• Mest lästa inlägg

  • Mest klickade

Bärplockare

lingonvy
Jag har ju tidigare rapporterat om hur Karin och jag varit ut och plockat hjortron respektive blåbär i norra Dalarna. Förra veckan var vi ute igen, denna gång för att plocka lingon.

Långt fick vi åka med bilen, innan vi trodde oss ha utsikter att hitta några lingon.  Vi hamnade verkligen ute i ödemarken!

jmlingon

Det kan ju ha blivit ganska så avplockat numera, genom alla grupper av utlänningar som ambulerar i våra skogar. ”Bärplockare” har blivit till ett begrepp.

Var det tanken med allemansrätten, att bärplockning skulle bedrivas nästintill industriellt, därtill genom att utlänningar tas hit för att ”dammsuga” skogarna, så att det blir svårare för infödda kunna fortsätta med en verksamhet som de av tradition ägnat sig åt?

Till detta kommer andra moment, som nedskräpning hos markägare.

lrf
SR:s webbsida, den 20/6 2013:

”Den här sommaren ska Lantbrukarnas riksförbund, LRF försöka komma tillrätta med problemen med stora bärplockarläger. LRF vill nu se vilken effekt det får när markägare begär att Kronofogden avhyser bärplockarna och förbundet ska stå för kostnaden i ett par pilotfall.

Många markägare upplever att det varit stora besvär med nerskräpning, trädfällning, kriminalitet och vandalisering där bärplockare slagit läger.”

”Att ta hjälp av Kronofogemyndigheten för att avhysa bärplockare kostar 600 kronor per person.

Ett bärplockarläger på hundra personer blir då mycket dyrt för den enskilde markägaren som får punga ut med 60.000 kronor.

Det är en orimlig kostnad tycker Jan Tholerus, vice ordförande för LRF Dalarna och markägare i Söderbärke.”

Vad som framförallt väckt uppmärksamhet är våldsbenägenheten hos många av de utländska bärplockarna. Ett aktuellt fall hade gällt precis det område, där Karin och jag nu var och plockade lingon.

furudal

Dalarnas Tidningar i september:

”Två olika gäng utländska bärplockare slogs med varandra på ett hygge i Furudal – om bären.
Polisen har fått in fyra anmälningar om det inträffade.

Brotten rubriceras som bland annat olaga hot och ringa misshandel.”

Ett annat fall hade gällt två bärplockargäng som drabbat samman i ett helt vilt slagsmål, med ökad belastning på svensk sjukvård som följd. Det var i Gävleborg i augusti.
gavle
Arbetarbladet, den 7/8 2013:

”Två personer har gripits och sex personer har förts till sjukhus efter ett slagsmål med minst 30 personer vid Södra Skeppsbron vid tiotiden i onsdags förmiddag. Vittnen talar om en man som knivskurits i ansiktet, en annan som misshandlats med två meter långa träpåkar och om en bilist som kört in i en folksamling.”

missh
Men även bybor har blivit offer för detta våld, en så svårt misshandlad att det är oklart huruvida han överlever. Det gällde Grycksbo i Dalarna

TV4-nyheterna den 28/8 2013:

”Två män är anhållna efter gårdagskvällens misshandel i Grycksbo då runt tio bärplockare, enligt polisen, överföll och misshandlade två bybor. En händelse som nu skapar oro i byn.”

Se även Exponerat,  Avpixlat och Realisten.

Det förekommer även konfrontationer som inte rapporterats i media. En skogsägare i Orsa hade ärende ut till sina ägor och stötte då på en grupp utländska bärplockare, som uppträdde så aggressivt, att han fann för gott att ge sig därifrån. De hade kartor över området, som de visade. Uppenbarligen hade de betalt till någon skojare och var i tron att de därmed förvärvat en exklusiv rätt till området.

Ytterligare en typ av problem i samband med bärplockning har varit människor från Sydostasien eller Afrika som lurats till Sverige, blivit utnyttjade och inte fått betalt för sitt arbete.

Läs mer:

Lämnade soptipp efter sig

Ett svar

  1. Kan inte förstå varför arbetslösa arbetsföra SVENSKAR och INVANDRARE med PUT inte tar dessa jobb. Det måste väl vara ett trevligt jobb att få vara ute i friska naturen och plocka bär och ibland ta sig ett skrovmål av dessa goda vitaminrika bär.
    Speciellt denna sommar som det varit så vackert väder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: