattör och Aktivist
  Direktor Stockholms Stadsmission
  Direktör
  Direktör och Debattör
  DJ och Entreprenör
  DJ och producent
  DJ’s & Artister
  Doktor och Författare
  Doktorand Offentlig rätt Stockholms universitet
  Doktorand Socialantropologi Stockholms universitet
  Egenföretagare
  Ekonomichef Kanal Global
  Ekonomichef Målerås Glasbruk
  El Perro Del Mar Artist
  Elitidrottare
  Elitidrottare
  Elitidrottare och Föreläsare
  Entreprenör
  Entreprenör
  Entreprenör Macforum AB
  Familjeföretagare
  Familjeterapeut Malmö
  Fanzingo
  fd Chefsredaktör Expressen
  fd Ekonomichef Molybongruppen
  fd Elitidrottare Skidskytte
  fd Ordförande svenskt Näringsliv
  fd Utrikesminister
  fd VD ATG
  fd. Häcklöpare, Styrelseledamot i Svenska Friidrottsförbundet
  Filosof och Artist
  Folkdansare och Producent
  Folkpartiet Solna
  Forskare Företagsekonomi 1
  Forskare Journalistik Stockholms universitet
  Forsknings- och utvecklingschef Bonnier
  Fotograf
  Fotograf
  Fotograf och Filmare
  Frilansjournalist och Independent Bokredaktör
  Fritidslinjen
  Fältarbetare
  Förbundskapten Damlandslaget Svenska Fotbollsförbundet
  Förbundskapten Damlandslaget Svenska Handbollsförbundet
  Förbundskapten Damlandslaget Svenska Handbollsförbundet
  Förbundskapten Herrlandslaget Svenska Fotbollsförbundet
  Förbundskapten Herrlandslaget Svenska Handbollsförbundet
  Förbundskapten Herrlandslaget Svenska Handbollsförbundet
  Förbundsordförande Byggnadsarbetareförbundet
  Förbundsordförande Elektrikerförbundet
  Förbundsordförande Fastighetsanställdas Förbund
  Förbundsordförande GS, Facket för Skogs-, Trä- och Grafisk bransch
  Förbundsordförande Handelsanställdas förbund
  Förbundsordförande Hotell och Restaurang Facket
  Förbundsordförande IF Metall
  Förbundsordförande Islamiska Förbundet i Sverige
  Förbundsordförande Kommunalarbetareförbundet
  Förbundsordförande Livsmedelsarbetareförbundet
  Förbundsordförande LRF
  Förbundsordförande Musikerförbundet
  Förbundsordförande Målareförbundet
  Förbundsordförande Pappersindustriarbetareförbundet
  Förbundsordförande SEKO – Facket för Service och Kommunikation
  Förbundsordförande Svenska Fotbollsförbundet
  Förbundsordförande Transportarbetareförbundet
  Föreläsare
  Föreläsare och Supercoach
  Företagare
  Företagare
  Författare
  Författare
  Författare och Debattör
  Författare och Filosof
  Författare och Journalist
  Förste vice Ordförande LO
  Försäljningschef United Screens
  Försäljningschef United Screens
  Förtroendevald Mölnlycke
  General Manager Handbollslandslaget Svenska Handbollsförbundet
  Generaldirektör Arbetsgivarverket
  Generaldirektör Skolverket
  Generalsekreterare Forum-idéburna organisationer
  Generalsekreterare Min Stora Dag
  Generalsekreterare Operation Smile
  Generalsekreterare Palmecentret
  Generalsekreterare Svenska Basketbollförbundet
  Generalsekreterare Svenska Fotbollsförbundet
  Generalsekreterare Teskedsorden
  Global Global Operations Gambro
  Global Marknadschef WeSC
  GM PostkodLotteriets Kulturstiftelse
  Grimaldi AB
  Grimaldi AB
  Grundare Acne
  Grundare Berättarföreningen Tellus
  Grundare Boodla
  Grundare Fotografiska
  Grundare Gallery Cecilia Hillstrom
  Grundare Me University Utveckling
  Grundare Molybongruppen
  Grundare MyDreamNow
  Grundare och VD Rippler
  Grundare Rippler
  Grundare Rättviseförmedlingen
  Grundare Sparker
  GS facket Ljungby
  Göteborg & Co:
  Headhunter
  Herrlandslaget Svenska Handbollsförbundet
  IF Metall avd 40
  IF Metall Norrbotten
  IF Metall Norrbotten
  IF Metall Skaraborg
  Informationschef Nestlé Sverige
  Informatör Skistar
  Innovationschef Nordnet
  Inspirationsföreläsare
  Integrationsminister
  Journalist
  Journalist
  Journaliststudent
  Juridikstudent
  Jurist
  Jurist
  Juriststudent
  Juriststudent
  Kampanjsamordnare Coop
  Kassör SEKO Stockholm
  Klubbordförande Seky Fly GOT Landvetter
  Kock
  Kock Stockholm
  Komiker
  Komiker och Programledare P3
  Komiker och Radioprofil P3
  Komiker, Artist och Författare
  Komiker, Skådespelare och Programledare
  Kommunikationschef Posten Meddelande
  Kommunikationschef Stockholms Stadsmission
  Kommunikationschef Trelleborg Kommun
  Kommunikationschef TV4
  Kommunikationsdirektör SAS
  Kommunikatör och Artist
  Konduktör Sundsvall
  Konstnär och Entreprenör
  Konsult JKL
  Kreativ Chef Perfect Day Media
  Kreativ Egenföretagare
  Kreatör
  Kulturarbetare
  Kundservicemedarbetare Ramnäs
  Lagkapten Damlandslaget Svenska Handbollsförbundet
  Lagkapten Herrlandslaget Svenska Handbollsförbundet
  Landshövding Blekinge län
  Landshövding Dalarna län
  Landshövding Gotland
  Landshövding Hallands län
  Landshövding Jämtlands län
  Landshövding Jönköpings län
  Landshövding Kalmar län
  Landshövding Kronobergs län
  Landshövding Norrbottens län
  Landshövding Skåne län
  Landshövding Stockholm län
  Landshövding Södermanlands län
  Landshövding Uppsala län
  Landshövding Värmlands län
  Landshövding Västerbottens län
  Landshövding Västernorrlands län
  Landshövding Västmanlands län
  Landshövding Västra Götalands län
  Landshövding Örebro län
  Landshövding Östergötlands län
  Landslagschef Dam/Flick Svenska Fotbollsförbundet
  Landslagschef Herr/Pojk Svenska Fotbollsförbundet
  Landstingspolitiker Folkpartiet Östra Götaland
  Landstingsråd Norrbotten
  Ledarskapskonsult
  leg. Psykolog
  leg. Psykolog
  Livs
  Livsmedelsarbetare Lidköping
  Looptroop Rockers
  Läkare
  Läkare
  Lärare
  Lärarstudent Helsingborg
  Manager
  Marketing Executive Newsec Investments
  Marknadschef Adidas Sverige
  Marknadschef Friends
  Marknadschef Kanal Global
  Marknadschef ZOÉGAS Nestlé Sverige
  Marknadsdirektör Newsec Investment
  Migrations- och integrationspolitisk talesman Vänsterpartiet
  Migrationspolitisk talesman Socialdemokraterna
  Miljöchef Folksam
  Miljöforskare Stockholm Resilience Centre
  Moderedaktör Aftonbladet
  Montör
  Motiondesigner Karlstad
  Multientreprenör
  Mångfaldsansvarig PostkodLotteriet
  Notarie Förvaltningsrätten Stockholm
  Nyheter24
  Nöjesguiden
  Ombudsman Kommunal
  Ombudsman LO-sektionen i Malmö
  Omvärldsanalytiker
  Ordförande Afrosvenskarnas riksförbund
  Ordförande ATG
  Ordförande Dataföreningen Sundsvall
  Ordförande FRII
  Ordförande Fryshuset
  Ordförande IF Metall Höga Kusten
  Ordförande KF
  Ordförande LO
  Ordförande Metalls S-fackklubb Luleå
  Ordförande Rädda Barnens valberedning
  Ordförande SACO
  Ordförande Skandia
  Ordförande svensk Hockey
  Ordförande Svenska Basketbollförbundet
  Ordförande Tankesmedjan A Million Minds
  Ordförande TCO
  Ordförande Teskedsorden
  Ordförande Vänsterpartiet Göteborg
  P4 Göteborg
  Partiordförande Socialdemokraterna
  Partisekreterare Folkpartiet
  Partisekreterare Miljöpartiet
  Partisekreterare Moderaterna
  Partisekreterare Socialdemokraterna
  Partner Segulah
  Pensionerad Förskolelärare Stockholm
  Pensionär
  Pensionär
  Pensionär
  Pensionär Huskvarna
  PR konsult och Grundare AMAS
  PR-Konsult
  PR-Konsult
  Pressansvarig Palmecentret
  Pressassistent
  Processledare och Kulturentreprenör
  Producent
  Producent Eyeworks
  Producent Riksteatern
  Producent SVT
  Professor Journalistik
  Professor Journalistik Stockholms universitet
  Professor Kriminologi Stockholms universitet
  Programchef Kanal Global
  Programchef Sommar i P1
  Programdirektör United Screens
  Programledare
  Programledare
  Programledare
  Programledare
  Programledare
  Programledare och författare
  Programledare TV4
  Programledare Värvet
  Projektledare Garbergs
  Projektledare Gävle
  Projektledare Rädda Barnen
  Projektledare/Kulturproducent
  Psykologstudent Östersund
  Raoul Wallenberg Academy For Young Leaders
  Receptionist Stockholm
  Regionalt skyddsombud Transport
  Regissör
  Regissör
  Regissör och Författare
  Rehabiliteringskonsult
  Respect My Hustle
  Resurscentrum för nyanlända barn Huddinge 1
  Retorikkonsult
  Riksdagsledamot Folkpartiet
  Riksdagsledamot Folkpartiet
  Riksdagsledamot Miljöpartiet
  Rytmikpedagog Rösträtt och El Sistema
  Samhällsförändrare
  Samhällsplanerare Länsstyrelsen
  Samordnare Lännersta förskola
  SEKO Brevbärare
  Sekreterare Svenska Kyrkan
  Senior Project Manager Tetra Pak
  Skådespelare
  Skådespelare
  Skådespelare
  Skådespelare
  Skådespelare
  Skådespelare
  Skådespelare
  Skådespelare och regissör
  Skådespelerska
  Social Entreprenör
  Social Entreprenör
  Socionom
  Spelman och Verksamhetsledare
  Sponsorchef Nationalmuseum
  Sportprofil Aftonbladet
  Sportprofil och Progralmedare TV4
  Sportprofil och Skribent
  Språkrör Grön Ungdom
  Språkrör Miljöpartiet
  SSU
  Statssekreterare
  Statsvetare
  Stiftelsen Läxhjälpen
  Student
  Student
  Student
  Student
  Student
  Student
  Studieansvarig avd. 33 IF-Metall
  Studio Total
  Styrelseledamot från LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer
  Styrelseledamot Svenska Postkodstiftelsen
  Styrelseledamot Teskedsorden, Författare och Grundare Toleransprojektet
  Styrelseledamot United Screens
  Styrelseordförande GoodCause
  Styrelseordförande Magine
  Styrelseordförande Raoul Wallenberg Differencemakers
  Styrelseordförande SOS-Barnbyar, Partner Mannheimer Swartling
  Styrelseordförande United Screens
  Sveriges Landshövdingar via Barbro Holmberg
  Swedish Music Hall of Fame
  Sångare Svenska Akademien
  Sångerska och Spelman
  Tandläkare
  Tandläkare Huskvarna
  Tankesmedjan A Million Minds
  Tennistränare
  Tobbe Trollkarl
  Tur & Retur
  TV-kock och Författare
  TV-producent
  TV-producent och Kommunikatör
  Undersköterska
  Undersköterska Skellefteå
  Ungdom Mot Rasism
  Ungdomssekreterare Handels
  Universitetslektor och Docent Journalistik Stockholms universitet
  Utredare Migrationsverket Linköping
  vd Chalmers
  vd Comhem
  vd DDB Stockholm
  vd DGC
  vd Doberman
  vd Drivhuset
  vd EQT
  vd Ericsson & Ordförande Svenska Handbollsförbundet
  vd Fryshuset
  vd Global Focus
  vd H&M
  vd Hjärna Hjärta Cash
  vd Hope
  vd Humblestorm
  vd ILES PR
  vd Investor
  vd Kanal Global
  vd Lannebofonder
  vd Malin Ljungström Design
  vd Mateus
  vd Medhouse
  VD Medmind
  vd Mekankomponenter
  vd Metro Sverige
  vd Mindpark
  vd Målerås Glasbruk
  vd Ninja Print
  vd Nobel Media
  vd Nordic Plastic Group
  vd Nordnet
  vd Novare
  vd Nybro Företagsgrupp
  vd Nöjesguiden
  vd Parks and Resorts
  vd Perfect Day Media
  vd Polarpriset
  vd PostkodLotteriet
  vd Projektor
  vd Proventus
  vd Psykologifabriken
  VD SAS
  vd SJ
  vd SPP
  vd SSA Group
  vd Stockholm Globe Arenas
  vd Stockholms Handelskammare
  vd Svenska Filminstitutet
  VD Sveriges Kommuner och Landsting
  vd Swedbank
  vd Swedfund
  vd Teracom
  vd Tidningen Chef
  vd United Screens
  vd Utgivarna
  vd Yogayama
  vd Åhus Tryckeri
  Verksamhetschef RFSU Göteborg
  Verksamhetschef Stockholms Stadsmission
  Verksamhetschef Stockholms Stadsmission
  Verksamhetsledare Glada Hudik-teatern
  Verksamhetsutvecklare
  Vice VD svenskt Näringsliv
  Vindkraftsentreprenör
  Vinnare av Hela Sverige bakar 2012
  Vårdbiträde Jordbro
  Vänsterpartiet
  Världsmusikant
  Way Out West
  Wirkkala vik. Kampanj- och PR-chef Unionen
  Zound Industries
  Ägare Målerås Glasbruk
  Ärkebiskop Svenska Kyrkan
  – – – – – –
  ps. jag klarade inte av att konvertera från vertikal lista till horisontell – beklagar.

  • Inte undra på att vårt land är Svenskfientligt!
   Detta upprop har förtydligat att svenska folket utanför PK
   krigszon, ska tas ifrån sitt eget värde att vara svensk!

 5. ”nu ska debatten tas” välkomnas säkert av de flesta. MEN vad läser jag? Hur ska det bli en debatt = tvåvägskommunikation om vi först får order om hur vi ska tycka?

 6. Det är ett intressant fenomen det här med orden minoritet respektive ordet majoritet.

  T ex minoritetsbefolkningar respektive majoritetsbefolkningar inom en nation.

  Det är också intressanta begrepp det här med godhet och snällhet, samt begreppen elakhet och ondska…

  I en demokrati anses en majoritet behöva rösta på ett av flera olika alternativa partier för att partiet skall kunna vinna inflytande. Får ett parti för få röster så anses det inte ha ett demokratiskt underlag bakom sig, och dess politiska inflytande riskerar då att minska.

  Det är förståeligt att man i nationer politiskt sett helst vill ha två alternativa partibeteckningar, ex republikaner och demokrater, eller högerallians och vänsterallians. Det anses kanske kunna förenkla för medborgare att så att säga kunna välja vilken inriktning i politiken som man vill välja. Det block som får flest röster anses då vara sanktionerade och godkända av en majoritet av befolkningen till att bilda regering.

  Majoritetens stöd ses som värdefull i det politiska sammanhanget. Den politiska allians som kommit i minoritet får finna sig i att det som majoriteten har valt att rösta på får dominera den samhälleliga agendan och de politiska beslut som fattas i nationen. Majoritetens val anses då ha tyngd, och auktoritet, som minoriteten då måste rätta sig efter.

  …..

  När det sedan gäller majoritetsbefolkningarna i Europas olika nationer, och också i Skandinaviens länder, så finns det en konstant potentiell anklagelse som kan riktas mot dessa majoritetsbefolkningar, just endast genom att de är just majoriteter i sina nationer…

  Minoritetsbefolkningar inom nationerna, kan inte alls på liknande sätt riskera en konstant potentiell anklagelse, just endast genom att de är just minoriteter….

  Förmodligen hänger det samman med själva orden majoritet och minoritet?

  Minoritetsbefolkningar inom olika majoritetsbefolkningar antas genom just sin minoritet vara svaga, veka, hjälplösa, goda, snälla, oförargliga, utsatta, försvarslösa, inflytelselösa, maktlösa och oskyddade, och också vara i ett konstant behov av särskilda skyddsåtgärder just endast genom litenheten i egenskap av att vara en liten minoritet i förhållande till en stor (och konstant potentiellt ond, elak och farlig?) majoritetsbefolkning?…

  Majoritetsbefolkningarna å sin sida antas alltså istället att ständigt kunna vara potentiellt onda och elaka, endast just genom att vara majoritetsbefolkningar…
  Majoritetsbefolkningarna antas vara potentiellt farliga genom sin latenta potentiella elakhet och ondska. De antas också vara mycket mäktiga, inflytelserika och att konstant vara atuoamtiskt beskyddade endast just genom sin ställning som majoritet? …
  Majoritetsbefolkningar antas konstant att vara utan behov av några särskilda skydd, genom att de är ju i majoritet och därmed stora och starka, och farliga, i förhållande till de små, goda, snälla, oförargliga, skyddslösa, maktlösa osv. et cetera, m.m., minoritetsbefolkningarna….?….

  Detta är knepiga saker.

  Det finns inte i realiteten och i verkligheten någonting som helst som skulle kunna bevisa att majoritetsbefolkningar automatiskt är potentiellt onda och elaka endast därför att de råkar vara just majoriteter i en nation. Det finns inte heller några som helst bevis för att minoritetsbefolkningar automatiskt skulle vara goda och snälla endast därför att de råkar vara just minoritetsbefolkningar i en nation…

  Människor är sig ganska så lika, vare sig de tillhör majoritetsbefolkningar eller minoritetsbefolkningar…..

  Alla har liknande känslor och behov av identifiering med och till de människor och de situationer, den kultur, tradition, klädstil, etnisk profil, klädstil, mat, musik, konst och livsstil osv., och övriga faktorier och variabler som kan ingå i det som just för dem kan kännas igen och därmed just innebära att befinna sig hemma bland fränder och gelikar där bekräftelser kan ges och fås …

  Dessa fenomen är allom mänskliga grundläggande behov.

  Det värnar också i sin praktik om just mångfald, både språklig, etnisk, kulturell, musikalisk, konstnärlig, poetisk och litterär mångfald, vilket i sin tur är till glädje för hela människosläktet……

  Tråkigt vore ju om alla vore likadana…..

  • Ps.

   Alltså strukturell ondska och elakhet, (dvs. strukturell rasism och främlingsfientlighet), i betydelsen av att ett förval görs till dem och till det, språkliga, kulturella och etniska m.m. som är det identifierbara och därmed bekräftelse-bart, alltså det som går att identifiera sig själv med och känna sig som hemma med, någonting allmänmänskligt. Där alltså äktenskap och familjebildning, och även vänskapsumgänge osv., helst ingås och sker med dem som är tillhörande just de egna och där kanske alltså ett visst naturligt avståndstagande sker gentemot dem som just inte är tillhörande de egna…), är alltså ett fenomen som kan vara förekommande i minst lika hög grad, (om inte i högre grad i många fall), bland både s.k. minoritetsfolkgrupperingar som bland majoritetsfolkgrupper..…

   Det ÄR alltså ett ALLOM mänskligt fenomen och behov, (som också i mångt och mycket alltså är någonting gott på så vis att det beskyddar och bevarar en mångfald, som i sin tur är någonting värdefullt för alla människor….)

   MEN det är ENBART s.k. majoritetsbefolkningar,(i just europeiska nationer, och också i skandinaviska nationer, som kan bli anklagade för att vara potentiellt och strukturellt elaka och onda, (främlingsfientliga och rasistiska), och INTE s.k. minoritetsgrupperingar…..

   Ds.

 7. […] det stora pk-upprop som Aftonbladet/Expressen nyligen lanserat är mångfald ”en styrka” och något för […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: